hijaluronska kiselina

Šta je hijaluronska kiselina i kako se primenjuje?

Ovaj članak nastavlja seriju informacija o sastojcima vaših kozmetičkih proizvoda kako biste razumeli posebne prednosti i rezultate koje možete očekivati od njih. Danas ćemo govoriti o hijaluronskoj kiselini , šta je to, kako se primenjuje, koje su njene zdravstvene vrednosti.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je providna supstanca koja je prirodno prisutna u koži i odgovorna je za njenu hidrataciju . Takođe se nalazi u drugim tkivima i organima tela, na primer u vezivnom tkivu kičme, u hrskavici ili u sinovijalnoj tečnosti zglobova.

Ima svojstvo da se ponaša poput sunđera, odnosno da zadržava velike količine vode , što omogućava vraćanje elastičnih svojstava kože i zaglađivanje njene površine.

Takođe formira posebnu barijeru koja održava hidrataciju kože i pomaže joj da izgleda zdravije.

Ali količina hijaluronske kiseline prisutna u telu vremenom se smanjuje . Sa godinama je  telo sve manje sintetiše, a sunce, zagađenje i slobodni radikali uništavaju. Zbog toga koža gubi hidrataciju i elastičnost i stari.

Zbog toga je potrebno koži dati dodatnu količinu hijaluronske kiseline, a njena upotreba u estetici i kozmetici postala je široko rasprostranjena:

 • kao zaštitni sloj koji sprečava isparavanje vode prisutne na površini kože,
 • kao punilo u najdubljim slojevima kože i glatkim borama,
 • i da stimuliše sintezu već prisutne hijaluronske kiseline i eliminiše mlohavost.

Drugi način da se obezbedi potrebna hijaluronska kiselina je uzimanje dodataka ishrani bogatih ovom kiselinom.

Da preciziramo, mogli bismo reći da su njene prednosti :

 • Vlaži i daje elastičnost koži, dajući joj glatkiji i sočniji izgled.
 • Ima efekat punjenja i pomaže u smanjenju pojave dubljih bora .
 • Doprinosi uklanjanju slobodnih radikala , poboljšava stanje kože i štiti je od ultraljubičastih zraka sunca.

Kako se primenjuje hijaluronska kiselina?

1. Estetska upotreba.

Vrlo uobičajen način je primena hijaluronske kiseline kroz injekcije ili infiltracije u kožu.

U estetici se ova vrsta tretmana preporučuje zrelijoj koži radi vraćanja čvrstoće i popunjavanja bora.

Primena je brza i obično nije bolna, iako je normalno da se tokom postupka oseća neka nelagodnost.

Rezultati su trenutni i vrlo prirodni . Oni zavise od preciznosti specijaliste, kvaliteta proizvoda, područja na kome se primenjuje i metabolizma osobe.

Uopšteno, efekti mogu trajati između devet meseci i dve godine . Kao i kod hijaluronske kiseline koja već postoji u koži, prisustvo implementiranog proizvoda se vremenom smanjuje

U većini slučajeva delovi tela kod kojih u kojima se primenjuje su:

 • Usne : volumen, kontura i ugao.
 • Jagodice : volumen lica.
 • Oko usta : usne ili perioralne bore.
 • Nazogenske brazde : linije izraza sa obe strane nosa prema ustima.
 • Vrana stopala : spoljašnje periokularne bore.
 • Obrve i čelo .

Ponekad postoje neki neželjeni efekti , koji obično nestaju nakon 48 sati ili nedelju dana, kao što su:

 • Modrice ili grudvice na mestima gde je nanet preparat.
 • Bol, nelagodnost ili osetljivost.
 • Iritacija, tvrdoća i crvenilo kože.

Veoma je važno da se uvek predajete u ruke autentičnim profesionalcima i u ovlašćenim centrima , da primenite ovu vrstu lečenja.

Lečenje injekcijama hijaluronske kiseline je kontraindikovano tokom trudnoće i dojenja, u slučajevima alergija, upala i infekcija . Pre izvođenja ovog estetskog tretmana možete se konsultovati sa lekarom.

2. Medicinska upotreba.

Injekcije hijaluronske kiseline koriste se kao zajednički tretman kod reumatskih bolesti, osteoartritisa ili povreda radi ublažavanja bolova i poboljšanja pokretljivosti.

Takođe se primenjuje u stomatologiji za pomoć u procesima zarastanja, kao i za regeneraciju oralne sluznice i desni kada je potrebna operacija.

Njena primena u rehabilitacionoj medicini široko je rasprostranjena zbog dobrih rezultata. Na primer, kod bolova u kolenu obično se preporučuje hijaluronska kiselina jer njena funkcija izravnavanja i obnavljanja sinovijalne tečnosti omogućava smanjenje bola uzrokovanog trenjem između kostiju.

Deluje kao lubrikant između kostiju koje čine zglobove, pa se preporučuje i pacijentima koji pate od osteoartritisa, reumatoidnog artritisa ili jednostavno bolova u zglobovima.

Ubrzava regeneraciju tkiva zahvaljujući svojstvima hidratacije.

Promoviše proizvodnju prirodnog kolagena u telu.

Ima analgetski efekat koji pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima. Zbog toga se često koristi za lečenje artritisa.

Štiti, hrani i pomaže u obnavljanju sinovijalne tečnosti prisutne u našim zglobovima, poboljšavajući njihovo podmazivanje. Neophodno je smanjiti trenje u hrskavici u fleksiji i ekstenziji zglobova.

Pruža elastičnost i fleksibilnost u zglobovima.

Međunarodni protokol predložen od strane renomiranih stučnjaka I lekara predlaže infiltraciju hijaluronske kiseline svakih 7 dana tokom 4 do 5 nedelja pomoću koje je moguće povratiti izvorna svojstva sinovijalne tečnosti, omogućavajući zaštitu hrskavice, kao i odlaganje i / ili oporavak njihove funkcije.

U kozmetici je zanimljivo zadržavanje vode jer to može učiniti u procentima ekvivalentnim hiljadama puta većoj težini, zbog čega se koristi za hidrataciju dermisa.

3. Kozmetička upotreba.

Još jedan jeftiniji način upotrebe hijaluronske kiseline je putem kozmetičkih proizvoda obogaćenih ovim sastojkom.

Na tržištu postoji velika raznolikost. Obično je predstavljen u obliku kreme, seruma ili gela, u zavisnosti od koncentracije i hijaluronska kiselina je u njima pomešana sa drugim aktivnim sastojcima.

Ovi rezultati su sporiji i manje efikasni od injekcija, jer ne ulaze duboko u kožu. Ali to je vrlo dobra opcija kao tretman lepote koji se dodaje vašoj rutini nege kože, za sprečavanje i smanjenje znakova starenja .

3. Dodatak ishrani.

Ne zaboravite da u svoju ishranu uključite namirnice koje sadrže više hijaluronske kiseline , poput pačjeg, pilećeg i ćurećeg mesa, lososa, sardina, tunjevine, želea i japanskog krompira.

Hrana koja vam može pomoći u sintezi hijaluronske kiseline je ona koja uključuje skrob (poput krompira i slatkog krompira), antioksidativne vitamine (A, C i E), cink (poput bundeve, kvasca, kikirikija, integralnih žitarica) i magnezijum (spanać, brokoli, prokulice, boranija)

Hijaluronsku kiselinu možete konzumirati i oralno u obliku dodatka prehrani za poboljšanje stanja hrskavice, zglobova, hidrataciju kože … ili za liječenje ili sprječavanje zdravstvenih problema koji proizlaze iz starosti.

Može se naći u prahu ili tabletama . Preporučuje se doza od 100 mg dnevno,, dva puta godišnje i na dva ili tri meseca. Međutim, uvek treba da pročitate uputstvo za upotrebu i etiketu da biste proverili dozu i preporuke proizvođača.

Dodatak je obično predstavljen u obliku natrijum hiularata , sačinjenog od manjih čestica. Čisti molekuli hijaluronske kiseline su preveliki da bi ih apsorbovalo vaše tanko crevo.

Hijaluronska kiselina je generalno vrlo sigurna supstanca . Pošto je prirodno prisutna u našem telu, veoma je retko da dolazi do odbacivanja ili reakcije prilikom njene upotrebe.

Čitava linija proizvoda BIO2YOU® sadrži pojačivače hijaluronske kiseline za borbu protiv starenja kože.

Inkapsulirana hijaluronska kiselina i fleksibilni elastomeri rade zajedno kako bi zamaglili izgled bora i koži pružili mladalački izgled:

Inkapsulirana hijaluronska kiselina ostaje na koži stvarajući glatkiji i ujednačeniji izgled. Takođe deluje kao magnet, odvlačeći vlagu sa kože kako bi minimizirao pojavu dubljih bora.

Fleksibilni elastomeri su mikroskopska vlakna koja pružaju osnovu koja inkapsuliranoj hijaluronskoj kiselini treba da pruži intenzivniji efekat. Ključna reč je „fleksibilan“, što znači da možete gestikulirati prirodno bez brige.

Retinol takođe pomaže u smanjivanju dubokih bora daljom upotrebom, jer je snažan globalni antioksidans koji deluje površno i duboko.

Saveti za primenu

Preciznim aplikatorom nanesite kremu direktno na bore i nežno pritisnite vrhovima prstiju.

Sačekajte nekoliko minuta pre nanošenja hidratantne kreme.

Nakon što ga koristite tokom dana, obavezno nanesite proizvod sa zaštitom od sunca . Iako bi zaštita od sunca širokog spektra trebala biti svakodnevna i bitan dio svakog programa njege kože, posebno je važna kada se koristi proizvod koji sadrži retinol.

Ova formula je dizajnirana da se uklopi u kožu, što je čini savršenom za sve tonove kože.

Da li ste čuli za hijaluronsku kiselinu? Koje proizvode koji sadrže ovu kiselinu koristite? Da li ste bili estetski tretirani hijaluronskom kiselinom?

Recite nam više o svom iskustvu u komentarima ispod kako biste obogatili ovaj post. Ako vam se dopao sadržaj ovog članka, pratite naš blog da biste blagovremeno dobijali informacije na svoju e -poštu i ne zaboravite da podelite ovaj unos na svojim društvenim mrežama.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X