Rak dojke dijagnoza lečenje prognoze

18 minutes, 56 seconds Read

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je tijekom 2001. godine zabilježeno više od 2600 novih slučajeva raka dojke. Približno 50 % bolesnica razvije metastatsku bolest, koja je u pravilu neizlječivo stanje. Rak dojke je u početnom stadiju razvoja asimptomatska bolest i obično se otkrije slučajno, pri rutinskom pregledu. Ranim otkrivanjem raka dojke prognoza bolesti značajno se poboljšava. Stoga se preporučuje svim ženama starijim od 50 godina da redovito, jednom godišnje učine mamografski pregled dojke, kako bi se pravovremeno uočile moguće promjene u tkivu dojke.

Metastatski rak dojke nastaje kada se tumorske stanice odvoje od primarnog, izvornog tumora te putem krvi ili limfe dospiju do udaljenih dijelova tijela. Najčešća sijela gdje se zaustave i počinju daljnji rast i razmnožavanje su jetra, pluća, kosti, mozak te limfni čvorovi. Tada se pojavljuju simptomi koji su specifični za zahvaćenost pojedinog organa tumorom.

Jetra: slabost, letargija, mučnina, gubitak apetita, žutica, svrbež
Pluća: zaduha, suhi kašalj
Mozak: glavobolja, mučnina, slabost ekstremiteta
Limfni čvorovi: nateknuće u području pazuha i uz dio ruke
Kosti: stalna bol

Ostali simptomi koji nastaju zbog prevelike količine kalcija u krvi uključuju žeđ, učestalo mokrenje, mučninu, umor, zatvor, razdražljivost i zbunjenost.

Čimbenici rizika za nastanak raka dojke

Starenje:
rizik od javljanja raka dojke raste s dobi

Prethodno postojanje raka dojke

Postojanje raka dojke u obitelji:
Ako je vaša majka, baka ili sestra oboljela od ove bolesti i vi ste izloženi povećanom riziku.

Genetske promjene:
promjene u određenim genima (BRCA1, BRCA2)

Promjene u grudima:
atipična hiperplazija ili lobularni karcinom  in situ

Estrogeni:
dulja izloženost estrogenima

Starije prvorotkinje:
rođenje prvog djeteta nakon 30-te godine

Pretjerano zračenje:
izloženost zračenju prije navršene 3. godine života

Alkohol i prehrana:
Istraživanja pokazuju da pretjerano konzumiranje alkohola može biti povezano s nastankom karcinoma dojke, kao i pretjeran unos kalorijske i masne hrane

Rak dojke znakovi upozorenja

kancer dojke opasnost
 • Kvržica ili zgušnjavanje tkiva u dojci ili ispod pazuha
 • Promjena veličine ili oblika dojke
 • Krvavi ili bistri iscjedak iz bradavice dojke
 • Promjena na dodir ili izgled kože dojke ili bradavice (jamice, ljuskasta koža, upala)
 • Crvenilo kože dojke ili bradavice
 • Područje koje je na izgled ili na dodir drugačije od ostatka dojke. Otvrdnuće ispod kože

Ovi znakovi upozorenja mogu se pronaći tijekom samopregleda dojke. Samopregled dojke potrebno je provoditi redovito, svaki mjesec u isto vrijeme (3 do 5 dana nakon završetka menstrualnog ciklusa). Ako žena više ne dobiva mjesečnicu, pregled dojki bi trebalo i dalje nastaviti isti dan svaki mjesec.

Način dijagnosticiranja raka dojke

Pregled dojki

Pregled dojki

Pregle dojke može da uradi svaka žena. na ovaj način se sutanovljuje dali postoji neka prmena poput kvržica, otvrdnuća ili promena oblika dojke.

Mamografija

Mamografija dojke preventiva

Mamografija je vrsta rentgenskog nalaza i koristi se radi preciznijeg utvrđivanja dali postoje neke promene u tkivu dojke. Ovo je precizna analiza kojom se mogu utvrditi i najmanje promene u tkivu dojke.

U dojkama s gustom strukturom žlezda mamografija ne otkrije 15-20% karcinoma dojke, ali otkriva veči deo raka dojke. Prva (bazična) mamografija treba biti napravljena oko 40-te godine života. Žene mlađe od 40. godina ne trebaju raditi rutinske mamografije osim ukoliko postoji podatak o raku dojke u ženskih srodnika. Rizik nastanka raka dojke u ovoj životnoj dobi je manji. Žene u dobi 40—49. godina trebale bi napraviti mamografiju prema mogućnostima (npr. svake treće godine), dok bi žene iznad 50 godine (50-69 godina) trebale napraviti mamografiju svake dvije godine. Žene starije od 69. godina dogovaraju se o učestalosti mamografije sa izabranim liječnikom.

Mamografiski aparati za snimanje dojki koriste nižu razinu zračenja i praktički su bezopasni. Kod žena sa gustim dojkama kod koji postoji mogućnost neotkrivanja raka dojke mamografskim pregledom potrebno je nakon mamografije učiniti i ultrazvučni pregled dojki. Nakon mamografije nalaz treba pokazati liječniku i dogovoriti kada treba napraviti sljedeću mamografiju. Na svaku buduću mamografiju treba nositi stare mamografske slike.

Biopsija dojke i patohistološki nalaz

Tkivo iz grudi s uočenim tumorskim promjenama uzima se za  analizu kako bi se pod mikroskopom ustanovilo da li se radi o dobroćudnom ili zloćudnom tumori i kog je zapravo tipa.

Magnetska rezonancija (MR)

Magnetska rezonancija

Magnetna rezonanca je tip pretrage kojim se putem moćnog magneta koji se nalazi u urežaju, nejgovih valova i komipijutera dobijaju svi detalji ljudskog organizma. Kod bolesnika koji imaju rak dojke,magnetska rezonanca se koristi da bi se ustanovilo dali je promena dobroćudna ili zloćudna.

Liječenje raka dojke

Liječnik će vas upoznati s različitim mogućnostima liječenja raka dojke. Razlikujemo lokalno i sistemsko liječenja. Lokalno liječenje podrazumijeva liječenje samo područja dojke i okolnih limfnih čvorova. Sistemsko liječenje u pravilu zahvaća cijelo tijelo.

Vrsta liječenja kojoj ćete biti podvrgnuti ovisi o:

 • karakteristikama tumora (raka)
 • proširenosti tumora (tj. stadiju bolesti)
 • vašem općem zdravstvenom stanju
 • vašem načinu donošenja odluka

Važne napomene o vašem planu liječenja:

 • liječenje može obuhvaćati više vrsta lokalnog ili sistemskog liječenja
 • većini osoba potrebno je i lokalno i sistemsko liječenje
 • neka se liječenja provode istodobno, a neka jedno za drugim
 • plan liječenja može se mijenjati, ovisno o tome koliko je uspješan za vas

Lokalno lječenje rak dojke

lečenje rak dojke

Lokalno liječenje podrazumijeva liječenje samo područja dojke i okolnih limfnih čvorova.

Zračenje

Postoje različite vrste zračenja. Najuobičajenijom se vrstom zračenja šalje visokoenergetski snop zraka u područje dojke, a ponekad i na obližnje limfne čvorove.

Provodi se za slučaj da nakon operacije i dalje postoje zaostale stanice karcinoma. Liječenje se najčešće provodi pet dana u tjednu u trajanju od otprilike šest tjedana.

Zračenje se provodi u sljedećim situacijama:

 1. Uklonjena vam je kvržica. Zračenjem se tretira preostali dio dojke.
  U žena s malom tumorskom masom zračenje je usmjereno samo na mjesto tumora. Pri tome se zračenje obično usmjerava na prostor u kojem se nalazio tumor.
 2. Uklonjena vam je dojka. Može se preporučiti zračenje mjesta na kojemu se nalazila dojka, ako postoji veća mogućnost ponovne pojave karcinoma.
 3. Postoji sumnja da su u limfnim čvorovima prisutne stanice karcinoma.

Zbog zračenja područja dojke ili limfnih čvorova NEĆETE:

 • povraćati niti osjećati mučninu
 • ostati bez kose (niti smanjiti mogućnost ponovnog rasta kose)
 • postati “radioaktivni”
 • povećati rizik od raka dojke na drugoj dojci

Zračenje, međutim, ima druge nuspojave. Neke od njih su sljedeće:

 • osjećaj umora
 • iritacija kože te
 • bolnost i oticanje na području dojki i grudnog koša

Većina tih nuspojava nestaje nekoliko tjedana ili mjeseci po dovršetku liječenja.

Uklanjanje limfnih čvorova (disekcija)

Tijekom ili nakon operacije dojke možda će biti potrebno ukloniti limfne čvorove ispod pazuha. To je zbog toga što se tumorske stanice mogu proširiti iz dojke u te čvorove.

Stoga je potrebno provjeriti status limfnih čvorova kako bi se utvrdilo postojanje tumorskih stanica – što znači povećani rizik od širenja tumora u druge dijelove tijela te odabrao najprikladniji način liječenja.

Postoje dvije vrste uklanjanja limfnih čvorova:

 1. Standardno uklanjanje limfnih čvorova
  Iz pazušnog se područja uklanjaju limfni čvorovi prve dvije razine ako se u njima nalaze tumorske stanice. Treća razina obično se ne dira. (Postoje tri razine limfnih čvorova.)
 2. Uklanjanje limfnih čvorova čuvara (sentinel)
  Uklanja se samo jedan ili manji broj limfnih čvorova da bi se utvrdilo postojanje tumorskih stanica. Čvorovi koji se uklanjaju pažljivo se biraju. Ti su čvorovi odgovorni za dreniranje područja dojke zahvaćenog tumorom. Ako su u limfnom čvoru čuvaru prisutne tumorske stanice, kirurg se može odlučiti za uklanjanje dodatnih čvorova.

Uklanjanje limfnih čvorova: što očekivati?

Uklanjanje limfnih čvorova provodi se u anesteziji. Postupak se može provesti istodobno s operacijom dojke. Može biti potrebno ostati u bolnici jedan ili više dana.

Operacija uklanjanja dojke mestakomija

Operacijom uklanjanja dojek se uklanja cela dojka. Uklanjaju se bradavica i tkivo koje se nalazi oko bradavice.

Postoji nekoliko tipova mestakomije:

Potpuna mestakomija – uklanja se kompletna dojka

Modifikovana mestakomija – ukljanja se dojka zajedno sa limfnim čvorovima sa kojima je povezana

Radikalna mestakomija – uklanja se dojka zajedno sa pazušnim limfnim čvorovima. Pored toga se uklanja i prsni mišić koji se nalazi ispod dojke.

Lumpektomija – poštedna operacija dojke

Poštedna operacija dojke naziva se i djelomično uklanjanje dojke, lumpektomija ili ekscizijska biopsija. Tom se operacijom uklanja tumor tj. kvržica na dojci, kao i dio zdravog tkiva koji ga okružuje (tzv. rubovi).

Poštedna operacija dojke: što očekivati?

Uklanjanje kvržice u dojci zahtijeva primjenu lokalnog anestetika na području koje se operira. To se provodi ambulantno i ne zahtijeva boravak u bolnici (hospitalizaciju) preko noći. Prvih nekoliko dana nakon uklanjanja kvržice možda ćete osjećati bol koju možete ublažiti analgeticima. Može se dogoditi i da izgubite osjet u dijelu dojke. Većini se žena dio ili glavnina osjeta u dojci vrati u roku od nekoliko mjeseci. Na operiranom području može se nakupiti tekućina, te može doći do pojave crvenila i otoka. Postoji mali rizik od infekcije.

Je li poštedna operacije dojke pravi izbor za vas?

Ako u dojci imate samo jedan tumor, uklanjanje kvržice u kombinaciji sa zračenjem može biti jednako učinkovito kao i uklanjanje dojke u cijelosti. To vrijedi ako je tumor:

 1. manji od tri centimetra
 2. moguće ukloniti zajedno s rubom zdravog tkiva koje ga okružuje

Re-ekscizijska operacija

Tom se operacijom uklanja dodatno tkivo s mjesta s kojeg je uklonjena prva kvržica. Provodi se zato da bi se očistili rubovi oko mjesta na kojem se nalazio tumor.

Preporučuje se ženama koje su imale tumorske stanice na rubnom području (tzv. pozitivne rubove) ili vrlo blizu ruba (bliske rubove) uklonjenog tkiva dojke. Ta je opcija prikladna za žene koje žele zadržati dojku.

Ova se operacija također provodi ambulantno uz primjenu lokalnog anestetika te ne zahtijeva hospitalizaciju. Pri tome se koristi isti rez koji je korišten za uklanjanje primarne kvržice, a mogu se javiti i iste nuspojave.

Sistemsko lječenje raka dojke

sistemsko lečenje raka dojke

Sistemsko liječenje u pravilu zahvaća cijelo tijelo.

Tri su glavne vrste sistemskog liječenja:

Rak dojke imunoterapija

Imunološki sustav sudjeluje u obrani organizma protiv bolesti. Imunoterapija pomaže tom sustavu u nadziranju ili uništavanju stanica raka.

Herceptin

Herceptin je trenutno najčešće korišten imunoterapijski lijek za uznapredovali rak dojke. (Kemijski je naziv Herceptina trastuzumab.)

Kako djeluje Herceptin?

Herceptin je djelotvoran samo protiv raka dojke čije stanice pokazuju povišenu razinu HER2 receptora. Ti receptori funkcioniraju kao prihvatna mjesta na stanicama raka dojke koja primaju signale za rast i razmnožavanje stanica.

Herceptin djeluje tako da ciljano blokira mjesta prihvata (HER2 receptore) tako da signali za rast i razmnožavanje ne mogu stići do odredišta. Vezanjem na tumorske stanice, Herceptin također pokreće imunološku reakciju za uništavanjem tih stanica.

Određivanje statusa HER2 receptora

S obzirom da pozitivan nalaz HER2 receptora ima važnu ulogu u daljnjem odabiru terapije, sve uzorke tumorskog tkiva u kojima je taj nalaz nejasan (HER2: 2+ tj. niti pozitivan niti negativan) potrebno je ponovno testirati jednom od osjetljivijih metoda kao što su FISH ili CISH.

CISH i FISH metoda posebno su važne u ponovnom testiranju svih uzoraka tumorskog tkiva koji su IHC metodom opisani kao HER2:2+ , jer je pokazano da približno 30 % re-testiranih uzoraka pokazuje jasnu pozitivnost HER2 receptora.

Herceptin: što očekivati ?

Herceptin se primjenjuje intravenskim putem (izravno u venu). Obično se daje jednom tjedno, no može se davati i svaka tri tjedna. Djeluje sam ili u kombinaciji s hemoterapijom.

Ne uzrokuje gubitak kose. Može, međutim, izazvati simptome nalik gripi. Ti se simptomi obično poboljšavaju nakon prvih nekoliko tretmana. Obuhvaćaju:

 • zimicu
 • vrućicu
 • mučninu
 • povraćanje
 • glavobolju
 • bol

U rijetkim slučajevima Herceptin može imati potencijalno štetan učinak na srce. Da bi se taj rizik sveo na najmanju moguću mjeru, Herceptin se ne daje s drugim lijekovima koji također mogu izazvati oštećenja srca. Ako primate samo Herceptin, rizik za srce vrlo je nizak. Ostale ozbiljne, ali rijetke, nuspojave obuhvaćaju teži oblik alergijske reakcije i probleme s plućima.

Hormonska terapija raka dojke

Hormon estrogen može pospješiti rast tumorskih stanica u nekih vrsta tumora dojke. U tom slučaju se primjenjuje hormonska terapija. Hormonska terapija podrazumijeva lijekove ili kirurški zahvat kojima se onemogućuje pritok estrogena u stanice tumora dojke. Hormonska je terapija djelotvorna samo u slučaju tumora dojke koji je:

 • ER-pozitivan (pozitivan na receptore estrogena)
 • PR-pozitivan (pozitivan na receptore progesterona)
 • i ER-pozitivan i PR-pozitivan

Hormonska terapija djelotvorna je za žene svih godina. To NIJE isto što i hormonska nadomjesna terapija (HRT). Neke žene primaju hormonsku nadomjesnu terapiju nakon menopauze.

Postoje četiri vrste hormonske terapije:

 1. SERM-ovi (tamoksifen)
 2. Inhibitori aromataze (AI)
 3. ERD-ovi (Faslodex)
 4. Uklanjanje ili supresija jajnika

SERM-ovi (selektivni modulatori estrogenskih receptora)

Ovi lijekovi blokiraju učinak estrogena jer se vežu za receptore (prihvatna mjesta) za estrogen na stanicama raka dojke. Zbog toga je onemogućeno vezanje estrogena na tumorske stanice te “prijenos signala” za njihov rast. SERM-ovi se uzimaju jednom dnevno u obliku tablete.

Tamoksifen

Najčešće korišteni SERM jest tamoksifen. Najdulje se koristi uz najbolje rezultate.
Tamoksifen može smanjiti mogućnost povratka, širenja pa čak i samog razvitka raka dojke. Koristi se u žena prije ili poslije menopauze koje imaju rak dojke s pozitivnim hormonski receptorima.

Tamoksifen: što očekivati?

Tamoksifen se uzima pet godina, ali njegovi povoljni učinci mogu trajati i do deset godina.
Neke od mogućih nuspojava su sljedeće:

 • valunzi
 • suhoća rodnice ili iscjedak
 • neredovite menstruacije
 • mučnina
 • katarakta

Ozbiljnije, ali i rjeđe nuspojave su sljedeće:

 • povišeni rizik od raka endometrija
 • rak stijenke maternice (rjeđe)
 • pojava krvnih ugrušaka koji mogu putovati do pluća ili mozga

Ostali SERM-ovi

 • toremifen (trgovački naziv: Fareston)
 • raloksifen (trgovački naziv: Evista) nije testiran u žena s karcinomom dojke. Može, međutim smanjiti rizik od karcinoma dojke u žena u postmenopauzi koje ga uzimaju radi očuvanja čvrstoće kostiju

Inhibitori aromataze (AI)

Ovi lijekovi smanjuju razinu estrogena koji se u tijelu stvara nakon menopauze. Postoje tri lijeka – inhibitora aromataze:

 • Arimidex (kemijski naziv: anastrozol)
 • Femara (kemijski naziv: letrozol)
 • Aromasin (kemijski naziv: eksemestan)

Inhibitori aromataze uzimaju se jednom dnevno u obliku tablete.
Koristi se samo u žena koje su u menopauzi i imaju rak dojke s pozitivnim hormonskim receptorima.

Svi su inhibitori aromataze učinkoviti u žena s uznapredovalim ili metastatskim rakom dojke. Arimidex je koristan i u ranom stadiju bolesti. Neke od mogućih nuspojava su sljedeće:

 • mučnina
 • povraćanje
 • zatvor
 • proljev
 • bol u trbuhu
 • glavobolje
 • bol u leđima
 • valunzi
 • bolovi u mišićima i zglobovima
 • grlobolja

U usporedbi s tamoksifenom, inhibitori aromataze uzrokuju manje valunga i ne povećavaju rizik od raka maternice. Rizik od krvnih ugrušaka također je manji uz primjenu aromataznih inhibitora, ali je rizik od osteoporoze veći.

ERD-ovi (regulatori uništavanja receptora estrogena)

Ti lijekovi blokiraju i uništavaju estrogenske receptore na stanicama raka dojke. Receptori se mogu opisati kao mjesta prihvata za estrogen. Bez tih mjesta prihvata estrogen se ne može vezati za stanice i upućivati ih da rastu. Trenutno postoji samo jedan ERD, a zove se Faslodex (kemijski je naziv Faslodexa fulvestrant.)

Faslodex se koristi u žena koje:

 • imaju tumor koji se proširio izvan područja dojke
 • imaju tumor s pozitivnim hormonskim receptorima
 • su u menopauzi
 • su primale neku drugu hormonsku terapiju koja je prestala djelovati

Faslodex se daje jednom mjesečno u obliku injekcije. Nuspojave su jednake onima u inhibitora aromataze.

Supresija ili uklanjanje jajnika

Uklanjanje ili supresija jajnika vrlo je učinkovit način snižavanja razine estrogena u žena prije menopauze. Taj se postupak može provoditi pri liječenju žena koje imaju rak dojke pozitivan na hormonske receptore.

Tri su glavna načina da se to postigne:

 1. Uklanjanje jajnika
  postupak se obavlja pomoću malih rezova na donjem dijelu trbuha
 2. Zračenje jajnika
  time se zaustavlja njihova sposobnost proizvodnje estrogena
 3. Uzimanje lijekova
  Zoladex je lijek koji preko središnjeg živčanog sustava prenosi signal za prestankom proizvodnje estrogena u jajnicima (kemijski je naziv Zoladexa goserelin acetat)

Zaustavljanje proizvodnje estrogena u jajnicima može biti jednako učinkovito kao i uzimanje tamoksifena. U nekim slučajevima kombinacija Zoladexa i tamoksifena može biti jednako učinkovita kao i kemoterapija.

Supresija jajnika može uzrokovati jednake nuspojave kao i menopauza. Neke su od tih nuspojava valunzi, suhoća rodnice i slabije kosti.

Rak dojke kemoterapija

hemoterapija slika

Kemoterapijski lijekovi uništavaju stanice tumora, onemogućavaju njihov rast i stvaranje novih stanica. Često se dva ili više lijekova koristi istodobno ili pak jedan nakon drugoga. Time se povećava vjerojatnost uništenja različitih vrsta stanica koje mogu nastati iz istog tumora. Žene kod kojih je bolest uznapredovala obično primaju po jednu vrstu kemoterapije u datom trenutku.

Sljedeće su kombinacije lijekova poznate po prvim slovima naziva lijekova. Navedene su neke od najvažnijih:

AC ± T
Adriamycin (kemijski naziv: doksorubicin) plus
Cytoxan (Endoxan) (kemijski naziv: ciklofosfamid),
sa ili bez Taxola (kemijski naziv: paklitaksel) ili
Taxoterea (kemijski naziv: docetaksel)

AT
Adriamycin s Taxolom ili Taxotereom

CMF
ciklofosfamid, metotreksat i fluorouracil
(naziva se i “5-FU” ili 5-fluorouracil)

CAF
ciklofosfamid, Adriamycin i fluorouracil

CEF
ciklofosfamid, epirubicin i fluorouracil

FAC ili CAF
fluorouracil, Adriamycin i ciklofosfamid (ti se lijekovi daju različitim redoslijedom)

Liječnik vam može reći koja će vam kombinacija lijekova najvjerojatnije najbolje odgovarati.

Vjerojatno ćete trebati kemoterapiju ako:

 • u limfnim čvorovima postoje tumorske stanice
 • tumor je veći od jednog centimetra ili
 • tumor, iako je malen, pripada vrsti koja bi mogla brzo narasti ili se raširiti. Ta bi
  vrsta tumora mogla biti opisana nekim od sljedećih izraza:
  • “visokog stupnja”
  • “limfatička invazija”
  • “vaskularna invazija”
  • “negativni hormonski receptori”
  • “visoka stopa rasta”
  • “HER2-pozitivan”

Na te biste izraze mogli naići u svom patološkom nalazu.
Kemoterapija se ne koristi u slučaju tumora s malim rizikom širenja u druge dijelove tijela.

Kemoterapija: što očekivati?

Kemoterapiju ćete primati u obliku tableta ili putem igle umetnute u venu.
Kako bi se olakšalo uzimanje lijekova i obavljanje krvnih pretraga, možda će biti potrebno postaviti vam kateter. Radi se o plastičnoj napravi smještenoj neposredno ispod kože gornjeg dijela prsiju ili ruke i koja se prazni u krvnu žilu.
Posebna igla umeće se u kateter i omogućuje primanje kemoterapije te uzimanje krvi za pretrage.

Gdje se prima kemoterapija?

Kemoterapiju možete primati u liječničkoj ordinaciji, klinici ili bolnici. Pojedine vrste kemoterapije mogu se uzimati i kod kuće, ovisno o lijekovima koji su vam propisani.

Kada se prima kemoterapija?

Lijekove možete primati nekoliko dana uz pauzu od nekoliko tjedana prije sljedeće doze. Lijekove također možete primati i jednom tjedno. Taj se ciklus primjene lijekova i odmora ponavlja do završetka postupka liječenja. Ovisno o lijekovima koje uzimate, kemoterapija će biti dovršena za tri do šest mjeseci.

Nuspojave kemoterapije

Kemoterapijski lijekovi djeluju na sve brzorastuće stanice u tijelu. Stanice raka rastu brzo. Isto tako, stanice krvi, stanice u usnoj šupljini i nosu, stanice probavnog i imunološkog sustava te stanice vlasišta također rastu brzo. Djelovanjem kemoterapijskih lijekova na ne-tumorske stanice dolazi do razvoja nuspojava.

Neke od najvažnijih nuspojava su sljedeće:

 • mučnina
 • povraćanje
 • proljev
 • ranice u ustima
 • umor
 • veći rizik od infekcija
 • gubitak kose
 • bolovi i nelagoda
 • promjene u osjetilu okusa i mirisa

Postoje lijekovi koji mogu ukloniti ili ublažiti većinu nuspojava. Neke od tih lijekova moći
ćete uzeti prije i nakon svakog tretmana. Većina nuspojava nestaje u roku od nekoliko
tjedana ili mjeseci od dovršetka liječenja.

Eksperimntalno lječenje rak dojke

Osim opisanih metoda lokalnog i sistemskog liječenja, danas se provode brojna istraživanja u svrhu pronalaženja novih oblika liječenja tj. novih lijekova za rak dojke. Neki od tih lijekova možda su djelotvorniji od današnjeg standarda liječenja.

Jedini način da se pouzdano utvrdi korist novih oblika liječenja ili novih lijekova jest provođenje kliničkih ispitivanja u žena s rakom dojke koje pristanu sudjelovati u ispitivanju.
Klinička ispitivanja podrazumijevaju testiranje novih lijekova ili novih načina uzimanja nekog lijeka.

Osobe koje pristanu sudjelovati u kliničkim ispitivanjima ostvaruju najbolju
moguću liječničku skrb. U kliničkom ćete ispitivanju možda primiti novi oblik liječenja.
Možda ćete, pak, primiti najbolji poznati oblik liječenja. Novi su oblici liječenja već
testirani da bi se potvrdila njihova sigurnost. Te nove oblike liječenja možete primiti
samo ako pristupite kliničkom ispitivanju. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste
saznali više o takvim ispitivanjima.

Ne žurite

Srećom, postoji mnogo oblika liječenja tj. lijekova koji učinkovito djeluju protiv raka dojke.
Odabir najboljeg može biti težak i zbunjujuć. Potrebno je mnogo vremena i pažljivog
promišljanja da bi se obradili svi ti složeni podaci. Nemojte se osjećati obveznim odmah
odlučiti – većina ljudi ne može na brzinu donijeti odluku o tako važnoj temi. Obično
imate nekoliko tjedana da prikupite potrebne informacije i donesete odluku koja vam
najbolje odgovara. Mišljenje drugog liječnika može također biti od velike pomoći.

Više ispravnih odabira

Možda ćete utvrditi da se vaši liječnici ne slažu u odabiru načina liječenja. To ne znači da je
jedan od njih u pravu, a drugi u krivu. Može značiti da jednostavno imaju drugačije stilove
liječenja. Često postoji više ispravnih načina liječenja raka.

Razgovarajte sa svojim liječnikom i bliskim osobama o mogućnostima odabira liječenja.
Ako postavite vlastito zdravlje kao najviši prioritet i usredotočite se na njega, bit će
vam mnogo lakše izdržati liječenje do kraja, ma koliko teško bilo i koliko god trajalo.
Ne zaboravite da je to sljedeći korak na vrlo važnom putu: putu do boljeg, zdravijeg života.
Nadamo se da će vam informacije u ovoj knjižici pomoći da ostvarite taj cilj.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X