Naslovna Biljni preparati Super artemisinin slatki pelin prah

Super artemisinin slatki pelin prah

Upotreba Super artemisinin praha

Artemisinin je veoma poznat biljni lek koji se koristi nekoliko vekova unazad u Kineskoj medicini zbog svojih veoma lekovitih svojstava. On se koristi kao anti-virusno, anti-bakterijsko, anti-kancerogeno, anti-parazitsko, anti-gljivično, anti-inflamatorno i anti-malarijsko sredstvo.

Anti-kancerogeno svojstvo

Sposobnost Artemisinina da uništi kancerogene ćelije ima potporu u mnogim predhodnim istraživanjima. U svojoj strukturi artemisinin sadrži grupu peroksida. Artemisinin se povezuje sa transferinom koji ga brzo prenosi putem krvi. Peroksidi imaju sposobnost da reaguju u kontaktu sa gvožđem koje je prisutno u kancerogenim ćelijama u povišenoj koncentraciji, oslobađajući negativno naelektrisane čestice kiseonika koje uništavaju kancerogenu ćeliju. Ekstrakt slatkog pelina nakođe inhibira rast i deobu kancerogenih ćelija, tako što smanjuje apoptozu rast kapilara koji dopremaju hranu i krv do kancerogenih ćelija. Slatki pelin prevntivno sprečava metastaze, takođe utiče na reprodukciju i popravlja oštećene nizove DNK.

Jedna od osnovnih sposobnosti artemisinina je da on prepoznaje zdrave ćelije u odnosu na druge anti-kancerogene lekove koji se koriste za borbu protiv raka. Razlog je povećana koncentracija gvožđa u kancerogenim ćelijama u odnosu na normalne ćelije iz razloga prenamnoženosti transferinskih receptora na površini kancerogenih ćelija.

Artemisnin ima sposobnost da leči mnoge tipove kancera uključujući melanoma, leukemiju, rak dojke, kolorektalni kancer, rak jajnika, rak bubrega, CNS tumore i druge tipove kancera. Takođe je poznato da artemisinin povećava efikasnost lekova koji se koriste za vreme hemoterapije.

Anti-virusno svojstvo

artemisinin i virusArtemisinin je veoma potentan agens protiv mnogih virusnih infekcija uključujući gripu tipa A, herpes simpleks virus tipa 1(HSV-1), Epštajn-Bar virusa (EBV),  humanog citomegalovirusa (CMV), virusa hepatitisa B (HBV), hepatitisa C (HCB), Varičela zoster virusa (VSV) i virusa goveđe dijareje. Antivirusna sposobnost artemisinina leži u njegovoj sposobnosti da inhibira replikaciju virusa putem dezintegracije mehanizma ćelija domaćina koja je izuzetno bitna za rast virusa. On takođe sprečava rast virusa usporavajući sintezu proteina i DNK, indukcijom apoptoze (programirana ćelijska smrt), remećenjem genoma virusa. On se koristi za tretiranje veoma ozbiljnih virusnih infekcija poput hepatitisa, infektivne mononukleoze, rozele infantum, encefalitisa i šindre.

Anti-bakterijska svojstva

Ekstrakt slatko pelina se veoma često koristi kao sredstvo protiv mikroba. Veoma je izražena njegova sposobnost da uništava anaerobne tipove bakterija gonoci, bacili, E. Coli, Pseudomone, i enterokoke. Takođe je poznato da artemisinin povećava dejstvo anti-bakterijskih lekova kao što su beta laktamaze. Uglavnom on napada ćelije bakterija integrišući se direktno u njihovu ćelijsku membranu u uništavajući ih visokom koncentracijom kiseonika i slobodnih radikala. Protiv H.pylori infekcije stomaka i drugih bakterijskih infekcija kao što su dizenterija i tuberkoloza artemisinin ima veoma jako dejstvo. On se takođe koristi da umanji razvoj bakterija u ustima poput karijesa  a takođe je efikasan i u slučaju infekcija usta.

Anti-gljivično svojstvo

Artemisinin ekstrakt slatkog pelina se koristi za tretiranje gljivičnih infekcija pluća koje su veoma česte kod pacijenata obolelih od AIDS-a, a nastaju usled pada imuniteta. Posebno su poznati anti-gljivični efekti artemisinina protiv gljivičnih patogena Aspergillus flavus, Aspergillus fumigatus, Alternaria solani, Candida albicans, Criptoccocus neoformans i Fusarium okisporum. Anti-glivčni efekti su nastali usled prisustva karbonilnih grupa u strukturi artemisinina koje su veoma toksične za glivice. Ova jedinjenja izazivaju uništavanje ćelijskog zida gljivica inhibirajući njihov rast. Artemisinin je čak potentniji od poznatog anti-gljivičnog leka amphotericina B.

Anti-inflamatorno svojstvo

Anti-inflamatorna svojstva artemisinina su dobro poznata medicini. Anti-inflamatorni efekti slatkog pelina i njegovog ekstrakta artemisinina proizilaze iz sposobnosti da inhibiraju angense unutar tela uključujući azot oksid, prostaglandin i proinflamantornih citokina kao što su IL-1β, IL-6, i IL -10 koji su odgovorni za simptome upale. Zbog ovih efekata artemisnin se koristi u korektivnoj meri kod inflamantornih stanja kao što je inflamantorno oboljenje creva, artritis, oralnih inflamatornih stanja kao što su gingivitis i periodontitis.

Anti-malarično svojstvo

artemisinin kao lek za malarijuArtemisinin je proglašen za veoma efektivan lek kod pacijenata obolelih od malarije. Veoma značajnu ulogu je odigrao kod preko dva miliona ljudi obolelih od ove bolesti. On ima sposobnost da ubija parazita  Plasmodium falciparum koji izaziva malariju. Mehanizam uništavanja parazita Plasmodium falciparum je omogućen zbog velike koncenracije gvožđa u ćelijama krvi koje su zaražene ovim parazitom koje privlači transferin obogaćen artemisininom. Takođe, artemisinin uszrokuje zaustavljanje rasta Plasmodiuma do njegovog potpunog unišetnja. Artemisinin je veoma efikasan protiv onih vrsta Plasmodiuma koji su otporni na standardno lečenje malarije lekovima. Artemisinin se obično kombinuje sa drugim anti-malarijskim lekovima i tako daje još bolje rezultate.

Anti-parazitsko svojstvo

Artemisinin ima izuzetno anti-parazitsko svojstvo. Artemisinin ima širok spektar delovanja protiv različitih vrsta parazita. On se koristi kao primarni modalitet prilikom kod pojedinačnog tretmana ili kao deo kombinovane terapije za parazitske infekcije uključujući šugu, lajšmanijazu, toksoplazmozu i Afričku Tripanosomiazu.

Druga svojstva

-Koristi ze za ublažavanje bola kao anelgetik kod pacijenata obolelih od raume i dispepsije.

-Artemisinin pojačava imuni sistem delujući kao anti-bakteriološko, anti-virusno i anti-gljivično sredstvo.  On takođe reguliše funkcije raznih mehanizama koji utiču na imuni sistem.

-Koristi se kao sredstvo za odklanjanje raznih kožnih infekcija

-Koristi se za ublažavanje simptoma groznice.

Dnevna doza:

Preporučena dnevna doza su dve kašikice koje sadrže po 200 mg preparata, što iznosi 400 mg ukupno. Svaka kašikica sadrži 180 mg artemisinina i 20 mg saponina.

UPOZORENJE ZA UPOTREBU:

Ovaj proizvod stvara kontraindikacije kod žena koje su trudne i dojilja ako se koristi za vreme trudnoće i može da dovede do smanjenja težine novorođenčeta, preranog porođaja, pobačaja, anomalija u razvoju deteta.

Duže korišćenje od jednog meseca treba da bude pod nadzorom medicinskog radnika i uključuje kontrolu enzima jetre i hemoglobina.

Momentalno prekinuti uzimanje preparata prilikom dijagnostifikovanja alergije.

Česti neželjeni efekti artemisinina uključuju mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i anoreksiju. Uzimanje super artemisinina treba izbegavati kod pacijenata koji uzimaju anti-dijabetes i anti-epileptičke lekove.

Miko Lamberto
Eistria je vaš informativni portal za sve što vas intersuje o zdravlju i zdravstveni pogodnostima raznih preparata, voća, povrća i drugih prirodnih jedinjenja...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Upišite vaše ime ovde

Obavezno pročitajte

HPV virus lečenje

HPV virus i njegovo uspešno lečenje

0
U poslednje vreme imamo jako puno poziva od strane osoba koje imaju problem sa HPV virusom. Ovim putem bih želeo da naglasim da je...

Forum

Ekcem

0
Strucnjaci su jednoglasni  najbolji nacin da se nosite sa svrbecim oblastima ekcema na kozi jeste da je odrzavate dovoljno vlaznom. To znaci da se klonite vode koliko...

Oboljenja organa za disanje

0
Organi za disanje mogu da obole i tada se mora sprovesti lečenje. U velikom delu pluća može se javiti zapaljenje pri kome se u...

Lekovito bilje korisni saveti

0
Za ishranu i lečenje Od davnih vremena naši preci su zavisili od biljaka, koje su ih hranile i održavale ih zdravim. Onda su pre stotinak...

Anis Pimpinella anisum lekovita svojstva

0
Pimpinella anisum L. – gajena vrsta Anis je jednogodišnja zeljasta biljka, visine 20-60cm, sa tankim korenom i valjkastom stabljikom, šupljom u sredini, malo dlakavom i...

Kancer prirodno lečenje i prevencija

0
Da biste smanjili rizik od obolevanja od malignih oboljenja, dovoljno je da pogledate u svoj frižider. Dr Ričard Beliveu sa Univerziteta Kvebek u Monteralu, koji je...