Selen u kapsulama prodaja

9.00

SELEN  PRODAJA 100 KAPSULA

Dejstvo i primena proizvoda

Selen je važan antioksidans i mineral koji promoviše zdravlje srca, prostate i celog tela. Selen je mineral koji moramo svakodnevno uzimati da bismo održali dobru mineralnu ravnotežu u telu. Nedostatak selena smanjuje imunitet i funkcionisanje štitne žlezde, što dovodi do kardiovaskularnih, endokrinih, onkoloških bolesti, akumulacije teških metala, bolesti cirkulatornog sistema i drugih nevolja. Selen je komponenta enzima koji štiti ćelijske strukture od oksidativnog oštećenja, pa je važno dobiti količinu potrebnu telu, jer ga ne proizvodi ljudsko telo, već se dobija samo hranom.

Compare
EAN: 38036224 Шифра производа: BH4335 Категорија:

Опис

Selen je mikroelement koji se nalazi u samo 10-15 mg u ljudskom telu, ali njegovo prisustvo posreduje u širokom spektru bioloških efekata. Veći deo  selena se nalazi u mekim tkivima, posebno u ćelijama jetre. U telo se apsorbuje hranom.

Izvori selena

Uglavnom se nalazi u morskom mesu, integralnim žitaricama i iznutricama, poput bubrega i jetre. Iz gastrointestinalnog trakta se apsorbuje sa dobrom efikasnošću, u proseku 50-70%. Apsorpciji pomaže dijeta bogata proteinima.

Hrana bogata selenom su meso, riba, mleko, jaja i mahunarke – odnosno hrana bogata proteinima. Selen i vitamin E međusobno pojačavaju efekte, dok efekte selena inhibiraju sumpor, srebro i arsen.

Do danas, definicija dnevnih potreba za selenom nije utančana, a prihvaćeni RDA u Sjedinjenim Državama je 0,05-0,07 mg. Metabolička tolerancija na selen varira u uskim granicama, tj. potrebna količina i toksični prag su vrlo blizu jedan drugom.

Ograničenje toksičnosti je 0,20 mg dnevno. Trovanje selenom naziva se selenoza, čiji su simptomi: gubitak kose , promene kože, dah sa mirisom belog luka, oštećenje zuba, poremećaji nervnog sistema.

Uloga selena u našem telu

Najvažnija uloga selena su njegova antioksidativna svojstava, zahvaljujući kojima je sposoban da smanji oksidativni stres, doprinoseći time očuvanju zaštitne membrane ćelija hemijskom zaštitom lipidnih supstanci.

Selen posreduje kod ntioksidativnog efekata učestvujući u formiranju enzimske strukture glutation-peroksidaze. Svojstva selena za jačanje imuniteta povezana su sa antioksidativnom zaštitom, a mnogi procesi potrebni za zaštitu od patogena intenzivniji su u prisustvu selena.

Dokazano je da količine selena malo veće od fizioloških potreba pomažu u smanjenju rizika od razvoja karcinoma, dok prekomerni unos selena povećava isti rizik! Za mnoge vrste tumora dokazano je da selen inhibira razvoj i da je zaštitno sredstvo za zdrave ćelije. Selen vezan za glutation ne mogu da prihvate tumorske ćelije, što slabi njihovu sposobnost da se bore protiv oksidacije (to jest, šteti hemijskom stresu).

Simptomi i posledice nedostatka selena

Međutim, selen ima i niz drugih fizioloških efekata koji se mogu zaključiti iz dole navedenih simptoma nedostatka selena.

Nedostatak selena takođe može biti pozadina za neke hematološke poremećaje (anemija, anemija srpastih ćelija) ili za opšti umor. Selen takođe igra ulogu u funkciji štitne žlezde, pa se nedostatak selena može javiti u obliku hipotiroidizma , a u mnogim slučajevima to može biti samo umor.

Prema nekim istraživanjima, nedostatak selena povećava efekat Coksackie virusa koji izaziva bolest, tako da na kraju nedostatak selena može dovesti do bolesti srčanog mišića, što predstavlja komplikaciju pomenute virusne infekcije.

Među neurološkim poremećajima, nedostatak selena može se potvrditi u nekim slučajevima bolesti uzrokovanih uglavnom oksidativnim metaboličkim poremećajima ( Alzheimer-ova bolest , Parkinsonova bolest ). Međutim, važno je naglasiti da to nisu direktni efekti, a dodatak selena ne može izlečiti ove bolesti, isključivo može smanjiti simptome bolesti.

Kožni problemi koji ukazuju na nedostatak selena uključuju pojave povezane sa povećanom pigmentacijom, npr. češći madeži, pege na jetri.

Neki podaci sugerišu da nedostatak selena kod muškaraca dovodi do oštećenja formiranja i sazrevanja sperme, a kod žena može dovesti do neplodnosti . Mala zaliha selena tokom trudnoće dovodi do male porođajne težine. U dojenčadi i ranom detinjstvu zabeleženo je da nedovoljna zaliha selena povećava rizik od iznenadne smrti novorođenčadi i smrtnosti novorođenčadi i dece. Smanjen unos selena kod dece uzrokuje zaostajanje u rastu.

Nedostatak selena takođe može da izazove bolove u mišićima i bolesti mišića, kao i razne probleme sa jetrom i pankreasom.

Sastav jedne kapsule

Selen – 200mcg.

Način upotrebe i doziranje

Kao dodatak ishrani uzimajte jednu kapsulu jednom ili dva puta dnevno sa vodom.

Pakovanje

100 KAPSULA

Čuvanje

Čuvati na hladnom i suvom mestu, bez direktne sunčeve svetlosti.

Kontraindikacije

Ne uzimajte ovaj proizvod ako uzimate antidepresive na recept ili ako ste trudni ili dojite. Pre upotrebe konsultujte se sa svojim lekarom.

Share

Додатне информације

Brand

Bioherba

Brand

Bioherba

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Selen u kapsulama prodaja“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Додај у корпу