Mastika smola prodaja

25.00

MASTIKA, BILJNI KADAM, SMOLA
Pistacia lentiscus

Sastav: 99% mastiks smole, prirodni dodatak 1%

Primena: Mastika deluje snažno antimikrobno, protivupalno i lekovito. Pozitivan uticaj na gastrointestinalni trakt, oralnu higijenu i kožu.

Uputstvo: Smolu treba rastvoriti u 50 ml alkohola od 98 stepeni. Pijte 20 kapi u vodi pre obroka tri puta dnevno.
Može se koristiti granula mastike,  jedna granula sa vodom pre svakog obroka.
Pakovanje: 25g

Proizvod je u pripremi

EAN: 38024269 Шифра производа: b600conf Категорије: ,

Опис

Poreklo i istorija Mastika

Mastična smola ili mastika je smola zimzelene mastičke pistacije, koja se od davnina gaji na mediteranskom ostrvu Hios. I danas je Chios najveći evropski dobavljač smole. Ispod kore ovog grma, koji povremeno raste kao malo drvo, postoje brojni smolasti kanali. Jednom godišnje kora se ogrebe kako bi se rukom sakupile nove „suzne smole“. Za jedan kilogram željene smole mora se ogrebati deset stabala! Najkvalitetnija roba prepoznaje se po svetloj, blago žućkastoj boji. U Grčkoj se mastika koristi kao zaslađivač za limunade, kao osvežavajuća žvakaća guma (mastik od gume) ili za posebne nijanse ukusa u pecivima i poslasticama. Dobro poznata rakije mastika i ouzo takođe su aromatizovane smolom. Pored smole, lišće i plodovi grma takođe su pogodni za začinjavanje. Koriste se u kuvanju na sličan način kao lovorov list ili bobice kleke. Zbog sadržaja tanina, lišće i voće se takođe koriste kao kućni lekovi protiv dijareje. Zbog svog širokog spektra medicinskih primena, smola je uvek bila uglavnom cenjena.

Efekti Mastika

mastika drvo

Smola mastike koristi se za brojne medicinske primene. Naučnici su je koristili u davnim vremenima za tegobe u želucu ili crevima, za upale kože i sluzokože, kao i za reumatizam i rane. Efekat isceljenja nastaje sledećim karakterističnim svojstvima smole, koja su takođe poznata i iz drugih smola, poput tamjana ili smirne: Ima antifungalno i antivirusno, kao i antibakterijsko i antimikrobno dejstvo.

  • Antigljivično dejstvo: smola sadrži supstance koje sprečavaju kolonizaciju sluzokože gljivicama, na primer kod kandide
  • Antivirusni efekat: smola štiti sluznicu tela od prodiranja virusa.
  • Antibakterijski i antimikrobni efekat: smola sprečava širenje i razmnožavanje bakterija. Usmeren je protiv mikroorganizama i inhibira njihov rast.

Značaj mastike kao antioksidansa

Savremena istraživanja otkrila su da su takozvani slobodni radikali na početku mnogih zdravstvenih tegoba. Slobodni radijali napadaju ćelije u ljudskom organizmu i trajno oštećuju organe. Oštećenje ćelija može dovesti do degeneracije ćelija, a time i raka. Nedavna istraživanja istražuju efekat mastike kao „čistača radikala“, posebno kod karcinoma želuca, raka prostate i leukemije.

Kada slobodni radikali napadaju kolagen u hrskavičnom tkivu, to može dovesti do problema sa zglobovima poput artritisa. Moždani udar i demencija takođe se delimično promovišu vaskularnim oštećenjima koja se mogu pratiti do slobodnih radikala. Mastika je antioksidans koji može dragoceno doprineti zaštiti ćelija.

Upotreba za reumatske tegobe i za lečenje rana

Smola se koristi spolja za reumatske tegobe i za lečenje rana. U tu svrhu ugrađuje se u masti i losione, na primer za ublažavanje bolova u zglobovima i za borbu protiv upala. Gore pomenuta antimikrobna, antigljivična i antibakterijska svojstva održavaju rane čistima i pospešuju zarastanje.

Share

Додатне информације

Brand

Bioherba

Brand

Bioherba

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Mastika smola prodaja“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Додај у корпу