psorijaza prirodno lečenje

Psorijaza prirodno lečenje bolesti

7 minutes, 10 seconds Read

Ne postoji definitivan lek za psorijazu, ali dobrim prirodnim tretmanom ova bolest može nestati na duži vremenski period a takđe se može smanjiti njen intenzitet.

Šta je psorijaza?

Psorijaza je hronični inflamatorni proces kože koji se odlikuje ubrzanom diferencijacijom i proliferacijom epidermisa: ograničene crvenkaste erupcije, ponekad sa preklapajućim plakovima prekrivenim srebrnastim ljuspicama, a drugi put sa otvrdnućem.

Pojavljuje se na koži glave, spoljnim delovima ekstremiteta (zglobovi, laktovi, kolena i zglobovi nogu) i mestima ponovljenog trenja. Psorijaza se takođe može manifestovati abnormalnostima noktiju.

Utiče na 2% populacije , češće je kod ljud bele puti i postiže svoj maksimalan intezitet između 20 i 30 godina i između 50 i 60 godina.

Šta uzrokuje psorijazu?

Uzrok psorijaze je višestruki , sa genetskim komponentama i komponentama životne sredine. Ponekad postoji porodična istorija ove bolesti. Kada jedan od roditelja pati od psorijaze, rizik da dete ima ovaj poremećaj je 14%. Ova cifra raste na 41% kada oba roditelja pate od nje. U svakom slučaju ova bolest nije prenosiva.

Među faktorima koji utiču na psorijazu je malapsorpcija proteina , zbog čega crevne bakterije stvaraju toksične aminokiseline, poliamine: ako se povećaju, psorijaza se pogoršava. Enzimi koji poboljšavaju varenje smanjuju poliamine.

Toksini u crevima poput Candida albicans i drugih kvasaca pogoršavaju psorijazu. Post i gluten – free ishrana dovode do poboljšanja kod pacijenata sa psorijazom. Takođe smanjenje potrošnje alkohola i uzimanje ulja od mlečnogčička, koji poboljšavaju funkciju jetre.

U faktore koji aktiviraju pojavu psorijaze se ubrajaju fizička trauma, promene na koži (Koebner fenomen), infekcije (streptokokni faringitis), hipokalcemijom, stres i neki lekovi, kao što je litijum, lekivi za malariju ili interferon.

Uticaj trudnoće na psorijazu: polovina žena sa psorijazom doživljava pogoršanje tokom trudnoće, a druga polovina poboljšanje.

Lečite psorijazu prirodno

Opšte je verovanje da za psorijazu ne postoji lek , iako može nestati na duži vremenski period. Konvencionalni tretman se fokusira na sve agresivnije lekove sa više neželjenih efekata.

Prirodni lek , međutim, naglašava negu kože , koja pomaže da se smanji minimum svrab i trauma kože. Ovo sprečava Koebner-ov fenomen u psorijatičnim lezijama.

Evo nekih preporuka koje pomažu u poboljšanju psorijaze:

Kupanje u hladnoj ili toploj vodi sa blagim sapunima.

Česta i periodična primena hidratantnih sredstava, naročito dok je koža još uvek vlažna, pomaže da psorijatična koža ostane glatka i pod kontrolom. Ovsene pahuljice ili čaj od kamilice i emolijensa će da se pomoći ublaži svrab i iritacija izazvani psorijazom. Isto važi i za primenu maslinovog ulja .

Sunčanje ili sunce su se pokazali efikasnim za psorijazu, koja obično poboljšava tokom letnjih meseci, kada se se poveća izloženost sunčevoj svetlosti. Ultraljubičasto zračenje B smanjuje sintezu DNK i ima imunoregulatorne efekte. Danas je poznato nekoliko mehanizama u kojima delovanje svetlosti interveniše u regulisanju ovog elementa imunog sistema koji je uključen u psorijazu.

Fotosenzibilni efekti furokumarina poznati su vekovima i objašnjavaju da upotreba pčelinjih ili rutilnih biljaka – poput rue ili Ruta graveolens – zajedno sa progresivnim sunčanjem pomaže u suzbijanju psorijaze na jednostavan i efikasan način.

POBOLjŠAJTE PSORIJAZU DIJETOM

Visok unos masnih kiselina omega 3, dijeta sa niskim – kolicinama kalorija i vegetarijanska ishrana pokazuju korisne efekte kod psorijaze.

Neki pacijenti koji ne podnose gluten se oporave nakon dijete bez glutena .

Koristan Ishrana treba da bude bogata sledećim elementima:

Omega-3 masne kiseline, poput semena lana.

Folna kiselina: spanać, kupus, zelenilo repa, zelena salata i lisnato zelenilo uopšte.

Vitamin A: sokovi bogati karotenima, poput šargarepe, kupusa, dinje ili paradajza.

Vitamin E: seme razno.

Cink: valjani ječam, seme bundeve, pasulj, neprženi indijski orah …

Selen: ulja blitve, belog luka, pomorandže, lanenog semena i noćurka.

Enzimi: ananas (bromelain), papaja (papain), koji pospešuju varenje proteina.

Možete dodati hranu bogatu psoralenovima kao što su smokve, peršun.

Fitoterapija: NAJEFIKASNIJE BILjKE PROTIV PSORIJAZE

Nekoliko lekovitih biljaka može biti korisno za rešavanje problema:

Lokalni ekstrakt aloje izgleda smanjuje ljuštenje, eritem i infiltraciju psorijatičnih plakova.

Iako mlečni čičak ( Silibum marianum ) nije dokazano uspešan u lečenju psorijaze, on štiti od hepatotoksičnosti vide kao nuspojave metotreksata, anti-inflamatornog leka. Silimarin je aktivni sastojak čička.

Poželjno je uzimati 50 do 100 grama sveže napravljenog soka gorke dinje ( Momardica charantia ).

Eektivno je lokalno lečenje kremom na bazi mahonije akvifolium .

Ekstrakt paprati Polipodium leucotomos , u narodu poznat i kao kalaguala , starosedeoci Hondurasa tradicionalno koriste kao lek protiv različitih stanja kože.

Rue ( Ruta graveolens ) se koristi za efektivno lečenje psorijaze.

Helichrisum ( Helichrisum italicum ) ispoljava anti – inflamatorno dejstvo.

Kineska medicina i drugi vidovi terapija

psorijaza prirodno lečenje sunce

Kineska medicina obilje kombinovanih lokalnih preparata , mnogi od njih su bogati sa prirodnim kortikosteroidima, što bi objasnilo njegovu efikasnost. Neki od ovih proizvoda ne preciziraju svoj sastav, što je stvorilo lošu reputaciju za kineske biljne lekove.

Kao i kineska medicina, homeopatija smatra da je psorijaza lokalni odražaj sistemskog poremećaja. Svaki pacijent se procenjuje pojedinačno i lečenje se primenjuje na osnovu „formirane strategije“: izabrani lek u velikoj meri zavisi od osobe do osobe.

Kod homeopatskih tretmana, pacijenti mogu iskusiti pogoršanje simptoma pre nego što se povuku: ovo je poznato kao kriza zarastanja .

Terapije sa vodom i parom

Neki ljudi posećuju odmarališta I kliničke centre na Mrtvom moru i provode od dve do četiri nedelje na suncu i u slanoj vodi. Studija sa 740 nemačkih pacijenata koji su tamo lečeni otkrila je 70% potpunu remisiju simptoma nakon četiri nedelje u jednoj od ovih klinika.

Svaka morska plaža može se koristiti za lečenje psorijaze. Među najčešće korišćenim tehnikama su morske kupke, helioterapija, ukjučujući alge u sihrani, morski mulj i psamoterapija između 40-60 ºC (obloga vrućim morskim peskom i relaksacija 20 minuta ili dok se ne oznojite).

Psorijaza je jedno od dermatoloških oboljenja koje se najviše leči u banjama . Studije pokazuju pozitivne kliničke rezultate.

Pored hlorisanih voda i morske klime, banje nude sumpornu vodu za lečenje psorijaze. Ova voda je dobra činjenice da joj pripisuju sledeće prednosti:

Glavni efekat vodonik-sulfidnih kupki potiče iz njihovog antioksidativnog kapaciteta. Sumporne vode imaju antiinflamatorno dejstvo i, usled transformacije sumpora i vodonik-sulfida u pentationsku kiselinu u dubokim slojevima epidermisa, imaju antifungalni, antibakterijski i antipruritički kapacitet.

Čini se da sumporne vode igraju ulogu u imunoregulaciji kože. Blagotvorni efekti na imuni sistem takođe se pripisuju odmoru i suncu.

Najčešće korišćene tehnike primene u banjama su:

Baregina peloida ili sulfurized glicerin vode se veoma često koriste kod psorijaze.

Druga mogućnost su veoma tople kupke na 42 ° C, tokom 15 do 30 minuta, praćene 2-3 minuta mlazom vruće vode ili filiformnim tušem na 30 cm od kože, koji deluju antipruritično.

Takođe se izvode Ingran lečenja koja se sastoje od kupatila sa vrlo vrućom vodom, na 40-42 ºC tokom 10 minuta u kombinaciji sa izlaganjem suncu.

Generalno, poboljšanje stanja psorijaze kod tretmana koji se koriste u banjama možemo pripisati iz nekoliko razloga:

Termička stimulacija. Povezana je sa vazodilatacijom : povećava cirkulaciju krvi i smanjuje krvni pritisak. Hipertermija se koristi da ublaži bol i proizvedu imunosupresivnog efekat. Takođe deluje protivupalno.

Mehanički efekti. Efekti se vide na tonus mišića , pokretljivost zglobova i intenzitet bola. Takođe se javljaju fiziološke promene , poput povećanja količine urina i smanjenja nivoa plazme.

Psihološki faktor. Prednosti u lečenju kožnih lezija dodaje se i psihološki faktor, jer su ovi centri uglavnom prijatna mesta, daleko od stresnih svakodnevnih aktivnosti i gde oni koji su oboleli mogu da komuniciraju sa drugim ljudima koji pate od iste patologije.

Povećan stres kod psorijaze

Dobro je poznato da pacijenti sa psorijazom imaju povećani stres kao rezultat svoje bolesti. Opsežno istraživanje članova Nacionalne fondacije za psorijazu dokumentovalo je da patnja od psorijaze ima duboke emocionalne, socijalne i fizičke efekte na kvalitet života.

Isto tako, pokazalo se da emocionalni faktori, posebno stres, imaju snažnu korelaciju sa pojavom i pogoršanjem psorijaze .

Mehanizam delovanja stresa na psorijazu je odavno poznat.

Takođe je potvrđeno da stepen stresa utiče na terapijske rezultate . Pacijenti u grupi sa pojačanim stresom postigli su remisiju 19 dana kasnije od onih u grupi sa smanjenim stresom zabrinutošću (bila je 1,8 puta sporija).

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X