soda bikarbona i limun

Soda bikarbona i limun – Moćni preparat koji vam može promeniti život

Soda bikarbona i limun su kombinacija koja ima veliki broj zdravstvenih prednosti, uključujući i sposobnost da čiste vaš organizam,  dtoksikaciju, regulišu pH vrednost, poboljšaju probavu, ojačaju imuni sistem, poboljšaju rad srca, zaštite kožu, zacele jetru i preventivno deluju na hronična oboljenja.

Bezbroj zdravstvenih pomagala su stekli popularnost poslednjih godina, ali upotreba sode bikarbone i limuna je prisutna dekadama unazad. Sami za sebe, soda bikarbona i limun imaju veliki broj lekovitih svojstava, ali kad se kombinuju, oni imaju još impresivniji zdravstveni učinak. Sok od sveže ceđenog limuna je bogat vitaminom c i drugim antioksidansima i direktno je povezan sa imunim sistemom posedujući diruetički efekat na vaš organizam. Limun sadrži visoku koncentraciju minerala i vitamina. Svojim kiselim ukusom limun je ekstremno poluplaran prilikom kuvanja i kao voćka koja se koristi za alternativno lečenje.

Soda bikarbona se tehnički smatra lekom a koristi se i prilikom kuvanja i pripreme raznih jela. Alkalizacija je dobro poznat efekat sode bikarbona i koristi se kod digestivnih problema kao što je gorušica.  Soad bikarbona smanjuje kiselost i veoma dobro reguliše pH vrednost vašeg organizma.

Veoma je bitno da razgovarate sa vašim doktorom ili vašim nutricionistom pre nego uvedete sodu bikarbonu u vaš režim lečenja i kombinujete je sa nekim drugim lekovima koje pijete.

Recept: Soda bikarbona i limun

Soda bikarbona i limun mogu da se kombinuju tako što se doda kafena kašikica sode bikarbone i sok polovine limuna u jednu čašu mineralne vode. Za nabolji fekat, budite sigurni da  set popili ovu mešavinu na prazan stomak, rano ujutro i uživajte u efektu tokom čitavog dana. Ako se soda bikarbona i limun popiju posle obroka, neće delovati tako brzo na vaš organizam i neće biti toliko efektivni.

Soda bikarbona i limun lekovita svojstva

soda bikarbona i limun slika

Kad pijete sodu bikarbonu i limun poboljšavaju se funkcije vašeg metabolizma, reguliše se nivo pH vrednosti, vaša creva su zdravija, smanjuje se rizik od hroničnih bolesti, poboljšava rad srca i jačaju imuni sistem

Regulisanje pH vrednosti organizma

Soda bikarbona i limun trikovi Bright Side

Ljudi uglavnom ne pridaju previše značaja smnanju nivo kiselosti organizma, ali regulisana pH vrednost je od krucijalnog značaja za kompletno zdravlje. Natrijum bikarbonat je poznati alkalizator koji može da smanji nivoe kiseline, msanjujući gorušicu i nivo kiseline u želudcu. Soda bikarbona takože održava organizam alakalizovanim, što zadaje probleme patogenima i bolestima da se zadrže u organizmu. Ova činjenica je potrvđena us tudiji Dr. Bverley Boooth, Univerziteta Virginia, Sjedinjene Američke Države, država Ohio. Takođ, citrična kiselina u iz limuna ima alkalizirajući feketa kada se svari!

Briga o koži

Kako je objavljenu u članku magazina Agricultural and Food Chemistry, sok limuna je veoma jak antioksidans. Velike količine antioksidanasa i citrične kiseline mogu da smanje oksidativni stres i smanje negativne efekte slobodnih radikala na naš organizam. Ovo je veoma dobro za našu kožu i na taj način možemo smanjti efekte starenja, smanjiti prisustvo bora i postići zdrav izgled kože.

Gubitak težine

Soda bikarbona i limun nemaju direktnu povezanost sa gubitkom težine, ali dokazano soda bikarbona može da poveća upotrebljivost energije za vreme vežbanja i može da ubrza vaš metabolizam. Gubitak težine nastaje kao sekundarni proces i sa ovom smešom možete ubrzati sagorevanje vaših masnih naslaga.

Čišćenje organizma

Sok od limuna je odavno poznata diruteička supstanca koja stimuliše urinaciju, na taj način oslobađajući organizam od toksina, soli, masti i vode. Ovo je odlično za vaše bubrege i može da smanji stres ovih organa i da obezbedi nizak nivo toksina u vašem organizmu. U studiji u BMC Urology journal je sugerisano da sok od limuna deluje kao zaštita od formiranja kamenja u bubregu.

Zaštita zuba

soda bikarbona zubi

Soda bikarbona i limun se tradicionalno koriste kao supstanca za izbeljivanje zuba ali njihova abrazivna priroda može biti štetna za zube. Ona je dobra za smanjivanje kamenca na zubima i smanjenje nivo kiselosti usta ali treba biti veoma oprezan prilikom upotrebe. Soda bikarbona i limun ne treba da se koriste previše često u ove svrhe.

Poboljšana probava

Kombinacija sode bikarbone i limuna imaju izueztna dejstva protiv kiseline i veoma brzo se rešavaju simproma teškog varenja, nadimanja, nadutosti, gasova, grčeva u stomaku i gorušice.

 Smanjivanje upale u crevu koja je zapravo kritičan element slabog imunog sistema, sok od limuna i soda bikarbona mogu značajno da poprave zdrvlje vaših creva. U jednogodišnjoj studiji Dr. Matthew Abramowitz et al. Alebert Enistein Cooledge of Medicine, New York, je pokzano da pacijenti koji boluju od CDK acidoze, konzumacijom sode bikarbone i limuna oboljšavaju slabu snagu mišića.

Zdravlje srca

Istraživanja su pokazala da soda bikarbona i limun rastvoreni u vodi mogu da regulišu nivo lošeg holesterola, i povećaju nivo HDL holesterola, na ovaj način smanjujući šansu za dobijanje arterioskleroze, a takođe rizik za dobijanje srčanog napada i šloga.

Jačanje imunog sistema

Anti-mikorbni efekti soka od limuna, koji smanjuju razvoj bolesti u crevima takože na isti način deluju i na ostale delove tela. Takođe, povećavanjem alkalnosti tela soda bikarbona i limun, smanjuje se kiselo stanje organizma koje žodgovara bolestima da se dalje razvijaju.

Anti kancerogeno delovanje

Soda bikarbona ma veoma jako anti kancerogeno delovanje. Kancerogene ćelije ne mogu da opstanu u baznom okruženju. Neki naučnici poput Jim Kelmun su formirali protokol koji unosi sodu bikarbonu zajedno sa javorovim sirupom poput rojanskog konja u kancerogene ćelije. Na ovaj način se povećava ph vrednost u kancerogenim ćelijama i one počinju da odumiru. Ovaj sistem uništamavnja kancer sodom bikarbonom se naziva Jim Kelmun protokol sa javorovim sirupom i sodom bikarbonom.

U ovom slučaju soda bikarbona ima izražneo antbakterijsko delovanje, rešava se infekcija, smanjuje upale i bori spe protiv reških bolesti kao što je kancer.

Borba protiv kandide i gljivičnih infekcija

kadida soda bikarbona i limun

Candida Albicans ili narodski poznata kao kandida je gljivica koja živi na koži najčešče u ustima, genitalijama, crevima, noktima, plućima.

Ona može abnormano da se razmožva kad oslabi naš imuni sistem i može da dovede do infekcije.

Zbog toga što ima alkalna svojstva i poboljšava rad creva i jača imuni sistem, soda bikarbona je veoma efektivna u borbi protiv infekcije uzrokovan kandidom.

U ovu svrhu soda bikarbona i limun mogu da se korsite oralno u vidu mešavine sa vodom ili se samo soda bikarbona može koristiti kao so za kupanje i da se apsorbuje putem kože.

Zaključak

Soda bikarbona i limun  kao što ste videli imaju razna lekovita svojstva. U cilju lečenja bolesti i poboljšanja zdravstvenog stanja pre upotrebe konsultujte vašeg lekara ili nutircionistu. Oni će vam dati najbolje savete jer soda bikarbona može da bude u direktnoj interakciji sa lekovima koje pijete i može daumanji njihovu efikasnost. Upotreba takođe zavisi od procene vašeg kompletnog zdravstveno stanja. Soda bikarbona i limun su veoma lekovita mešavina koja se  ne može zanemariti i ima mnoge zdravstvene beneficije.

Interesantna pitanja o sodi bikarboni i limunu

Šta se događa kad se pomeša soda bikarbona sa sokom od limuna?

Dodavanjenm sode bikarbone u sok od limuna nastaje hemijska reakcija. Soda bikarbona je baza dok je limun kiselina, kada se kombinuju dobija se ugljen dioksid ili CO2.

Dali soda bikarbona i limun mogu da posvetle kožu?

Soda bikarbona i limun imaju sposobnost da posvetle kožu i da smanje ožiljke, takođe ova mešavina uklanja mrtvu kožu koja se nalazi na površini.

Da li mogu korsititi sodu bikarbonu i limun za održavanje lica svaki dan?

Dodajte jednu malu kašikicu sode bikarbone u čašu u koju ste iscedili polovinu limuna. Promešajte ova dva sastojka dok ne dobijete pastu. Lagano nanestite ovu mešavinu na lice. Obavezno je nanosite noću pre spavanja. Ova mešavina se ne može stalno upotrebljavati. Treba se praviti pauza.

Dali su soda bikarbona i limun dobri?

Soda bikarbona i limun u kombinaciji su odličan kućni sastojak sa kojim možete da se borite protiv stomačne kiseline. Treba voditi računa da se napravi proporcionalna mešavina kojom će se smanjiti stomačna kiselina.

Da li soda bikarbona može da očisti organizam?

Da soda bikarbona uspešno čisti vaše telo. jedns supena kašika sode bikarbone u čaši vode čisti telo i poboljšava jrvotok. Pored toga ležeće kupke od sode bikarbone rade uspešnu detoksiakciju organizma.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

3 Comments

  1. avatar
    Makedonka Prlincevic says:

    Jedno pitanje, Dali sme da se pije soda, voda I limun kod osoba koja ima totalna gastrektomija ksncer zeluca I hranoprobodnik. Po 8 mes. Primio zracenje i hemo terapija, sada ima poteskoca sa gutanjem I stvsra se ligavica koja mora da izbaciI nemoze niti piti ni jesti hvala na odgovor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *