Upalna bolest crijeva

UPALNA BOLEST CRIJEVA ( INFLAMATORNA BOLEST CRIJEVA (IBC)) : ULCEROZNI KOLITIS

Govorili smo o funkciolanim poremećajima probave kao što je sindrom iritabilnog kolona, napuhavanju, nadimanju kao, uglavnom posljedici načina života i stresa. Kao suprotnost tim, funkcionalnim poremećajima sada ćemo u iduća 2 članka govoriti o kroničnim upalnim bolestima crijeva (inflammatory bowel disease: IBD) u koje se ubrajaju Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

UK zahvaća samo debelo crijevo i rektum i, za razliku od Crohnove bolesti zahvaća samo SLUZNICU debelog crijeva.

 ULCEROZNI KOLITIS (UK)

Je inflamatorna bolesti crijeva koja izaziva kroničnu upalu crijevne sluznice, abodminalne grčeve/bol i proljeve. Kao i Crohnova bolest je kronično stanje te može, u nekim slučajevima dovesti do, po život opasnih komplikacija.

UK je KRONIČNA bolesti nepoznatog uzroka te ima veliki utjecaj na kvalitetu života oboljelih.

Incidencija:

Otprilike se dijagnosticira 10-12 slučajeva na 100,000 ljudi. 
Rjeđe se javlja u Južnoj Americi, Aziji i Africi a češći je kod Židova, bijelaca i žena.
Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi s tim da je učestalost veća kod osoba između 15. i 25. te između 55. i 65. godine života.

SIMPTOMI:

Krvarenje iz debelog crijeva, sa i ili bez sluzi

Grčevi i bolovi u abdomenu, osjećaj nepotpunog praženjena crijeva te stalni nagon na stolicu
Gubitak na težini

Umor, iscprljenost, posebice ako upala zahvaća cijelo crijevo, može se javiti i povišena tjelesna temperatura, tahikaradija

Ekstraintestinalne manifestacije UK: artritis, ankilozni spondilitis (kod HLA B-27, sakroileitis, afte, upala oka (iritis), bubrežni kamenci, kožni osipi i promjene na koži : eritema nodozum, pyoderma gangrenozum)

UZROK:

Kako to obično biva, uzrok je nepoznat: postulira se autoimuna komponenta, većina pacijenata sa UK ima u krvi pozitivna p- ANCA (antineutrofilna citoplazmatska antitijela), ulogu možda igra i genetska predispozicija kao i razni negativni čimbenici iz okoline, prehrana (mlijeko može pogoršati simptome UK) i pušenje.

Neki stručnjaci smatraju da je «trigger» neki virus ili bakterija koji uzrokuju upalu i time pokrenu lavinu upalnih reakcija uzrokujući kolitis.


RIZIČNI ČIMBENICI ZA UK

 • Dob
 • Obiteljska anamneza/genetska predispozicija
 • Uporaba isotretinoina (Accutane): lijek koji se koristi u terapiji akni je doveo do UK kod nekih osoba, iako uzročno-posljedicčna veza nije sigurna
 • Osobe bijele rase te Židovi
 • Uporaba nesteroidnim antiinflamatorika (ibuprofen, piroxicam, naproxen, diclofenac); ovi lijekovi NE UZROKUJU bolest ali mogu pogoršati simptome

KOMPLIKACIJE:

 • Prolongirano i teško krvarenje iz gastrointestinalnog trakta
 • Perforacija crijeva
 • Dehidracija
 • Osteoporoza
 • Upalni procesi na očima, zglobovima, koži
 • Toksični megakolon: opasno proširenje crijevnih vijuga

ANKILOZNI SPONDILITIS

Upalna bolest crijeva bol

DIFERENCIJALNA DIJAGNOZA:

Ostale bolesti koje se mogu slično prezentirati: maligne bolesti gastro trakta
Kolageni ili limfocitni kolitis
Infekciozni kolitis: uzrokovan bakterijom, virusom, parazitom
Radijacijski kolitis
Ishemijski kolitis kod starije populacije

OBRADA:

Nakon anamneze i kliničkog pregleda slijedi laboratorijska obrada: kompletna krvna slika, elektroliti (natrij, kalij), kalcij, sedimentacija, CRP, jetrene probe (AST; ALT; bilirubin, alkalna fosfataza), proteini, albumin u krvi

Irigografija se može učiniti kod blagih slučajeva, kod težih može precipitirati perforaciju crijeva

Pregled stolice na bakterije , parazite i leukocite

Test stolice na okultnu krv (hemoccult )

Kompjuterizirana tomografija abdomena: u slučaju da su povišene jetrene probe ili ako postoji sumnja na neku od komplikacija UK

Zlatni standard je KOLONOSKOPIJA: liječnika gastroenterolog pregledava debelo crijevno u potpunosti koristeći tanku, fleksibilnu cijev pomoću koje vizualizira sluznicu crijeva i uzima biopsiju za patohistološku analizu (ovo je krucijalno)

TERAPIJA/MEDIKAMENTI

Sulfasalazine: smanjuje simptome UK ali nažalost ima niz nuspojava: mučinina, povraćanje, refluks, glavobolja. Ne smiju ga uzimati osobe alergične na sulfa preparate
Mesalamine, balsalazide, olsalazine: ova se grupa lijekova koristi u oralnoj formi ili kao čepići a može se propisati i kombinacija. U osoba sa blagim oblikom UK mesalamine je efektivan u više od 90 posto slučajeva.

Kortikosteroidi: dramatično smanjuju znakove upale ali imaju niz negativnih nuspojava: dobitak na težini, povišeni krvni tlak i šećer, osteoporoza, smanjenje imuniteta i češće iinfekcije. Koriste se i u kombinaciji sa supresorima imunog sistema (cyclosporine, azathioprine, infliximab)
Azathioprin, mercaptopurin: kako bi se uočio efekt terapije potrebno je ponekad i 3 mjeseca, koriste se u kombinaciji sa steroidima ili kao monoterapija.

Cyclosporine: ovo je vrlo potentan lijek i rezervira se za one pacijente koji nisu reagirali na drugu, već navedenu terapiju te za kandidate za operativni zahvat. Efekti liječenja se vide nakon 7-14 dana. Ima niz nuzpojava uključujući i teško oštećenje bubrega. Obavezno obavijestiti liječnika ako ste preboljeli neku malignu bolest.

Infliximab: je noviji lijek pripada grupi lijekova pod nazivom inhibitori faktora nekroze.

Infliximab se veže sa faktor nekroze u krvi i odstrani ga prije nego dospije u crijeva gdje uzrokuje upalu.Nuspojave su: alergijske reakcije, reaktivacija tuberkuloze i virusnoh hepatitisa.

Nikotinski flasteri: ne zna se način djelovanja ali smanjuju simptome UK: nemojte početi pušiti iz ovog razloga!

Povremeno se propisuju antibiotici, antidijarojici (za prevenciju proljeva), analgetici. Izbjegavati NSAR.

Preparati željeza kod anemije.

PREHRANA ; ALTERNATIVA i ostalo..

 • Smanjiti ili čak potpuno eliiminirati mliječne proizvode iz prehrane
 • Povrće kuhano na pari ili u vodi umjesto sirovog, hrana sa puno vlakana može pogoršati tegobe UK (grahorke, voće, povrće)
 • Ako vam neka hrana stvara simptome jednostavno je nemojte jesti
 • Jedite manje obroke češće
 • Konzumirajte dovoljnu količinu tekućina na dan: voda vam je najbolji prijatelj, izbjegavati kavu, crne čajeve, gazirana pića
 • Vježbajte redovito
 • Smanjite stres (tehnike relaksacije, hipnoza, biofeedback itd)
 • Neka istraživanja govore u prilog uzimanja pre i probiotika u terapiji UK /nema definitivnih preporuka).
 • Aloe vera
 • Akupunktura: nekoliko je studija pokazalo pozitivan učinak na simptome bolesti

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X