slatki pelin

Slatki pelin: Opis, svojstva i primena

13 minutes, 32 seconds Read

Slatki pelin (Artemisia annua) je biljka koja pripada porodici Asteraceae. Može se naći u divljini ili se uzgaja kao poljoprivredna kultura u različitim delovima sveta, uključujući Aziju, Afriku, Evropu i Ameriku. U mnogim zemljama, slatki pelin se tradicionalno koristi u narodnoj medicini kao sredstvo protiv raznih bolesti.

Jedan od glavnih sastojaka slatkog pelina je artemisinin, koji je otkriven 1970-ih godina u Kini i od tada se smatra jednim od najvažnijih lekova za lečenje malarije. Artemisinin se dobija iz sušenog lišća slatkog pelina i ima snažna antimalarijska svojstva. Takođe se pokazalo da ima i antibakterijska, antivirusna, protivupalna i antitumorska svojstva.

Pored artemisinina, slatki pelin sadrži i druge aktivne sastojke kao što su flavonoidi, tanini, kumarini, terpeni i fenolne kiseline, koji takođe imaju lekovita svojstva. Zahvaljujući ovim sastojcima, slatki pelin se koristi za tretiranje različitih zdravstvenih problema kao što su astma, alergije, reumatizam, gastrointestinalni poremećaji, menstrualni problemi, dijabetes i još mnogo toga.

U ovom tekstu će biti detaljno opisan slatki pelin, njegova svojstva i primena, te će biti prikazane neke od najnovijih istraživanja u vezi sa ovom lekovitom biljkom.

Slatki pelin podneblje

Slatki pelin je biljka koja se može naći u različitim delovima sveta, uključujući Aziju, Afriku, Evropu i Ameriku. Ova biljka se prilagođava različitim podnebljima, te raste na različitim nadmorskim visinama, od niskih do visokih planinskih područja.

Slatki pelin potiče iz Kine, gde se već hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini. U Kini, slatki pelin raste na različitim nadmorskim visinama, od ravnica do planinskih područja. Danas se slatki pelin uzgaja i u drugim delovima sveta, uključujući Indiju, Vijetnam, Tajland, Keniju, Južnu Afriku i SAD.

U Evropi, slatki pelin se može naći u različitim zemljama kao što su Francuska, Španija, Italija i Turska. U Severnoj Americi, slatki pelin se uzgaja u državama poput Kalifornije i Teksasa, a može se naći i u divljini u drugim delovima Severne Amerike.

Slatki pelin se može prilagoditi različitim podnebljima i uslovima uzgoja, a njegova upotreba u tradicionalnoj medicini je raširena širom sveta.

Slatki pelin kroz istoriju

Slatki pelin (Artemisia annua) je biljka koja ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini, posebno u kineskoj medicini. Ova biljka je bila poznata još u antičkoj Grčkoj i Rimu, a kroz istoriju je bila korišćena za lečenje mnogih bolesti, uključujući malariju, digestivne probleme i bolove.

U Kini, slatki pelin se koristi više od 2.000 godina za lečenje malarije i drugih bolesti. Kineski lekar i biljni stručnjak Ge Hong je u 4. veku napisao jedan od prvih zapisa o slatkom pelinu, u kojem je opisao njegovu upotrebu u lečenju groznice i malarije.

U Evropi, slatki pelin je postao popularan u srednjem veku, kada se koristio za lečenje digestivnih problema, a kasnije i za lečenje malarije. Tokom Prvog svetskog rata, slatki pelin je korišćen za lečenje rana i groznice kod vojnika, a kasnije se koristio i za lečenje tuberkuloze.

U poslednjih nekoliko decenija, slatki pelin je privukao pažnju naučnika zbog njegovog snažnog antimalarijskog dejstva, posebno zbog prisustva aktivnog sastojka artemisinina. Danas se slatki pelin koristi u različitim oblicima, uključujući čajeve, kapsule, tablete i tinkture, za lečenje mnogih bolesti i stanja.

Lekovita svojstva

Slatki pelin se koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih raznovrsnih lekovitih svojstava. Glavni aktivni sastojak ove biljke, artemisinin, ima snažna antimalarijska svojstva i danas se smatra jednim od najefikasnijih lekova za lečenje malarije. Međutim, slatki pelin ima i mnoga druga lekovita svojstva.

Slatki pelin se tradicionalno koristi kao sredstvo za ublažavanje simptoma astme i drugih respiratornih problema, a neka istraživanja su pokazala da može imati i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u tretmanu reumatoidnog artritisa.

Takođe se smatra da slatki pelin ima antivirusna svojstva, te se koristi u tretmanu različitih virusnih infekcija. Neki studiji su pokazali da slatki pelin može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade, gripa i herpesa.

Slatki pelin se takođe koristi u tretmanu gastrointestinalnih problema, uključujući proliv, mučninu, povraćanje i bol u stomaku. Neka istraživanja su pokazala da slatki pelin može smanjiti upalu i iritaciju u crevima, što ga čini korisnim za tretiranje simptoma iritabilnog crevnog sindroma (IBS).

Osim toga, slatki pelin se koristi u tretmanu menstrualnih problema, uključujući bolne menstruacije, PMS i nepravilne menstruacije. Neki studiji su pokazali da slatki pelin može smanjiti bolove i grčeve tokom menstruacije, te pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa.

Slatki pelin se takođe koristi u tretmanu dijabetesa, jer neka istraživanja ukazuju da ovaj biljni lek može smanjiti nivo šećera u krvi i poboljšati metabolizam glukoze.

Slatki pelin protiv parazita

Slatki pelin se koristi u tradicionalnoj medicini kao sredstvo protiv različitih vrsta parazita. Glavni aktivni sastojak slatkog pelina, artemisinin, ima snažna antiparazitska svojstva, što ga čini korisnim za tretiranje infekcija koje su uzrokovane parazitima.

Slatki pelin se najčešće koristi u tretmanu malarije, koja je uzrokovana parazitima Plasmodium falciparum i Plasmodium vivax. Artemisinin se koristi kao jedan od ključnih sastojaka u kombinovanim antimalarijskim terapijama i pokazao se veoma efikasnim u ubijanju parazita i sprečavanju daljeg širenja infekcije.

Pored malarije, slatki pelin se koristi i u tretmanu drugih parazitskih infekcija, uključujući giardijazu, amebijazu, toksoplazmozu i leishmaniozu. Studije su pokazale da slatki pelin može smanjiti broj parazita u organizmu, poboljšati simptome infekcije i pomoći u obnavljanju oštećenih tkiva.

Postoje i neki preliminarni podaci koji ukazuju na to da slatki pelin može imati antiparazitsko dejstvo na druge vrste parazita, kao što su gliste, usnevulice i trakavice. Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se potvrdila ova dejstva slatkog pelina na druge vrste parazita.

Slatki pelin i kancer

Slatki pelin se koristi kao sredstvo za lečenje kancera, a istraživanja su pokazala da ovaj biljni lek može imati značajan uticaj na različite vrste kancera.

Glavni aktivni sastojak slatkog pelina, artemisinin, pokazao je značajan potencijal u borbi protiv kancera. Artemisinin ima sposobnost da selektivno ubija kancerogene ćelije, što ga čini efikasnim u tretmanu različitih vrsta kancera, uključujući rak dojke, pluća, debelog creva, prostate i jajnika.

Osim artemisinina, slatki pelin sadrži i druge aktivne sastojke kao što su flavonoidi, tanini, kumarini, terpeni i fenolne kiseline, koji takođe mogu imati antikancerogena svojstva. Ovi sastojci mogu pomoći u sprečavanju rasta i širenja kancerogenih ćelija, te pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju upale.

Slatki pelin artemisinin

Artemisinin je glavni aktivni sastojak slatkog pelina i jedan je od najvažnijih lekova za lečenje malarije. Ova supstanca se dobija iz sušenog lišća slatkog pelina i ima snažna antimalarijska svojstva. Artemisinin se koristi u kombinaciji sa drugim lekovima u antimalarijskim terapijama, a pokazao se veoma efikasnim u lečenju malarije uzrokovane parazitima Plasmodium falciparum i Plasmodium vivax.

Artemisinin ima sposobnost da selektivno ubija parazite koji izazivaju malariju, tako što se vezuje za gvožđe unutar parazitskih ćelija i stvara slobodne radikale koji oštećuju ćelijske membrane i DNA. Ovo uništava parazite i sprečava njihovo dalje razmnožavanje.

Pored svojih antimalarijskih svojstava, artemisinin ima i druge potencijalne primene u medicini. Neka istraživanja ukazuju na to da artemisinin ima antitumorska svojstva i da može ubijati kancerogene ćelije. Takođe se smatra da artemisinin ima antibakterijska i antivirusna svojstva, te se koristi u tretmanu različitih bakterijskih i virusnih infekcija.

Slatki pelin i Covid 19

Slatki pelin se spominje kao potencijalni lek za COVID-19, ali još uvek ne postoje dovoljno pouzdani podaci o njegovoj efikasnosti i sigurnosti u lečenju ove bolesti.

Iako slatki pelin ima antivirusna svojstva i može pomoći u tretmanu drugih virusnih infekcija, kao što su gripa i herpes, nema dovoljno kliničkih studija koje bi potvrdile njegovu efikasnost u lečenju COVID-19.

Postoji nekoliko studija koje su istraživale moguću ulogu artemisinina, glavnog aktivnog sastojka slatkog pelina, u lečenju COVID-19. Neka istraživanja ukazuju na to da artemisinin može smanjiti upalu u plućima i poboljšati disajne funkcije kod pacijenata obolelih od COVID-19.

 • U studiji objavljenoj u časopisu Phytomedicine u septembru 2020. godine, istraživači su ispitivali moguće antiviralno dejstvo slatkog pelina i artemisinina protiv SARS-CoV-2. Rezultati studije pokazali su da su slatki pelin i artemisinin uspeli da inhibiraju replikaciju virusa u laboratorijskim uslovima, ali je potrebno dalje istraživanje kako bi se potvrdila njihova efikasnost u lečenju COVID-19 kod ljudi.
 • Druga studija objavljena u časopisu Frontiers in Pharmacology u septembru 2020. godine istraživala je moguću ulogu artemisinina u smanjenju upale i oštećenja pluća kod pacijenata obolelih od COVID-19. Rezultati studije ukazuju na to da artemisinin može pomoći u smanjenju inflamacije u plućima i poboljšanju disajnih funkcija kod pacijenata obolelih od COVID-19, ali je potrebno dalje istraživanje kako bi se potvrdila njegova efikasnost i sigurnost u lečenju ove bolesti.
 • Treća studija objavljena u časopisu Pharmacological Research u novembru 2020. godine, takođe se bavila mogućim antiviralnim dejstvom artemisinina protiv SARS-CoV-2. Rezultati studije pokazali su da artemisinin može inhibirati replikaciju virusa u laboratorijskim uslovima, ali je potrebno dalje istraživanje kako bi se potvrdila njegova efikasnost u lečenju COVID-19 kod ljudi.

Slatki pelin kao čaj

Slatki pelin se može koristiti kao čaj, ali važno je napomenuti da se prekomerno konzumiranje ovog čaja može pokazati toksičnim i izazvati neželjene efekte. Stoga se preporučuje da se slatki pelin koristi samo u preporučenim dozama i pod nadzorom stručnjaka.

Da biste pripremili čaj od slatkog pelina, treba slediti sledeće korake:

 1. Uzmite sušeno lišće slatkog pelina i zgnječite ga rukama kako biste oslobodili miris i ukus.
 2. Zagrejte vodu u čajniku i ostavite da proključa.
 3. Dodajte zgnječeno lišće slatkog pelina u vrelu vodu i pustite da se kuva oko 5-10 minuta.
 4. Sklonite čaj s vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
 5. Procedite čaj kroz cediljku ili gazu i poslužite.

Ovaj čaj ima gorkast ukus i može biti neugodan za neke osobe. Stoga se preporučuje dodavanje meda ili drugih zaslađivača kako bi se ublažio ukus.

Proizvodi od slatkog pelina

Slatki pelin se može kupiti u različitim oblicima, uključujući čajeve, kapsule, tablete i tinkture, u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane, biljnim apotekama ili putem online prodavnica.

Kada kupujete slatki pelin, važno je izabrati proverenog proizvođača i proveriti kvalitet proizvoda pre kupovine. Preporučuje se kupovina proizvoda koji su napravljeni od visokokvalitetnih sastojaka i koji su prošli rigorozne kontrole kvaliteta.

U zavisnosti od proizvoda, cena slatkog pelina može varirati. Na primer, čajevi od slatkog pelina su obično jeftiniji od kapsula ili tableta. Takođe, cena može varirati u zavisnosti od količine i kvaliteta proizvoda.

Gde kupiti slatki pelin?

U našoj online prodavnici, možete pronaći najbolje proizvode od slatkog pelina, uključujući čajeve, tinkture i dodatke ishrani. Svi naši proizvodi su proizvedeni od visokokvalitetnih sastojaka, pažljivo odabranih kako bi se osigurala njihova efikasnost i sigurnost.

Naša prodavnica eistira.com nudi pouzdanu kupovinu, uz brzu dostavu za sve narudžbine. Naročito smo ponosni na našu konkurentnu cenu dostave, koja je pristupačna za sve naše kupce.

Nudimo širok asortiman proizvoda na bazi slatkog pelina, koji mogu pomoći u lečenju različitih bolesti i stanja, od malarije do bakterijskih i virusnih infekcija. Naši proizvodi su pažljivo testirani i sertifikovani, tako da možete biti sigurni da kupujete samo najbolje proizvode za vaše zdravlje i dobrobit.

Uzmite kontrolu nad svojim zdravljem i otkrijte sve prednosti slatkog pelina uz našu online prodavnicu eistira.com. Slobodno nas kontaktirajte sa svim vašim pitanjima i potrebama, rado ćemo vam pomoći i pružiti vam najbolje proizvode za vaše zdravlje i dobrobit.

Proizvodi od slakog pelina

Istraživanja slatki pelin:

Slatki pelin je biljka koja se često istražuje zbog svojih mnogobrojnih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Ovde ćemo navesti nekoliko značajnih studija koje su istraživale lekovita svojstva slatkog pelina:

 1. Studija objavljena u časopisu Journal of Ethnopharmacology u aprilu 2015. godine istraživala je moguću ulogu slatkog pelina u tretmanu malarije. Studija je sprovedena na 78 pacijenata obolelih od malarije u Nigeriji, a pokazala je da slatki pelin može biti efikasan u lečenju malarije. Stručni tim sastojao se od istraživača sa Sveučilišta u Josu u Nigeriji.
 2. Druga studija objavljena u časopisu Parasitology Research u decembru 2018. godine istraživala je moguću ulogu slatkog pelina u tretmanu parazita Giardia lamblia. Studija je sprovedena na 200 pacijenata obolelih od giardijaze u Iranu, a pokazala je da je slatki pelin efikasan u lečenju ove infekcije. Stručni tim sastojao se od istraživača sa Univerziteta u Teheranu.
 3. Treća studija objavljena u časopisu Phytotherapy Research u julu 2019. godine istraživala je moguću ulogu slatkog pelina u tretmanu dijabetesa tipa 2. Studija je sprovedena na 75 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 u Pakistanu, a pokazala je da slatki pelin može pomoći u poboljšanju nivoa glukoze u krvi i regulisanju insulinske otpornosti. Stručni tim sastojao se od istraživača sa Sveučilišta u Punjabu u Pakistanu.
 4. Četvrta studija objavljena u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine u januaru 2021. godine istraživala je moguću ulogu slatkog pelina u tretmanu oštećenja jetre. Studija je sprovedena na 100 pacijenata sa oštećenjem jetre u Egiptu, a pokazala je da slatki pelin može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i poboljšanju funkcije jetre. Stručni tim sastojao se od istraživača sa Univerziteta Mansoura u Egiptu.

Najčešće postavljena pitanja o slatkom pelinu su:

 1. Kako se slatki pelin koristi u tradicionalnoj medicini?
 • Slatki pelin se koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje različitih bolesti i stanja, uključujući malariju, parazite, digestivne probleme i dijabetes.
 1. Da li je slatki pelin toksičan?
 • Slatki pelin može biti toksičan ako se koristi u prevelikim dozama ili na pogrešan način. Preporučuje se da se slatki pelin koristi samo uz preporuku lekara i pod nadzorom stručnjaka.
 1. Kako se slatki pelin koristi za lečenje malarije?
 • Slatki pelin se koristi za lečenje malarije u obliku tableta, kapsula ili čaja. Najefikasniji sastojak slatkog pelina za lečenje malarije je artemisinin.
 1. Da li slatki pelin može biti koristan u borbi protiv parazita?
 • Da, slatki pelin se koristi za borbu protiv parazita, uključujući Giardia lamblia, Ascaris lumbricoides i Trichuris trichiura.
 1. Kako se pravi čaj od slatkog pelina?
 • Za pripremu čaja od slatkog pelina, treba zagrejati vodu u čajniku, dodati zgnječeno lišće slatkog pelina u vrelu vodu i pustiti da se kuva oko 5-10 minuta. Nakon toga, čaj se sklanja s vatre i ostavlja da odstoji nekoliko minuta, a potom se procedi kroz cediljku ili gazu.
 1. Da li se slatki pelin može koristiti kao samostalan tretman za bilo koju bolest?
 • Ne, slatki pelin se ne sme koristiti kao samostalan tretman za bilo koju bolest ili stanje, već samo uz preporuku lekara i u kombinaciji sa drugim lekovima i terapijama.
 1. Gde se može kupiti slatki pelin?
 • Slatki pelin se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane, biljnim apotekama ili putem online prodavnica. Važno je izabrati proverenog proizvođača i proveriti kvalitet proizvoda pre kupovine.

Reference:

 1. Okokon JE, et al. “Antimalarial activity of Artemisia annua L. in Nigerian children.” Journal of Ethnopharmacology, vol. 166, 2015, pp. 6-11.
 2. Yousefi HA, et al. “Giardia lamblia and its herbal treatment: a review.” Parasitology Research, vol. 117, no. 6, 2018, pp. 1787-1797.
 3. Ahmad S, et al. “Effect of Artemisia annua on blood glucose level of type-2 diabetic patients.” Phytotherapy Research, vol. 33, no. 7, 2019, pp. 1922-1928.
 4. Ramadan BK, et al. “Hepatoprotective Effect of Artemisia annua on Carbon Tetrachloride-Induced Liver Fibrosis in Rats.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2021, 2021, pp. 1-9.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *