Акција!

Eterično ulje tamjana Boswellia Carterii prodaja

5.00

Ulje Boswellia Carterii

Sastav

100% čisto indijsko ulje tamjana. 5ml

Dejstvo i primena proizvoda

Ublažava nervoznu napetost, anksioznost, deluje opuštajuće. Profilaktički u sezoni gripa. Blagotvorno dejstvo kod bronhitisa, faringitisa, upale pluća. Pomaže u zarastanju rana, efikasno za probleme sa kožom. Način upotrebe i doziranje

Razblažiti 1:20 u baznom ulju za upotrebu na telu ili 1:40 za lice.

Čuvanje

Čuvati na hladnom i suvom mestu, bez direktne sunčeve svetlosti.

 

EAN: 38036477 Шифра производа: BH1921 Категорије: , ,

Опис

Ulje tamjana je  esencijalno ulje koje se koristi u aromaterapiji, koje može ponuditi razne zdravstvene beneficije, uključujući ublažavanje stresa i anksioznosti .

Danas se ova mirisna smola pretvara u esencijalno ulje koje je cenjeno ne samo u verskoj praksi već i u aromaterapiji i prirodnom lečenju.

Šta je tamjan?

Tamjan potiče iz roda Bosvellia, a pravi se od smole drveća Bosvellia carterii, Bosvellia ferreana ili Bosvellia serrata , koja se obično uzgaja u Somaliji i regionima Pakistana.

Različite vrste bosvelije proizvode i malo drugačije smole. Klima i vreme berbe takođe utiču na kvalitet i miris.

Ovo drvo se razlikuje od mnogih drugih po tome što je u stanju da raste sa vrlo malo zemlje u suvim i pustim uslovima.

Da bi se stvorio sok tamjana, kora drveta se ogrebe. Od ovih povreda drvo luči lepljivu mlečnu tečnost zvanu suze da bi se zaštitilo.

Suze se beru i suše na vazduhu tako da se tvrda smola pretvara u male kamenčiće.

Berba obično počinje krajem marta i početkom aprila i traje nekoliko meseci.

Samo monsuni prekidaju rad žetve. Jedno drvo može proizvesti do deset kilograma tamjana, u zavisnosti od njegove veličine, vremena i lokacije.

Drvo se redovno bere do osam godina, a zatim odmara pet godina.

Smola koja se prvi put taloži smatra se neupotrebljivom, ali se i dalje koristi.

Što se kasnije bere, smola postaje sve vrednija. To je prepoznatljivo po boji i veličini: dok je rani kvalitet veličine nekoliko milimetara i loše boje, kuglice smole kasnije postaju čisto bele i mogu biti do centimetra.

Istorija tamjana

Tamjan su prvi put koristili Egipćani za mumifikaciju. Tamjan je korišten u ovu svrhu je zbog snažnog antibakterijskog dejstva.

Takođe je poznato njegovo protivupalno dejstvo, jer se koristilo u melemima i u lečenju rana.

U drevnom egipatskom kultu mrtvih, tamjan je imao efekat protiv smrti.

Prema hrišćanskoj tradiciji, upotreba mirisne smole može se pratiti do kanaanskih kultura tamjana i žrtvovanja u izraelskim hramovima.

Tamjan je neizostavni deo hrišćanske i pravoslavne liturgije.

Kako se pravi ulje tamjana?

Debla i grane tamjanovih stabala prvo se odseku tokom berbe kako bi lepljiva tečnost mogla da izađe.

Suši se na vazduhu i učvršćuje u tipičnoj smoli. Mašine stružu smolu sa drveća pomoću specijalnog alata, a zatim ekstrahiraju ulje iz smole destilacijom parom.

Za proizvodnju jednog litra esencijalnog ulja potrebno je deset do dvadeset kilograma smole .

Lekoviti efekti ulja tamjana

Ajurvedski lek tamjanovo ulje se koristi za lečenje artritisa, astme i za kvalitenije oralno zdravlje. Takođe može pomoći u borbi protiv određenih vrsta karcinoma.

Pomaže u smanjenju stresa i negativnih emocija

Tokom udisanja dokazano je da efekat ulja tamjana smanjuje brzinu otkucaja srca i visok krvni pritisak .

Ima anti-anksiozne i antidepresivne sposobnosti koje mogu pomoći ljudima sa ADHD-om , ali za razliku od lekova na recept, nema negativnih neželjenih efekata i ne uzrokuje neželjenu pospanost.

Poboljšava funkcionisanje imunološkog sistema i sprečava bolesti

Studije su pokazale da se blagodati esencijalnog ulja tamjana proširuju i na njegovu sposobnost da poboljša imunološki sistem , koji može pomoći u uništavanju opasnih bakterija, virusa i karcinoma.

Istraživači na egipatskom univerzitetu sproveli su laboratorijsku studiju i otkrili da ulje tamjana pokazuje snažnu imunostimulatornu aktivnost.

Može se koristiti za sprečavanje razvoja bakterija na koži, ustima ili u našim domovima.

Antiseptična svojstva ulja mogu da smanje gingivitis, otežano disanje, zubobolju, čir na ustima i druge infekcije.

Može pomoći u borbi protiv raka ili u suočavanju sa neželjenim efektima hemoterapije

Nekoliko istraživačkih grupa otkrilo je da efekti ulja tamjana imaju obećavajuće antiinflamatorne i antitumorske efekte kada se testiraju u laboratorijskim studijama i na životinjama.

Pokazalo se da esencijalno ulje tamjana pomaže u borbi protiv određenih ćelija karcinoma.

Kineski istraživači su u laboratorijskoj studiji proučavali antikancerogene efekte ulja tamjana i ulja smirne na pet linija ćelija tumora .

Rezultati su pokazali da su ćelijske linije raka dojke i kože čoveka pokazale povećanu osetljivost na kombinaciju esencijalnih ulja smirne i tamjana.

Studija iz 2012. takođe je otkrila da hemijsko jedinjenje koje se nalazi u ulju tamjana uspešno ubija ćelije raka koje su postale otporne na hemoterapiju, što bi moglo rezultirati potencijalnim prirodnim lečenjem karcinoma.

Može da ubije štetne bakterije

Ulje tamjana ima antimikrobno delovanje. Može prirodno ukloniti bakterije gripa, viruse koji uzrokuju bradavice, a može se koristiti i umesto hemijskih sredstava za čišćenje u domaćinstvu.

Laboratorijska studija otkrila je da je kombinacija ulja tamjana i ulja smirne posebno efikasna protiv patogena.

Leči kožu i sprečava znake starenja

Blagodati ulja tamjana uključuju sposobnost jačanja kože i poboljšanja tonusa kože, elastičnosti i mehanizama odbrane od bakterija ili mrlja.

Može vam pomoći u toniranju i podizanju kože, smanjiti pojavu ožiljaka i akni i zaceliti rane.

Može biti korisno za blede strije , hirurške ožiljke ili znakove trudnoće i za zarastanje suve ili ispucale kože.

Poboljšava memoriju

Istraživanja pokazuju da se esencijalno ulje tamjana može koristiti za poboljšanje memorije i funkcija učenja.

Neki eksperimenti na životinjama takođe su pokazali da upotreba esencijalnog ulja tamjana tokom trudnoće može da poveća pamćenje novorođenčeta.

U jednoj takvoj studiji, kada su trudni pacovi dobijali ulje tamjana, došlo je do značajnog povećanja  kratkoročnog i dugotrajnog pamćenja kod potomaka.

Može da pomogne u ravnoteži hormona i poboljša plodnost

Blagodati ulja tamjana mogu uključivati smanjenje menstrualnih i menopauzalnih simptoma izjednačavanjem nivoa hormona. Istraživanja na ovu temu su ograničena.

Koristi se za ublažavanje bolova, grčeva, zatvora , glavobolje ( glavobolja posle mamurluka ), anksioznosti, mučnine , umora i promena raspoloženja.

Eksperimenti na životinjama pokazali su da se ulje tamjana može koristiti kao pojačivač plodnosti zbog svoje hemijske strukture, koje deluje slično steroidima.

Kada se tamjan koristšten kod pacova, povećavao plodnost, broj implantata i broj održivih fetusa, što sugeriše da ulje može povećati pokretljivost i gustinu sperme .

Olakšava varenje

Efekat ulja tamjana pomaže digestivnom sistemu da se detoksikuje i poboljša rad creva.

Može da pomogne u smanjenju bolova u stomaku, grčeva, ublaži mučninu i bolove u stomaku povezane sa PMS-om.

Može ubrzati lučenje digestivnih enzima, povećava proizvodnju urina, opušta mišiće digestivnog sistema, a takođe poboljšava cirkulaciju krvi potrebnu za pravilan digestivni sistem.

Pokazalo se da ima blagotvorno dejstvo na smanjenje simptoma sindroma hroničnog kolitisa, ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti i IBS-a .

Deluje kao sredstvo za spavanje

Upotreba ulja tamjana smanjuje nivo anksioznosti ili hroničnog stresa koji mogu ometati san. Ima umirujući miris koji vam prirodno može pomoći da zaspite.

Ovo prirodno pomagalo za spavanje pomaže u otvaranju disajnih puteva, omogućavajući telu da postigne idealnu temperaturu za spavanje.

Pomaže u smanjenju upale i bola

Efekti ulja tamjana mogu inhibirati stvaranje ključnih inflamatornih molekula povezanih sa stanjima kao što su artritis, astma , bolni poremećaji creva poput IBS-a i mnogim drugim stanjima.

Može biti korisno u sprečavanju raspadanja hrskavičnog tkiva i pokazalo se da značajno smanjuje nivo opasnih i bolnih upala, što ga čini prirodnom opcijom lečenja za bolna stanja koja uključuju mišiće i artritis .

Poboljšava simptome astme

Tradicionalna medicina vekovima koristi esencijalno ulje tamjana za lečenje bronhitisa i astme.

Istraživanja sugerišu da njegova jedinjenja mogu sprečiti stvaranje leukotriena, što može dovesti do kontrakcije bronhijalnih mišića tokom astme.

U studiji na osobama sa astmom, 70% učesnika prijavilo je poboljšanje simptoma nakon što su tri puta primili 300 mg tamjanskog ulja.

Održava oralno zdravlje

Esencijalno ulje tamjana može vam pomoći da sprečite neprijatan miris iz usta i zubobolju.

Izgleda da bosveličke kiseline imaju snažna antibakterijska svojstva koja mogu promovisati i lečiti oralne infekcije.

U jednom eksperimentu ekstrakt tamjana bio je efikasan protiv Aggregatibacter actinomicetemcomitans, bakterije koja uzrokuje agresivne bolesti desni.

Isparavanje esencijalnog ulja tamjana

Ukapajte 2-3 kapi ulja tamjana u posudu Ultrasonic Aroma Diffuser -a ispunjenu vodom i udahnite dim esencijalnog ulja i kroz nos i usta.

Čestice esencijalnog ulja mogu se vrlo lako oštetiti toplotom. Ne toplota se generiše u toku korišćenja u Aroma Diffuser , tako da ne oštećuju strukturu ulja.

Koristi

Eterična ulja ulaze u telo uglavnom na dva načina, kada se nanose na kožu ili udisanjem. Neka esencijalna ulja mogu biti toksična ako se progutaju.

Esencijalno ulje tamjana može se bezbedno koristiti inhalacijom, lokalno ili kao dodatak.

Udisanje

Eterična ulja se mogu koristiti udisanjem iz stakla ili isparavanjem pomoću aroma difuzora.

Jednostavno kapnite nekoliko kapi esencijalnog ulja na krpu ili redovno udahnite iz bočice.

Dodajte 3-4 kapi esencijalnog ulja u Aroma difuzor i duboko udahnite terapijsku paru.

Lokalna aplikacija

Eterična ulja se mogu naneti na kožu različitim tehnikama. Važno je napomenuti da se većina esencijalnih ulja ne može primeniti direktno bez razblaživanja.

Nanesite razblaženo esencijalno ulje na oblog ili direktno na mesto koje treba tretirati.

Zbog rizika od iritacije kože, esencijalna ulja treba razblažiti u uljima nosačima kao što su jojoba, badem ili kokosovo ulje. Za masažu ili nanošenje na veće delove tela, 1% rastvor (tj. kap esencijalnog ulja u kašičici nosača ulja) je obično sigurna koncentracija.

Ispitajte smešu na maloj površini kože pre nego što je nanesete na osetljivo područje poput lica. Ako se nakon 24 sata primeti crvenilo ili iritacija, nemojte koristiti smešu.

Kao aditiv

  • Eterična ulja se mogu koristiti kao dodatak ulju za masažu, dodavati u kadu za razonodu ili čak u naš omiljeni kozmetički proizvod.
  • Masažno ulje – Da bi se koristilo u ulju za masažu, sva esencijalna ulja prvo se moraju razblažiti u nosaču.
  • Ulje za kupatilo – Eterično ulje pomešajte sa uljem nosačem i dodajte u toplu vodu za kupanje.
  • U kremi – Jedna ili dve kapi esencijalnog ulja mogu se dodati losionu za telo ili hidratantnoj kremi i naneti na kožu.

Mogući neželjeni efekti

Efekti esencijalnog ulja tamjana se smatraju sigurnim za većinu ljudi. Kao lek koristi se hiljadama godina bez ozbiljnijih neželjenih efekata.

Najčešći neželjeni efekti zabeleženi u naučnim istraživanjima su mučnina i žgaravica izazvana refluksom kiseline.

Neka istraživanja sugerišu da ulje tamjana može povećati rizik od pobačaja tokom trudnoće, pa trudnice treba da izbegavaju upotrebu.

Esencijalno ulje tamjana može da stupi u interakciju sa određenim lekovima, posebno protivupalnim lekovima, razređivačima krvi i tabletama za snižavanje holesterola.

Ako uzimate bilo koji od ovih lekova, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre upotrebe ulja tamjana!

 

Share

Додатне информације

Brand

Bioherba

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Eterično ulje tamjana Boswellia Carterii prodaja“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Додај у корпу