prehlada gripa
prehlada gripa

Prirodno lečenje gripa: simptomi i prirodni tretmani

5 minutes, 9 seconds Read

Gripa je akutna infekcija respiratornog sistema koju uzrokuju virusi. Uobičajeno se javlja u zimskim mesecima i može biti veoma neugodna za obolele, naročito za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, decu i starije osobe. Glavni simptomi gripa uključuju groznicu, kašalj, curenje nosa, glavobolju, bolove u mišićima i umor.

Iako postoji više farmaceutskih lekova za lečenje gripa, postoji i nekoliko prirodnih načina lečenja koji mogu biti efikasni u ublažavanju simptoma i ubrzavanju oporavka.

Dovoljno tečnosti

edan od najjednostavnijih, a istovremeno i najvažnijih, načina prirodnog lečenja gripa je održavanje adekvatne hidracije. Pijenje dovoljnih količina tečnosti je ključno u ublažavanju simptoma i bržem oporavku. Topli napici poput biljnog čaja, pileće supe i vode sa medom mogu pomoći u ublažavanju kašlja, iskašljavanju i oslobađanju od simptoma zapušenog nosa.

Ishrana bogata vitaminom C i cinkom

Hrana bogata vitaminom C, poput citrusa, bobičastog voća i paprike, može pomoći u jačanju imunološkog sistema i ubrzavanju oporavka od gripa. Takođe, neka istraživanja ukazuju na pozitivne efekte cinka u borbi protiv virusa gripa, pa se preporučuje unošenje namirnica koje ga sadrže, poput oraha i semenki bundeve.

Primjeri biljnih lekova:

 • Ehinacea: dostupna je u obliku kapsula ili tinkture, a pomaže u smanjenju trajanja gripa.
 • Đumbir: može pomoći u ublažavanju kašlja i smanjenju simptoma gripa. Može se koristiti u obliku čaja, kapsula ili tinkture.
 • Beli luk: ima antimikrobna svojstva i može pomoći u borbi protiv virusa gripa.
 • Kamilica: koristi se kao čaj ili u obliku tinkture. Istraživanja su pokazala da kamilica ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo.
 • Cimet: ima antivirusno dejstvo i može pomoći u smanjenju simptoma gripa, a može se koristiti kao začin u hrani ili u obliku čaja.

Lagana fizička aktivnost

Lagana fizička aktivnost može pomoći u podizanju raspoloženja i smanjenju simptoma gripa, naročito ako se radi o umjerenim fizičkim aktivnostima poput šetnje, joge ili vožnje bicikla. Međutim, važno je slušati telo i ne preterivati, naročito u toku prvih nekoliko dana bolesti.

Odmor

Odmor je ključan za oporavak od gripa, pa je važno obezbediti dovoljno vremena za spavanje i opuštanje. Potreba za odmorom varira od osobe do osobe, ali generalno se preporučuje da obolela osoba odmori najmanje nekoliko dana nakon početka simptoma.

Inhalacija pare

Inhalacija pare može pomoći u smanjenju zapušenog nosa i poboljšanju disanja. Topla voda se može koristiti za stvaranje pare, koja se potom inhalira kroz nos i usta. Dodavanje eteričnih ulja kao što su eukaliptus, lavanda ili čajevac može pomoći u ublažavanju simptoma gripa.

Primjer inhalacije pare: Za inhalaciju pare, potrebno je prokuvati vodu i dodati 2-3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa, lavande ili čajevca. Nakon toga, pokrijte glavu peškirom i inhalirajte paru 10-15 minuta. Ovaj tretman će pomoći u oslobađanju disajnih puteva i smanjenju zapušenog nosa. Važno je imati na umu da se inhalacija pare ne preporučuje za decu mlađu od 12 godina i osobe sa astmom ili drugim respiratornim problemima.

Održavanje higijene

Kako se gripa širi preko kapljica koje se oslobađaju prilikom kašljanja i kijanja, važno je održavati higijenu ruku i izbegavati bliski kontakt sa osobama koje su zaražene gripom. Redovno pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava može pomoći u sprečavanju širenja virusa.

Osim ovih prirodnih tretmana, postoje i drugi prirodni lekovi koji se mogu koristiti u borbi protiv gripa, kao što su limun, med, propolis i ostale biljke sa antivirusnim svojstvima. Međutim, pre korišćenja bilo kog prirodnog leka, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdilo da li je određeni tretman bezbedan i efikasan, posebno ako osoba ima određene zdravstvene probleme ili koristi neke druge lekove.

Rezime

Ukratko, gripa može biti neugodna i iscrpljujuća bolest, ali postoje prirodni tretmani koji mogu biti efikasni u ublažavanju simptoma i ubrzavanju oporavka. Dovoljno hidracije, zdrava ishrana bogata vitaminom C i cinkom, lagana fizička aktivnost, odmor, inhalacija pare i održavanje higijene su samo neki od načina prirodnog lečenja gripa. Takođe, neki biljni lekovi poput ehinacee, đumbira, belog luka, kamilice i cimeta mogu pomoći u smanjenju simptoma i jačanju imunološkog sistema. Važno je imati na umu da se pre bilo kakvog tretmana treba konsultovati sa lekarom kako bi se utvrdilo da li je određeni tretman bezbedan i efikasan za svaku pojedinačnu osobu.

Sada kada ste upoznati sa prirodnim tretmanima za gripu, imajte na umu da je prevencija uvek bolja od lečenja. Pravilno pranje ruku, izbegavanje kontakta sa osobama koje su zaražene gripom, kao i jačanje imunološkog sistema putem zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti, mogu pomoći u sprečavanju širenja gripa i smanjenju rizika od infekcije. A ako već dobijete grip, znate koje prirodne tretmane možete koristiti za ublažavanje simptoma i ubrzavanje oporavka.

Reference

Informacije u ovom tekstu zasnovane su na istraživanjima i preporukama stručnjaka na polju medicine i nutricionizma, kao i na informacijama sa pouzdanih izvora poput Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i drugih relevantnih organizacija i udruženja. Takođe, informacije o biljnim lekovima su zasnovane na proučavanju naučnih izvora i stručnih publikacija o biljnom lečenju.

Konkretni izvori informacija u ovom tekstu mogu se pronaći na sledećim linkovima:

 • National Institute of Health (NIH): https://www.nih.gov/
 • Centers for Disease Control and Prevention (CDC): https://www.cdc.gov/
 • World Health Organization (WHO): https://www.who.int/
 • American Academy of Family Physicians: https://www.aafp.org/
 • Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/
 • Memorial Sloan Kettering Cancer Center: https://www.mskcc.org/
 • National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH): https://www.nccih.nih.gov/
 • Nutrition.gov: https://www.nutrition.gov/
 • Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X