Slatki pelin

Slatki pelin – Čudesna biljka koja uništava parazite i kancer

Biljka slatki pelin ili naučni naziv artemisia annua i njen aktivni sastojak artemisinin su pokazali zapanjujuće rezultate u smislu da su prilikom naučnog istraživanja otkrivena antikancerogena dejstva u kojima je ova biljka uništila 28% ćelija raka dojke za samo 16 sati. Dodavanjem gvožđa i povećavanjem koncentracije artemisnin je uništio 98% ćelija raka dojke.

Ovaj ekspreiment su napravili naučnici Vašingtonskog univerziteta na veštački održavanim ćelijama raka dojke u laboratorijskim uslovima.

Nastanak ćelije raka je izuzetno kompleksan i zavisi od mnogo faktora. U nekim slučajevima je artemisinin pokazao izuzetnu sposobnost da uništava ćelije raka za veoma malo vreme.

Kancerogene ćelije su bogate gvožđem koje se skuplja u posebnim receprtorima koji pomažu prilikom širenja raka. U kancerogenim ćelijama broj ovih receptora je mnogo veći u odnosu na normalne,samim tim je i povećana koncentracija gvožđa.

Artemisinin

Artemisnin aktivni sastojak biljke slatkog pelina efektivno čisti organizam od kancerogenih ćelija selektivno ih uništavajući. Pronalazak biljke slatkog pelina i njeno ponovno vraćanje u medicinsku upotrebu predstavlja jedno od najvećih otkrića 21 veka. Treba da se naglasi da artemisinin ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno dejstvo i da uništava širok spektar parazita koji žive u organizmu pa ujedno se može koristiti i preventivno.

Kako deluje slatki pelin

slatki pelin listovi

Prema nedavnim istraživanjima objavljenim u mnogim naučnim časopisima, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., narodski zvane slatki pelin), koji je korišćen u drevnoj kineskoj medicini – može ubiti 98 posto stanica raka grudi za manje od 16 sati, prilkom testiranja na manjem uzorku ćelija.

Takodje je potvrđeno u naučnim istraživanjima da ovaj preparat uništava i mnogo agresivnija kancerogena oboljenja,čak i neka na koje ne utiče hemoterapija.

Naučni su dokazali da kod težih slučajeva je potrebno između 4 i 7 meseci za stabilizaciju pacijenata uz striktnu dijetu. Otkriveno je da je dejstvo ovog preparata dosta jače kad se kombinuje sa još nekim jedinjenjima poput DMSO, MSM i saponina. 

DMSO i MSM otvaraju ćelijsku membranu kancerogenih ćelija koja ima veoma nisku propustljivost i šire pore a ujedno omogućavaju veći priliv hranljivih materija, minerala, vitamina, proteina, kiseonika a ujedno i artemisinina koji uništava kancer. Dokazano je da dobrom oksidacijom i hidratacijom ćelija skidanjem proteinskog omotača ćelija može biti konvertovana iz kancerogene u potpuno zdravu.

Uticaj artemisinina

Dobar je primer čoveka koji je regulisanom ishranom i dijetom kombinovanom sa unosom artemisinina smanjio kancer pluća za 70% a maligni tumor je postao benigni i bezopasan. U nekim slučajevima je artemisinin uspešno korišćen za zaustavljanje širenja raka, čišćenja metastaza i promena na raznim organima.

Artemisinin se uspešno koristi za lečenje kancera mozga jer ima sposobnost da premosti krvno moždanu barijeru, a kombinovan sa DMSO ova sposobnost se umnogome povećava ujedno ciljajući direktno na ćelije kancera.

Više o tretmanu sa preparatom DMSO i njegovim načinom delovanja na kancerogena oboljenja možete pročitati ovde

Istraživanje sa slatkim pelinom

Vijetnamski naučnici su izvršili istraživanja na ljudima obolelim od raka i preneli su svoja zapažanja široj javnosti. Od 500 ljudi koji su lečeni artemisninom čak 92% njih je pokazalo iznenađujuće rezultate u vidu poboljšanja opšteg stanja organizma za veoma kratko vreme. Prilikom davanja veoma visokih doza slatkog pelina nije došlo do nikakvih neželjenih efekata. Posle terapije od nekoliko meseci utvrđeno je povlačenje maligniteta i zaustavljen je progres bolesti. Nakon dužeg perioda kod nekih veoma teških slučajeva zabeleženo je uspešno kompletno čišćenje organizma od kancera bez povratka bolesti.

