Saveti za pravilno dojenje

Brojni problemi koji ostavljaju majkama rane a bebe Čine razdražljivim i tužnim mogu da se pojave za vreme dojenja. Najčešći problemi su nepravilno postavljanje bebe i pogrešno hvatanje dojke  Ostali problemi uključuju ispucale ili bolne bradavice, zapušene kanale mlečnih žlezda i dojke koje su bolno prepunjene mlekom ( ili obrnuto – ne proizvode dovoljno mleka ). Dojenje, takodje može biti i naporan fizički proces, posebno u prvih nekoliko nedelja, pa može biti potrebno neko vreme da mama i beba nauče kako da usaglašeno rade.

Oslobodite se pritiska

Ako osećate neugodnu punoću u dojkama pre početka dojenja, istisnite malo mleka rukom. Ponavljajte pritisak prstima iznad i ispod areole ( tamna oblast oko bradavice). To će malo smanjiti pritisak mleka i omogućiti vašoj bebi da lakše prihvati dojku.

Dojenje

 Dojenje

Ako su vam dojke toliko pune da iz njih ne izlazi nimalo mleka, stavite toplu, vlažnu oblogu i držite je nekoliko minuta. Topao peškir je dobar  ili probajte pelene za jednokratnu upotrebu, koje drže dosta vode i zadržavaju toplotu. Kada ste u kadi, samo potopite pelenu u toplu vodu i položite je preko dojki.

Korirstite pumpu za izmuzavanje mleka ako beba zaspi dok sisa ili kad završi hranjenje a vi i dalje osećate neprijatnu punoću u dojkama – ispumpavanje i male količine mleka može ublažiti pritisak. Ali pošto ce ovo postaći nadolaženje veće količine mleka sledeci put,  nemojte da vam to postane uobičajan postupak jer ce se stvarati više mleka nego sto je bebi potrebno.

Dojite često, danju i noću. U stvari, trebalo bi da dojite od 8 do 12 puta u toku 24 sata. Hranite svoju bebu  svaki put kada deluje zainteresovana za jelo .

Zauzmite dobar položaj (vi i vaša beba) da bi ste postigli uspeh

Dojenje – prirodno lečenje

Koristite jastuk za dojenje ; to je jastuk u obliku potkovice, specijalno dizajniran za majke koje doje. On naleže oko vaše dijafragme, obezbeđuje udoban naslon za odmaranje ruku dok dojite bebu.

Uverite se da vašoj bebi nije vrućina. Veća verovatnoća je da ce beba zadremati usred hranjenja ako je pretoplo povijena dok je dojite .

Dojite bebu u tihom okruženju sa prigušenim svetlom. Opuštenost čini postupak dojenja lakši za sve.

Kada hranite bebu, uverite se da je njeno celo telo okrenuto ka vama. Držite njenu stražnjicu u jednoj ruci oslanjajući joj glavu u krivini lakta te ruke. Podvucite drugu ruku ispod dojke, potpuno je pridržavajući. Zagolicajte bebinu donju usnu. To će je naterati da širom otvori usta. Povucite bebu pravo napred, tako da se njena usta priljube uz vašu areolu (tamna oblast oko bradavice). Uverite se da je ustima obuhvatila čitavu areolu, ili što veći njen deo.

Sisanje ce prestati kada je beba sita. Ukoliko je potrebno da iz nekog razloga odvojite bebu od bradavice, kao da je, na primer,  prebacite na drugu stranu, ( ili da odgovorite na zvono na vratima ) , nežno ubacite svoj mali prst u ugao izmedju bebinih usta i kože vaše bradavice da bi ste prekinuli sisanje. Bebe imaju prirodan refleks preživljavanja: one se čvršće drže dojke ako su iznenada prekinute dok sisaju.  Ako možete polako prekinuti kontakt između vaše bradavice i bebinih usta pre noego što odvojite bebu, smanjićete cimanje, koje može doprineti bolu bradavica.

Leva, desna, leva 

Srećna beba

Srećna beba

Da bi ste bili sigurni da obe dojke rade svoj deo posla, započnite svaki podoj dojkom kojom ste završili predhodno hranjenje.  Ako ste toliko umorni da niste sigurni da ćete se setiti koja je to dojka bila, zakačite zihernadlu na svoje prsluče na stranu kojom treba započeti dojenje sledeći put. Menjanjem dojke koju prvu nudite daje obema mogućnost da se potpuno isprazne.

Da li pozvati lekara?

Ako se brinete da vaša beba ne dobija dovoljno mleka ili ako beba ne sisa najmanje jedan put tokom dana, odmah stupite u kontakt sa svojom babicom, patronažnom sestrom ili lekarom opšte prakse. Takođe treba da posetite svog lekara ako imate crveno, bolno mesto na dojci, praćeno simptomima nalik gripu ili povišenu temperaturu.  Ovo su simptomi infekcije poznate kao mastitis, izazvane bakterijama koje su prodrle u vašu dojku kroz pukotine na bradavici.

Mastitis se leci antibioticima.  Pijte dosta vode, lezite u krevetu, ako možete,nastavite da dojite bebu – čak i češće – sve dok se infekcija ne izleci.

Postanite produktivniji

Ako osećate da ne proizvodite dovoljno mleka, popijte jednu čašu bezalkoholnog piva svakog dana. U pivu je derivat gljivice koji povećava nivo prolaktina, hormona koji utiče na proizvodnju mleka.  Samo proverite da je pivo bezalkoholno i popijte ga 30 minuta pre podoja.

Primenjujte tehniku pritiska na svoje grudi da bi ste stimulisali protok mleka. Prema lekarima koji su specijarizirali akupresuru, najbolje tačke za pritiskanje su neposredno iznad vasih dojki. Stavite palčeve izmedju trećeg i četvrtog rebra pravo ispod ključne kosti a u liniji sa bradavicama. Pritiskajte bez prestanka, otprilike jedan minut. Ako ova procedura pomogne, možete je ponavljati onoliko često koliko vam se sviđa.

Svakog jutra pijte čaj od divlje mirođije. Herbalisti odavno preporučuju divlju mirođiju prvorotkama da bi im se pospešilo povećanje proizvodnje mleka. Neka istraživanja ukazuju da divlja mirođija ima blagi estrogeni efekat koji bi mogao da postakne proizvodnju majčinog mleka jer  se bebama, jednostavno sviđa blag ukus divlje mirođije nalik slatkom korenu. Stavite 1 kafenu kašiku semena divlje mirodjije u šolju ključale vode, ostavite da se natapa dva ili tri minuta, zatim procedite i popijte čaj.

Žvaćite neko zdravo sredstvo za posticanje

Jedite hranu sa ukusom belog luka. Izgleda da ukus belog luka utiče na ukus majčinog mleka na način koji se dopada bebama.  Jedno američko istraživanje je pokazalo, da su bebe uzimale više mleka i duže ostajale na dojci ako su njihove majke jele malo belog luka  nekoliko sati pre podoja. Beli luk je uz to, veoma dobar i za vas .

Presecite bol u začetku

Ako je jedna bradavica veoma bolna, prvo ponudite drugu vašoj  bebi. Čak iako ste je koristili za vreme predhodnog hranjenja,  bolje je koristiti bradavicu koja je u dobrom stanju dok se ne oporavi ona koja boli.

Između hranjenja stavite hladan peškir na obe dojke da bi ste ublažili bol.

Ako su vam bradavice ispucale ili vas bole, pustite ih da se posle hranjenja osuše prirodno na vazduhu. Ubrzajte izlečenje svojim sopstvenim mlekom:  kada se bradavica osuši, istisnite kap mleka i stavite ga na obe svoje bradavice. Ostali lekoviti melemi uključuju ulje vitamina E – jednostavno isceđeno iz probušene kapsule ( uklonite svaki trag ulja pre sledećeg hranjenja) , maslinovo ulje, bademovo ulje ili kremu lanolin.

Bapska priča

Dugo je važilo kao opšte poznato da će grudi dojilje da se prepune mlekom ako svoju bebu doji suviše često. Često dojenje ustvari, obezbeđuje bolje pražnjenje grudi – a i vaša beba će biti srećnija.

Održavajte kanale mlečnih žlezda otvorenim

Za zapušeni kanal mlečne žlezde  ( koji može da se ispolji u vidu crvenog, bolnog čvorića u vašoj dojci ) nasapunjajte bolno mesto dok ste u kadi ili pod tušem a zatim nežno preko njega prevucite široko nazubljen češalj da bi ste stimulisali protok mleka i pomogli da se otkloni zapušenje. (  U načelu izbegavajte, pranje svojih bradavica sapunom zbog toga što može da ih isuši ).

Praznite svoje dojke  što potpunije za vreme svakog hranjenja. Prvo ponudite svojoj bebi dojku na kojoj je obolelo mesto.

Pokušajte da za vreme hranjenja nežno masirate mesto sa čvorićem u pravcu bradavice.

Povećajte protok krvi u povređenoj oblasti stavljanjem toplog peškira na dojku, a zatim njenim nežnim masiranjem.

Uverite se da vam je prsluče za grudi odgovarajuće veličine. Prodavnice specijalizovane za porodilje  i odeljenja sa donjim vešom u većim prodavnicama često imaju savetnike koji mogu da vam pomognu da izaberete odgovarajuće prsluče. Savršeno bi bilo da izaberete pamučno prsluče sa širokim brtelama. Otvor za dojenje ne sme biti premali da se tkanina ne bi utisnula u dojku i izazvala zapušenje.

Saveti o  dojenju kada su vam potrebni

Kada se pojave problemi vi želite trenutne odgovore neke organizacije imaju otvorene telefonske linije 24 sata i web strane koje takodje mogu biti od pomoci.

La Leche League  je za svaku preporuku. Ona nudi pomoć majkama, ohrabrenje, informacije i podučavanje. Ona takođe nastoji bolje razumevanje dojenja.

Baby Centre

Je web strana orjentisana na roditelje sa mnogo prijateljskih saveta u vezi sa svim aspektima dojenja, od počinjanja do prevazilaženja problema i odbijanje beba od dojenja.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X