Folna kiselina 400 mcg prodaja

5.00

Folna kiselina 400 mcg 100 kapsula

Važan dodatak za svaku trudnicu, obavezni element u prenatalnoj prevenciji. To je vitamin iz grupe B, koji takođe podržava zdrav kardiovaskularni sistem pomažući u neutralizaciji homocisteina.

Sastojci: Folna kiselina / Vitamin B9 /

Preporučena primena: Kao dodatak ishrani uzimajte jednu kapsulu dnevno sa vodom.

Compare
EAN: 38037658 Шифра производа: BH3000 Категорије: ,

Опис

Folna kiselina, poznata i kao vitamin B9 ili folat, je vitamin rastvorljiv u vodi koji je deo B kompleksa vitamina i koji učestvuje u različitim funkcijama tela, uglavnom u stvaranju DNK i genetskom sadržaju ćelija.

Pored toga, folna kiselina je važna za održavanje zdravlja mozga, vaskularnog i imunog sistema. Ovaj vitamin se može naći u raznim namirnicama kao što su spanać, pasulj, pivski kvasac i šparoge, ali se takođe može dobiti u obliku dodataka koji se mogu naći u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane a evo i u našoj prodavnici eistria izvor zdravlja.
Čemu služi folna kiselina

Folna kiselina se može koristiti u različite svrhe u telu, kao što su:

Održavajte zdravlje mozga , sprečavajući probleme poput depresije, demencije i Alzheimerove bolesti, jer folna kiselina učestvuje u sintezi dopamina i norepinefrina;
Promoviše stvaranje fetalnog nervnog sistema tokom trudnoće , sprečavajući defekte na nervnoj cevi, kao što su spina bifida i anencefalija;
Sprečiti anemiju , jer stimuliše stvaranje krvnih zrnaca, uključujući crvene krvne ćelije, trombocite i bele krvne ćelije;

Sprečava neke vrste karcinoma , kao što su rak debelog creva, pluća, dojke i pankreasa, jer folna kiselina učestvuje u ekspresiji gena i u stvaranju DNK i RNK, pa stoga njena konzumacija može sprečiti maligne genetske promene u ćelijama;

Sprečava kardiovaskularne bolesti , jer održava zdravlje krvnih sudova i smanjuje homocistein, koji može uticati na razvoj ovih bolesti.
Pored toga, folna kiselina takođe može ojačati imunološki sistem jer učestvuje u stvaranju i popravljanju DNK, međutim nisu potrebne dodatne studije da bi se dokazao ovaj efekat.

Preporučena količina folne kiseline

Količina konzumirane folne kiseline dnevno može se razlikovati u zavisnosti od starosti, kao što je prikazano u nastavku:

0 do 6 meseci: 65 mcg;

7 do 12 meseci: 80 mcg;

1 do 3 godine: 150 mcg;

4 do 8 godina: 200 mcg;

9 do 13 godina: 300 mcg;

14 godina i više: 400 mcg;

Trudnice: 400 mcg.

Suplementaciju folnom kiselinom uvek treba vršiti pod medicinskim nadzorom, što se preporučuje u slučajevima nedostatka ovog vitamina, u slučaju anemije i za trudnice.

Neželjeni efekti i kontraindikacije suplementacije

Folna kiselina je vitamin rastvorljiv u vodi i zato se njegov višak lako uklanja urinom. Međutim, upotreba dodataka folne kiseline bez lekarskog saveta može prouzrokovati probleme kao što su bol u stomaku, mučnina, svrab kože ili anemija. Maksimalna količina ovog vitamina dnevno je 5000 mcg, količina koja se obično ne premašuje uravnoteženom ishranom.

U slučaju upotrebe lekova protiv epilepsije ili reumatizma, dodatak folne kiseline treba konzumirati samo uz lekarske savete.

Da li treba da pijem folnu kiselinu pre nego što zatrudnim?

Preporučuje se uzimanje 1 400 mcg tablete folne kiseline najmanje 30 dana pre trudnoće i tokom trudnoće, ili prema indikaciji ginekologa, kako bi se sprečile malformacije ploda i smanjio rizik od preeklampsije ili prevremenog porođaja.

Iako se uglavnom preporučuje 30 dana pre začeća, Ministarstvo zdravlja preporučuje da sve žene u rodnoj dobi dopunjuju folnom kiselinom, tako da je moguće sprečiti komplikacije u slučaju neplanirane trudnoće.

Folna kiselina je vrsta vitamina B koja, ako se unese u odgovarajućim dozama, pomaže u sprečavanju nekih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, anemija, Alchajmerova bolest ili infarkt, kao i malformacije u fetusu.

Folna kiselina se može uzimati svakodnevno u obliku tableta, ali i jedući povrće, voće i žitarice, na primer spanać, brokoli, sočivo ili žitarice.

Da li vam uzimanje folne kiseline pomaže da zatrudnite?

Uzimanje folne kiseline ne pomaže u začeću, međutim smanjuje rizik od malformacija kičmene moždine i mozga bebe, kao što je spina bifida ili anencefalija, kao i problema u trudnoći, poput preeklampsije i prevremenog porođaja.

Lekari preporučuju konzumiranje folne kiseline ženama pre nego što zatrudne jer mnogima od njih nedostaje ovaj vitamin, a sa prihranjivanjem je neophodno započeti pre začeća. Obično hrana nije dovoljna da obezbedi potrebne količine folne kiseline u trudnoći i zato bi trudnica trebalo da uzima multivitaminske suplemente.

Koliko dugo pre nego što zatrudnite treba da uzimate folnu kiselinu?

Preporučuje se da žena započne sa dopunjavanjem folne kiseline najmanje 1 mesec pre začeća kako bi sprečila promene povezane sa formiranjem bebinog mozga i kičmene moždine, koje započinju u prve 3 nedelje trudnoće. Stoga, kada žena počne da planira trudnoću, preporučuje joj se da započne suplementaciju.

Ministarstvo zdravlja preporučuje da sve žene u reproduktivnoj dobi, između 14 i 35 godina, uzimaju dodatke folne kiseline kako bi izbegle moguće probleme u slučaju neplanirane trudnoće.

Koliko dugo treba uzimati folnu kiselinu tokom trudnoće?

Suplementaciju folnom kiselinom treba održavati tokom trudnoće do 3. tromesečja, ili prema indikaciji akušera koji prati trudnoću, jer je tako moguće sprečiti anemiju tokom trudnoće, koja bi takođe mogla ometati razvoj bebe.

Share

Додатне информације

Brand

Bioherba

Brand

Bioherba

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Folna kiselina 400 mcg prodaja“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Додај у корпу