Slatki pelin ekstrakt prodaja

15.00

Slatki pelin ili “kineski pelin”, Artemisia annua se često koristi u kineskom bilju koje se široko koristi za lečenje različitih medicinskih stanja. Svanson

Opis:
• Ceo niz biljaka pelina
• Poznata i kao Artemisia annua
• Koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini

Sastav: 100 kapsula 280 mg

Нема на залихама

EAN: 38018619 Шифра производа: BH3239 Категорије: , , , , ,

Опис

Jedna je od najstarijih lekovitih biljaka u istočnoj Evropi i istražuje se njen uticaj na malariju i rak – slatki pelin (naučno Artemisia annua). Pokazaćemo vam šta je ova posebna lekovita biljka i kakvu ulogu ima u evropskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Artemisia annua – kratak pregled

Slatki pelin je zeljasta biljka iz porodice suncokreta. Osim potpuno golih stabljika, na metlicama se formiraju mali žuti cvetovi u obliku čaše. U zavisnosti od regiona, visina slatkog pelina doseže između pola metra i jednog i po metra. Listovi lekovite biljke obično se iščupaju pre perioda cvetanja.

Biljka raste u toplim letnjim predelima sa većim procentom kiše. Ovo se odnosi na velike delove Kine i severne Indije, slatki pelin raste u Evropi uglavnom u Rumuniji i Bugarskoj. Nalaze se i u Austriji, Južnom Tirolu ili duž nemačke reke Labe.

Glavne komponente slatkog pelina

Glavni sastojak slatkog pelina je artemisinin. Artemisinin je bio fokus istraživačkih ekspedicija u poslednjih nekoliko decenija, sa pozitivnim rezultatima u oblastima kao što su lečenje malarije i raka. U biljci se može naći nekoliko stotina komponenti, od kojih su najvažnije, pored artemisinina,:

  • flavonoidi
  • mentol
  • kumarin
  • timol
  • beta-sitosterol
  • Razna eterična ulja

Mnogi od ovih dodatnih sastojaka dobro su naučno istraženi i povezani su sa mnogo različitih efekata na ljudsko telo. Flavonoidi su cenjeni zbog svog antioksidativnog dejstva, a mentol i eterična ulja su zaslužni za opuštajuća svojstva sa svojim prijatnim mirisom. Efekat artemisinina biće opisan u nastavku.

Različite vrste pelina

Slatki pelin ne treba mešati sa običnim absintom, koji je poznatiji kao kuhinjski začin. Tradicionalna jesenska pečena guska retko ide bez ovog začina. U stvari, kaže se da Artemisia vulgaris ima umirujuće dejstvo, posebno u smislu varenja i nadutosti. Međutim, ovu vrstu ne treba mešati sa slatkim crvima, koji imaju mnogo veća lekovita svojstva zbog prisustva artemisinina.

Upotreba u tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM) – Nobelova nagrada za medicinu

Artemisia annua je sastavni deo tradicionalne kineske medicine i vekovima se koristi za lečenje. Antimalarijski efekat je naučno dokazan, a biljka je od 2002. godine Svetska zdravstvena organizacija priznala biljku kao lek za malariju. Revolucionarna studija o uspešnom lečenju malarije aktivnim sastojkom artemisininom objavljena je sedamdesetih godina prošlog veka od kineskog naučnika Tu Iouiou . Njegovo otkriće 2015. dobilo je Nobelovu nagradu za medicinu.

Efekat artemisinina na telo malarije je jedinstven. Artemisinin se koristi sa derivatom artemetra. Ako aktivne komponente uđu u krvotok, zbog visokog sadržaja gvožđa u krvi kod ove bolesti, one se razgrađuju u različite slobodne radikale. Slobodni radikali napadaju i ubijaju ćelije malarije.

Koristi se u evropskoj medicini

Budući da u Evropi praktično nema malarije, naučni fokus na našem kontinentu je drugde. Ovde su istraživači proučavali efekte artemisinina i drugih komponenti na rak u poslednjih nekoliko godina. U stvari, postoji sve veći broj studija koje ukazuju na korisne efekte artemisinina i njegovih derivata u lečenju raka.

Ovde je princip delovanja sličan onome koji se koristi u borbi protiv malarije. I ovde štetne ćelije raka apsorbuju slobodne radikale, koji, međutim, zavise od proizvodnje reaktivnog gvožđa. U ovom trenutku nijedan naučnik nije u stanju da napravi potpune medicinske podatke, ali podrška konvencionalnom lečenju raka deluje razumno. Prednost ovde je što lekovita biljka retko izaziva nuspojave.

Artemisia annua u laboratorijskim testovima na COVID-19

Institut McBlank u Potsdamu testira slatki pelin na njegovo antivirusno dejstvo protiv COVID-19.

„S obzirom na sličnosti između Covid-19 i Sars-CoV-2, biljne ekstrakte i derivate artemisinina treba testirati na novi koronavirus“, kaže profesor Peter H. Seberger, direktor MacBlank Instituta za koloide i interfejse u Potsdamu.

Nova klinička studija trebala bi pokazati da li ekstrakti biljaka stvaraju svjetlost aure. Planirano je da studija počne u Meksiku na jesen 2020. godine pod nadzorom prof. Sebergera.

Slatki pelin je čudotvorni lek kome odavno nije pridavan značaj kao lekovita biljka. Ovo se promenilo u poslednjih nekoliko decenija, a njegova efikasnost protiv malarije naučno je dokazana i dobila je Nobelovu nagradu za medicinu. Slatki pelin se pokazao kao veran pratilac svake biljne apoteke u borbi protiv mnogih drugih bolesti.

 

Share

Додатне информације

Brand

Bioherba

Brand

Bioherba

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Slatki pelin ekstrakt prodaja“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте још