kineska medicina

Tradicionalna kineska medicina i moderna medicina

Šta je tradicionalna kineska medicina?
Tradicionalna kineska medicina ima 5000 godina staru istoriju. Ona je esencija kineske kulture i nasleđa. Ona je široko priznat sistem alternativnih metoda lečenja ne samo u Kini, već i u zapadnim zemljama.  Tradicionalna kineska medicina se sastoji od raznih praktičnih metoda lečenja čija je efikasnost potvrđena od strane savremenih naučnih krugova, ali za kompletnu sliku o ovim metodima lečenja će biti potrebno opsežno istraživanje. Ovaj način lečenja obuhvata akumpukturu, biljne lekove, trehnike masaže, dijetetske terapije i vežbe.
Osnovni koncept tradicionalne kineske medicine jeste da su sva živa bića sastavljena od energije poznate kao Chi i ta energija je promenjljiva. Prema konceptima kineske medicne, ta energija cirkuliše unutar ljudskog tela takozvanim „meridijanima“  i svi ovi kanali energije (organa i sistema organa) su neraskidivo povezani jedni sa drugima.  Iako je kineska medicna ispraćena kroz škrta naučna saznanja takođe su i mnoge metode lečenja naučno neistražene i za modernu medicinu neobjašnjive. Nauka je ipak obavila neka duboka istraživanja a samim tim je prodrla u područje kineske tradicionalne medicine trudeći se da objasni mistiku koj prekriva ovu neistraženu oblast znanja. Nekoliko glavnih teorija Kineskog koncepta lečenja i esencije ovih meridijana još uvek nisu naučno obrazloženi.

Kineska medicina

kineska medicina činije
Kineska medicina smatra da vitalna energija predstavlja srž svih fenomena, bili oni dobri ili loši. Takodje ona veruje u moć samoizlečenja ljudskog roda. Praktično svi metodi lečenja kineske medicine rade na povećanju ove energije i na poboljšanju njenog protoka. Kinezi veruju da um, telo i duh igraju glavnu ulogu , što znači da samo pravilnim razvijanjem uma, tela i duha možemo postići zdravo stanje i zdrav život.  Iz tog razloga neću mnogo pogrešiti ako kažem da kineska medicina ima hostiličku pristup, sa fokusom ne samo na fizičko, već i na mentalno i duhovno zdravlje čoveka.
Imperativ se daje prilikom razumevanja kineske tradicionalne medicine konceptu jing i  jang. Ovaj koncept kaže da naspram svake pozitivne energije (jin), postoji suprotna negativna energija (jang). Negativna energija stvara bolesti a pozitivna energija održava organizam zdravim. Dakle, u cilju da se otera bolest, bitno je da se poveća nivo pozitivne energije ili jin unutar tela.

Odnos između kineske tradicionalne medicine i moderne medicine

Tretmani moderne medicine i terapije nisu u potpunosti „čisti“ od efekata tradicionalne kineske medicine i kineska medicina je uključena u modernu medicinu mnogo godina unazad. Na drugu stranu, kineska medicina je usvojila neke metode i saznanja moderne medicine. Pre nego započnem bilo kakva objašnjenja kako se kineska medicina koristi u modernoj medicini, neophodno je znati da kineski koncept anatomije ne deli organizam na pojedine organe ili organske sisteme, on obuhvata funkcionalne celine kao što su varenje, razmišljanje, disanje, starenje itd
Tradiconaln kineska medicna postavlja mnoge izazove pred modernu medicinu. Prema jednoj studiji, postoji oko 12800 poznatih kineskih lekova, uključujući 11000 lekovitih biljaka, preko 1500 lekovitih životinja i oko 80 lekovitih minerala.  Da se otkrije pun farmakokinetički i farmakodinamički spektar, mehanizam delovanja, potencijalni neželjeni efekati miliona biljaka koje se koriste u kineskoj medicnskoj praksi predstavlja monumentalan zadatak, za koji bi trebale hiljade godina istražćivanja. Klasifikacija čitavog niza lekova je još jedan gigantski izazov za modernu medicinu. Ovaj složeni odnos između moderne medicine, jedna i druga koriste u velikoj meri.

Uticaj kineske medicine na modernu medicinu

Ovo su neke od kineskih metoda koje su vitalni deo moderne medicine
Dijagnostičke tehnike ispitivanja, askulacija, palpacija koje čine suštinski deo savremene medicine u početku su bile deo kineske tradicionalne medicine dok nisu pronašle put ka savremenoj medicini.
Mnogi koncepti kineske medicine čine osnovu naučnog objašnjenja fenomena bolesti u savremenoj medicini. Među njima je nedostatak QI srca , od kog je proisteklo objašnjenje srčane insuflicijencije.

Iz tehnika akumpukture je usvojen način moderne vakcinacije

Mnogi kineski biljni lekovi se koriste u savremenoj medicini za lečenje širokog spektra bolesti. Među njima su ginseng ( kardogeni šok), Sini (šok), Zhenvu (bubrećne bolesti i endem), Yupingfeng ( za jačanje imunog sistema), Ephedra (diruetik, dekongenstant pluća, za sastmu, kašalj, edem, itd), Datura (za kašalj, grčevi mišića, reumatizam, bol u stomaku, astma, epilepsija, konvuzija, anestezija), Coptis (za žuticu, groznicu, dizenteriju, zubobolju, povraćanje, komu, nesanicu, epistaks, potkožne čireve), Jedić (za proliv, cirozu), orlovi nokti ( za furunkulozu, faringitism, hieropiru) i mnogi drugi.

Rezime

Tokom proteklih nekoliko decenija, uložen je veliki trud ka istraživanju lekovitih svojstava biljaka koje se koriste u kineskoj tradicionalnoj medicini, tako da su mnoge od njih prihvaćene u zapadnom svetu. Dajući im zvučno naučno objašnjenje, očekivano je bilo da kineski lekovi i biljke budu šire rasprostranjeni u modernom društvu. Po profesoru Guo De-anu, šefu istraživačkog tima Šangajskog univerziteta Materia Medica i članu Kineske Akademije Nauka, „ Mnoge kineske medicinske biljke su korišćene širom Azije, u Singapuru, Indenoziji, ali takođe i u Rusiji i Australiji. 
Eu i SAD čine glavni deo globalnog farmaceutskog tržišta. Još uvek ne postoji odgovarajuća metodologija za procenu efekta tradicionalne kineske medicine. Ili može da se ustanovi autorizacija, kroz pojednostavljene procedure, kao tradicionalni metodi zasnovani na biljnim tretmanima, ili mogu da ustanove status medicinskog proizvoda za ljudsku upotrebu od strane Evropske Agencije za lekove. Za sve vreme od kako se koriste kineske biljke u zapadnim zemljama ne postoje kriterijumi koji ih definišu. Zbog toga moramo da uložimo veliki trud da bi obezbedili potrebne informacije za EU i USA agencije o preparatima i lekovima tardiconalne kienske medicine.“

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X