prostata

Prostata – Problemi sa prostatom rak i kako da je održite zdravom

Prostata je mali organ veličine oraha. Nalazi se ispod mjehura (gdje je urin pohranjen) i okružuje cijev (uretra) koja prenosi mokraću iz mokraćnog mjehura. Prostata pravi tekućinu koja postaje dio sjemena. Sjeme je bijela tekućina koja sadrži spermu.

Problemi s prostatom su uobičajeni kod muškaraca u dobi od 50 i starijih. Ponekad muškarci osjećaju simptome sami, a ponekad njihovi liječnici pronađu probleme s prostatom tijekom rutinskih pregleda. Liječnici koji su stručnjaci za bolesti urinarnog trakta (urolozi) dijagnosticiraju i liječe probleme s prostatom.

Postoji mnogu različitih vrsta problema s prostatom. Mnogi ne uključuju rak, ali neki ga uključuju. Tretmani se razlikuju, no problemi s prostatom se često mogu liječiti bez utjecanja seksualne funkcije.

Znakovi problema s prostatom 

problemi sa prostatom

·  Česti nagon za mokrenjem 
·  Krv u urinu ili spermi 
·  Bolno ili peckavo mokrenje 
·  Poteškoće u mokrenju 
·  Poteškoće u postizanju erekcije 
·  Bolne ejakulacije 
·  Česta bol ili ukočenost u donjem dijelu leđa, kukovima ili natkoljenicama 
·  Nemogućnost mokrenja, ili 
·  Curenje urina

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, posjetite vašeg liječnika odmah, kako bi saznali da li je je potrebno liječenje. 
Postoji nekoliko problema s prostatom, uključujući: 

Akutni prostatitis 

Akutni prostatitis je infekcija prostate uzrokovana bakterijama. Obično počinje brzo i može izazvati groznicu, zimicu ili bol u donjem dijelu leđa i između nogu. Također može uzrokovati bol prilikom mokrenja. Ako imate ove simptome, posjetite liječnika odmah. Antibiotski lijekovi obično pomažu liječiti infekciju i olakšati simptome. Vaš liječnik može savjetovati da pijete više tekućine. 

Kronični prostatitis

Kronični prostatitis je infekcija prostate koja se vraća povremeno. Simptomi mogu biti blaži nego kod akutnog prostatitisa, ali oni mogu trajati duže. Kronični prostatitis može biti teško liječiti. Antibiotici mogu djelovati ako su bakterije uzrok infekcije. Ali ako bakterije nisu uzrok, antibiotici neće djelovati. Masiranje prostate ponekad pomaže pri otpuštanju tekućine. Tople kupke također mogu donijeti olakšanje. Često kronični prostatitis nestane sam od sebe. 

Benigna hiperplazija prostate (BHP)

prostata

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je izraz koji se koristi za opisivanje povećane prostate. BHP je česta kod starijih muškaraca. Tijekom vremena, povećana prostata može blokirati uretru, čineći mokrenje teškim. Može uzrokovati curenje nakon mokrenja ili česti poriv za mokrenjem, osobito noću. Vaš liječnik će provesti rektalni test za dijagnosticiranje BHP. Liječnik također može pregledati vašu uretru, prostatu i mjehur. 

Rak prostate

Rak prostate : Rak prostate jedan je od najčešćih oblika raka kod muškaraca iz Amerike. Više je čest među afričkim amerikancima nego kod bijelih muškaraca. Liječenje raka prostate najbolje funkcionira kada se bolest otkrije rano.

Karcinom prostate nastaje iz epitela žljezdanih acinusa perifernog dijela prostate.

Etimologija kancera prostate

Tumor je starije dobi i gotovo se nikad ne pojavljuje u muškaraca mlađih od 40 godina, a mikroskopski će se naći u 10% pedesetogodišnjaka i 80% muškaraca starijih od 80 godina, iz čega se da zaključiti da je učestalost karcinoma prostate izravno proporcionalna dobi.

 • rak prostate drugi je najčešći uzrok smrti od raka kod muškaraca, nakon karcinoma pluća,
 • zemljopisno gledano, učestaliji je u razvijenim zemljama,
 • među rizične faktore vjerojatno spadaju pušenje i masne kiseline u prehrani

Tumori se razvijaju najčešće iz perifernih žlijezda prostate (70% iz periferne zone, 15-20% iz centralne zone, a 10-15% iz tranzicijse zone); većina je multifokalna.

Prva faza razvoja je preinvazivni karcinom (carcinoma in situ) koji se naziva intraepitelna neoplazija prostate (PIN). Metastaziraju u lokalne limfne čvorove male zdjelice, te hematogeno u distalne organe, najčešće u kosti lumbalne kralježnice, gdje su metastaze osteoblastične naravi.

95% karcinoma prostate mikroskopski su adenokarcinomi. Prema stupnju diferencijacije klasificiraju se stupnjevanjem prema Gleasonu, a klinički klasifikacija je TNM.

Pojednostavljena TNM klasifikacija je sljedeća:

 • T1 – klinički neuočljiv tumor, slučajno otkriven u prostati otklonjenoj zbog hiperplazije – petogodišnje preživljenje 95%;
 • T2 – tumor ograničen na prostatu, petogodišnje preživljenje 90%;
 • T3 – tumor proširen kroz čahuru, pretogodišnje preživljenje 40%,
 • T4 – tumor proširen na okolne organe ili je metastazirao, petogodišnje preživljenje 10%.

47% slučajeva raka prostate otkriva se u asimptomatičnih bolesnika. Dijagnoza se u takvim slučajevima postavlja na temelju abnormalnosti u razinama za prostatu specifičnog antigena (PSA) koji je povišen u 75% slučajeva, ili digitorektalnom pregledu.

U pacijenata koji već imaju simptome zbog opstrukcije mokraćnog mjehura, najčešći su promjena učestalosti uriniranja (38%), smanjen mlaz urina (23%), urinarna urgencija (10%) i hematurija (1.4%). Nijedan od tih simptoma nije jedinstven za rak prostate.

Upozorenje o prostati

O raku prostate

Biomedicinski znanstvenici sa Sveučilišta Monash su otkrili novi način za liječenje stanice raka prostate otpornih na kastraciju kod pacijenata.

Otkriće je pokazalo da lijekovi koje aktiviraju jedan od dva receptora estrogena mogu uzrokovati smrt stanica. Najčešće, smrt stanica u bolesnika s rakom prostate se postiže uklanjanjem androgena (muških hormona), što rezultira kastracijom. Kastracija je uklanjanje testisa koji proizvode 90 do 95 posto muškog tjelesnog testosterona. Smanjena proizvodnja testosterona će usporiti rast raka prostate.

Tim je koristio lijek razvijen da selektivno i posebno aktivira beta estrogenski receptor u prostati. Lijek ne samo da koči rast raka prostate, nego i ubija stanice raka koje su otporne na konvencionalni tretman kao što androgena deprivacijska terapija, uobičajeno poznata kao kastracijska terapija, i to čini korištenjem mehanizma koji se razlikuju od kastracije.

O BHP

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je ne-kancerogeno proširenje prostate koje ograničava protok mokraće iz mjehura.

 – BHP je najčešći poremećaj prostate i najčešća dijagnoza od strane urologa za muške pacijente u dobi 45-74.
– 60% muškaraca starijih od 60 godina ima BHP.
– Polovica svih muškaraca u njihovim 50-im i 80 posto u njihovim 80-im ima neke simptome BPH.
– Oko 8,4 milijuna muškaraca starijih od 50 godina u Sjedinjenim Američkim Državama su kandidati za liječenje BHP.
3,0 milijuna u dobi 50-59
2,6 milijuna u dobi od 60-69
2,8 milijuna u dobi 70-79
– U 8 od 10 slučajeva, simptomi se odnose na promjene ili probleme s mokrenjem, uključujući često mokrenje, curenje ili kapanje, te isprekidan ili slab mlaz urina koji nagovještaju prisutnost BHP.

Uređaj za tretman poremećaja prostate nedavno je predstavila dr. Simon Allen iz Fine Treatment, tvrtke koja nudi uređaje za potpuno prirodni tretman za razne interne zdravstvene probleme. Ovaj uređaj pomaže da se smire kapilare, zaustavlja se njihov rast normalizirajući temperaturu u oštećenom području.

Redovito kretanje će vam pomoći zaustaviti otekline i na taj način eliminirati pritisak u prostati. Također pomaže poboljšati metabolizam žlijezde, oslobađajući okolna tkiva od pritiska. To je sljedeći nekirurški način za liječenje problema s prostatom.

Rak prostate antidoti

Postoji nekoliko mogućnosti za liječenje raka prostate široko dostupnih danas. One uključuje operaciju, zračenje i hormonsku terapiju. Jedan iznenađujući prirodni lijek je uzimanje soka od nara. Ovo voće s antioksidativnim svojstvima može spriječiti rast stanica raka i usporiti progresiju raka prostate.

U 2010, rak prostate je drugi vodeći uzrok smrti od raka kod američkih muškaraca. Oko jedan od šest muškaraca je dobio dijagnozu raka prostate tijekom svog života. Rak prostate je čest u muškaraca starijih od 40 godina. Označen je kvržicom u prostati stvorenom od nenormalnog rasta stanica.

Osoba s rakom prostate doživljava sljedeće simptome:

 • Nemogućnost uriniranja
 • Poteškoće u mokrenju
 • Peckajući osjećaj na vrhu penisa
 • Imanje potrebe da urinira odmah
 • Kapanje prema kraju uriniranja
 • Mokrenje više puta tijekom noći
 • Poteškoće za početak mlaza urina
 • Krv u mokraći
 • Prekinut protok urina
 • Bolna ejakulacija
 • Bol u zdjelici, natkoljenicama i donjem dijelu leđa

Sljedeći testovi se koriste za dijagnozu raka prostate i uključuju:

SA test
Digitalni rektalni test
MRI skeniranje
Ultrazvuk
CT skeniranje
Biopsija

Biopsija prostate se čini za otkrivanje rasta kancerogenih stanica u prostati. Osoba s dijagnozom raka prostate liječenje treba dobiti odmah, jer odgađanje može uzrokovati širenje stanica raka u drugim organima u tijelu.

Međutim, ako se rak prostate dijagnozira rano, šanse za preživljavanje su vrlo visoke. Liječenje zapravo ovisi o određenim čimbenicima kao što su dob i koliko su se stanice raka proširile.

Liječenje raka prostate

Postoje četiri mogućnosti za liječenje raka prostate široko dostupne danas. To su kirurgija, zračenje i hormonska terapija. Kod nekih muškaraca, pristup zadržavanja aktivnog tretmana može se koristiti. Dok je liječenje uskraćeno, pacijent će se pozorno pratiti za znakove promjena u njegovoj bolesti ili razvijanja novih simptoma. Ako se otkrije u bilo kojem trenutku da se rak razvija, aktivna terapija može tada započeti.

Alternativno, biljni dodaci ne pomažu određenim ljudima. Uvjerite se da pročitate o proizvodu i tvrtki koja ga prodaje. Prođite kroz svjedočanstva. Podijelite svoje uvide s vašim liječnikom, tako da on prati druge dodatke koje konzumirate.

Jedan drugi prirodni lijek koji možda želite uzeti u obzir je sok od nara. Liječnici često kažu pacijentima s rakom prostate da piju sok od nara. Nar je voće ispunjeno crvenim sjemenkama, i intenzivno se koristi kao lijek u mnogim zemljama. Ovo voće s antioksidativnim svojstvima može spriječiti rast stanica raka i usporava progresiju raka prostate.

Kada se konzumira, ono oslobađa kemikalije koje ubijaju stanice raka. Također pruža anti-kancerogenu aktivnost koja ograničava rast stanica raka. Prema Martins-Greenu, spojevi soka od nara inhibiraju protein u koštanoj srži koji uzrokuje rak prostate, a vjerojatno i druge vrste stanica raka, koji se šire na kosti. Posavjetujte se sa svojim osobnim liječnikom za daljnje savjete. Vodite dnevnik i odredite datume kada počnete uzimati sok od nara i nastavite pratiti vaše PSA razine.

Počnite piti sok od nara i stupite na put zdravog života bez raka!

Stanite – možda vam neće trebati operacije prostate!

Više od 500.000 muškaraca diljem svijeta dobije dijagnozu raka prostate svake godine. Radioterapija i odstranjivanje prostate su popularni tretmani za ovu smrtonosnu bolest. Međutim, kako svijet kreće u susret prirodnom načinu liječenja, sve više i više studija se obavlja o tome kako prehrambena medicina može pomoći u liječenju raka prostate prije potrebe za radioterapijom ili operacijom.

Prostata i vitamin D

‘Sunčani’ vitamin je jedan od najnovijih tretmana za rak prostate. Nedavna istraživanja pronašla su usku povezanost između nedostatka vitamina D i raka prostate.

Jedna je studija pokazala da muškarci s višim razinama vitamina D dobivenih od izlaganja suncu imaju niži rizik od razvoja raka prostate od onih s nižim iznosima. Znanstvena istraživanja također su pokazala da vitamin D inhibira rast stanica.

Druga studija je otkrila da prikladna izloženost suncu može spriječiti 600.000 slučajeva raka debelog crijeva i raka dojke svake godine. Tu je veliki broj studija koje povezuju nedostatak vitamina D i raznih vrsta raka. Preporučeno je redovito izlaganje suncu barem 15 minuta dnevno s najmanje 40 posto tijela otkrivenim.

Vitamin K2

Prema rezultatima Europskog prospektivnog istraživanja za rak i nutricionizam koje uključuje više od 11.000 muškaraca, povećani unos vitamina K2 može smanjiti rizik od raka prostate za 35 posto. Mnoge studije su objavile potencijalne zdravstvene prednosti vitamina K za kosti, krv i kožu.

Nedavna studija o zdravlju prostate podržava rastuću vjeru u iscjeliteljsku moć navedenog vitamina. Štoviše, potencijalne prednosti K2 su bile najizraženije za napredne slučajeva raka prostate. Vitamin K je također utvrđen kao koristan u borbi protiv drugih vrsta raka, uključujući jetre, crijeva, želuca, nazofarinksa, raka usne šupljine, a također se koristi za prevenciju bolesti srca.

Kava

Nova studija pokazuje da kava može smanjiti rizik od oblika razvoja raka prostate koji najčešće završava smrću. Lorelei Mucci je viši istraživač u ovoj studiji. Ona je suradnik epidemiolog u Zavodu za medicinu na Brigham and Women ‘s Hospital.

Mucci-n tim pratio je 47.911 muškaraca koji su evidentirali njihovu konzumaciju kave 1986-2008. Muškarci s najvećim iznosom konzumiranja kave imali su 60 posto manji rizik od razvoja smrtonosne vrste raka prostate. Muškarci koji su pili šest ili više šalica dnevno imali su 20 posto manji rizik od bilo kojeg oblika raka prostate. Čak i oni koji su uzimali samo jednu do tri šalice dnevno imali su 30 posto manju opasnost od smrtonosnog raka prostate.

Za spojeve koje se nalaze u kavi (kinin, magnezij i trigonelin) se vjeruje da su odgovorni za pozitivne rezultate. Ovi spojevi smanjuju upalu i upravljaju inzulinom. Kava sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala i sprječavaju štetnu oksidaciju stanica. Istraživači su otkrili da i normalna i kava bez kofeina pružaju istu stopu smanjenja u riziku raka prostate.

Lekovito bilje prilikom lečenja urinarnog sistema

Za lečenje upala mokraćnih kanala od lekovitog bilja najčešće se upotrebljavaju: list breze, kuruzova svila, medveđe grožđe, rastavić, troskot, peršun, imela, kora bele topole, peteljke višanja, kopriva đumbir i maslačak.

Namirnice koje pomažu čišćenju urinarnog sistema su: lubenica, limun, brusnica i seme tikve. U toku terapije povećati unos vitamina B2, B i minerala Mg.

Postoji veliki broj raznovrsnih mešavina bilja koje se uspešno upotrebljavaju čišćenje bubrega i mokraćnik kanala kao i protiv upala urinarnog sistema:

– kod tegoba izazvanih prisustvom kamena u bubregu preporučuje se čaj od semenki lubenice koji se priprema na sledeći način: čajnu kašiku semenki lubenice samleti i preliti sa pola litre ključale vode, poklopiti i ostaviti da se ohladi 15 minuta. Čaj procediti i piti tri puta dnevno po 150ml. Pripremajte uvek sveži čaj (za taj dan).

– simptome upale umirićete čajem od kuruzove svile koji će te piti do tri puta dnevno.

– uvin čaj usporava razmnožavanje bakterija u urinarnom sistemu

– kod infekcije bubrega preporučuje se čaj od ehinecee i pirevine i biljke Buchu (Agathosma (Barosma-stariji naziv) betulina) poreklom je iz Južne Afrike  koja raste u obliku grma visokog do 2m.

Čajevi i biljke

Čajevi za lakše mokrenje:

Čaj 1: Uzeti po 25g rastavića, troskota, ploda šipka i lista breze i pomešati. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 500ml ključale vode, kuvati 2- 3 minuta, a zatim ostaviti poklopljeno 3 sata. Procediti i piti tri puta dnevno pre jela po 150ml čaja.

Čaj 2: Pomešati po 25g lista medveđeg grožđa, breze, ruzmarina i peršuna. Tri supene kašike dobijene mešavine preliti sa 500ml ključale vode, ostaviti poklopljeno 3 sata. Procediti i piti tri puta dnevno pre jela po 150ml čaja.

Čaj protiv zapaljenja bubrega:

Pomešati po jednu supenu kašiku kuruzove svile, rastavića, peršunovog lista i nadzemnog delas troskota. Dobijenu mešavinu preliti sa 1L ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90minuta. Piti tri puta dnevno pre obroka.

Čaj protiv zapaljenja bešike:

Pomešati 30g rastavića i po 20g lista žalfije i breze, i 10g belog sleza. Tri supene kašike  mešavine bilja preliti sa 500ml hladne vode . Nakon 4 sata zagrejati do ključanja, kuvati 5 minuta. Ostaviti poklopljeno 15 minuta. Pripremljeni čaj piti tri puta dnevno pre obroka po 150ml čaja.

Ako Vas mrzi da pravite sami poručite naš komplet za prostatu

Komplet za prostatu sadrži

TINKTURA MALA CVETNA VRBA 50ml, TINKTURA BABINI ZUB 50ml. / 3800164700597 /, BILjNA FORMULA ZA PROSTATU 100 kapsula, Čajna mešavina – Muški čaj za prostatu

Cena prava sitnica samo 22 EUR

komplet za prostatu

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X