Šta je to Amniocenteza?

Amniocenteza je ozbiljna dijagnostička pretraga koja se izvodi tijekom trudnoće. Koristi se za otkrivanje mogućih kromosomskih abnormalnosti kod nerođenog djeteta koje mogu uzrokovati Downov sindrom ili druge kongenitalne probleme.

Tim postupkom uzima se uzorak amnionske tekućine koja okružuje fetus i analizira se. Ta se pretraga izvodi od petnaestog tjedna trudnoće nadalje.

Kada se izvodi amniocenteza?

Amniocenteza se izvodi tijekom trudnoće kada:

  • se smatra da postoji povećan rizik zbog krvnih testova koji mjere razinu hormona trudnoće u krvi. Kombiniranjem tih rezultata s dobi majke moguće je izračunati rizik da dijete oboli od Downova sindroma.
  • se smatra da je žena pod povećanim rizikom za rađanje djeteta s kromosomskom anomalijom ako je takav poremećaj postojao u prethodnoj trudnoći
  • se ultrazvučnom pretragom pronađu obilježja ili abnormalnosti koje upućuju na povećan rizik za kromosomsku anomaliju
  • žena zahtjeva jer je zabrinuta da bi dijete moglo imati neku kromosomsku anomaliju
  • amniocenteza je ponekad potrebna u dijagnostici i tretmanu nekih stanja kao što je nekompatibilnost Rh faktora. U tim okolnostima u amnionskoj tekućini traže se neke druge tvari, a ne radi se analiza kromosoma.

Kako se izvodi amniocenteza?

amniocenteza 22

Ultrazvučna sonda koristi se kao vodič, a finom iglom uđe se kroz majčinu trbušnu šupljinu do tekućine koja okružuje fetus. Uzima se oko 20mL amnionske tekućine i šalje u laboratorij na analizu. Pretraga obično traje oko 5-10 minuta i majka obično osjeti samo laganu nelagodu. Fetus nije svjestan te procedure.

Nakon tog dijagnostičkog zahvata, majka bi se trebala odmarati jedan dan. Može osjećati lagane grčeve. Krvarenje i istjecanje tekućine iz vagine nije normalno i žena u tom slučaju treba potražiti liječničku pomoć.

Ako je majka Rh negativna ( a to je gotovo 8% žena ), dobit će injekciju humanog anti-D imunoglobulina u mišić ruke ili noge. Anti-D imunoglobulin daje se Rh negativnoj majci kada je potencijalno izložena Rh pozitivnim krvnim stanicama, primjerice pri porodu, pobačaju, ili amniocentezi. Njegova je svrha spriječiti razvijanje protutijela protiv fetalnih krvnih stanica što može uzrokovati ozbiljnu žuticu ili čak smrt fetusa. 

Koliko dugo je potrebno čekati rezultate amniocenteze?

Preliminarni rezultati mogu biti dostupni nakon 48 sati, a konačni rezultati obično su gotovi nakon 2-3 tjedna.

Je li amniocenteza sigurna za majku i dijete?

Amniocenteza nije bez rizika i postoji mala mogućnost pobačaja. Između 1 na 100 i 1 na 200 zahvata dogodit će se pobačaj, obično 3 tjedna nakon zahvata.

Prije odluke za obavljanje zahvata majka treba sa svojim opstetičarom raspraviti o svemu što je muči glede procedure. Treba odvagnuti jesu li važne informacije o kromosomima fetusa i koliki je rizik pobačaja.

Koliko su rezultati amniocenteze pouzdani?

Vrlo malo stvari u životu možemo tvrditi sa 100%-tnom sigurnosti. Amniocenteza je vrlo blizu 100 postotnoj sigurnosti kod otkrivanja kromosomskih abnormalnosti.

Što se radi ako amniocenteza otkrije kromosomske abnormalnosti?

Ne postoji liječenje kromosomskih abnormalnosti. Ako se dijagnoza uspostavi prije rođenja, i ovisno o vrsti abnormalnosti koja se otkrije, ženi se predlaže inducirani pobačaj.

Konačna odluka o zadržavanju trudnoće ili pobačaju je na roditeljima.

Prije nego što se izvede amniocenteza, važno je kod očekivanja rezultata kod roditelja razviti svijest što mogu donijeti rezultati i unaprijed razmisliti o želji zadržavanja trudnoće.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X