herpes virus i prirodno lečenje

Virus herpesa i njegovo uspešno lečenje prirodnim putem

Infekcije herpes virusa obično se javljaju u ranom životu i traju doživotno. U Osnovnoj medicinskoj mikrobiologiji nalazimo odgovore na svojstva, dijagnozu i lečenje ovog virusa. Većina pojedinaca bila je izložena herpes simplex virusima, varicella-zoster virusu (VZV) i Epstein-Barr virusu (EBV); 25% ili više bilo je izloženo citomegalovirusu (CMV). Vakcine su dostupne samo protiv VZV -a i uglavnom za sprječavanje zostera, reaktivacije latentnog virusa varičele koji se primjećuje uglavnom kod pacijenata starijih od 50 godina. 70% infekcija genitalnim herpesom nastaje asimptomatskim kontaktom; što je logično jer je među simptomima intenzivno peckanje. Infektivna mononukleoza uzrokovana EBV -om može se steći ljubljenjem i upotrebom zajedničkih predmeta, četkica za zube i načara, ali ne i kašljanjem ili kihanjem. Još jedna činjenica koju treba uzeti u obzir je da se približno 1 od 150 dojenčadi rodi s urođenom CMV infekcijom i 80% nikada ne razvije simptome; najozbiljniji simptomi se javljaju kod dojenčadi zaražene u prvom tromesečju trudnoće.

VHH su podijeljeni u tri potporodice:

  • Alfa herpesvirus: herpes simplex virus 1 i 2 (HSV-1, HSV-2), VZV. Uspostavljaju latentne infekcije u neuronima senzornih ganglija.
  • Herpesvirus beta: CMV, HHV-6, HHV-7. Oni uspostavljaju latentne infekcije u mononuklearnim stanicama.
  • Virus gama herpesa: EBV, HHV-8. Oni uspostavljaju latentne infekcije u limfoidnim stanicama.

Sposobnost uspostavljanja latentnih infekcija znači da se recidivi mogu pojaviti kada nestane prirodni imunitet ili u fazama imunosupresije. Većina infekcija ovim virusima je asimptomatska ili blaga, s izuzetkom VZV (vodenih kozica) i HHV-6 (groznica i osip). 

Herpes simplex je virus. To znači da ne postoji poznati „lek“ koji bi sprečio povratak simptoma. Ali možete učiniti određene stvari kako biste pronašli olakšanje tokom izbijanja HSV-1 ili HSV-2. Pored toga iako se tvrdi da su virus neizlečivi, modifikacijom imunog sistema sam organizam može da ga eliminiše. U vom tekstu ćete pronaći savete za problem I neke prirodne sastojke koji mogu pomoći kod virusa herpesa I njegoivh simptoma.

Prirodnim lekovima možete smanjiti upalu, iritaciju i druge simptome kombinacijom promena načina života i dijetetskih suplemenata. Međutim, ovi lekovi nisu zamena za plan kliničkog lečenja.

Uvek treba da razgovarate sa svojim lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom pre nego što pokušate bilo koji alternativni tretman. Oni mogu analizirati moguće doze, neželjene efekte i interakcije.

Ovi isprobani kućni lekovi mogu pomoći u ublažavanju otoka, svraba i peckanja povezanih sa Herpes virusima.

Topli oblozi

Preliminarna istraživanja sugerišu da bi moglo biti korisno primeniti toplotu čim osetite da se bol počinje formirati. Ako je rana već formirana, toplota može pomoći u smanjenju bolova i otoka.

Možete napraviti suvi vrući oblog tako što ćete do pola napuniti pirinač i staviti ga u mikrotalasnu pećnicu na nešto manje od jednog minuta.

Hladni oblozi

Takođe možete koristiti hladan oblog za smanjenje otoka. Nanesite pakovanje leda ili zamotajte led u meku, čistu krpu na zahvaćeno područje. Ponovite svaka četiri sata ili po potrebi.

Soda bikarbona

Nanošenje paste od sode bikarbone može pomoći suvim lezijama i ublažiti svrab. Da biste to uradili, umočite vlažnu vatu ili vrh pamučnog štapića u malu količinu čiste sode bikarbone i nanesite je na ranu.

Pasta od kukuruznog skroba (kukuruzni skrob)

Kukuruzni skrob takođe može osušiti lezije i ublažiti svrab. Umočite vlažnu vatu ili vrh pamučnog štapića u malu količinu kukuruznog škroba i nanesite je na zahvaćeno područje.

Beli luk

Prethodna istraživanja sugerišu da beli luk može imati antivirusna svojstva protiv oba soja herpesa. Zdrobite svež češanj belog luka i pomešajte ga sa maslinovim uljem da se razblaži. Ovu smešu možete nanositi na ranu do tri puta dnevno.

Lokalno jabukovo sirće

Jabukovo sirće je poznato po svojim antiinflamatornim i antivirusnim svojstvima. Da biste iskoristili neke od ovih prednosti, pomešajte jedan deo sirćeta sa tri dela tople vode i nanesite ga na zahvaćeno područje.

Promene u ishrani

Jedenje prave hrane i izbegavanje određenih sastojaka može pojačati vaš imunološki sistem i zauzvrat pomoći vašem telu u borbi protiv virusa herpesa.

Anegdotski dokazi snažno ukazuju na to da bi promena ishrane mogla da pomogne u sprečavanju izbijanja I širenja virusa herpesa.

Povrće bogato antioksidansima

Konzumiranje povrća bogatog antioksidansima može pojačati imunološki sistem i smanjiti upalu. Karfiol, spanać, kelj i paradajz bogati su antioksidansima koji vezuju slobodne radikale. Takođe sadrže više lizina nego arginina, odnos aminokiselina koji je važan u suzbijanju herpesa.

Omega-3 masne kiseline

Masne kiseline omega-3 lanca mogu se koristiti za pomoć vašem imunološkom sistemu u borbi protiv hroničnih upalnih bolesti. Losos, skuša ili skuša, laneno seme i chia semenke bogate su ovim masnim kiselinama.

Proteini

Unošenje zdravog nivoa proteina od vitalnog je značaja za borbu protiv virusa herpesa i drugih patogena. Neka vaša ishrana bude bogata proteinima i siromašna zasićenim mastima.

Vitamin C

Istraživači su pokazali da vitamin C može efikasno smanjiti napredovanje herpesa.

Voće i povrće poput paprike, pomorandže i jagode bogato je vitaminom C. Mango i papaja takođe sadrže vitamin C, koristitie ih bez dodavanja velike količine lizina u vašu ishranu.

Cink

Terapija cinkom može smanjiti broj kožnih promena nastalih od herpesa. Cink u vašoj ishrani možete povećati integrisanjem pšeničnih klica, slanutka, jagnjetine i svinjetine.

Kompleks vitamina B.

Vitamini B mogu pojačati vaš imunološki odgovor i pomoći vašem telu da se izbori sa virusom herpesa. Vitamin B možete dobiti iz boranije, jaja, spanaća i brokolija.

Kisela hrana

Kisela hrana može otvoriti hladnu ranu pre nego što zaceli. Voćni sok, pivo, gazirana pića i prerađena hrana imaju tendenciju da budu kiseliji. Ograničite ovu hranu i umesto toga razmislite o tome da koristite baznu hranu u većoj meri ili upotrebljavate suplemente koji povećavaju baznost vašeg organizma. U baznom okruženju virusi se daleko slabije razvijaju a ujedno baznost organizma pogoduje aktiviranju zdravog odgovora imunog Sistema.

L-arginin

Izbegavajte hranu koja sadrži visok nivo arginina kad god možete. Čokolada je posebno bogata ovom aminokiselinom za koju neki tvrde da može aktivirati simptome herpesa.

Šećeri

Vaše telo pretvara šećere u kiselinu. Izbegavajte hranu bogatu dodatkom šećera, a za deserte razmislite o prirodno slatkoj hrani, poput banana i pomorandži. Mada generalno treba izbegavati I biljne šećere  konzumirajte slatko voće u što manjim količinama I kad baš ne možete da izdržite.

Prerađena hrana ili hrana sa visokim sadržajem konzervansa

Prerađena hrana sadrži sintetičke konzervanse koji mogu doprineti oksidativnom stresu. Održavanje niskog nivoa oksidativnog stresa može pomoći u promovisanju smanjenja upala. Pokušajte da iz ishrane izbacite prerađenu hranu, poput smrznutih obroka, rafiniranih žitarica i bombona.

Alkohol

Alkohol se razlaže u vašem telu kao i šećer. Visok unos šećera povezan je sa potiskivanjem belih krvnih zrnaca, što može dovesti do veće šanse da se stvore rane. Ako ćete konzumirati alkohol, činite to umjereno i odaberite manje kiselo piće, poput vina.

Dopune ishrani

Suplementi mogu pomoći kod lečenja herpesa prirodnim putem tako što podržavaju vaš imunološki sistem i pomažu vašem telu da suzbije upale.

Ali suplemente ne reguliše američka Uprava za hranu i lekove (FDA) kao lekove. Uvek treba da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što uzmete bilo koji dodatak. Neki dodaci mogu biti u interakciji sa lekovima bez recepta (OTC) i lekovima na recept.

Cink kao supplement za herpes

Uzimanje cinka može smanjiti broj izbijanja herpesa koje doživljavate svake godine. Uzimanje 30 miligrama (mg) dnevno može biti dovoljno za borbu protiv herpesa.

Kompleks vitamina B.

Suplementi B kompleksa sadrže sve vitamine B. Ovi vitamini povećavaju nivo energije, podržavaju metabolizam i podržavaju zdrav rast ćelija. Ove funkcije su neophodne kada herpes napadne vaše telo u aktivnoj epidemiji. Različiti suplementi na tržištu će se razlikovati u količini svakog vitamina B koji sadrži kompleks B proizvoda. Obratite nam se za više instrukcij oko upotrebe vitamina B I drugih navedenih suplemenata.

Lizin

Lizin je aminokiselina koju telo koristi za varenje i zdrav rast ćelija. Istražuje se potencijal lizina u borbi protiv herpes simpleksa. Neki izveštaji sugerišu da bi dnevna doza od 500 mg do 3.000 mg lizina mogla biti korisna.

Probiotici

Pokazalo se da određeni sojevi probiotika pomažu u borbi protiv herpes infekcija. Uzimanje probiotika takođe može ojačati imunološki sistem na druge načine. Jesti jogurt je veoma dobar prvi korak. Poznato je da probiotički dodaci koji sadrže sojeve Lactobacillus rhamnosus poboljšavaju imunološku funkciju.

Artemisinin

U naučnim studijama I dosadašnjem istraživanju artemisinin se pokazao kao jako dobro sredsvo I prirodni antibiotic za uništavanje herpes simplex virusa.

Narodno bilje, ulja i druga rešenja za lečenje herpesa

Kada se pravilno koriste, određeni proizvodi mogu pomoći u ubrzanju zarastanja, ublažiti svrab i smanjiti nelagodu.

Mnogi sastojci, poput eteričnih ulja, mogu proći kroz barijeru kože ako se ne razblaže. Bazna ulja, poput jojobe i kokosovog ulja, važna su za sigurnu upotrebu lokalnih sastojaka. Svi dole navedeni lokalni proizvodi moraju se koristiti sa baznim uljem, osim ako nije drugačije naznačeno.

Takođe biste trebali uraditi patch test pre nego što ih u potpunosti primenite. Ovo je jedini način da se uverite da ne nanosite iritantnu supstancu na već osetljivo područje I da na nju niste alergični.

U našem program za herpes simpleks mi nudimo rešenje za prirodnu kremu koja se nanosi lokalno na vašu kožu a uspešno smanjuje sve simptome koje nosi ovaj virus.

Možete izvršiti jednostavan test prateći ove korake:

Nanesite proizvod na podlakticu.

Sačekajte 24 sata.

Ako osetite svrab, upalu ili drugu iritaciju, dobro operite područje i prestanite sa upotrebom.

Ako u naredna 24 sata ne osetite nikakve neželjene simptome, možete ga primeniti na drugom mestu.

Kupujte proizvode koji ne moraju biti razblaženi baznim uljem: aloe vera, manuka med, ekstrakt sladića i ekstrakt ehinaceje.

Kupite ulje nosač za sledeće aktuelne proizvode: eterična ulja (čajno drvo, kamilica, đumbir, majčina dušica, eukaliptus), lešnik, ekstrakt matičnjaka i ekstrakt neema.

Aloe vera

Aloe vera ima dokazana svojstva da ubrza proces zarastanja rana. Ova svojstva mogu umiriti i izlečiti herpesne lezije. Čisti gel od aloe vere može se nanositi direktno na gotovo sve delove tela bez razređivanja.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je moćan antivirusni sastojak za koji se pokazalo da pomaže kod herpesa. Ulje čajevca treba razblažiti baznim uljem pre nego što ga upotrebite na genitalnu ranu.

Manuka med

Prethodna istraživanja sugerišu da lokalna primena manuka meda može biti jednako efikasna kao i aciklovir u lečenju HSV-1 i HSV-2. Manuka med se može nanositi direktno bez razređivanja.

Kozje mleko

Kozje mleko sadrži antivirusno sredstvo koje može delovati protiv herpes simpleksa. Kozje mleko možete nanositi direktno bez razređivanja.

Eterično ulje kamilice

Neka istraživanja sugerišu da eterično ulje kamilice ima umirujuća i antivirusna svojstva koja mogu pomoći u lečenju HSV-2. Mora se razblažiti baznim uljem.

Eterično ulje đumbira

Eterično ulje đumbira ima potencijal da ubije virus herpesa. Mora se razblažiti baznim uljem.

Eterično ulje timijana

Eterično ulje timijana takođe ima potencijal u borbi protiv virusa herpesa. Mora se razblažiti baznim uljem.

Ulje grčke žalfije

Ulje grčke žalfije takođe bi se moglo boriti protiv virusa herpesa. Mora se razblažiti baznim uljem.

Eukaliptusa ulje

Ulje eukaliptusa može biti moćno antivirusno sredstvo protiv herpesa. Takođe smiruje i podstiče ozdravljenje. Mora se razblažiti baznim uljem.

Meksičko ulje origana

Meksičko ulje origana sadrži karvakrol, snažan antivirusni sastojak. Mora se razblažiti baznim uljem.

Ekstrakt matičnjaka

Eterično ulje ekstrakta matičnjaka može suzbiti izbijanje i smanjiti rizik od prenošenja. Mora se razblažiti baznim uljem.

Kombinovani ekstrakt žalfije i rabarbare

Prethodna istraživanja sugerišu da lokalni preparati žalfije i rabarbare mogu biti jednako efikasni kao i aciklovir u lečenju HSV-1. Ova smeša mora biti razblažena baznim uljem.

Ekstrakt sladića

Aktivni sastojak korena sladića ima antivirusna i protivupalna svojstva. Ova svojstva čine ekstrakt sladića obećavajućim tretmanom za isuzbijanje herpesa. Sladić možete primeniti direktno bez razređivanja.

Ekstrakt ehinacee

Ekstrakt ehinacee može biti efikasan antivirusni lek protiv oba soja herpes simpleksa. Takođe ovaj ekstrakt je antiinflamatorno sredstvo koje može smiriti postojeće rane i upale. Ekstrakt ehinacee možete primeniti direktno bez razređivanja.

Ekstrakt neema

Ekstrakt neema takođe može imati značajna svojstva protiv herpesa. Čisti ekstrakt neema je moćan i može upalite kožu I stovriti problem. Mora se razblažiti baznim uljem.

Šta treba, a šta ne treba da radite

Evo nekoliko opštih saveta za upravljanje epidemijama.

Ako imate prehladu …

Bacite staru četkicu za zube i koristite novu.

Odmorite se, uzimate suplemente vitamina C i cinka kada ste pod velikim stresom.

Koristite hipoalergenski bistri balzam za usne kako biste zaštitili kožu od izlaganja suncu, vetru i hladnoći.

NEMOJTE deliti čaše ili piće.

NEMOJTE pokušavati iscediti ili uticati na herpes dok ne zaraste.

Ako imate genitalni herpes …

Nosite pamučno donje rublje i široku odeću.

Tuširajte se mlakom vodom i održavajte genitalno područje čistim i suvim ostatak vremena.

Nemojte ležati u vrućim kupkama

IZBEGAVAJTE SEKS. Moguće je preneti virus čak i ako koristite kondom.

Treba napomenuti da svako oboljenje virus I infekcija u mnogo slučajeva prate I neka druga oboljenja. Svi navedeni sastojci se trebaju pravilno kombinovati. Ne eksperimentišite puno! Jer Koliko god prirodni preparati izgledali naivni mogu da budu I veoma opasni podjedanko kao I farmaceutski I medicinski proizvodi I lekovi. Iz tog razloga obratite se nama ako imate problem sa herpesom. Mi ćemo napraviti optimalni program za vaš imuni sitem, kremu za ublažavanje simptoma I preporučiti vam neke preparate koji će smanjiti infekciju I očistit vaš organizam. Dugoročnim programom se postižu izuzetno dobri rezultati pa čak I kod hroničnih pacijenata.

U grupi herpesvirusa pronađeno je osam važnih ljudskih patogena :

VirusInfekcije kod imunokompetentnih osoba INFEKCIJE U Imunosupresiranih pacijenata
Herpes simplex virus tip 1 (HSV-1)Gingivostomatitis * Keratokonjunktivitis Kožni herpes Genitalni herpes Gingivostomatitis Keratokonjunktivitis Kožni herpes Širenje infekcije
Herpes simplex virus tip 2 (HSV-2)Genitalni herpes* Kožni herpes Gingivostomatitis Encefalitis * Neonatalni herpes Genitalni herpes Kožni herpes Diseminirana infekcija
Varicella-zoster virus (VZV)Vodene kozice* Herpes zoster (zona) * Diseminirana infekcija
Citomegalovirus (CMV)Mononukleoza Hepatitis Urođena bolest* Hepatitis Retinitis Širenje infekcije
Epstein-Barr virus (EBV)Mononukleoza* Hepatitis Encefalitis 
Limfoproliferativni sindromi * Oralna dlakava leukoplakija

Kako se testira na herpes?

Testovi na HSV obično se rade samo na ranama u genitalnom području. Mogu se učiniti i s drugim vrstama uzoraka, poput cerebrospinalne tečnosti, krvi, urina ili suza. Da biste proverili je li ulkus uzrokovan HSV -om, mogu se učiniti različite vrste testova.

  • Herpes virusna kultura. Ovo je test za otkrivanje virusa herpesa. Tečnost iz rana dodaje se određenim ćelijama koje se koriste za rast HSV -a. Ako virus ne inficira ćelije, kultura je negativna. Ako virus herpesa inficira ćelije, kultura je pozitivna. Često se virus ne otkrije u kulturi ( lažno negativni rezultati ).
  • Test otkrivanja antigena herpes virusa. Stanice sa svežih čireva se ostružu, a zatim šire na staklo za mikroskop. Ovaj test otkriva markere (nazvane antigeni ) na površini stanica zaraženih virusom herpesa. Ovaj test se može uraditi zajedno sa ili umesto virusne kulture.
  • Test polimerazne lančane reakcije (PCR). PCR test može se obaviti na stanicama ili tečnosti iz rane ili krvi. PCR otkriva genetski materijal ( DNK ) virusa HSV. Ovaj test može pokazati razliku između HSV-1 i HSV-2. Korištenje PCR testa na ranama na koži nije uobičajeno. PCR se prvenstveno koristi za ispitivanje cerebrospinalne tekućine u rietkim slučajevima kada je herpes mogao uzrokovati infekciju u mozgu ili oko njega.
  • Testovi na antitela. Krvni testovi mogu otkriti antitijela koja imunološki sistem stvara u borbi protiv herpes infekcije. Ponekad se rade testovi na antitiela, ali nisu tako precizni kao virusna kultura u pronalaženju uzroka određene rane ili čira. Testovi na antitiela ne mogu uvijek pokazati razliku između aktivne infekcije herpesom i infekcije herpesa koja se dogodila u prošlosti. Budući da je potrebno vrieme za razvoj antitiela nakon prve infekcije, test na antitiela može biti negativan ako ste nedavno bili zaraženi. Neki testovi krvi mogu pokazati razliku između HSV-1 i HSV-2.

Potrebna vam je pomoć kod herpesa? Popunite kontakt formu brzo ćemo odgovoriti

Грешка: Образац за контакт није пронађена.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *