prirodno lečenje žučne kese
prirodno lečenje žučne kese

Upala žučne kese simptomi i lečenje

13 minutes, 20 seconds Read

Problemi sa žučnom kesom i žučnim kanalima su prilično česti i mogu biti izuzetno bolni i neugodni. Žučna kesa je mala vrećica koja se nalazi ispod jetre i skladišti žuč, te je odgovorna za regulaciju probavnog procesa. Kada se žučni kamenci formiraju u žučnoj kesi ili žučnim kanalima, može doći do problema kao što su jaka bol, mučnina, povraćanje i osećaj težine u stomaku.

Lekarska intervencija je najčešći način za tretiranje problema sa žučnom kesom i žučnim kanalima. Međutim, neki ljudi se odlučuju za prirodne metode za čišćenje žuči kod kuće. Jedna takva metoda je čišćenje gorkom solju, limunom i maslinovim uljem.

Priprema za čišćenje žuči

Pre nego što počnete sa ovim procesom, obavezno se posavetujte sa lekarom da li ste dobri kandidat za ovaj tretman. Ako ste trudni, dojite ili imate bilo kakve zdravstvene probleme, ovo nije za vas. Takođe, važno je da budete sigurni da niste alergični na sastojke koje koristite.

Sastojci:

 • 4 kašičice gorkog soli
 • 3 šoljice vode
 • 1 šoljica sveže isceđenog soka od limuna
 • 1 šoljica maslinovog ulja (hladno ceđenog)

Postupak:

 1. Nekoliko dana pre čišćenja, pokušajte da izbegnete masnu i tešku hranu, kao i alkohol.
 2. Na dan čišćenja, ne jedite ništa od ponoći.
 3. Ujutru, pomešajte gorku so sa vodom i popijte. Ovo će pomoći da se žučna kesica opusti i pripremi za izbacivanje kamena.
 4. Nakon dva sata, ponovo popijte rastvor gorkog soli i vode.
 5. Dva sata kasnije, popijte čašu sveže isceđenog soka od limuna.
 6. U roku od 30 minuta popijte šoljicu maslinovog ulja, koje je prethodno zagrejano na sobnu temperaturu.
 7. Legnite na bok i pokušajte da ostanete u tom položaju najmanje 30 minuta.
 8. Nakon toga, opustite se i odmorite se nekoliko sati.

Ovaj proces možete ponoviti nakon nekoliko dana ili nedelja, ako osećate da imate potrebu za tim.

Upozorenje za čišćenje žučne kese

Upozorenja i mere opreza su veoma važne prilikom korišćenja ovog tretmana. Pored toga što ne biste trebali koristiti ovaj tretman ako imate zdravstvene probleme ili ako ste trudni ili dojite, važno je pridržavati se tačnih proporcija sastojaka i uputstava za upotrebu. Takođe, treba biti pažljiv prilikom pripreme i konzumiranja gorkog rastvora soli i vode, koji može izazvati proliv ili dehidraciju. Ako doživite bilo kakve neobične simptome ili komplikacije, obratite se odmah lekaru.

Uz to, treba biti oprezan prilikom korišćenja maslinovog ulja. Hladno ceđeno maslinovo ulje je najbolje za upotrebu u ovom tretmanu, jer ne sadrži aditive i hemikalije koje se mogu naći u drugim vrstama ulja. Takođe, treba biti pažljiv prilikom zagrevanja ulja, jer preterano zagrevanje može učiniti da ulje postane štetno po zdravlje.

Ukratko, pre nego što se odlučite za čišćenje žuči prirodnim putem, važno je konsultovati se sa svojim lekarom i pažljivo razmotriti sve moguće rizike i komplikacije. Ako odlučite da isprobate ovaj tretman, pridržavajte se uputstava i merite doze sastojaka pažljivo. Ako primetite bilo kakve neobične simptome ili komplikacije, obratite se odmah svom lekaru.

Razlog problema i upale žučne kese

Upala žučne kese, poznata i kao holecistitis, obično se javlja kada se u žučnoj kesi formiraju kamenci. Ovi kamenci mogu blokirati žučne kanale i sprečiti protok žuči, što dovodi do upale i infekcije.

Žučna kesa je povezana sa crevom i jetrom putem žučnih kanala. Jetra proizvodi žuč, koja se skladišti u žučnoj kesi i koristi se za varenje masti. Kada se hrana koja sadrži masti unese u telo, žučna kesa se kontrahuje i žuč se oslobađa u creva. Međutim, ako postoje kamenci u žučnoj kesi, oni mogu blokirati žučne kanale i sprečiti protok žuči, što može dovesti do upale i infekcije.

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti stvaranju kamena u žuči, uključujući nezdravu ishranu, gojaznost, trudnoću, genetsku predispoziciju i poremećaje u metabolizmu. Takođe, neki lekovi i medicinski uslovi mogu povećati rizik od stvaranja kamena u žuči.

Kamenje u žuči se obično formira kada se žuč zasićuje holesterolom ili drugim materijama koje se obično rastvaraju u žuči. Kada se ove materije nakupljaju u žučnoj kesi, mogu se kristalizovati i formirati kamenci. Ovi kamenci mogu biti različitih veličina i oblika, i mogu biti bezbolni ili uzrokovati ozbiljne simptome.

U nekim slučajevima, kamenci se mogu razgraditi i izbaciti iz tela bez ikakvog tretmana. Međutim, u drugim slučajevima, lekarska intervencija može biti neophodna za uklanjanje kamena i sprečavanje komplikacija.

Lekarska intervencija kod problema sa žučnom kesom

Lekarska intervencija za probleme sa žučnom kesom i žučnim kanalima može uključivati različite metode, u zavisnosti od prirode problema.

U nekim slučajevima, lekar može propisati lekove za smanjenje bola i upale, kao i antibiotike za lečenje infekcije. Ako se kamenci u žuči ne izbacuju spontano ili uzrokuju ozbiljne simptome, može biti potrebna hirurška intervencija.

Postoje dve vrste hirurških zahvata koji se obično koriste za probleme sa žučnom kesom i žučnim kanalima: laparoskopska holecistektomija i otvorena holecistektomija. Laparoskopska holecistektomija je manje invazivna i uključuje uklanjanje žučne kese kroz male rezove u trbušnoj regiji. Otvorena holecistektomija je invazivnija i uključuje otvaranje trbušne šupljine za uklanjanje žučne kese.

U nekim slučajevima, lekar može preporučiti postupak zvan endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP) za uklanjanje kamena iz žučnih kanala. Ovaj postupak se obično izvodi ako postoji kamen u žučnom kanalu koji sprečava protok žuči.

Lekovi kod problema sa žučnom kesom

Lekovi koji se koriste za lečenje upale žuči i povezanih problema sa žučnim kanalima uglavnom su namenjeni za smanjenje bola, upale i sprečavanje infekcije.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) su često prvi izbor za smanjenje bola i upale u slučaju upale žuči. Ovi lekovi uključuju aspirin, ibuprofen i naproksen. Međutim, nisu svi pacijenti kandidati za ove lekove, naročito ako imaju problema sa želucem ili bubrezima. U tom slučaju, lekar može propisati drugu vrstu leka za smanjenje bola.

Antibiotici se obično koriste za lečenje infekcije koja se može razviti kada se kamenci blokiraju u žučnim kanalima ili kada upala postane ozbiljnija. U nekim slučajevima, antibiotici se mogu propisati preventivno pre operacije za uklanjanje žučne kese, kako bi se sprečile infekcije.

U nekim situacijama, lekar može propisati lekove za sprečavanje stvaranja kamena u žuči. Ursodeoksiholna kiselina (UDCA) je lek koji se obično koristi za ovu svrhu. Ovaj lek može smanjiti nivo holesterola u žuči, što može sprečiti formiranje kamena. Međutim, UDCA nije uvek efikasan i neki pacijenti neće biti kandidati za ovaj lek.

U retkim slučajevima, lekar može preporučiti upotrebu lekova za otapanje kamena u žuči. Ovi lekovi se obično koriste ako su kamenci mali i ukoliko ne postoji rizik od začepljenja žučnih kanala. Međutim, ovi lekovi nisu uvek efikasni i obično traje nekoliko meseci da bi se kamenci potpuno otopili.

Čajevi za upalu žuči i kamenje u žuči

Postoje neki čajevi koji se smatraju korisnim u ublažavanju simptoma upale žuči i kamenja u žuči, iako nema naučnih dokaza koji bi to potvrdili.

Jedan od najčešće preporučenih čajeva za probleme sa žučnom kesom i žučnim kanalima je čaj od maslačka. Maslačak se tradicionalno koristi kao prirodni diuretik i može pomoći u smanjenju upale i otekline u žučnoj kesi. Čaj od maslačka takođe može pomoći u poboljšanju varenja i smanjenju nadutosti, što može ublažiti simptome povezane sa upalom žuči.

Još jedan čaj koji se smatra korisnim za probleme sa žučnom kesom i žučnim kanalima je čaj od mente. Mentol u menti ima svojstva koja opuštaju mišiće, pa može pomoći u ublažavanju grčeva u žučnoj kesi i žučnim kanalima. Osim toga, čaj od mente takođe može pomoći u smanjenju simptoma kao što su mučnina i nadutost.

Čaj od kurkume takođe se smatra korisnim za probleme sa žučnom kesom i žučnim kanalima, jer ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale. Kurkuma takođe može pomoći u smanjenju stvaranja kamena u žuči, jer ima svojstva koja mogu sprečiti nakupljanje holesterola u žuči.

Prirodni lekovi za upalu žuči

Postoje neki prirodni lekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma upale žuči. Međutim, važno je napomenuti da ovi lekovi ne smeju biti primarni način lečenja upale žuči i kamenja u žuči. Ako imate simptome problema sa žučnom kesom i žučnim kanalima, obavezno se obratite lekaru radi dijagnostike i tretmana. U nekim slučajevima, može biti potrebna lekarska intervencija, poput hirurške intervencije za uklanjanje žučne kese ili kamena.

Evo nekoliko prirodnih lekova koji se mogu koristiti za ublažavanje simptoma upale žuči:

 1. Maslinovo ulje: Maslinovo ulje može pomoći u smanjenju stvaranja kamena u žuči i poboljšanju protoka žuči. Jedite više hrane koja sadrži maslinovo ulje, poput salata, pirinča i testenina.
 2. Đumbir: Đumbir ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u žučnoj kesi. Đumbir se može konzumirati u obliku čaja, soka, ili se dodati u jela.
 3. Artičoke: Artičoke su bogate antioksidansima i mogu pomoći u stimulisanju proizvodnje žuči i poboljšanju protoka žuči. Artičoke se mogu jesti kao prilog ili se koriste u supama i drugim jelima.
 4. Limun: Limun može pomoći u poboljšanju protoka žuči i smanjenju stvaranja kamena u žuči. Limun se može konzumirati u obliku soka ili dodati u vodu za piće.
 5. Kurkuma: Kurkuma ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u žučnoj kesi. Kurkuma se može dodati u jela ili koristiti kao dodatak u prahu.

Ishrana kod upale žuči

Ishrana igra važnu ulogu u lečenju upale žuči i povezanih problema sa žučnim kanalima. Ishrana bi trebalo da bude usmerena na smanjenje opterećenja žučne kese i poboljšanje protoka žuči, što može pomoći u ublažavanju simptoma i sprečavanju komplikacija.

Evo nekih opštih smernica za ishranu kod upale žuči:

 1. Smanjite unos masti: Visok unos masti može povećati proizvodnju žuči i izazvati grčeve u žučnoj kesi. Trebalo bi smanjiti unos zasićenih masti (kao što su masno meso, puter i punomasni mlečni proizvodi) i povećati unos nezasićenih masti (kao što su maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi).
 2. Povećajte unos vlakana: Vlakna mogu pomoći u regulisanju varenja i sprečavanju zatvora, što može biti posebno važno kod problema sa žučnom kesom. Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke su dobri izvori vlakana.
 3. Jedite manje obroke češće tokom dana: Umesto velikih obroka, trebalo bi jesti manje obroke češće tokom dana. Ovo može pomoći u sprečavanju preteranog opterećenja žučne kese i poboljšanju protoka žuči.
 4. Izbegavajte tešku hranu: Teška hrana, poput pržene hrane, brze hrane i hrane koja je bogata mastima, može povećati opterećenje žučne kese i izazvati simptome kao što su bol i nelagodnost.
 5. Pijte dovoljno vode: Dovoljan unos vode je važan za održavanje dobrog zdravlja žučne kese i žučnih kanala. Pijte najmanje 8 čaša vode dnevno, a po potrebi i više.
 6. Izaberite dobre izvore proteina: Pobrinite se da unosite dovoljno proteina u ishranu, ali izaberite dobre izvore proteina, kao što su piletina, riba, jaja, mahunarke i mlečni proizvodi sa manjim procentom masti.
 7. Izbegavajte alkohol i kofein: Alkohol i kofein mogu povećati opterećenje žučne kese i izazvati simptome kao što su bol i nelagodnost. Trebalo bi izbegavati ili smanjiti unos ovih supstanci.

Ishrana važne stavke

Važno je da se pridržavate ovih smernica za ishranu, ali takođe obratite pažnju na individualne potrebe i toleranciju na hranu. Neki ljudi mogu imati specifične potrebe za ishranom, na primer, ako imaju i druge zdravstvene probleme poput dijabetesa ili intoleranciju na određenu hranu.

Ako imate simptome problema sa žučnom kesom i žučnim kanalima, obavezno se obratite lekaru radi dijagnostike i tretmana. Lekar ili nutricionista mogu vam pomoći da napravite plan ishrane koji će zadovoljiti vaše potrebe i pomoći u ublažavanju simptoma upale žuči i povezanih problema sa žučnim kanalima.

U nekim slučajevima, lekar može preporučiti privremenu dijetu sa niskim sadržajem masti kako bi se smanjilo opterećenje žučne kese i poboljšao protok žuči. Međutim, ovo se obično primenjuje samo u težim slučajevima, a ne kao dugoročno rešenje.

Dijeta za kamenje u žuči na dnevnom nivou:

Evo jednog primera dijete za kamenje u žuči na dnevnom nivou:

Doručak:

 • Kaša od ovsene kaše sa voćem (jabuka, kruška, jagode) i bademima
 • Čaj od mente

Užina:

 • Niskomasni jogurt
 • Kriška dinje

Ručak:

 • Kuvana piletina sa povrćem (brokoli, šargarepa, grašak)
 • Integralni pirinač
 • Salata od zelene salate, rotkvica i maslinovog ulja
 • Voda sa limunom

Užina:

 • Kriška integralnog hleba sa humusom
 • Kriška dinje

Večera:

 • Povrtna supa (krompir, celer, tikvice, paradajz)
 • Integralni hleb
 • Salata od paradajza i krastavca
 • Čaj od kamilice

Dijete za upaljenu žuč na dnevnom nivou:

Evo jednog primera dijete za upaljenu žuč na dnevnom nivou:

Doručak:

 • Pahuljice od celog zrna sa mlekom sa manjim procentom masti
 • Kriška hleba od celog zrna sa tankim slojem nemasnog namaza
 • Voće (jabuka, kruška, jagode)
 • Čaj od nane

Užina:

 • Grčki jogurt sa manjim procentom masti
 • Kriška dinje

Ručak:

 • Kuvana piletina sa krompirom i šargarepom
 • Salata od spanaća i rukole sa maslinovim uljem i limunovim sokom
 • Integralni hleb
 • Voda sa limunom

Užina:

 • Sveži krastavci sa humusom
 • Kriška dinje

Večera:

 • Kuvana riba sa povrćem (brokoli, šargarepa, tikvice)
 • Integralni pirinač
 • Salata od paradajza i krastavca sa maslinovim uljem i limunovim sokom
 • Čaj od kamilice

Važno je napomenuti da je ovo samo primer dijete i da se ishrana može prilagoditi individualnim potrebama i preferencijama. Takođe, dijeta sa niskim sadržajem masti i visokim unosom vlakana obično se preporučuje kod problema sa upalom žuči, ali u nekim slučajevima lekar ili nutricionista može preporučiti drugačiju dijetu zasnovanu na individualnim potrebama i simptomima. Obavezno se posavetujte sa lekarom ili nutricionistom pre nego što napravite bilo kakve značajne promene u ishrani.

Referenece

 1. “Gallbladder” by Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gallbladder/about/symptoms-causes/syc-20372871
 2. “Gallstones” by National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gallstones
 3. “Cholecystitis” by MedlinePlus, https://medlineplus.gov/ency/article/000264.htm
 4. “Gallstones: Diagnosis and Management” by American Family Physician,
 5. “Dietary Intervention in the Management of Gallbladder Disease: A Systematic Review” by Advances in Nutrition, https://academic.oup.com/advances/article/8/5/789/4558129
 6. “Natural Products as Anti-inflammatory Agents in the Management of Gallbladder Diseases” by Molecules, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5725168/
 7. “Bile Acids: Regulation and Therapeutic Potential” by Biochemical Pharmacology, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417364/
 8. “Cholecystectomy” by StatPearls,

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X