Jetra igra važnu ulogu prilikom varenja hrane. Ona se nalazi na desnoj strani stomaka ispod rebara.Jetra je odgovorna za održavanje mnogih funkcija u telu. Ona proizvodi žuč koja pomaže prilikom smanjivanja masti u telu. Ona igra veoma važnu ulogu održavanju normalnog nivoa šećera u krvi,održavanju masti i gvožđa u organizmu. Ona je takođe uključena u proizvodnju proteina u telu.

Oboljenja jetre predstavljaju širok spektar poremećaja, infekcija i stanja koja mogu da utiču na tkivo i ćelije jetre.Ovi poremećaji takođe mogu da utiču i na samu struktutu jetre i dovode do zaustavljanja funkcionalnosti ovog organa zbog lošeg načina života i mogu ddovesti do sakupljanja toksina u telu koji nisu prečišćeni. Sokovi detoksikatori pomažu prilkom prevazilaženja ovih problema a takođe su od velike pomoći priliko čišćena jetre.

Za popravljanje krvne slike i uticaju plodova jedne biljke na lečenje i čišćenje jetre pročitajte ovaj članak

Sok od grejfruta za čišćenje jetre:

– Prokuvana i ohlađena voda 500 ml

– Sveži limunovi 6 kom.

– Koren đumbira 10cm

– Grejfrut 3 kom

– Laneno ulje 3 supene kašike

– Čene belog luka 4 kom

– Kumin u prahu 4 kašike supene

– Listovi sveže nane 5kom

Priprema:

Iscedite limun i grejfrut i stavite sok na stranu. Sameljite djumbir i beli luk i dodajte malo vode. Kombinuje ova dva soka sa lanenim uljem o kuminom i mešajte jedan minut.Promešajte sve sa ostatkom vode.Sipajte sok u čašu i ukrasite ga sa svežim listovima nane.

Ovaj sok snabdeva svim potrebnim vitaminima jetru a izbacuje i čisti toksine iz jetre.

Sok za čišćenje jetre od povrća:

– Svež kupus 125g

– Limun 1kom

Celer 25g

– Sveže kruške 250g

– Koren đumbitra 5cm

– Prečišćena voda 500ml

– Sveža nana 5 listova

Priprema:

Isecite kupus, celer, djumbir i kruške na sitne komadiće i iscedite ih sa sokovnikom zajedno sa jednom čašom vode.Dodajte sok od limuna u isceđeni sok i ukrasite ga listovima nane.Sve to promešajte sa ostalom vodom.

Kupus , celer,đumbir i kruške su najbolji detoksikator. In pomažu zdravom razvoju jetre i održavanju stabilnog metabolizma a ujedno i čiste toksine iz ovog organa.

 Ultimativni čistač jetre:

– Destilovana voda 300 ml

– Veliki grejfrut 2 kom

– Laneno ulje 2 supene kašike

– Limun 4 kom

– Svež koren đumbira 10 cm

– Svež beli luk 2 čene

Priprema:

Pomešajte sve sastojke predhodno ih očistite i ubacite ih u blender da se dobro usitne. Blendujet ih jedan minut bez prestanka.Pomešajte dobijeni sadržaj sa destilovanom vodom.

U ovim osnovnim enzimima se nalaze hranjljive materije koje korisno utiču na jetru i ujedno je čiste od toksina.