Artemisinin uopšte ne utiče na normalne ćelije raka dok kancerogene uništava u nekim slučajevima bolje i od same hemoterapije.

Kako slatki pelin uništava kancer

slatki pelin čaj

Artemisinin je u prošlosti bio korišten kao snažno antimalarijsko sredstvo, ali sada je dokazano da je efikasan i protiv raka. U istraživanju na bolesnicima obolelim od raka uz artemisnin je dodato i gvožđe i zaključeno je da se doadavanjem gvožđa pojačava efekat artemisinina.

Ćelije raka akumulišu velike količine gvožđa da bi mogle normalno funkcionisati. Artemsinin u dodiru sa gvožđem oslobađa slobodne radikale. Slobodni radikali su negativno naelektrisane čestice kiseonika koje uništavaju kancerogenu ćeliju.

Pošto je u kancerogenim ćelijama povišena koncentracija gvožđa prilikom ulaska u ćelije artemisinin stvara veoma burnu reakciju koja uništava ćeliju raka. Artemisnin derivat slatkog pelina selektivno uništava ćelije raka jer je u njima povećana koncentracija gvožđa od nekoliko puta pa čak i do 1200 puta u odnosu na zdrave ćelije.

 Takođe ćelije raka u sebi imaju i veliki broj bakterija koje oslobađaju veliku količinu toksina i dovode do deformacija u mikroprocesima samih ćelija. Slatki pelin uništava ove bakterije i pomaže imunom sistemu i organizmu da se izbori protiv drugih stranih tela koje narušavaju zdravlje bolesnika obolelih od raka. Slatki pelin je imunoregulator i pomaže organizmu da obnovi i pojača odbranu od stranih tela u koja su uključene i kancerogene ćelije.

Slatki pelin i artemisinin

Više o istraživanjima na slatkom pelinu i njegovom derivatu artemisininu i upotrebi u medicinin možete pročitati ovde

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da artemisinin ili ekstrakt slatkog pelina može efikasno ukloniti bolest uz prisutnost gvožđa. Taj ekstrakt je u Kini korišten hiljadama godina protiv malarije.

Parazit malarije ima veliku koncentraciju gvožđa i prilikom kontakta sa artemisininom on izumire i organizam se čisti od njegovog prisustva, ujedno se i sprečava dalje razmnožavanje ovog parazita.

U nekim istraživanjima je dokazano da efeikasnost preparata može da poveća MSM koji povećava propusljivost ćeliske membrane kancerogenih ćelija.

Članak o preparatu MSM i njegovom uticaju na kancerogene ćelije možete pročitati ovde

Delovanje na posebne tipove kancera

Slatki pelin

 Aktivni derivat slatkog pelina artemisnin se može naći u nekoliko različitih oblika a to su artesunat, artemeter i paytoartemisinin. Ovaj poslednji je najbolji za ljude koji su oboleli od raka jer u sebi ima supstance saponine koji otvaraju pore na ćelijskoj membrani kancerogene ćelije omogućujući veću propustljivost membrane a automatski i veći transfer proteina koji prenose supstance kojima se leče ćelije raka, u našem slučaju to je artemisinin.

Proizvodnja artemisinina je naveliko u toku a jedan od najpoznatijih proizvodjača francuski Sanofi je najavio proizvodnju od nekoliko desetina tona što bi trebalo da zadovolji veći deo tržišta u Evropi.

Veoma zapažene rezultate artemisinin je pokazao kod lečenja raka pluća, raka jetre, kancera dojke, debelog creva, pankreasa, leukemije.

Početak upotrebe slatkog pelina

Artemisnin je jedini aktivni sastojak u slatkom pelinu koji se koristi za uništavnje parazita malarije, takodje naučnici dokazano tvrde i kancerogenih oboljenja i to na bazi velike koncentracije gvožđa. Artemisnin ili slatki pelin u kontaktu sa gvožđem oslobađa slobodne radikale koji uništavaju kancerogene ćelije.

U samoj biljci slatkog pelina koncentracija artemisnina je izuzetno mala 0.04% tako da se dugi niz godina on ekstraktuje raznim metodama.

Više o istraživanjima o artemisininu možete pročitati u članku od dr Michael Lama i o tome kako se  lečenje manifestuje na određenim oblicima i vrstama kancerogenih oboljenja.

Artemisnin i njegovi polusintetički derivati artesunat i artameter trebaju da se uzimaju oralno sa jogurtom, sirom, maslinovim uljem ili ribljim uljem da pi se povećala apsorbcija i da bi se smanjilo opterećenje stomaka. Takođe trebaju da se uzimaju Omega 3 – 3 grama. Artemisnin treba uzimati na prazan stomak. Večernja doza Artemisnina je najvažnija jer je kancer najviše aktivan noću. Dobro je prestati sa pušenjem 6 meseci prilikom korišćenja artemisnina.

Neki istraživači veruju da korisnici artemisnina doživljavaju autoindukciju pri čemu telo metabolizira lek tako brzo da nivo krvne plazme opada. Automatski opada efikasnost artemisnina.

Iz tog razloga se artemisnin ili slatki pelin koristi 8 dana i tri dana se pravi pauza u korišćenju.

Doziranje artemisinina

Uzimati na prazan stomak 30 minuta pre doručka 150 mg artemisnina sa Omega 3 riblje ulje – 3 grama i jedan gram C vitamina.

Uzimati 3,5 sata posle večere 150 mg artemisnina sa Omega 3 riblje ulje – 3 grama i jedan gtram C vitamina.

Ova tri dana kad se pravi pauza uzimaju se oko 150 mg gvožđa sa ferosulfatom sa oko 2 grama C vitamina.

Takodje može da se napomene povećanje efikasnosti kiseonikom u hiperbaričnoj komori o čemu možete pročitati u pomenutom članku a takođe pomaže i MSM prašak.Takođe se preporučuju ginsenkoidi koji povećavaju apsorbciju artemisinina i povećavaju koncentraciju u ćelijama i kiseonik u kapima koji povećava oksidaciju organizma.Pored ginsekoida propustljivost ćelijske membrane povećavaju i saponini.

Preparati koji povećavaju efikasnost artemisnina preporučeno od dr. Signh:

Kapsule Bitrata – jedna kapsula dnevno

Preporučeno od doktora Hoang:

Slatki pelin

Lymphasol 3-4 kapsule dva puta dnevno sa artemisninom.

L-Carnitine 1 kapsula dva puta dnevno sa artemisninom.

Germanium 132 1 kapsula dva puta dnevno sa artemisninom,posebno bitno kod plućnih bolesti.

Minecel 3 kapsule 2 puta dnevno

Fumacell i Mitosol,veoma bitno kod tumora mozga.

Takođe svaki metod alternativnog lečenja mora da bude propraćen određenom dijetom. O osnovnim principima dijete možete više pročitati ovde

Artemisa annua, biljka sa potencijalom protiv COVID-19

Slatki pelin

Takozvani slatki ili kineski pelin , poput ostalih vrsta pelina ( Artemisia absinthium i drugi), koriste se na tradicionalan način kao prirodni resurs za borbu protiv crevnih parazita u domaćim lekovima, koji su u tu svrhu ponovljeni u različitim biljnim proizvodima .

Takođe se koristi kao lek  za varenje, za ublažavanje mučnine i želučane tegobe, kao i kod teške probave , prisustva gasova i za sprečavanje nadimanja.

Pripisuje mu se blagi zaštitni efekat na tkivo jetre , može stimulisati lučenje žuči i može biti koristan za promociju uklanjanja toksičnih sredstava i teških metala u urinu.

Kao gorka biljka, kao i druge srodne vrste, namenjena je, pored toga što je zaštitnik jetre, da stimuliše stvaranje želudačnih sokova, a samim tim i da poveća apetit kod rekonvalescentnih, oslabljenih ili bezvoljnih ljudi koji nemaju dovoljno energije.

Tradicionalna kineska medicina preporučuje ga kao regulator menstrualnog ciklusa , koristan u slučaju bolnih , slabih  ili neredovnih menstruacija .

Artemisinin takođe ima imunoregulatorni efekat, koji pomaže u podizanju autoimune odbrane od invazije patogena.

Špansko društvo za fitoterapiju SEFIT u jednom od svojih saopštenja izveštava o eksperimentalnoj upotrebi ekstrakta artemisinina u lečenju zoonoza izazvanih protozoama iz roda Leishmania . Ovaj lakton deluje indukujući oksidativni stres kod parazita, inhibirajući tako njihov rast i izazivajući apoptozu ili ćelijsku smrt. Smatra se kao komplementarni tretman za lišmaniozu , bez značajnih neželjenih efekata, osim za trudnice, koje bi to trebale izbegavati.

Anrtemisinin anti tumorski efekat

Artemisinin se izučavaju na na kliničkom nivou, za imunoregulatorne i antitumorskih efekta , za lečenje različitih tipova tumora, kao što je prostate (prema sa studiji objavljenoj u Phitomedicine ), kolorektalni, bubrega (studija objavljena u Oncotarget ), sarkom (studija objavljena u Nat Prod Bioprospect ) jetre , melanoma (studija objavljena u Case Reports ) ili pankreasa (studija objavljena u Cancer Chemother Pharmacol), takođe I mnogih drugih. Prema ovim izvorima, Artemisinin bi delovao na tumorske ćelije bez uticaja na zdrave ćelije, jer deluje samo na one ćelije preopterećene gvožđem, što se dešava sa ćelijama tumora.

Slatki pelin  je takođe povezan sa lečenjem drugih stanja kao što su žutica, artritis , anoreksija , noćno znojenje, zatvor , infekcije gljivicama, pa čak i tuberkuloze , ali nema naučnih dokaza o njegovoj stvarnoj efikasnosti.

Trenutno, kao što ćemo videti u sledećem odeljku, proučava se njegov potencijal za lečenje COVID-19 .

Mere predostrožnosti za upotrebu sa kineskim pelinom

Kineski pelin se generalno smatra sigurnom biljkom, ali navodno su svesni nekih neželjenih efekata , čak i kada se uzimaja kao tinktura.

 

Može da izazove bol u stomaku i povraćanje, posebno kada se konzumira u prevelikim dozama.

Takođe su zabeležene alergijske reakcije, sa napadima kašlja i pojavom bubuljica na koži.

Sa ovom biljkom treba postupati oprezno ako ste alergični na biljke porodice jedinjenja, poput nevena , čička ili maslačka, kako biste izbegli pojavu dermatitisa na koži.

Iz predostrožnosti treba izbegavati uzimanje slatkog pelina tokom trudnoće – posebno u prvim mesecima – i tokom dojenja. U slučaju malarije, međutim, SZO je preporučila uzimanje u poslednjih šest meseci trudnoće kao alternativu konvencionalnim lekovima.

Upotreba slatkog pelina protiv COVID-19

Nakon izbijanja pandemije COVID-19 , širom sveta su započete nebrojene studije, teze i klinička istraživanja kako bi se pokušalo pronaći efikasan lek koji može zaustaviti delovanje ovog novog koronavirusa ili pronašla vakcina koja zaustavlja njegovo širenje. U međuvremenu, predlozi su se pojavili i iz oblasti prirodne medicine, a jedan od njih usredsređen je na slatki pelin I njegov derivate artemisinin, jer zbog svog delovanja protiv parazita malarije postoje oni koji tvrde da može da razvije sličan efekat u slučaju SARS-CoV2 .

Dakle, dok ga na Madagaskaru zdravstvene vlasti predstavljaju kao idealno rešenje za okončanje virusa, a pošto je to jeftina i pristupačna biljka, drugi,  poput Instituta za globalno zdravlje u Barseloni, smatraju da je njegova upotreba u ove svrhe opasna u određenim regionima Afrike, jer bi mogla da pomogne u stvaranju otpornosti na malarije na lek artemisinin.

Sa svoje strane, SZO je sama prepoznala da se biljke poput slatkog pelina „ smatraju mogućim tretmanima COVID-19 “, međutim naglasila je da pre toga „moraju biti podvrgnute testovima kako bi se analizirala njihova efikasnost i neželjeni efekti“.

Istovremeno, naučnici iz različitih timova, nemačkih i severnoameričkih, pod pokroviteljstvom Instituta Mak Plank iz Nemačke, procenjuju mogućnosti ove biljke u borbi protiv COVID-19 razvojem kliničkih ispitivanja, u saradnji sa Univerzitet iz Kentuckija .

Prema nemačkom institutu, alkoholni ekstrakti slatkog pelina  činili su snažno biljno sredstvo protiv koronavirusa koji je 2002-2004. izazvao epidemiju teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), prema studiji objavljenoj u Science Direct 2005. godine, i kako su oba virusa veoma slični i biljni ekstrakti nisu toksični, ovi istraživači su smatrali da je prikladno proučiti njihov potencijal za borbu protiv SARS-CoV-2. Međutim, još je prerano znati opseg i pouzdanost ovih studija i za sada se rezultati ne mogu smatrati konačnim.

 

artemisinin

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *