tamjan i upale

Tamjan – prirodno protivupalno sredstvo

Tamjan ima snažno antiinflamatorno dejstvo i zato bi mogao da pomogne kod mnogih hroničnih inflamatornih bolesti, poput Kronove bolesti, multiple skleroze, osteoartritisa i psorijaze. u tekstu ćemo objasniti kako se koristi tamjan i šta treba uzeti u obzir pri odabiru preparata od tamjana.

Tamjan je tradicionalni lek

Tamjan se koristi u verskim obredima jer je simbol pročišćenja, obožavanja, molitve i znak prisustva Boga. Tamjan se koristi i van crkve. Osvežava i poboljšava sposobnost koncentracije. Nekad davno, tamjan se koristio i za čišćenje životnog prostora – ne samo u pogledu energije, već i protiv bakterija.

Ono što je manje poznato jeste da se tamjan vekovima koristi u tradicionalnoj medicini u mnogim zemljama. Stari Rimljani i Grci koristili su tamjan npr. za zarastanje rana. A u indijskoj ajurvedi tamjan se već dugo smatra lekom za probleme sa zglobovima.

U 19. veku tamjan je u Evropi bio poznat i po efektu ublažavanju bolova kod zglobova, ali je ponovo otišao u zaborav. Tek 80-ih pobuđuje interesovanje savremene medicine.

Smola drveta tamjana

Tamjan je smola sa drveća roda Bosvellia , kojih ima oko 20 do 30 vrsta. Drvetu tamjana pogoduje poput sušna klima – raste na Arapskom poluostrvu, Africi, Indiji i Pakistanu. Sledeće vrste tamjana su najpoznatije

  • Bosvellia serrata : Indija i Pakistan
  • Bosvellia sacra: Jemen i Oman
  • Bosvellia carterii: Somalija (ponekad je navedena kao posebna vrsta, ali ponekad i kao sinonim za Bosvellia sacra )
  • Bosvellia papirifera : Etiopija i Eritreja

Da bi se dobio tamjan, kora drveta se ogrebe tako da smola počne da curi. Čim dođe u kontakt sa kiseonikom, on počinje da se suši i stvaraju se kapljice smole. One se tada mogu skupljati. Kad se tamjanska smola bere prvi put, ona je smeđe do crne boje i sastoji se od malih grudvica. Dalja berba rezultira čistijom i svetlijom smolom tamjana. Grudvice, koje pomalo podsećaju na kamene bombone, mogu biti veličine do nekoliko centimetara.

od tamjana se dobija ekstrakt iz smole drveta bosvellia koji je dostupan u obliku kapsula i tableta kao dodatak ishrani ili lek.

Efekti tamjana na zdravlje

Naučno interesovanje za tamjan se izuzetno povećalo od 1980-ih, tako da su se sada pojavile brojne studije o njemu. Tamjanska smola sadrži antiinflamatorne, antibakterijske, antidepresivne i analgetičke sastojke.

Posebno je indijski tamjan sa drveta Bosvellia serrata poznat po svojim zdravstvenim efektima, tako da je već kao takav naveden u Evropskoj farmakopeji. Ali i druge vrste tamjana imaju efekte na zdravlje.

Moguća područja primene tamjana su, prema svojstvima njegovih aktivnih sastojaka, sledeća:

  • Hronična upalna bolest creva, npr. ulcerozni kolitis i Kronova bolest
  • Bolesti zglobova, npr. reumatizam, artritis, osteoartritis
  • Psorijaza i ekcem
  • Astma
  • Multipla skleroza
  • Tumori na mozgu

Aktivni sastojci smole tamjana

Razne bosvelične kiseline u tamjanskoj smoli odgovorne su za pozitivne efekte na zdravlje. Smatra se da je AKBA kiselina (3-O-acetil-11-keto-β-bosvelička kiselina) posebno efikasna, zbog čega se smatra najvažnijim sastojkom. Ali, KBA kiselina (11-keto-β-bosvelična kiselina) se takođe smatra efikasnom.

Bosveličke kiseline AKBA i KBA sposobne su da reprogramiraju inflamatorni enzim (5-lipoksigenazu) u telu tako da ovaj enzim tada deluje protivupalno. To tamjan čini obećavajućim lekom za sve vrste bolesti koje dovode do zapaljenskih procesa u telu.

Dugo se pretpostavljalo da su samo bosveličke kiseline odgovorne za zdravstvena svojstva tamjana. Međutim, to nije slučaj: supstance incensol i incensol acetat takođe su pokazale izolovane antiinflamatorne efekte. Verovatno je interakcija mnogih drugih sastojaka tamjana ono što ga čini tako korisnim.

Da bi se što više koristilo farmakološkim efektima tamjanske smole, iz nje se dobija ekstrakt koji je već korišćen u brojnim studijama.

Tamjan za bolesti zglobova

Obećavajući su rezultati istraživanja ekstrakta tamjana za osteoartritis : U nekoliko studija, unos ekstrakta tamjana iz Bosvellia serrata doveo je do smanjenog bola u zglobovima i bolje funkcije zglobova kod pacijenata sa osteoartritisom. Doze od 100 do 400 mg bosvelične kiseline dnevno korišćene su najmanje četiri nedelje.

Prema rečima dr. med. Gerhardt, lekar za internu medicinu na Univerzitetskoj klinici u Mannheimu, trebalo bi koristiti veće doze za osteoarthritis.

Gerhardt je gastroenterolog i leči pacijente sa upalnim bolestima creva. Budući da su to često ove bolesti praćene zajedničkim simptomima, bio je u stanju da vrlo dobro ispita učinak tamjana na ovom području.

U slučaju bolesti zglobova, studije o osteoartritisu su se pokazale najbolje. U tradicionalnoj medicini i empirijskoj medicini tamjan se koristi i za bolove u zglobovima izazvane artritisom i reumatoidnim artritisom, jer se kaže da pruža olakšanje.

Ono što je manje poznato jeste da se tamjan vekovima koristi u tradicionalnoj medicini u mnogim zemljama. Stari Rimljani i Grci koristili su tamjan npr.  za zarastanje rana. A u indijskoj ajurvedi tamjan se već dugo smatra lekom za probleme sa zglobovima.

U 19. veku tamjan je u Evropi bio poznat i po svom ublažavanju bolova kod zglobova, ali je ponovo zaboravljen. Tek 1980-ih pobuđuje interesovanje savremene medicine.

Tamjan za upalne bolesti creva

tamjan

Hronična inflamatorna bolest creva  vrlo je česta u savremenom društvu. Delovi creva postaju upaljeni na intervale ili neprekidno. Dve najčešće inflamatorne bolesti creva su ulcerozni kolitis i Kronova bolest. Oni koji su oboleli često zavise od lekova do kraja života.

Zbog svog antiinflamatornog dejstva, ekstrakt tamjana takođe može da pomogne kod upale creva: U kliničkoj studiji, standardni lekovi sa mnogim neželjenim efektima  dopunjeni su ekstraktom tamjana, a zatim polako isključivani u roku od četiri do šest nedelja – većina ispitanika su tada primetili poboljšanje njihovog zdravstvenog stanja.

Dve tablete ekstrakta tamjana od 400 mg korišćene su tri puta dnevno pored postojećih lekova (kortikoidi, mesalazin, azatioprin). Čim su se simptomi, poput bolova u trbuhu i grčeva, povukli, pre-lekovi su se smanjivali za jednu tabletu nedeljno dok se nije konzumirao samo ekstrakt tamjana. Ovo je konačno smanjeno na pojedinačnu dozu, u zavisnosti od toga koliko su ispitanici trebali da bi održali efekat.

U akutnim napadima, doza je povećana na tri tablete ekstrakta tamjana tri puta dnevno. Ekstrakt tamjana bio je gotov medicinski proizvod.

Tamjan za psorijazu

Dobra iskustva stečena su i sa lečenjem psorijaze. Psorijaza je zapaljensko oboljenje kože koje je – baš kao i gore navedena crevna oboljenja – jedna od autoimunih bolesti i zbog toga nije izlečiva iz perspektive konvencionalne medicine.

U kliničkoj studiji, krema sa ekstraktom tamjana sa 95% AKBA bosvelične kiseline iz Bosvellia serrata testirana je na pacijentima sa psorijazom: 200 ispitanika je nanosilo kremu na pogođena područja kože tri puta dnevno tokom tri meseca.

Izrazito smanjenje psorijaze može se primetiti na slikama pre i posle. Pored toga, markeri upale ispitanika naglo su opali: Faktor nekroze tumora (TNF alfa), na primer, pao je za punih 58 procenata i vratio se u normalu nakon 3 meseca.

Tamjan za astmu

Upala takođe igra ulogu u astmi: disajni putevi obolelih su hronično upaljeni, tako da bi ovde mogao da se koristi i ekstrakt tamjana.

Mala studija sa 40 testiranih osoba već je 1998. godine pokazala da ekstrakt tamjana iz Bosvellia serrata može pomoći kod astme . Ispitanici su primali 300 mg ekstrakta tri puta dnevno tokom šest nedelja. Kao rezultat, simptomi su se poboljšali kod 70 procenata ispitanika.

U nedavnoj studiji iz 2017. godine istraživači su kombinovali ekstrakt tamjana sa ekstraktom bengalske dunje. Bengalska dunja se takođe koristi u ajurvedi, a takođe se kaže da deluje protivupalno.

18 ispitanika uzimalo je 200 mg smeše dnevno tokom 56 dana. Funkcija pluća i vrednosti upale kod ispitanika poboljšali su se nakon samo 14 dana u poređenju sa kontrolnom grupom. Istraživači su takođe otkrili da su tamjan i bengalska dunja imali jače protuupalne efekte od bilo kog pojedinačnog sredstva.

Tamjan za multiplu sklerozu

Multiple skleroza je takođe upalno, relapsne autoimuna bolest kod koje se tamjan može korisititi

U SABA studiji istraživača na Univerzitetske bolnice Hamburg-Eppendorf i Charite Berlin se pokazalo sledeće:

28 ispitanika uzimalo je ekstrakt tamjana u obliku kapsule (po 400 mg) nekoliko puta dnevno tokom osam meseci. Na početku studije određena je maksimalna pojedinačna doza koju je svaki pojedinac tolerisao. Ova maksimalna doza je tada uzimana do kraja osam meseci (između 2400 i 4800 mg dnevno u tri podeljene doze).

Od petog meseca nadalje, magnetna rezonanca pokazala je, između ostalog, da ekstrakt tamjana može smanjiti aktivnost zapaljenskih bolesti i stopu recidiva i u skladu s tim povećati kvalitet života pogođenih. Tada je 18 ispitanika dobrovoljno nastavilo da uzima ekstrakt do 3 godine. Efekat se zadržao i tada.

Tamjan za tumore na mozgu

Tamjan je takođe pokazao blagotvorno dejstvo na tumore mozga. Iako nije imao efekta na sam tumor, uspeo je da smanji otok tkiva oko tumora (edem).

Ovo je rezultat studije u kojoj je 29 pacijenata sa tumorom na mozgu uzimalo 400 do 1200 mg ekstrakta tamjana dnevno. U drugoj studiji sa 44 dobrovoljca, 4200 mg ekstrakta tamjana takođe je smanjilo otok. Oba ekstrakta tamjana bila su iz Bosvellia serrata.

Oticanje tkiva stvara pritisak u mozgu, što često može dovesti do glavobolje kod obolelih, ali i do otkazivanja moždanih funkcija. Ekstrakt tamjana bi zato mogao da pomogne barem delimično u lečenju tumora na mozgu – u kombinaciji sa drugim terapijskim pristupima.

Takođe postoje dokazi da ekstrakt tamjana inhibira rast ćelija karcinoma – ali do sada su postojale studije samo na ćelijama i životinjama.

Tamjan kao zamena za kortizon

S obzirom na to da tamjan deluje protivupalno, dekongestivno i ublažava bol, slično kortizonu, ponekad se naziva i prirodnim kortizonom. Zaista, postoje neki dokazi da bi tamjan mogao zameniti kortizon.

Kortizon pripada grupi aktivnih supstanci koje se nazivaju kortikoidi. U odeljku o zapaljenskim bolestima creva predstavili smo studiju u kojoj su se prethodni lekovi  (uključujući kortikoide) polako smanjivali uzimanjem tamjana. Kao rezultat toga poboljša se stanje organizma većine ispitanika. Dalje studije potvrđuju da su efekti tamjana uporedivi sa efektima kortizona.

Kortizon se obično koristi u jednom ili drugom obliku za sve gore navedene bolesti: za astmu u obliku tableta ili sprejeva, za psorijazu kao mast ili kremu, za bolesti zglobova kao injekciju i za multiplu sklerozu kao infuziju. Kod tumora mozga, kortizon se koristi za lečenje edema.

Mogući neželjeni efekti kortizona su odavno poznati: povišen krvni pritisak, osteoporoza, debljanje, simptomi dijabetesa, tanka koža itd. Kortizon zato treba koristiti umereno i ne predugo. Tamjan, s druge strane, nije pokazao jedva neželjene efekte.

Ekstrakt tamjana iz Bosvellia carterii

Ekstrakt tamjana iz indijskog tamjana ( Bosvellia serrata ) korišćen je u svakoj od gore navedenih studija . Studije istraživača tamjana dr. Charles Fernando je, međutim, uspeo da pokaže da je koncentracija bosveličnih kiselina u tamjanskoj smoli iz Bosvellia carterii čak i veća nego u indijskoj tamjani koja je poznata po svojim zdravstvenim efektima. Moguće je da je ekstrakt tamjana iz Bosvellia carterii čak i efikasniji od ekstrakta tamjana iz Bosvellia serrata.

Kupite ekstrakt tamjana

Ekstrakt tamjana dostupan je u obliku dijetetskih suplemenata i lekova – iako u Evropi lekove s tamjanom možete dobiti samo obilaznim putevima.

Lekoviti proizvodi sa ekstraktom tamjana

U Evropi – sa izuzetkom Švajcarske – trenutno nema lekova koji prodaju bez recepta koji sadrže tamjan. Samo u Švajcarskoj,  lekovi za tamjan se mogu kupiti bez recepta, jer su tamo odobreni kao fitofarmaceutici.

Paradoksalno, u apotekama (bar u Nemačkoj) je dozvoljeno da iz inostranstva naručuju lekove od tamjana na lekarski recept. Oni često dolaze iz Indije, jer na tržištu postoji nekoliko gotovih lekova sa tamjanom, čija je efikasnost proverena u studijama. Apoteke ne smeju da imaju ove preparate na zalihi.

Na nesreću, na internetu ima dosta dobavljača koji svoje dijetetske suplemente prodaju pod sličnim imenima, tako da ih je lako zbuniti pravim lekovima. Ako želite da se lečite od tamjana, trebate dobiti lekarski recept da biste nabavili lek.

Ekstrakt tamjana iz apoteke

Ekstrakti tamjana, s druge strane, dostupni su bez recepta. To bi trebalo da bude standardizovani ekstrakt tamjana u skladu sa zahtevima Evropske farmakopeje.

Standardizovano znači da ovi ekstrakti sadrže određeni sadržaj tamjana. Ovo ih razlikuje od dodataka ishrani sa ekstraktom tamjana, jer oni ne moraju biti standardizovani.

Kreme sa ekstraktom tamjana

Kreme i gelovi sa ekstraktom tamjana mogu pomoći kod problema sa zglobovima. Postoje i kreme koje su takođe pogodne za upotrebu kod kožnih problema kao što su psorijaza ili neurodermatitis. Većina proizvođača preporučuje nanošenje proizvoda na obolela područja tela jedan do tri puta dnevno i nežno ih umasirajte.

Pri kupovini obratite pažnju na to za šta se krema može koristiti. Ako nije navedeno nijedno područje primene, to može biti čisto kozmetički proizvod koji sadrži, na primer, tamjan samo zbog mirisa ili u marketinške svrhe.

Dodatak hrani s tamjanom

Dodaci prehrani sa ekstraktom tamjana mogu se kupiti bez recepta. Uglavnom se nude u obliku kapsula i, za razliku od ekstrakata tamjana iz apoteka, nisu standardizovani. To znači da nije regulisano kako se proizvode ekstrakti.

Ekstrakt tamjana smatra se sigurnim, a neželjeni efekti su mnogo manji od neželjenih efekata nekih odobrenih lekova. Da li dodaci prehrani sa ekstraktom tamjana pomažu u pojedinačnim prigovorima, varira.

Na šta treba paziti prilikom kupovine dodataka ishrani

Kada kupujete dodatke prehrani sa ekstraktom tamjana, sledeći faktori mogu vam dati ideju o odabiru preparata od tamjana.

Od koje vrste tamjana se pravi ekstrakt? Većina ekstrakata potiče iz Bosvellia serrata – to je ono što je uradila većina studija. Međutim, postoje i ekstrakti iz Bosvellia carterii . Ova vrsta može sadržati i veće koncentracije bosveličnih kiselina.

Koliko ekstrakta tamjana sadrži preparat? Većina preparata sadrži između 300 i 500 mg ekstrakta tamjana po kapsuli. Ove količine su uporedive sa dozama ispitivanim u studijama. (Međutim, u studijama su uglavnom ispitivani standardizovani preparati od tamjana – dodaci hrani, s druge strane, nisu standardizovani. To znači da se sadržaj bosveličnih kiselina može razlikovati od preparata do preparata.

Koliko bosvelične kiseline sadrži ekstrakt tamjana? Većinu vremena se ovi podaci daju u procentima, npr. B. „sa 80% bosveličnih kiselina“. Što više bosveličke kiseline ima u ekstraktu, to bolje. Međutim, ove podatke treba pažljivo proveriti, jer nisu uvek dati u odnosu na ukupnu količinu ekstrakta. na preparatu takođe treba navesti koju bosveličnu kiselinu sadrži i, idealno, koliko koje kiseline sadrži.

Sa ili bez micelarne tehnologije? Budući da tamjan ima nisku bioraspoloživost, mogu se kupiti kapsule sa takozvanim micelarnim tamjanom. Bosveličke kiseline su okružene česticama rastvorljivim u masti i vodi, tako da aktivni sastojci bolje ulaze u krv. Studija na pacovima pokazala je da je bioraspoloživost ovih kapsula preko 50 puta veća od one u kapsulama bez micelarne tehnologije. Međutim, preparati sa micelama često sadrže aditive poput polisorbata 20. Rečeno je i da ovaj emulgator povećava apsorpciju zagađivača rastvorljivih u mastima, zbog čega dugoročna upotreba nije preporučljiva. Preparati bez micela obično deluju tek nakon otprilike četiri nedelje. Koliko nam je poznato, još uvek nije istraženo da li preparati sa micelama deluju brže zbog njihove veće bioraspoloživosti. Dakle, trenutno se to ne može utvrditi

Dodaci prehrani koji sadrže tamjan obično ne sadrže boje ili zaslađivače, ali ponekad oslobađaju sredstva ili punila. Stoga obratite pažnju na sastojke na nalepnici.

Pravilna konzumacija tamjana

U zavisnosti od proizvođača, u zavisnosti od proporcije ekstrakta i količine sadržane bosvelične kiseline određuje se količina konzumacije. U velikoj većini slučajeva preporuka za konzumaciju je na preparatu.

Bosvelične kiseline su rastvorljive u mastima – kapsule tamjana bi trebalo uzimati uz obrok ili ubrzo nakon toga, jer to enormno povećava bioraspoloživost. Neželjeni efekti, poput želudačnih tegoba, takođe se mogu ublažiti uzimanjem uz hranu.

Ako patite od hronične bolesti, idealno bi bilo da obavestite svog  lekara da uzimate ekstrakt tamjana. Na taj način se tamjan može optimalno integrisati u tretman, a doziranje se može prilagoditi vašim potrebama.

Kada tamjan stupa na snagu?

Studije su pokazale da ekstrakt stupa na snagu tek nakon otprilike četiri nedelje redovne upotrebe.

Neželjeni efekti i interakcije ekstrakta tamjana

Kada se uzima ekstrakt tamjana – bilo kao gotov medicinski proizvod ili dodatak ishrani – to retko može dovesti do crvenila kože i intolerancije želuca. Ekstrakt tamjana nema toksična dejstva do testiranih doza od 1000 mg po kilogramu telesne težine. Nema izveštaja o šteti nakon dugotrajne upotrebe.

Međutim, ne mogu se isključiti interakcije sa lekovima. Konkretno, ako uzimate razređivače krvi, izbegavajte upotrebu ekstrakta tamjana jer bi to moglo smanjiti efikasnost razređivača krvi.

Ekstrakt tamjana kao prirodno protivupalno sredstvo

Ekstrakt tamjana može se koristiti kao prirodno protivupalno sredstvo za mnoge bolesti. Retko dovodi do neželjenih efekata i već je pomogao brojnim ljudima koji bi se inače celog života morali oslanjati na lekove sa mnogim neželjenim efektima.

Nadamo se da će se naučni interes za tamjanom nastaviti, tako da će prirodno antiinflamatorno sredstvo u budućnosti biti sve više uključeno u lečenje bolesti.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *