Koren maslačka ekstrakt prodaja

9.00

Koren maslačka, 100 kapsula, 350 mg

Jeste li znali šta je loše za vaš travnjak, a može biti dobro za vašu za jetru? Maslačak je možda korov vašeg travnjaka ili bašte, ali ovi duboki koreni zbog kojih su tako dosadni i uporni  imaju prirodne gorke materije koji pružaju dragocenu hranjivu podršku za zdravu funkciju jetre.

Preporuka je da se uzimaju 3 kapsule dnevno.

EAN: 38019920 Шифра производа: BH2706 Категорије: , , ,

Опис

Obični maslačak (lat: Tarakacum sect. Ruderalia) rasprostranjen je na čitavoj severnoj hemisferi, osim u polarnim regionima. Zeljasta biljka visine rasta između deset i 30 centimetara može se naći na većini puteva, u baštama i na livadama. Povećana pojava samoniklih biljaka maslačka na poljoprivrednom zemljištu ukazuje na visok sadržaj azota u zemljištu.

Snažni koren maslačka može dostići dužinu od jednog metra i više. Uglavnom od marta do maja – povremeno u jesen – biljka proizvodi šuplje, sapidne stabljike cvasti koje mogu dostići visinu od pola metra. Osim blagog porasta filca, oni ostaju goli do vrha.

Cvetovi i listovi maslačka se sve više sakupljaju i prerađuju u salate, čaj ili med. Deo biljke koji je pomalo zaboravljen je koren maslačka. Koren maslačka je takođe izuzetno zdrav za telo. Posebna pažnja posvećena je gorkim supstancama koje mogu ublažiti probavne probleme.

Svi oni koji maslačke još nisu otkrili, dosta su propustili. Biljka, koja se često odbacuje kao korov, može se gotovo u potpunosti koristiti u kuhinji i u proizvodnji lekova. Mladi listovi maslačka pripremaju se na sličan način kao spanać, ali mogu se poslužiti i kao salata sa prelivom po vašem izboru. Čaj od maslačka je isprobani kućni lek za razne bolesti. Čak se i cveće može konzumirati ili preraditi u med. U prošlosti je maslačak smatran i jeftinom zamenom za kafu, koja je ipak znala da nadahne svojom intenzivnom aromom.

Koren maslačka je jednako svestran kao cveće i lišće. Koren se može divno koristiti u kuhinji. Naravno, ukus je ovde posebno relevantan. Koren maslačka prepoznajemo pre svega po slatkom, ali i gorkom ukusu. Zbog toga je veoma popularan u salatama i kao prilog.

Šta je u korenu maslačka?

Upotreba i konzumacija korena maslačka posebno se preporučuju zbog njegovih vrednih sastojaka. Gorke supstance su ovde od primarnog značaja. Nema mnogo prirodnih proizvoda u kojima su gorke supstance prirodno prisutne, tako da ova biljka igra posebnu ulogu. Ove gorke supstance su, između ostalog:

 • Germakronoidi
 • Euresmolide
 • Tarakacin

Zahvaljujući ove tri supstance, koren maslačka veoma pozitivno deluje na varenje i može, između ostalog, da pomogne u stvaranju znatno više digestivnog soka. Koren maslačka takođe sadrži supstancu koja je slična furosemidu.

Efekat korena maslačka

Zahvaljujući sastojcima, koren maslačka ima niz pozitivnih efekata na telo. Na primer, gorke supstance osiguravaju znatno jači protok žuči. Za povećani protok žuči jetra mora da radi više nego ranije, zbog čega takođe ima koristi od konzumiranja korena maslačka. Pored toga, koren maslačka pozitivno deluje na digestivni sok i pljuvačku.

Korenu se može suprotstaviti razvoju nadimanja i žgaravice. Druga upotreba je za infekcije urinarnog trakta. Koren maslačka je ovde ubedljiv zbog svog dehidrirajućeg dejstva i pruža brzo olakšanje u urinarnom traktu. Oni koji pate od suve kože mogu koristiti korijen maslačka kako bi najvećem ljudskom organu vratili veću elastičnost. Za ovo se može proizvesti presovani sok, koji se zatim nanosi na kožu. Redovna upotreba presovanog soka se isplati. S jedne strane, pozitivno utiče na ten, s druge strane, takođe osigurava zdraviju kosu.

Koren maslačka zbog gubitka apetita

Koren maslačka je takođe dokazani lek za gubitak apetita. Razni uzroci, kao što su stalni stres, lični problemi ili gastrointestinalne bolesti, mogu doprineti gubitku apetita. Gubitku apetita se možete suprotstaviti konzumiranje korena maslačka. Osećaj gladi koji se javlja nakon konzumiranja korena maslačka zbog gorkih supstanci. Gorke supstance stimulišu probavni sok, s jedne, i pljuvačku, s druge strane. I jedno i drugo na kraju signaliziraju telu da je gladno i, zauzvrat, stvaraju apetit.

Veliki protok pljuvačke dovodi do još jedne prednosti: pljuvačka može vrlo brzo razložiti hranu, tako da sastojci brzo ulaze u krvotok i dalje se transportuju.

Koren maslačka pospešuje sagorevanje masti

Obroci sa visokim udelom masti i mahunarke osiguravaju zadržavanje proizvodnje žuči. To je uočljivo kroz razne nelagode:

 • mučnina
 • Nadimanje
 • Osećaj pritiska u gornjem delu stomaka
 • Masna stolica
 • Nadimanje

U slučaju ograničene proizvodnje žuči, probava masti može se pospešiti unošenjem korena maslačka. Za uspešno olakšanje važno je da se maslačak uzima rano. Samo na taj način može da podstakne stvaranje žuči.

Važno: Koren maslačka ne smeju koristiti osobe sa kamenjem u žuči.

Koren maslačka za lečenje infekcija urinarnog trakta

Ljudima sa problemima urinarnog trakta takođe se često savetuje da koriste koren maslačka. Pored korena maslačka, biljka maslačka takođe može biti važna pomoć u ispiranju urinarnog trakta. Pored efekta ispiranja, koren maslačka ima i odvodni efekat. Koren se može koristiti preventivno, odnosno za zaštitu urinarnog trakta od infekcija. U ovom slučaju, potrebna je i dovoljna količina tečnosti. To bi trebalo da bude najmanje dva litra dnevno.

Kako se koristi koren maslačka?

Da bi koren maslačka razvio svoj puni potencijal, mora se, naravno, takođe pravilno koristiti. Kao i kod svih ostalih delova biljke, na različite načine se može koristiti koren maslačka. Najbolji način korišćenja korena maslačka je pravljenje čaja.

Mnogo hiljada vrsta i jedno ime

Botanička posebnost običnog maslačka je u tome što nema smisla imenovati jednu vrstu. Zbog tečnih, promenljivih i veoma teških za razlikovanje varijacija, u zavisnosti od definicije, nekoliko hiljada vrsta se stavlja pod jedno ime maslačak. Takozvani nivoi ploidnosti su od centralnog značaja. To znači broj skupova hromozoma prisutnih u ćeliji. U slučaju običnog maslačka, mogu biti dva (diploidna), ali i tri (triploidna) ili četiri (tetraploidna). Pored toga, javljaju se mutacije genoma (aneuploid) u kojima se nalaze dodatni hromozomi ili neki nedostaju.

Diploidni maslačak, iako plodan, nije kompatibilan sa drugim diploidnim biljkama. Zajedno sa tetraploidnim maslačkom obično se razvijaju triploidne mlade biljke. Kao i većina aneuploida, i oni se reprodukuju aseksualno fuzijom zametnih ćelija i formiraju svoje vrste uz svaki oblik mutacije.U prošlosti su vrste običnog maslačka bile kolektivna vrsta, Tarakacum officinale.

Žetva maslačka

U slučaju cveća, berba biljke je naravno koncentrisana u glavnom periodu cvetanja na proleće. Ostali nadzemni delovi biljke dostupni su do jeseni. Koreni maslačka (Tarakaci radik), pak, ne bi trebalo da se beru do jeseni. Tada se lišće postepeno povlači, a koncentracija aktivnog sastojka, posebno inulina, najveća je u korenu.

koren maslačka

Priča puna magije

Istorijski gledano, maslačak je okružen misterioznom aurom. Njegovo značenje kao proročište ili biljka sa magičnom snagom prelazi u područje mistično skrivenog. Na primer, u Severnoj Americi starosedeoci ne samo da su pušili sušeno lišće duvana u kultne svrhe, već i maslačak. U evropskim regionima trljanje biljke po koži bilo je povezano sa ispunjavanjem želja. Pored toga, u noći uoči Dana svih svetih, bila je na Badnje veče, odakle je i potekla reč „Noć veštica“, deo rituala zagovaranja Druida. Takođe je sasvim očigledno da maslačak, ima pripisanu proročku moć. Na primer, broj kišobrana koji su ostali nakon duvanja jednom pokazatelj je preostalih godina života.

Ovo sadrži maslačak: Sastojci

S druge strane, sastojci koji čine biljku i pretvaraju je u efikasnu lekovitu travu nemaju nikakve veze sa magijom. Na prvi pogled to su:

 • Gorke supstance seskviterpenskog laktona (eudesmanolid tetrahidroiridentin B i germakranolid ainsliozid)
 • gorka supstanca taraksacin
 • triterpen taraksasterol
 • Steroli (kumarini i flavonoidi, kao i sitosterol)
 • Vitamini (holin, vitamini A, B1, B2, B6, C i D)
 • Minerali (posebno kalijum)
 • Holin
 • Inulin (posebno u korenu)

Većina ovih supstanci prisutna je u svim delovima biljke, iako mogu postići veću koncentraciju u korenu maslačka zahvaljujući svojoj funkciji skladištenja.

Gorke supstance maslačka, koje se retko nalaze u drugim biljkama, posebno su zanimljive. Tu spadaju, pre svega, neki takozvani seskviterpenski laktoni. To su derivati terpena, seskviterpena. Ove sekundarne biljne supstance služe za odbranu od gljivica i bakterija, ali i od drugih štetočina, poput crva, pa čak i drže neke sisare podalje. Poznato je preko 4.000 seskviterpenskih laktona. U maslačku se javljaju uglavnom kao tetrahidroiridentin B eudesmanolidnog tipa i kao ainsliozid koji pripada germakranolidnom tipu.

Skvalen se formira iz dve seskviterpenske jedinice. To su nezasićena jedinjenja koja daju triterpene. Triterpen taraksasterol je posebno prisutan u mlečnom soku maslačka zajedno sa gorkom supstancom taraksacinom. Ostali aktivni sastojci maslačka su steroli poput sitosterola, ali i razni kumarini i flavonoidi. Tu su i holin, vitamini i minerali, uključujući veoma visok sadržaj kalijuma. Sluz i inulin se koncentrišu uglavnom na koren maslačka. Inulin je složeni šećer koji je neprobavljiv za ljude, ali ga neke crevne bakterije poput Bifidobacterium breve vrlo lako prihvataju. Pored gorkih šećera, korenu daje slatkast ukus, zajedno sa ostalim jednostavnim i višestrukim šećerima, dok je biljka mnogo gorka.

Maslačak u tradicionalnoj narodnoj medicini

U narodnoj medicini maslačak je tradicionalno imao odličnu reputaciju diuretika. O tome svedoče srdačna dijalekatska imena poput „Bettschisser“ ili „Pissblume“. Pored toga, maslačak je jedan od domaćih lekova za reumatizam, a posebno mlečni sok za lečenje bradavica. Takođe se koristio za prečišćavanje krvi, detoksikaciju, podršku tokom posta i za ublažavanje problema sa jetrom i žučnom kesom.

Maslačak: digestivna lekovita biljka

Polazeći od narodne medicine, maslačak se takođe našao u modernoj medicini. Mnoge tradicionalne upotrebe su potvrđene u praksi. Međutim, još uvek nema dovoljno istraživanja mehanizama delovanja sastojaka maslačka. Dobro dokumentovani probavni i apetitni efekti, kao i njegov nežni efekat na nadimanje i nadimanje, verovatno su posledica gorkih supstanci. Vrlo je verovatno da su oni takođe razlog za poboljšanje protoka žuči, a zajedno sa visokim sadržajem kalijuma i za diuretička svojstva.

Maslačak kao čaj i više: recepti / primena

Tradicionalno se koreni i bilje maslačka poslužuju kao čaj. Ako se koristi sušena biljka, treba koristiti jednu kašiku po šolji. Za čaj od korena maslačka dovoljna je jedna kašičica korijena u prahu po šolji. Pored toga, tu je i hladna voda, koja se sada kuva sa maslačkom i uzima sa ringle. Nakon deset minuta vrenja, čaj se može procediti i konzumirati. Može se piti tri do četiri šolje dnevno.

Sveži koreni maslačka mogu se koristiti i kao zamena za kafu. U tu svrhu koren maslačka se seče na male komade, suši se i peče u pećnici. Komadi se melju, kuvaju vodom i odmah sipaju kroz sito.

Pored toga, prah od korena maslačka može se koristiti kao dodatak začinima brojnim jelima. Salate i supe, ali i jela od povrća poslužuju se – pažljivo dozirana.

 

Share

Додатне информације

Brand

Bioherba

Brand

Bioherba

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Koren maslačka ekstrakt prodaja“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Додај у корпу