glasne žice

Upala glasne žice saveti za poboljšanje simptoma

Boli vas grlo i ne možete da proizvedete nikakav zvuk. Imate upalu glasnih žica, zapaljenje larinksa ( grkljana ), dela dušnika u kome su smeštene vaše glasne žice. Normalno, glasne žice se otvaraju i zatvaraju dok govorite. Kada glasne žice oteknu, one drugačije vibriraju, što uzrokuje promuklost. Osim prekomernom upotrebom glasa, laringitis može biti izazvan i prehladama i ostalim virusnim infekcijama, pušenjem, alergijama ili infekcijom sinusa I izlaganjem iritansima, kao što su prašina ili isparenja, kao i nekim medicinskim stanjima kao što su bronhitis ili gorušica.

Ako imate upalu glasnih žica, najbolji način da povratite svoj glas je da provedete nedelju dana u biblioteci. Drugim rečima – nemojte govoriti, čak ni šaputati. ( može delovati čudno, ali šapat napreže glasne žice isto koliko i vikanje ).  Odmaranje vaših glsnih žica pomoćiće da se spreči pojava ozbiljnih problema na njima, kao što su krvarenje ili nastajanje čvorova, polipa ili cisti. A dok odmarate svoj glas, probajte jedan ili više od navedenih umirujićih lekova.

Nemojte pročišćavati grlo

Bez obzira šta radite, oduprite se nagonu za kašljanjem ili pročišćavanjem grla. I jedno i drugo može oštetiti vaše glasne žice. Probajte da suzbijete taj osećaj polaganim pijenjem vode ili jednostavno gutanjem.

Obložite svoje grlo

pileća supa

Pijte najmanje 6 do 8 čaša tople ili mlake ( ne vruće )  vode na dan. Tečnost održava vaš larinks vlažnim, što je preduslov za lečenje laringitisa.  Ostale tople tečnosti, kao što je pileća supa od kuvanih kostiju bez testenine, takođe može pomoći da se ublaži ova neugodnost.  Herbalisti preporučuju umirenje laringitisa pijenjem čajeva od očajnice I zlatnice ( lat. Solidago virgaurea ).

Očajnica, član porodice mente sa dlakavim listovima, već dugo se dodaje bombonama  za kašalj odredjenih proizvođača. Zlatnica ( ili divizma ) sadrzi želatinoznu biljnu srž koja umiruje iritirana tkiva. ( Divizmu ne koristiti na svoju ruku pojedini delovi biljke su otrovni). Da bi ste napravili jedan od ova dva čaja, stavite jednu ili dve kafene kašike osušene lekovite biljke u jednu šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta,  procedite i popijte. Pijte jednu do tri šolje na dan. Obe ove lekovite biljke se obično mogu naći u prodavnicama zdrave hrane.

Preventiva kod upale glasnih žica

Stari narodni lek za laringitis je da se popiju 2 kafene kašike soka od crnog luka, za čim odmah sledi uzimanje 1 kafene kašike meda. Uzimajte to svaka tri sata.  Ako nemate sokovnik, sok od crnog luka možete dobiti stiskanjem polovine crnog luka izmedju dve tacne.

 Probajte da napravite mešavinu supene kašike meda,  malo soka od limuna i prstohvata kajenske paprike i polako je pijte. Ponavljajte to onoliko često koliko je potrebno.

Da li pozvati lekara?

Obično upala glasnih žica nije ozbiljna i vaš glas će vam se vratiti za nekoliko dana. Ali ako ste još uvek promukli posle 4 ili 5 dana obavestite svog lekara. Uporna, neobjašnjiva promuklost zahteva ispitivanje, posebno ako pušite. Ona može biti znak raka. Takođe posetite svog lekara ako iskašljavate krv ili vam zviždi u grudima. Odmah posetite lekara ako je vaš laringitis praćen tako jakim bolom da imate problema sa gutanjem pljuvačke. Gornji deo vašeg larinksa moze biti toliko otekao da bi mogao da blokira vaše disajne puteve, što bi moglo da bude čak opasno po život.

Naparite svoj grkljan

inhalacije parenje

Udišite paru iz činije vruće vode tokom 5 minuta, 2 do 4 puta na dan. Da bi ste pomogli da se para zadrži, prekrijte glavu peškirom, formirajući tako šator oko činije.  Duboko dišite. Para ce pomoći da se nadoknadi izgubljena vlaga u vašem grlu i ubrzati izlečenje. Uverite se da ste činiju postavili na stabilan što i nemojte glavu previše primaći površini vruće vode jer tako rizikujete da se opečete.

Za lekovitu inhalaciju jačeg dejstva, dodajte vrućoj vodi 4 do 6 kapi antiseptičnih I antiinflamatornih esencijalnih ulja, kao što su ulje lavande, sandalovog drveta ili kamilice.

 Napravite vruću oblogu koristeći čaj od zlatnice,  žalfije, majčine dušice ili miloduha. Stavite oblogu na grlo, zatim preko toga obmotajte suv peškir da bi ste zadržali toplotu.

Moć prevencije

Dišite kroz nos. Vaši nosni prolazi su prirodni ovlaživači vazduha. Disanje na usta, međutim, izlaže  grkljan suvom, hladnom vazduhu.

Upotrebljavajte ovlaživač vazduha u spavaćoj sobi, ili držite činiju sa vodom na radijatoru.  Vaše glasne žice su obložene sluzokožom kojoj je potrebno da se održava vlažnom da bi se izbegla njena iritacija.

Kada letite avionom, žvaćite gumu za žvakanje ili sisajte pastile. Vazduh u avionu je preterano  suv i vaše glasne žice zbog toga pate. Ako držite usta zatvorena i povećavate proizvodnju pljuvačke, pomažete da se spreči dehidracija.

Još jedan trik kada letite avionom je da povremeno držite mokru krpu ili peškir preko nosa  i usta i tako vlažite vazduh koji prolazi kroz vaše disajne puteve.

Proverite sa svojim lekarom da li bi neki od lekova koje uzimate mogao da bude uzrok vase promuklosti. Određeni lekovi,  uključujući lekove za krvni pritisak i štitnu žlezdu I antihistaminike, mogu delovati veoma isušujuće na vaše grlo. Ako ste pušač, ostavite pušenje. Ono je glavni uzrok suvoće grla.  I izbegavajte zadimljene barove, klubove i restorane.

čajno drvo

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *