Loša probava

Prirodno lečenje loše probave

12 minutes, 22 seconds Read

Prirodno lečenje loše probave podrazumeva primenu različitih prirodnih metoda i sastojaka koji mogu pomoći u poboljšanju varenja hrane i smanjenju simptoma kao što su nadutost, gasovi, bolovi u stomaku i sl. Ove metode mogu biti korisne kao dodatak konvencionalnom lečenju ili kao samostalna terapija za blage oblike loše probave. U nastavku ću navesti neke od najčešćih prirodnih metoda koje se koriste u ovu svrhu.

Ishrana za poboljšanje probave

Probava je jedan od najvažnijih procesa u našem organizmu. Ona omogućava da hranljive materije iz hrane koju jedemo budu apsorbovane u krvotok i distribuirane po celom telu. Međutim, loša probava može dovesti do raznih problema, kao što su nadutost, gasovi, zatvor ili dijareja. Srećom, postoje prirodni načini da se poboljša probava, a jedan od njih je ishrana.

Prvo i najvažnije pravilo za poboljšanje probave je da jedete polako i temeljno žvaćete hranu. Na taj način ćete pomoći svojim želucem i crevima da lakše svaruju hranu. Takođe, izbegavajte prejedanje i jedite manje obroke češće tokom dana.

Kada je reč o hrani koju jedete, važno je da birate namirnice koje su bogate vlaknima. Vlakna su neophodna za zdravu probavu, jer pomažu u održavanju redovne stolice i sprečavaju zatvor. Najbolji izvori vlakana su voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke.

Takođe, važno je da unosite dovoljno tečnosti tokom dana. Voda pomaže u održavanju hidratacije i omekšava stolicu, što olakšava pražnjenje creva. Pored vode, možete piti i biljne čajeve koji imaju blagotvorno dejstvo na probavu, kao što su čaj od kamilice, nane ili đumbira.

Kada je reč o konkretnim namirnicama koje mogu pomoći u poboljšanju probave, tu su jogurt i kefir. Ove namirnice sadrže probiotske bakterije koje pomažu u održavanju zdrave crevne flore. Takođe, jogurt i kefir su bogati kalcijumom, koji je važan za zdravlje kostiju.

Još jedna namirnica koja može pomoći u poboljšanju probave je đumbir. Đumbir ima antiinflamatorno dejstvo i pomaže u smanjenju nadutosti i gasova. Možete ga dodati u čaj ili ga koristiti kao začin u jelima.

S druge strane, postoje namirnice koje treba izbegavati ako imate problema sa probavom. To su pre svega prerađena hrana, brza hrana, gazirana pića, alkohol i kafa. Ove namirnice mogu iritirati želudac i creva, što dovodi do problema sa probavom.

Korišćenje probiotika za regulisanje crevne flore

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se nalaze u hrani i dodacima ishrani, a koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje creva. Oni pomažu u održavanju ravnoteže crevne flore, što je ključno za dobro zdravlje probavnog sistema.

Kada se crevna flora naruši, može doći do problema sa varenjem hrane, što može dovesti do loše probave. Ovo može uzrokovati simptome kao što su nadutost, gasovi, dijareja ili zatvor.

Korišćenje probiotika može pomoći u regulisanju crevne flore i poboljšanju probave. Probiotici se mogu naći u različitim oblicima, uključujući jogurt, kefir, kiseli kupus, kimči i dodatke ishrani.

Jogurt je jedan od najčešćih izvora probiotika. On sadrži žive kulture bakterija koje pomažu u održavanju zdrave crevne flore. Međutim, važno je napomenuti da ne svi jogurti sadrže probiotike. Potrebno je proveriti etiketu i potražiti jogurt koji sadrži žive kulture bakterija.

Kefir je takođe dobar izvor probiotika. On je napravljen od mleka i fermentisanih zrnaca kefira. Kefir sadrži različite vrste probiotika, uključujući Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum.

Kiseli kupus i kimči su fermentisani proizvodi koji sadrže probiotike. Oni su bogati Lactobacillus bakterijama, koje pomažu u održavanju zdrave crevne flore.

Dodaci ishrani su takođe dostupni kao izvor probiotika. Oni sadrže visoke koncentracije probiotika i mogu biti korisni za one koji ne konzumiraju dovoljno probiotika putem hrane.

Važno je napomenuti da se probiotici ne smeju koristiti kao zamena za lekove koje je propisao lekar. Oni mogu biti korisni kao dodatak terapiji, ali ne smeju biti jedini tretman za medicinske probleme.

Upotreba biljnih čajeva za olakšanje probavnih problema

Loša probava može biti izuzetno neugodna i uticati na kvalitet života. Srećom, postoje prirodni načini da se olakšaju probavni problemi, a jedan od najpopularnijih je upotreba biljnih čajeva.

Biljni čajevi su napici koji se dobijaju od biljaka koje imaju lekovita svojstva. Oni se mogu koristiti za različite zdravstvene probleme, uključujući i probleme sa probavom. Biljni čajevi su prirodni i bezbedni za upotrebu, a mogu biti veoma efikasni u olakšavanju simptoma loše probave.

Jedan od najčešćih biljnih čajeva koji se koristi za olakšanje probavnih problema je čaj od nane. Nana ima sposobnost da opusti mišiće u digestivnom traktu, što može pomoći u ublažavanju grčeva i nadutosti. Takođe, čaj od nane može pomoći u smanjenju mučnine i poboljšanju apetita.

Drugi popularni biljni čaj za olakšanje probavnih problema je čaj od đumbira. Đumbir ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u digestivnom traktu. Takođe, đumbir može pomoći u ublažavanju mučnine i poboljšanju apetita.

Čaj od kamilice takođe može biti koristan za olakšanje probavnih problema. Kamilica ima umirujuća svojstva koja mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, što može biti uzrok loše probave. Takođe, kamilica može pomoći u smanjenju upale u digestivnom traktu i ublažavanju grčeva.

Čaj od anisa je još jedan biljni čaj koji se često koristi za olakšanje probavnih problema. Anis ima sposobnost da opusti mišiće u digestivnom traktu, što može pomoći u ublažavanju grčeva i nadutosti. Takođe, anis može pomoći u smanjenju mučnine i poboljšanju apetita.

Važno je napomenuti da, iako su biljni čajevi prirodni i bezbedni za upotrebu, neki ljudi mogu imati alergijske reakcije na određene biljke. Pre upotrebe bilo kog biljnog čaja, važno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Uz upotrebu biljnih čajeva, postoje i druge prirodne metode koje mogu pomoći u olakšanju probavnih problema. Na primer, ishrana bogata vlaknima može pomoći u regulisanju probave i sprečavanju zatvora. Takođe, redovna fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju probave.

Vežbe disanja za smanjenje stresa i poboljšanje probave

creva

Jedna od najjednostavnijih vežbi disanja je duboko disanje. Ova tehnika uključuje duboko udisanje kroz nos, zadržavanje daha nekoliko sekundi, a zatim polagano izdisanje kroz usta. Ova tehnika se može ponavljati nekoliko puta dnevno, posebno kada se osećate pod stresom ili kada imate simptome loše probave.

Još jedna tehnika disanja koja može pomoći u poboljšanju probave je abdominalno disanje. Ova tehnika uključuje fokusiranje na disanje kroz stomak, umesto kroz grudi. Kada udišete, stomak bi trebao da se širi, a kada izdišete, stomak bi trebao da se povlači. Ova tehnika može pomoći u opuštanju mišića u probavnom traktu i poboljšanju protoka krvi.

Jedna od najpopularnijih tehnika disanja za smanjenje stresa i poboljšanje probave je tehnika 4-7-8. Ova tehnika uključuje duboko udisanje kroz nos tokom 4 sekunde, zadržavanje daha tokom 7 sekundi, a zatim polagano izdisanje kroz usta tokom 8 sekundi. Ova tehnika se može ponavljati nekoliko puta dnevno, posebno kada se osećate pod stresom ili kada imate simptome loše probave.

Pored vežbi disanja, postoje i druge tehnike koje se mogu koristiti za poboljšanje probave. Ove tehnike uključuju meditaciju, joga vežbe, masažu stomaka i druge tehnike opuštanja. Važno je pronaći tehniku koja vam najbolje odgovara i koju možete redovno praktikovati.

Masaža stomaka za olakšanje gasova i nadutosti

Masaža stomaka je jednostavan i efikasan način za poboljšanje probave i smanjenje gasova i nadutosti. Ova tehnika se koristi već hiljadama godina u tradicionalnoj medicini i može biti vrlo korisna za one koji pate od problema sa probavom.

Da biste izvršili masažu stomaka, lezite na leđa i opustite se. Lagano masirajte stomak u smeru kazaljke na satu koristeći kružne pokrete. Ovo će pomoći u stimulisanju probavnog trakta i poboljšanju cirkulacije krvi u tom području.

Takođe možete koristiti neke prirodne ulja za masažu stomaka, kao što su ulje mente, đumbira ili kamilice. Ova ulja imaju umirujuće i antispazmodične efekte koji mogu pomoći u smanjenju gasova i nadutosti.

Pored masaže stomaka, postoje i druge prirodne metode koje mogu pomoći u poboljšanju probave. Jedna od njih je konzumiranje probiotika, koji su korisni mikroorganizmi koji pomažu u održavanju zdrave crevne flore. Takođe možete pokušati sa konzumiranjem hrane bogate vlaknima, kao što su voće, povrće i integralne žitarice.

Važno je napomenuti da ako imate ozbiljne probleme sa probavom, trebali biste se obratiti svom lekaru. Masaža stomaka i druge prirodne metode mogu biti korisne za blage simptome, ali neće biti dovoljne za ozbiljnije probleme.

Korišćenje enzima za pomoć u varenju hrane

Enzimi su proteini koji pomažu u razgradnji hrane u manje molekule koje telo može da apsorbuje. Oni se prirodno nalaze u našem telu, ali takođe se mogu naći u hrani i dodacima ishrani.

Postoji nekoliko vrsta enzima koji se koriste za poboljšanje probave. Proteaze su enzimi koji razgrađuju proteine, lipaze razgrađuju masti, a amilaze razgrađuju ugljene hidrate. Kombinacija ovih enzima može pomoći u razgradnji hrane i smanjiti simptome loše probave kao što su nadutost, gasovi i bolovi u stomaku.

Enzimi se mogu naći u hrani poput ananasa, papaje i fermentisane hrane poput kiselog kupusa i kefira. Međutim, ako ne unosite dovoljno ovih namirnica u ishranu, možete uzeti dodatke enzima.

Kada birate dodatke enzima, važno je obratiti pažnju na vrstu enzima i dozu. Različiti dodaci enzima sadrže različite kombinacije enzima i doze, pa je važno pronaći onaj koji odgovara vašim potrebama.

Takođe je važno napomenuti da enzimi neće rešiti sve probleme sa probavom. Ako imate ozbiljnije probleme sa probavom, poput sindroma iritabilnog creva ili celijakije, trebalo bi da se obratite lekaru.

Uzimanje enzima za pomoć u varenju hrane može biti prirodan način da se poboljša probava i smanje simptomi loše probave. Važno je pronaći pravi dodatak enzima za vaše potrebe i obratiti pažnju na dozu. Međutim, ako imate ozbiljnije probleme sa probavom, trebalo bi da se obratite lekaru.

Eliminacija štetnih navika kao što su pušenje i konzumiranje alkohola

Pušenje je jedan od najvećih neprijatelja zdravlja, a takođe može negativno uticati na probavni sistem. Nikotin i druge hemikalije u cigaretama mogu usporiti probavu i izazvati nadutost, gasove i zatvor. Osim toga, pušenje može povećati rizik od razvoja čira na želucu i refluksa kiseline.

Konzumiranje alkohola takođe može biti štetno za probavni sistem. Alkohol može iritirati sluznicu želuca i creva, što može dovesti do upale i oštećenja tkiva. Osim toga, alkohol može usporiti probavu i izazvati nadutost, gasove i dijareju.

Eliminacija ovih štetnih navika može biti teška, ali je ključna za poboljšanje probave. Postepeno smanjivanje pušenja i konzumiranja alkohola može biti korisno, a konačni cilj bi trebalo da bude potpuno odustajanje od ovih navika.

Pored eliminacije štetnih navika, postoje i drugi prirodni načini za poboljšanje probave. Jedan od njih je povećanje unosa vlakana. Vlakna su važna za zdravu probavu jer pomažu u održavanju redovne stolice i sprečavaju zatvor. Vlakna se mogu naći u voću, povrću, žitaricama i mahunarkama.

Drugi način za poboljšanje probave je povećanje unosa vode. Voda pomaže u održavanju hidratacije i omekšava stolicu, što olakšava prolazak kroz creva. Preporučuje se da se pije najmanje osam čaša vode dnevno.

Takođe je važno obratiti pažnju na ishranu. Treba izbegavati prerađenu hranu, masnu hranu i hranu koja je teška za varenje. Umesto toga, treba se fokusirati na zdravu ishranu koja uključuje puno voća, povrća, žitarica i proteina.

Uz ove prirodne metode, takođe je važno da se redovno vežba. Vežbanje može poboljšati cirkulaciju krvi i pomoći u održavanju zdravog probavnog sistema.

Konsultacija sa lekarom ili nutricionistom za individualni plan lečenja probavnih problema

Kada se obratimo stručnjaku za savet, oni će nam pomoći da identifikujemo uzrok problema i predložiti individualni plan lečenja. Ovo je važno jer svako telo reaguje drugačije na hranu i lekove, pa je važno da se pronađe pravi pristup za svakog pojedinca.

Lekar ili nutricionista će nam prvo postaviti pitanja o našoj ishrani, navikama i simptomima. Na osnovu ovih informacija, oni će nam predložiti promene u ishrani i načinu života koje će pomoći u poboljšanju probave. Ovo može uključivati promene u unosu vlakana, smanjenje unosa šećera i masti, kao i povećanje unosa vode.

Pored promena u ishrani, lekar ili nutricionista mogu nam preporučiti i dodatke ishrani koji će pomoći u poboljšanju probave. Ovo mogu biti probiotici, enzimi za varenje ili biljni preparati koji imaju pozitivan uticaj na probavni sistem.

Važno je napomenuti da se ne preporučuje samostalno uzimanje dodataka ishrani bez konsultacije sa stručnjakom. Prekomerno uzimanje određenih suplemenata može dovesti do neželjenih efekata i pogoršati simptome.

U nekim slučajevima, lekar ili nutricionista mogu nam preporučiti i lekove za poboljšanje probave. Ovo se obično radi u slučajevima kada su simptomi ozbiljni i ne reaguju na promene u ishrani i načinu života.

Uz konsultaciju sa stručnjakom, važno je da pratimo svoje simptome i beležimo promene u ishrani i načinu života. Ovo će pomoći lekaru ili nutricionisti da prilagode plan lečenja i osiguraju da dobijamo najbolju moguću negu.

Prirodno lečenje loše probave može biti efikasno i korisno za održavanje zdravlja digestivnog sistema. To može uključivati promene u ishrani, vežbanje, unos dovoljne količine vode i korišćenje biljnih preparata. Međutim, pre nego što počnete sa bilo kojim prirodnim lečenjem, uvek se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X