Акција!

Tinktura Ruta Graveolens

20.00

Ruta gravolens protiv bolova, analgetik, antiinflamatorno, anthelmintično dejstvo povećava tonus mišića materice.

 

Нема на залихама

Compare
EAN: 38038419 Шифра производа: BH00160 Категорије: ,

Опис

Opis biljke Ruta Graveolens

Višegodišnja zeljasta biljka jakog neprijatnog mirisa. Stabljika ravna, visoka 15-20 cm, razgranata. Donji i srednji listovi su trouglasto jajasti, 2-3 puta perasti, na dugim peteljkama. Cvetovi žuti u vršnim rastresitim cvastima. Latice 4-5, na rubu nazubljene ili trepavice. Plod je gola bradavičasta pukotina sa 4-5 gnezda. Seme uglasto crno, na površini bradavičasto. Cveta maj – avgust.

Uzgajanje – tlo, klima, trajnost biljke Ruta Graveolens

Raste na suvim kamenim, stenovitim i žbunastim mestima. Rasprostranjen duž obale Crnog mora, Severne Bugarske, Istočnih i Srednjih Rodopa, Tračke ravnice, u ravnicama i podnožju do 600 m nadmorske visine. Nalazi se u jugoistočnoj Evropi, uzgaja se i naturalizira u celoj južnoj Evropi.

Lek / biljka / Ruta Graveolens

Vršne grančice sa lišćem i cvetovima (Herba Rutae graveolentis).

Sadržaj biljke Ruta Graveolens

Sveža sadrži do 0,15%, a suva – do 0,7% žutog esencijalnog ulja sa 90% ketona – metilnonilketon, metilheptilketon, anonanon itd., Metil salicilat, pinen, limun, cimol, benzaldehid, mircen, elmol itd. Do 1% glukozidnog rutina nalazi se u biljci koja se hidrolizuje u flavonol kvercetin i monosaharide glukozu i ramnozu; do 1% furokumarina bergapten, ksantotoksin, psoralen, izoimperatorin (antispazmodičnog dejstva), rutaretin, kumarin ksantotoksin; tercijarni i kvartarni alkaloidi iz grupe kinolina antispazmodičnog delovanja, skimianin, kokuzagenin, graveolin-rutalein, raveolinin i još oko 10 alkaloida.Glavni alkaloid u korenima je fagarin.

Glavna akcija biljke Ruta Graveolens

Sredstvo protiv bolova, sedativ, antiinflamatorno, anthelmintično, povećava tonus mišića materice.

Eksperimentalni i klinički podaci o bilju Ruta Graveolens

Furokumarini sadržani u biljci delimično objašnjavaju njen svojstveni sedativni efekat. Alkaloidi prisutni u biljci i na prvom mestu alkaloidi fagarin i skimianin odlikuju se sličnom aktivnošću. Protivupalni efekat biljke povezan je sa prisustvom esencijalnog ulja i rutina, za koje je poznato da ojačavaju kapilarni zid i sprečavaju razvoj eksudativnih pojava.

Upotreba kod ulceroznih lezija želuca i creva

U narodnoj medicinisedef se koristi kao sedativ i hipnotik. U tu svrhu se preporučuje natapanje nadzemnog dela sveže biljke u hladnu vodu, a nakon vađenja pije se pre spavanja 12 sati. Ova indikacija biljke dala joj je ime mirisno sunce. Sedativni efekat biljke je posebno izražen kod srčane neuroze. Kod inflamatornih i ulcerativnih lezija želuca i creva, kod crva (Ascans lumbricoides), takođe se preporučuje upotreba biljke. U tu svrhu 1 g fino mlevenog leka ekstrahuje se na hladnom sa 400 ml vode tokom 8 sati, a zatim se pije tokom dana. Postoje dokazi da Ruta Graveolens u velikoj meri povećava tonus mišića materice, pa ga ne bi smele uzimati trudnice (rizik od pobačaja). Spoljno smrvljeni sveži listovi Ruta Graveolens koriste se za ubode insekata. Takođe je preporučljivo nanošenje zglobova koji su uključeni u akutni reumatizam.

Neželjeni efekti biljke Ruta Graveolens

Kod trudnica može prouzrokovati nepotpun abortus. Preosetljive osobe mogu se onesvestiti ili nateći  čak i nakon jednog kontakta sa biljkom. Treba imati na umu da Ruta Graveolens sadrži furokumarin bergapten koji ima fotosenzibilizujuće dejstvo.

Način primene biljke Ruta Graveolens

Jedna kašičica se ekstrahuje sa 400 ml hladne vode tokom 10 sati, zatim filtrira i pije tokom dana.

Spoljna primena Ruta Graveolens

Za nanošenje Ruta Graveolens kad vas ujede i ubode insekti, uganuća, reumatizam, kod upale desni. Infuzija biljke u jakoj rakiji (1:10) preporučuje se za trljanje kod gihta, reumatizma, išijasa, modrica, bolova u zglobovima, lumbaga. Sveži sok se koristi za kapanje kod upale spoljašnjeg uva, za obloge kod umora očiju

Biljka sedefa, mirisno sunce kontraindikacije

Ne koristiti tokom trudnoće! U većim dozama biljka je otrovna

Dejstvo i primena proizvoda

Sredstvo protiv bolova, analgetik, antiinflamatorno, anthelmintično, povećava tonus mišića materice. Sedativni efekat biljke je posebno izražen kod srčane neuroze. Kod inflamatornih i ulcerativnih lezija želuca i creva, kod crva (Ascans lumbricoides), takođe se preporučuje upotreba biljke.

Sastav

1ml sadrži 1ml tinkture sedefije 1: 5, što je ekvivalentno 250mg sedefure . Alkohol-etanol 22%; Glicerin 39%

Način upotrebe i doziranje

Kao dodatak ishrani uzimajte 25 kapi tri puta dnevno, rastvorene u 100 ml vode (25 kapi = 1 ml).

Kontraindikacije

Ne preporučuje se trudnicama. Ne uzimajte ovaj proizvod ako uzimate antidepresive na recept ili ako ste trudni ili dojite. Pre upotrebe konsultujte se sa svojim lekarom.

 

Share

Додатне информације

Brand

Bioherba

Brand

Bioherba

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Tinktura Ruta Graveolens“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Прочитајте још