šargarepa

Šargarepa je izvor vitamina A

Šargarepa, delovanje i primena biljke

Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.)

Glavno dejstvo šargarepe

Bogat izvor vitamina A, antihelmintik.

Eksperimentalni i klinički podaci o šargarepi

Sveže korenje šargarepe zbog bogatog sadržaja vitamina, a posebno beta karotena, koji je provitamin A, veoma je vredna hrana. Visok sadržaj beta karotena objašnjava lekoviti efekat naribane šargarepe, koja se koristi kao oblog za opekotine (uključujući opekotine od sunca) i za lečenje čireva koji se teško zarastaju. Blagotvorno dejstvo soka od šargarepe kod kataralne upale bronhija može se objasniti i provitaminom A koji sadrži šargarepa. Sirova šargarepa deluje umereno anthelmintički. Sok od šargarepe, kao i esencijalno ulje dobijeno iz njega, prvo aktivira, a zatim parališe mišiće crevnih crva i tako olakšava njihovo eliminisanje. Sirova, najbolje naribana šargarepa može se koristiti kao antihelmintik (ali ne uvek pouzdano) – uglavnom kod enterobioze i askariaze. Lečenje šargarepom može se pokušati uglavnom kod slabe dece kod koje je upotreba efikasnijih antihelmintičkih lekova povezana sa rizicima od trovanja. Šargarepa je dragoceno sredstvo u dečjoj medicinskoj praksi za poremećaje u ishrani, posebno kod novorođenčadi. Šargarepi se takođe pripisuje diuretički efekat.

Flavonoidi koji su izolovani iz semena šargarepe koriste se kao lek pod nazivom daukarin. Eksperimentalno je utvrđeno da daukarin vrši selektivni koronarni dilatacijski efekat. Daukarin se koristi kod hronične koronarne insuficijencije – bez uklanjanja napada angine, slabi ih i razređuje.

Opis šargarepe

Dvogodišnja zeljasta biljka sa debelim, mesnatim cilindričnim ili stožastim glavnim korenom. U prvoj godini razvija bazalnu lisnu rozetu, listovi su perasti, na peteljkama, druge godine – cvetajuća stabljika, visoka 60 – 100 (180) cm, blago razgranata na vrhu. Cvetovi su mali, u složenim tendama. Latice bele, zelenkaste ili crvenkaste. Plod je suv, raspada se na dve polovine, na zadnjem delu sa korakom grebena. Cveta jun – jul.

Uzgaja se kao povrtna biljka u celoj zemlji. Divlji oblici su široko rasprostranjeni u celoj zemlji i širom Evrope.

Lekoviti delovi šargarepe

Sveži koreni (Radik Dauci recens). Seme (Semen Dauci).

Nutritivni sastav  šargarepe

Koren – bogati karotenoidima; vitamin B1 B2, C, pantotenska kiselina, esencijalno ulje, kumarini (umbeliferon), šećeri; seme – do 1,5% esencijalnog ulja, flavonoidi, masno ulje.

Način primene šargarepe

Sirova, najbolje rendana šargarepa. Takođe se može koristiti sok od sveže šargarepe. Za spoljnu upotrebu – pire od sveže šargarepe.

Zdravstvene prednosti šargarepe

Koristi se kod hronične koronarne insuficijencije, koja se manifestuje bolovima u srcu i iza grudne kosti u mirovanju ili nakon vežbanja. Sveža šargarepa se široko koristi u svežem obliku za lečenje i prevenciju hipovitaminoze vitamina A, praćenu smanjenim vidom i distrofičnim i atrofičnim promenama u epitelu. Međutim, karoten sadržan u šargarepi ne apsorbuje se kod bolesti jetre i slabe funkcije štitne žlezde, pa se u takvim slučajevima propisuje čisti vitamin A, a ne šargarepa.

Sveža šargarepa se takođe široko koristi kod nedostatka vitamina C i vitamina B. Šargarepa se koristi kao negujući, opšti tonik i lek za oštećenja kože. U kliničkoj ishrani, šargarepa se preporučuje kod zatvora, bolesti jetre, bubrega, kardiovaskularnog sistema, poremećaja metabolizma minerala (kamenje u bubrezima, holelitijaza i metabolički poliartritis).

Sok od šargarepe kao izvor karotena propisuje se od prvih dana infarkta miokarda. Šargarepa pomaže u čišćenju rana od gnoja, umanjuje bol, deluje protivupalno i lekovito, kao diuretik i rastvarajući efekat u urolitijazi. U medicinske svrhe je mnogo efikasnije seme šargarepe, posebno divlje, koje ponekad raste u povrtnjacima, češće u blizini puteva. Decokcija lišća šargarepe koristi se i kod bolesti bubrega i jetre.

Šta leče šargarepa i sok od šargarepe?

Šargarepa se koristi kod anemije, opšteg poremećaja, za poboljšanje varenja i povećanje proizvodnje mleka kod dojilja. Svakodnevnom upotrebom šargarepe, pacijenti dobijaju na težini, poboljšavaju ten i povećavaju otpornost tela na zarazne bolesti.

Šargarepu kad jedemo na prazan stomak, deluje blago laksativno, pa se smatra lekom za zatvor i hemoroide. Njen sok ima isti efekat.

Sveža šargarepa ili sok od šargarepe pre jela smanjuju kiselost želučanog soka.

Efekti na rak i kože

Nanesite sveže usitnjeno lišće šargarepe na truli čir koji se raspada. Korisno je ispirati čir lišćem šargarepe i njenim sokom. Sok korena divlje šargarepe koristi se i za maligne promene kože uz istovremenu oralnu primenu.

Kao dopunska terapija za rak, široko je rasprostranjeno lečenje sokovima od svežeg povrća, među kojima posebno mesto zauzima sok od šargarepe.

Šargarepa kao detoksikacija

Sirova šargarepa i seme šargarepe daju se deci natašte protiv crva i kao sredstvo za detoksikaciju.

Kod infekcija i rana

Sveže šargarepu sitno naribati i naneti na područja kože pogođena opekotinama, ozeblinama, ranama, čirevima, uključujući rak (uzeti sok oralno i spolja). Možete da operete rane sokom od šargarepe. Ovo smanjuje upalu, smanjuje  bol i pomaže u čišćenju obolelih mesta. Kod područja gnoja ubrzava zarastanje.

Šargarepa u starenju i bolesti srca

Sok od šargarepe povećava odbrambene sposobnosti organizma i u zavisnosti od stanja osobe, sok se može piti od 0,5 do 3-4 litra. dnevno za normalizaciju i jačanje nervnog sistema, srčanog sistema i aktivnosti celog organizma.

Šargarepa za dobar vid, zube i desni i kao prevencija za moždani udar

Pijte sok od sveže šargarepe po jednu kašiku nekoliko puta dnevno kao pročiščivač krvi, za zdrave zube, vid, desni i moždani udar.

Kontraindikacije za šargarepu

Što se tiče korenskog povrća i soka od šargarepe, njihova upotreba u hrani ili u medicinske svrhe je apsolutno sigurna i treba obratiti pažnju samo na druge komponente koje se koriste u pripremi lekova. Lečenje semenom šargarepe je takođe relativno sigurno ako se pridržavate saveta lekara i ne prelazite naznačene doze prilikom uzimanja lekova.

Kombinacija šargarepe sa drugim biljem

Šargarepa sa kupusom i brusnicom preporučuje se kod prehlade, digestivnih poremećaja, za prevenciju i lečenje gojaznosti, kao i kod seksualne impotencije.

beta karoten

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *