Koren maslačka čaj

4.50

Čaj od korena maslačka se koristi za povećanje apetita, kao laksativ, antihelmintik i diuretik. Prodaja koren maslačka.

Težina 120 grama

Нема на залихама

EAN: 38029219 Шифра производа: b205conf Категорије: ,

Опис

Narodna imena biljke

Baba Marta, rvač, maslačak, planinar, žuto mleko, martenica, svinjsko mleko.

Dejstvo korena maslačka

Tonik, diuretik, laksativ, anthelmintik i diuretik.

Primena korena maslačka

Kod gastrointestinalnih, jetrenih, žučnih bolesti. Koriste se za povećanje apetita, kao laksativ, antihelmintik i diuretik. Preporučuje se za lečenje anemije, nedostatka vitamina C, ateroskleroze, dijabetesa i nekih kožnih bolesti.

Kako se koristi čaj korena maslačka

2 kašičice korena prelije se sa 250 ml hladne vode i ostavi da odstoji 8 sati. Pije se na gutljaje 1 dan.

* Infuzija se može primeniti u ovom omjeru.

Karakteristične osobine biljke

Maslačak – Tarakacum officinale Veb. – a njegove sorte su višegodišnje biljke iz porodice Compositae. Koreni su mesnati. Listovi su sakupljeni u rozetu, goli, različitih oblika. Cvetovi su žuto-narandžasti, ponekad sa crvenkasto-smeđim šarama, jezičasti, sakupljeni u zbijene korpe, koje su poređane na šupljim drškama. Cela biljka sadrži mlečni sok.

Rasprostranjenost

Na livadama, na travnatim i peskovitim mestima širom zemlje.

Vreme branja

Avgust – oktobar.

Način branja

Koreni se kopaju u drugoj polovini leta ili jeseni, kada lišće počinje da vene. Uklonjeni koreni se očiste sa nadzemnih delova i sa vratova korena i operu.

Ne berite korenje cvetnih biljaka jer su lošeg kvaliteta.

Način sušenja

Nakon pranja, korenje se ostavlja nekoliko dana na suvom i provetrenom mestu u sloju debljine 5-6 cm, tada se preseku poprečno. Zatim se nastavlja sa sušenjem. Koreni su poređani u tankom sloju na ramovima ili ćebadima u vazduhu ili u sušari na temperaturi do 40 °. Suvi koreni ne bi trebalo da se savijaju, već da se lome.

Od 4,5-5 kg svežeg korenja dobija se 1 kg suvog.

Opis gotove biljke

Jednostavni ili blago razgranati koreni, dužine 10-15 cm, debljine 0,10-1,5 cm, uzdužno prugasti, ponekad spiralno uvijeni. Mladi tanki koreni su svetlo smeđi, a stari tamno smeđi. Prelom je ravan. Nakon natapanja vodom, kore kore nabrekne jako i pri posmatranju njegovog poprečnog preseka lupom u njoj se mogu videti koncentrične sive, svetle i tamne linije, a drvo u centralnom cilindru ima ne-zračnu strukturu. Čitav središnji cilindar je obično žut. Miris korena nije tipičan, njegov ukus je blago gorak.

Zahtevi kvaliteta

Prema BDS 2998-57, vlaga je dozvoljena ne više od 12%; sitno drobljeni delovi – ne više od 0,5%; promenjeni delovi (sa zatamnjenom unutrašnjošću, plesnivim itd.) – ne više od 3%; ostali delovi biljke (nadzemni delovi) – ne više od 1%; delovi drugih biljaka – ne više od 0,5%; bočne mineralne nečistoće – ne više od 1%. Koreni ne smeju da sadrže žive insekte i larve.

Skladište

U suvim i provetrenim prostorijama u dobro pripremljenim paketima. Insekti ih često napadaju i mogu se pojesti crvima ako se čuvaju nesušeni ili u vlažnim prostorijama

Share

Додатне информације

Brand

Bioherba

Brand

Bioherba

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Koren maslačka čaj“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте још