liječenje upale

Protivupalna dijeta

Hronične inflamatorne bolesti poput artritisa u zapadnom svetu poprimaju razmere epidemije. Naučnici sve više istražuju vezu između upala u organizmu  I čovekovih  životnih navika.

Upala je razlog gotovo svake bolesti

Bilo da se radi o bronhitisu, artritisu , osteoporozi, multiploj sklerozi, dijabetesu, visokom krvnom pritisku, Alchajmerovoj bolesti ili raku – koliko god se ove bolesti razlikovale, sve su zasnovane na prekomernim inflamatornim reakcijama u organizmu. Uzroci većine bolesti povezuju se sa  hroničnim upalama. Terminološki, imena mnogih inflamatornih bolesti završavaju se sa -itis (npr. Artritis = upala zglobova, gastritis = upala želudačane sluznice).

Upale se mogu manifestovati u pet različitih oblika: kao crvenilo, toplota, bol, otok ili oštećena funkcionalnost. Prvi znaci upale u telu su  groznica i malaksalost.

Upala je prirodna reakcija organizma  na  toksične materije. Nezdrava ishrana i način života pokreću u organizmu  upale, koje vremenom ako se ne leče prelaze u hronične.

Teške bolesti su često posledice neotkrivenih hroničnih upala.

Glavni uzroci upala u organizmu

Pored nepravilne ishrane, prekomerni stres, deficit spavanja, nedostatak vežbanja, premalo sunčeve svetlosti, kao i toksini iz okoline, alergeni, bakterije, virusi i gljivice mogu dovesti do zapaljenja koje prelazi u hroničnu upalu I bolest.

Zapaljenje treba shvatiti kao prirodni odgovor organizma na stres. Na primer kada se organizam bori sa prehladom javlja se groznica.

 Dugotrajne upale  izazvane pogrešnim načinom života mogu biti opasne. Trajno izlaganje uticajima koji štete zdravlju slabe čovekov imunitet. Zbog toga redovno i preventivno jačajte svoj imunološki system.

Vitalne supstance u antiinflamatornoj ishrani

Prosečna prehrana preopterećena je brašnom, rafinisanim šećerom, životinjskim proteinima i inferiornim mastima – najboljim sastojcima za kiselu, vitaminima i mineralima siromašnu ishranu koja narušava acido-baznu ravnotežu i izaziva zapaljenske lančane reakcije u organizmu.

Da bi se izbegle hronične inflamatorne bolesti, od suštinske je važnosti  dijeta sa antioksidativnim vitalnim supstancama kao što su vitamin A, vitamin C i vitamin E, bakar, selen, cink i omega-3 masne kiseline.

Prirodna inflamatorna sredstva

Čista izvorska voda sa antiinflamatornom ishranom

Zdrava ishrana započinje čistom vodom za piće. Redovno pijte dovoljne količine mineralima bogate vode bez fluora sa blago alkalnom pH vrednošću (od pH 7) iz dubokih mineralnih izvora ili filtrirane vode iz slavine. Postoje filteri koji vodu iz slavine pretvaraju u vodu izvorskog kvaliteta sa blago alkalnim pH. Sa dovoljnom količinom vode  omogućavate svom telu da neometano funkcioniše.

 Samo organizam koji je dobro snabdeven vodom može ukloniti toksine koji izazivaju upalu. Ispiranje i detoksikacija bubrega i urinarnog trakta može se izvršiti samo sa dovoljno vode. Limfni sistem se takođe može očistiti samo sa dovoljno vode i na taj način sprečiti upale u organizmu.

Limun – deo antiinflamatorne dijete

Deo dnevne potrebe za tečnošću možete zadovoljiti sa limunadom. Limunada je mnogim ljudima ukusnija od obične vode. Limunada koja nije zaslađena ubrzava ukiseljavanje i uklanjanje problematičnih supstanci. Limun deluje protivupalno.

Magnezijum u antiinflamatornoj ishrani

Dovoljna i uravnotežena konzumacija minerala takođe sprečava upale. Magnezijum se može opisati kao najjači antiinflamatorni mineral.  Zbog toga nedostatak magnezijuma može pospešiti razvoj hroničnih upala. Prema studiji, magnezijum je dobra alternativa ljudima koji pate od zapaljenskih bolesti, ali žele da izbegnu opasne neželjene efekte farmaceutskih protivupalnih lekova. Amarant, kinoa, proso, integralni pirinač, seme bundeve, mak, seme suncokreta, bademi, alge, blitva, spanać, kopriva, bosiljak , majoran i žalfija sadrže naročito visok nivo magnezijuma I zato treba da budu najzastupljeniji u antiinflamatornim dijetama.

Fermentirana hrana smanjuje upalu

Fermentisana na primer sirov kiseli  kupus samo da dovodi do boljeg varenja i obnove I jačanja crevne flore. Korisnim bakterijskim kulturama se jača imuni sistem i na taj način  organizam štiti od upale. Fermentisane mlečne proizvode poput kefira treba konzumirati sa oprezom, jer zakiseljavaju organizam, što  može podstaći upalu.

Spanać u antiinflamatornoj ishrani

Spanać je iznad proseka u količini vitamina I minerala u odnosu na drugo povrće. Sadrži fitonutrijente koji imaju antiinflamatorna I antikancerogena svojstva.

Kao odličan izvor antioksidansa vitamina C i E, beta-karotena, mangana, cinka i selena, spanać deluje kao prirodni zaštitni štit protiv oksidativnog stresa i nastalih zapaljenskih bolesti.

Brokoli kao deo antiinflamatorne dijete

Brokoli sadrži velike količine protivupalnog vitamina C,  sadrži fitonutrijente koji deluju protiv raka I sulforafan i glukozinolat koji vrše detoksikaciju organizma.   Flavonoid suzbija negativne  efekte alergena u telu, čime u velikoj meri smanjuje verovatnoću razvoja zapaljenskih bolesti.

Smeđe alge u antiinflamatornoj ishrani

Smeđe alge kao što su kombu, vakame i arame bogate su fukoidanom, složenim ugljenim hidratima za koji se veruje da ima antiinflamatorna i antikancerogena svojstva. U tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM) alge se koriste kao svestrane lekovite biljke. Vlakna koja sadrže takođe čiste probavni trakt i podržavaju metabolizam masti.

Luk i beli luk imaju antiinflamatorna svojstva

Luk i beli luk pripadaju porodici praziluka koje karakterišu njihova jedinjenja sumpora koja povoljno utiču na zdravlje. Luk je provereni kućni lek za upale, sadrži  molekul sumpora i antioksidant kvercetin koji su efikasni protiv zapaljenskih procesa.

Njegova posebna sumporna jedinjenja podstiču zaštitne mehanizme imunološkog Sistema organizma  protiv različitih patogenih materija.

Kurkuma i đumbir protiv upale

 Kurkuma i đumbir se koriste  kao moćna antiinflamatorna sredstva u tradicionalnoj indijskoj i u kineskoj medicini. Narandžasto-žuto sredstvo za bojenje kurkumin je još efikasnije od esencijalnog ulja kurkume.  Njegova antiinflamatorna svojstva uporediva sa jakim hemijskim lekovima bez ikakvih neželjenih efekata.

Trešnje kao protivupalno sredstvo

Trešnje su deset puta efikasnije protiv upale od aspirina. Najnovije istraživanje čak opisuje crveno voće kao najmoćnija antiinflamatorna sredstva koja priroda nudi. Kao odgovorni sastojak identifikovan je antioksidativni biljni pigment (antocijanin), koji pripada grupi flavonoida. Antocijanin ne samo da treba da zaustavi oksidativne procese u telu, već i da deluje kao alternativno sredstvo za ublažavanje bolova.

Papaja i borovnice imaju antiinflamatorna svojstva

papaja protiv upale

Pored trešanja, postoji i drugo voće koje ima antioksidativna i protivupalna svojstva. Na primer  papaju i borovnice .

Omega-3 masne kiseline protiv upale

Omega-3 masne kiseline , poput onih koje se nalaze u ulju konoplje , lanenom ulju i orasima, igraju važnu ulogu u nutritivnoj terapiji upalnih bolesti. Alfa-linolenska kiselina koju sadrže je u stanju da neutrališe nezasićene masne kiseline arahidonske kiseline, koja se smatra pokretačem mnogih inflamatornih procesa.

Morska riba, koja sadrži visokokvalitetne omega-3 masne kiseline, samo se uslovno preporučuje zbog zagađenja (posebno žive).

Protivupalna dijeta podrazumeva izbegavanje hrane koja uzrokuje upale

 Dobro je ako jedete pretežno  protivupalnu hranu. Zdravim ljudima neće smetati ako povremeno pojedu hranu koja izaziva upalu.

 Ako već patite od hronične inflamatorne bolesti, trebalo bi da neprekidno praktikujete antiinflamatornu dijetu i izbegavate hranu koja podstiče upalu.

U hranu koja izaziva upalu  spadaju pre svega industrijski prerađena hrana svih vrsta, poput slatkiša (i svega što sadrži šećer), gotovi sosevi, gotove pice, kobasice, sir, gotovi deserti, voćni jogurti i slični mlečni proizvodi , a takođe i peciva (posebno ona koja sadrže gluten).

Životinjske proizvode treba  smanjiti u protivupalnoj ishrani, jer meso ili neki mlečni proizvodi sadrže puno arahidonske kiseline koja izaziva upalu.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X