tumori kože

Tumori kože

Tumori kože su najčešći oblik tumora kod čovjeka. Procjenjeno je da se godišnje pojavi preko 1 milion novih slučajeva. Godišnja stopa svih oblika tumora kože se povećava iz godine u godinu pokazujući opću zabrinutost. Također je uočeno da približno polovica od svih građana koji dožive 65 godina tumor kože razvije barem jednom u životu

Što su tumori kože?

Tumori kože najčešće su dobroćudne izrasline i lijeće se kirurškim odstranjenjem. Na koži mogu nastati dva oblika karcinoma, a prognoze su vrlo povoljne. Za razliku od njih postoji druga po život opasna vrsta tumora koju nazivamo melanomi.

Kada ćemo posumnjati da je rijeć o tumoru kože?

Najčešći upozoravajući znak kožnog tumora je promjena u izgledu kože u obliku nove izrasline ili rane koja ne zacijeljuje.

Koji su uzroci tumora kože?

tumori kože podelaOsnovni razlog za dobivanje karcinoma kože je UV zračenje, najčešće od Sunca, ali takodjer može nastati i arteficijelno od upotrebe različitih izvora UV zračenja, kao što su lampe za kvarcanje ili odlazak u solarij te kreme ili losioni za dobivanje tena

Da li su sve osobe jednako sklone dobivanju tumora kože?

Svatko može dobiti karcinom kože bez obzira na tip kože, rasu ili mjesto življenja, ali rizik je vrlo velik kod slijedećih osoba:

● koje imaju bijelu put i lako dobivaju sunčane pjege
● koje imaju svjetlu boju kose i plave oči
● koje imaju veliki broj madeža
● koje imaju madeže neobična izgleda
● kojima je u obitelji već netko imao tumor kože
● koje na suncu lako pocrvene
● koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca
● koje provode puno vremena na suncu bez zaštite
● koje godišnje odmore provode blizu ekvatora ili na bilo kojem mjestu gdje je Sunce 
jakog intenziteta
● koje su iz nekog razloga već lječene zračenjem

Koji su osnovni oblici tumora kože?

solarium opasnost od kancera

1. Karcinomi
a) Bazocelularni,
b) Planocelularni

2. Melanom

Bazocelularni karcinom kakav je to tumor ?

https://www.youtube.com/watch?v=VcolGMZY2-4
Informacije o preventivi

Bazocelularni karcinom je najčešći tip karcinoma kože, no na sreću, on je i najbezopasniji i rijetko daje metastaze. 

Vrlo sporo raste zbog čega ga mnogi zanemaruju, međutim kada se ne liječi on raste ispod površine kože prodire u dublje strukture kože, tkiva pa i u kosti gdje uzrokuje teška oštećenja naročito ako se nalazi na licu, osobito oko očiju.

Da li se bazocelularni karcinom još nekako zove?

Među dermatolozima i liječnicima uopće, skraćeno ime za Bazocelularni karcinom je Bazaliom

Planocelularni karcinom je druga vrsta tumora kože. Zašto ga spominjemo? 

Planocelularni karcinom: Najčešće se pojavljuje na donjoj usni, licu i ušima. Ponekad se širi u okolinu uključujući i regionalne limfne žljezde i unutrašnje organe. 
Ukoliko se na vrijeme ne liječi daje metasteze i bolest završava fatalno za pacijenta.

Ovdje se spominje karcinom. Kakva je to vrsta tumora?

Karcinom je vrsta tumora koji počinje u stanicama koje pokrivaju organe u takozvanom epitelu.

Zbog čega sominjemo bazocelularni i planocelularni tumor kože?

To su dva najčešće tipa tumora kože, Bazocelularni karcinom obuhvaća više nego 90% svih kožnih tumora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz navedenog vidimo da to i nisu jako opasni tumori. Zbog čega se onda treba javiti liječniku?

Vrlo je važno da se kožni tumori dijagnosticiraju u ranoj fazi i da se što ranije započne s liječenjem prvenstveno zbog toga što oni mogu zahvatiti i uništiti okolno tkivo, ali ako se ne liječe mogu metastazirati u druge organe i dovesti do smrti.

Osim ova dva tumora spomenuli ste i melanom, kakav je to tumor?

Bazaliom i planocelularni tumor ponekad se zovu nemelanomski kožni tumori. Drugi tip tumora koji se pojavljuje na koži je melanom, koji počinje u melanocitima (stanicama kože koje sadrže pigment).

Što je onda melanom?

tumori kože

Melanom je najopasniji oblik tumora kože. Najrjeđe se pojavljuje ali mu se učestalost pojavljivanja zadnjih godina enormno povećava. Melanom je sigurno najopasniji karcinom kože ali treba napomenuti ako se otkrije u ranom periodu on se može u potpunosti izlječiti. Ako se ne liječi adekvatno on se širi daje metastaze i dovodi do fatalnog ishoda.

Zašto uopće spominjati tumore kože, da li su oni česti?

Među stručnjacima koji se bave tim problemom postoji zabrinutost jer stopa pojavnosti i nemelanomskih i melanomskih kožnih tumora je mnogo češća i u porastu je u posljednjih deset godina.

Kako se planocelularni karcinom dijagnosticira?

Tumore najčešće dijagnosticira iskusni dermatolog kliničkim pregledom, a zatim se učini biopsija sumnjivog tkiva koje se šalje na mikroskopski pregled gdje se postavlja dijagnoza.

Kako se tumori liječe?

Tehnike za liječenje tumora su slijedeće:

● Kirurška ekscizija

● Radioterapija

● Kriokirurgija

● Kiretaža i disekcija

● Mohs mikrografska kirurgija

● Medicinske kreme koje

a) napadaju tumorske stanice npr. 5%-fluorouracil – 5-FU, Efudex, Fluoroplex ili

b) koje stimuliraju imuni sistem npr. Aldara krema.

Kako se može spriječiti nastanak tumora kože?

Glavni način spriječavanja je minimalna izloženost suncu i redovite kontrole kod dermatologa koje vam trebaju postati navika kao i redovito korištenje vodootpornih ili na vodu rezistententnih krema sa UVA zaštitnim faktorom SPF 30 ili višim.

Zanimljivosti

krema za sunčanje mazanje

Riječ tumor ljudi isključivo povezuju sa zločudnim bolestima. No, tumor znaći »oteklina « pa liječici tumorom nazivaju sve izrasline na koži i u tijelu bez obzira je li rijeć o zločunom ili dobroćudnom tkivu, ili oteklini izazvanoj upalom. Dakle, ako netko sklopu svoje dijagnoze na latinskom jeziku, pronađe riječ tumor, ne treba odmah pomišljati na najgore! Tumori kože najčešće su dobroćudne izrasline i lijeće se jednostavno, kirurškim odstranjenjem.

Ukratko

Postoji nekoliko vrsta tumora kože od onih koji jedva da mogu dati metastaze do onih najopasnijih i po život opasnih. No za sve je zajednićko jedno, a to je da ih je potrebno što ranije dijagnosticirati i što prije početi lječiti. U prevenciji je također zajednićko svima da je neophodna stroga zaštita od Sunca bilo u obliku aplikacije fotozaštitnih krema, nošenja zaštitnih naočala, šešira sa velikim obodom ili odjeće dugih rukava.

Pisao: Perica Ante, dr.med. dermatovenerolog

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X