e coli infekcija prirodno lečenje

Prirodno lečenje E. coli Ešerihije Koli

16 minutes, 9 seconds Read

Ešerihija koli (E. coli) je bakterija koja obično nastanjuje crevni trakt ljudi i životinja. Međutim, određene vrste E. coli mogu biti patogene i izazvati infekcije urinarnog trakta, creva i drugih organa.

U slučaju blage infekcije urinarnog trakta, neke prirodne terapije mogu pomoći u smanjenju simptoma i ubrzati oporavak. Međutim, u slučaju teških ili dugotrajnih infekcija, uvek se preporučuje konsultovanje lekara i primena standardnih terapija.

Evo nekih prirodnih načina za ublažavanje simptoma i pomoć u lečenju blage infekcije urinarnog trakta uzrokovane E. coli:

 1. Pijenje dosta vode – Povećanje unosa vode može pomoći u ispiranju bakterija iz urinarnog trakta i smanjenju rizika od infekcije.
 2. Upotreba toplote – Toplota može pomoći u smanjenju bola i nelagodnosti povezane sa infekcijom urinarnog trakta. Topla kupka ili obloga na donjem delu stomaka mogu pomoći u ublažavanju simptoma.
 3. Upotreba brusnice – Sok ili suplementi brusnice mogu pomoći u sprečavanju adhezije bakterija na zidove urinarnog trakta i smanjenju rizika od infekcije.
 4. Probijanje kapsula belog luka – Beli luk je prirodni antibiotik i može pomoći u borbi protiv bakterija u organizmu. Međutim, pre uzimanja bilo koje supstance ili prirodnog leka, uvek se preporučuje konsultovanje sa lekarom.
 5. Korišćenje probiotika – Probiotici su korisne bakterije koje se nalaze u hrani i suplementima i koje mogu pomoći u obnavljanju zdrave crevne flore i jačanju imunološkog sistema.

Simtomi bolesti

Simptomi bolesti mogu varirati u zavisnosti od vrste bolesti, njene ozbiljnosti i individualnih karakteristika pacijenta. Međutim, neki od najčešćih simptoma bolesti uključuju:

 1. Povišena telesna temperatura – Visoka temperatura tela (groznica) je često prvi simptom bolesti i može biti uzrokovana različitim uzrocima, uključujući infekcije, zapaljenja i druge zdravstvene probleme.
 2. Bol – Bol može biti uzrokovan različitim bolestima, uključujući povrede, infekcije, zapaljenja, poremećaje i druge zdravstvene probleme. Bol može biti lokalizovan na određenom delu tela ili se može širiti na druge delove tela.
 3. Mučnina i povraćanje – Mučnina i povraćanje su česti simptomi koji se javljaju kod mnogih bolesti, uključujući infekcije, trovanja hranom, bolesti unutrašnjih organa i druge zdravstvene probleme.
 4. Kašalj i curenje iz nosa – Kašalj i curenje iz nosa su česti simptomi respiratornih infekcija, kao što su grip i prehlada.
 5. Promene na koži – Promene na koži mogu biti uzrokovane različitim zdravstvenim problemima, uključujući infekcije, alergijske reakcije, kožne bolesti i druge zdravstvene probleme.
 6. Umor – Umor može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući bolesti, anemiju, stres, nedostatak sna i druge faktore.
 7. Promene u probavnom sistemu – Promene u probavnom sistemu, kao što su dijareja, zatvor, nadutost i bol u stomaku, mogu biti uzrokovane različitim zdravstvenim problemima, uključujući infekcije, upale i druge poremećaje.

Probiotici koji se preporučuju kod infekcije E. coli

Iako nijedan probiotik nije specifično dizajniran za borbu protiv infekcija uzrokovanih Escherichia coli (E. coli) bakterijom, neki probiotici su pokazali korisnost u sprečavanju i smanjenju rizika od urinarnih infekcija, uključujući one koje su uzrokovane E. coli bakterijom.

Najčešće korišćeni probiotici za sprečavanje i lečenje urinarnih infekcija su:

 1. Lactobacillus crispatus – ova vrsta probiotika pomaže u održavanju urinarnog trakta zdravim, sprečavajući rast patogenih bakterija.
 2. Lactobacillus rhamnosus – ova vrsta probiotika smanjuje učestalost urinarnih infekcija kod žena.
 3. Lactobacillus reuteri – ova vrsta probiotika pomaže u održavanju urinarnog trakta zdravim, sprečavajući rast patogenih bakterija.
 4. Bifidobacterium longum – ova vrsta probiotika poboljšava zdravlje creva, što može pomoći u smanjenju rizika od urinarnih infekcija.
 5. Saccharomyces boulardii – ova vrsta probiotika pomaže u sprečavanju rasta patogenih bakterija, uključujući E. coli, i može pomoći u održavanju urinarnog trakta zdravim.

Beli luk i ešerihija koli

Beli luk je poznat po svom antibakterijskom delovanju i može se koristiti za borbu protiv bakterijskih infekcija, uključujući i infekcije urinarnog trakta koje su uzrokovane E. coli bakterijom.

Sirovi beli luk sadrži alicin, jedinjenje koje ima snažna antibakterijska i antimikrobna svojstva. Alicin može pomoći u borbi protiv raznih bakterija, uključujući i E. coli.

Međutim, treba imati na umu da su rezultati studija o delotvornosti belog luka protiv E. coli bakterije protivrečni. Neki studije su pokazale da beli luk može biti efikasan u sprečavanju rasta E. coli u laboratorijskim uslovima, dok drugi studije nisu potvrdili ovaj efekat.

Beli luk se obično koristi kao dodatak standardnoj medicinskoj terapiji, a ne kao samostalna terapija. U slučaju infekcije urinarnog trakta, uvek se preporučuje konsultovanje lekara i primena standardnih terapija, kao što su antibiotici.

Uzimanje belog luka kao dodatka ishrani može biti korisno za jačanje imunološkog sistema i prevenciju infekcija, ali treba imati na umu da se beli luk ne sme koristiti kao zamena za standardne metode lečenja.

Čajevi za ešerihiju koli

Neki čajevi mogu pomoći u ublažavanju simptoma i borbi protiv infekcije urinarnog trakta, uključujući infekcije koje su uzrokovane E. coli bakterijom. Ovi čajevi mogu pomoći u hidrataciji organizma, ispiranju bakterija i smanjenju upale.

Evo nekih čajeva koji mogu biti korisni u borbi protiv E. coli infekcija urinarnog trakta:

 1. Brusnički čaj – Brusnički sok ili čaj su jedan od najčešće preporučenih prirodnih lekova za infekcije urinarnog trakta. Brusnica sadrži supstance koje sprečavaju adheziju bakterija na zidove urinarnog trakta i tako sprečavaju njihovo razmnožavanje.
 2. Kamilica – Kamilica ima umirujuće i protivupalno delovanje i može pomoći u smanjenju upale i bola povezanih sa infekcijom urinarnog trakta.
 3. Đumbir – Đumbir je prirodni antiinflamatorni agens i može pomoći u smanjenju upale urinarnog trakta. Takođe, đumbir ima antibakterijska svojstva i može pomoći u borbi protiv E. coli.
 4. Zeleni čajZeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija.
 5. Kopriva – Kopriva može pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju upale urinarnog trakta. Ova biljka ima diuretička svojstva, što može pomoći u ispiranju bakterija iz organizma.

Ishrana Ešerihija koli

Ishrana može igrati važnu ulogu u prevenciji i lečenju infekcija urinarnog trakta koje su uzrokovane E. coli bakterijom. Održavanje zdrave ishrane i unos određenih namirnica može pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od infekcije.

Evo nekih saveta za ishranu u slučaju infekcije urinarnog trakta uzrokovane E. coli bakterijom:

 1. Povećajte unos vode – Povećanje unosa vode može pomoći u ispiranju bakterija iz urinarnog trakta i sprečavanju infekcije. Preporučuje se da pijete najmanje 8 čaša vode dnevno.
 2. Povećajte unos namirnica bogatih antioksidansima – Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i jačaju imunološki sistem. Voće i povrće bogato antioksidansima uključuju bobičasto voće, citrusno voće, brokoli, kelj i spanać.
 3. Povećajte unos hrane bogate vitaminom C – Vitamin C igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od infekcije. Namirnice bogate vitaminom C uključuju paprike, citrusno voće, kivi, jagode, brokoli i kelj.
 4. Smanjite unos šećera – Prekomeran unos šećera može oslabiti imunološki sistem i povećati rizik od infekcije. Preporučuje se ograničavanje unosa rafiniranog šećera, kao što su slatkiši, gazirana pića i drugi proizvodi od šećera.
 5. Povećajte unos namirnica bogatih vlaknima – Vlakna pomažu u održavanju zdrave crevne flore i sprečavaju širenje štetnih bakterija. Namirnice bogate vlaknima uključuju celovite žitarice, pasulj, sočivo, orašaste plodove i semenke.

Važno je napomenuti da ishrana sama po sebi neće izlečiti infekciju urinarnog trakta uzrokovanu E. coli bakterijom, već je važno primeniti i druge mere prevencije i lečenja.

Lekovi za ešerihiju koli

Lekovi za infekcije urinarnog trakta uzrokovane E. coli bakterijom uključuju antibiotike. Ovi lekovi ubijaju bakterije ili sprečavaju njihov rast, što pomaže u lečenju infekcije.

Neki od najčešće propisivanih antibiotika za infekcije urinarnog trakta uzrokovane E. coli bakterijom uključuju:

 1. Trimetoprim / sulfametoksazol – Ovaj antibiotik se često koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta, uključujući one uzrokovane E. coli bakterijom.
 2. Ciprofloksacin – Ovaj antibiotik se često koristi za lečenje ozbiljnijih infekcija urinarnog trakta.
 3. Amoksicilin – Ovaj antibiotik se obično koristi za lečenje blažih infekcija urinarnog trakta.
 4. Nitrofurantoin – Ovaj antibiotik se često koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta koje se javljaju kod žena.

Važno je napomenuti da se antibiotici ne smeju koristiti bez lekarskog recepta i da se uvek mora pratiti uputstvo lekara o doziranju i trajanju terapije. Pored antibiotika, lekar može propisati i lekove za ublažavanje simptoma, kao što su analgetici i lekovi za smanjenje upale. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti hospitalizaciju, posebno u slučajevima teških ili komplikovanih infekcija.

Ešerihija koli u trudnoći

Infekcija urinarnog trakta (IUT) uzrokovana E. coli bakterijom je relativno česta kod trudnica. Trudnice su podložnije razvoju IUT-a zbog promena u telu koje se javljaju tokom trudnoće, uključujući povećanje broja hormona, rast materice i pritisak na bešiku.

Infekcija urinarnog trakta u trudnoći može biti ozbiljna i može dovesti do komplikacija ako se ne leči na vreme. Infekcija može dovesti do prevremenog porođaja i moguće infekcije bebe.

Za lečenje infekcije urinarnog trakta uzrokovane E. coli bakterijom u trudnoći, lekar će obično propisati antibiotik koji je bezbedan za korišćenje u trudnoći. Među antibioticima koji se smatraju sigurnim u trudnoći su amoksicilin, cefaleksin i nitrofurantoin.

Pored uzimanja antibiotika, trudnice se mogu savetovati da:

 • Piju dovoljno vode kako bi se urinarna bešika redovno ispirala.
 • Izbegavaju zadržavanje mokraće, što može doprineti razvoju infekcije.
 • Održavaju higijenu genitalnog područja.
 • Uriniraju pre i posle seksualnog odnosa.

Ako primetite simptome infekcije urinarnog trakta u trudnoći, kao što su bol ili peckanje pri mokrenju, često mokrenje ili krv u urinu, važno je odmah se obratiti lekaru. Lekar će obično uraditi urinarni test i propisati odgovarajući tretman za sprečavanje daljeg širenja infekcije.

Biljke koje pomažu kod E. coli

Postoje neke biljke koje se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma infekcije urinarnog trakta, uključujući i one uzrokovane Escherichia coli (E. coli) bakterijom. Međutim, treba imati na umu da ove biljke ne mogu zameniti lekove koji su potrebni za lečenje infekcije. Evo nekih biljaka koje se tradicionalno koriste za olakšavanje simptoma infekcije urinarnog trakta:

 1. Brusnica – Brusnica je jedna od najpoznatijih biljaka koja se koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta. Sadrži fitonutrijente koji mogu sprečiti vezivanje bakterija na zidove urinarnog trakta, što može pomoći u sprečavanju infekcije.
 2. List breze – List breze ima diuretička svojstva koja pomažu u povećanju proizvodnje urina, što može pomoći u ispiranju bakterija iz urinarnog trakta.
 3. Divlji origano – Divlji origano ima antimikrobna svojstva i može pomoći u suzbijanju rasta bakterija u urinarnom traktu.
 4. Kopriva – Kopriva može pomoći u smanjenju upale i iritacije urinarnog trakta, što može pomoći u olakšavanju simptoma infekcije.
 5. Maslačak – Maslačak ima diuretička svojstva koja pomažu u povećanju proizvodnje urina, što može pomoći u ispiranju bakterija iz urinarnog trakta.

Program ishrane kod E coli za nedelju dana

Napomena: Važno je napomenuti da ishrana nije zamena za lekove koji su potrebni za lečenje infekcije urinarnog trakta uzrokovane E. coli bakterijom. Ovaj program ishrane je osmišljen kao dopuna terapiji i može pomoći u jačanju imunog sistema i oporavku organizma.

Ponedeljak:
Doručak – Ovsena kaša sa svežim bobičastim voćem, orašastim plodovima i medom.
Ručak – Pileći file sa povrćem, kuvana integralna testenina i zelena salata.
Večera – Povrtna čorba sa integralnim pirinčem i integralnim hlebom.

Utorak:
Doručak – Grčki jogurt sa svežim voćem i mueslijem.
Ručak – Povrće na žaru (paprika, patlidžan, tikvice) sa piletinom i integralnim hlebom.
Večera – Riblja čorba sa integralnim pirinčem i zelena salata.

Sreda:
Doručak – Integralni tost sa avokadom i paradajzom.
Ručak – Supa od povrća sa leblebijama i integralnim hlebom.
Večera – Pileća salata sa svežim povrćem i prelivom od maslinovog ulja i limuna.

Četvrtak:
Doručak – Banana sa bademovim puterom i integralnim tostom.
Ručak – Piletina sa povrćem i integralnom rižom.
Večera – Quinoa salata sa povrćem, feta sirom i prelivom od maslinovog ulja i limuna.

Petak:
Doručak – Omlet sa spanaćem i integralnim hlebom.
Ručak – Tuna salata sa svežim povrćem i integralnim hlebom.
Večera – Grilovano povrće sa integralnim pirinčem i humusom.

Subota:
Doručak – Kajgana sa povrćem i integralnim hlebom.
Ručak – Pileća supa sa testeninom i integralnim hlebom.
Večera – Quinoa sa povrćem i prelivom od maslinovog ulja i limuna.

Nedelja:
Doručak – Zobena kaša sa bananom i orasima.
Ručak – Pileći ražnjići sa povrćem i integralnom rižom.
Večera – Riblji file sa povrćem i integralnim pirinčem.

Preporučuje se piti puno vode i izbegavati alkohol i kofein. Takođe, preporučuje se izbegavanje rafinisanih šećera i prerađene hrane, jer mogu smanjiti imunitet i pogoršati simptome infekcije. Važno je naglasiti da pre primene bilo kakvog programa ishrane, treba se konsultovati sa nutricionistom.

Prevencija E coli

Prevencija infekcija uzrokovanih Escherichia coli (E. coli) bakterijom uključuje primenu nekoliko jednostavnih mera koje mogu pomoći u smanjenju rizika od infekcije.

 1. Održavanje higijene – redovno pranje ruku pre i posle jela, nakon korišćenja toaleta i nakon kontakta sa životinjama ili njihovim izlučevinama. Takođe, potrebno je održavati higijenu intimne regije i koristiti higijenske proizvode koji su pogodni za održavanje pH ravnoteže.
 2. Konzumiranje bezbedne hrane – potrebno je pažljivo prati i kuvati sve povrće, meso i mlečne proizvode pre konzumiranja. Važno je izbegavati neoprano voće i povrće, kao i konzumiranje nedovoljno termički obrađenog mesa.
 3. Piti dovoljno tečnosti – potrebno je piti dovoljno vode i drugih tečnosti kako bi se sprečilo zadržavanje mokraće i održalo pravilno funkcionisanje urinarnog trakta.
 4. Uriniranje pre i posle seksualnog odnosa – uriniranje pre i posle seksualnog odnosa može pomoći u sprečavanju nakupljanja bakterija u urinarnom traktu.
 5. Izbegavanje dugotrajnog zadržavanja mokraće – ne zadržavajte mokraću duže nego što je potrebno, jer to može dovesti do nakupljanja bakterija u urinarnom traktu.
 6. Izbegavanje upotrebe iritantnih sredstava – izbegavajte upotrebu iritantnih sredstava, poput parfimisanih kupki, sprejeva i losiona u intimnoj regiji.
 7. Korišćenje probiotika – probiotici mogu pomoći u održavanju balansa bakterija u crevima i sprečavanju rasta patogenih bakterija, uključujući E. coli.

Rezime

Escherichia coli (E. coli) je bakterija koja se može javiti u urinarnom traktu i uzrokovati infekciju urinarnog trakta. Simptomi infekcije mogu uključivati ​​bol ili peckanje pri mokrenju, često mokrenje, osećaj pritiska ili bola u donjem delu stomaka, krv u urinu, mučninu i povraćanje, te povišenu telesnu temperaturu. Za lečenje infekcije urinarnog trakta uzrokovane E. coli bakterijom, obično se koriste oralni antibiotici koje propisuje lekar. Uzimanje bilo kakvih lekova, uključujući vaginelete, bez preporuke lekara može biti opasno i može pogoršati infekciju. Pored lekova, važno je održavati odgovarajuću higijenu, piti dovoljno vode, izbegavati zadržavanje mokraće i urinirati pre i posle seksualnog odnosa kako bi se smanjio rizik od infekcije urinarnog trakta. Ishrana takođe može biti važna, a preporučuje se izbegavati rafinisane šećere i prerađenu hranu, a konzumirati voće, povrće, integralne žitarice i zdrave izvore proteina.

Pitanja i odgovori:

 1. Šta je Escherichia coli (E. coli) infekcija?
  Odgovor: E. coli infekcija je infekcija uzrokovana bakterijom E. coli koja se može javiti u urinarnom traktu i drugim delovima tela.
 2. Koji su simptomi E. coli infekcije urinarnog trakta?
  Odgovor: Simptomi uključuju bol ili peckanje pri mokrenju, često mokrenje, osećaj pritiska ili bola u donjem delu stomaka, krv u urinu, mučninu i povraćanje, te povišenu telesnu temperaturu.
 3. Kako se E. coli infekcija dijagnostikuje?
  Odgovor: Dijagnostika se obično vrši analizom urina, koja se proverava na prisustvo bakterija i drugih znakova infekcije.
 4. Kako se E. coli infekcija tretira?
  Odgovor: Tretman uključuje primenu antibiotika koje propisuje lekar.
 5. Može li se E. coli infekcija sprečiti?
  Odgovor: Da, infekcija se može sprečiti održavanjem higijene, konzumiranjem bezbedne hrane, pijenjem dovoljno tečnosti, uriniranjem pre i posle seksualnog odnosa i izbegavanjem zadržavanja mokraće.
 6. Koji su faktori rizika za E. coli infekciju?
  Odgovor: Faktori rizika uključuju seksualni kontakt, upotrebu određenih vrsta kontraceptiva, dijabetes, zadržavanje mokraće i oslabljen imunološki sistem.
 7. Može li se E. coli infekcija preneti s osobe na osobu?
  Odgovor: Da, infekcija se može preneti putem seksualnog kontakta ili direktnog kontakta sa zaraženom osobom.
 8. Kako se može sprečiti širenje E. coli infekcije na druge delove tela?
  Odgovor: Redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja lica može pomoći u sprečavanju širenja infekcije na druge delove tela.
 9. Koliko dugo traje E. coli infekcija?
  Odgovor: Trajanje infekcije zavisi od težine infekcije i efikasnosti tretmana. Obično se simptomi povlače nakon nekoliko dana ili nedelja.
 10. Može li se E. coli infekcija ponoviti?
  Odgovor: Da, infekcija se može ponoviti, posebno ako nisu preduzete mere prevencije.

Reference:

 1. Flores-Mireles, A.L., Walker, J.N., Caparon, M., and Hultgren, S.J. (2015). Urinary tract infections: epidemiology, mechanisms of infection and treatment options. Nat Rev Microbiol 13, 269-284.
 2. Gupta, K., Hooton, T.M., Naber, K.G., Wullt, B., Colgan, R., Miller, L.G., Moran, G.J., Nicolle, L.E., Raz, R., Schaeffer, A.J., et al. (2011). International clinical practice guidelines for the treatment of acute uncomplicated cystitis and pyelonephritis in women: A 2010 update by the Infectious Diseases Society of America and the European Society for Microbiology and Infectious Diseases. Clin Infect Dis 52, e103-e120.
 3. Naber, K.G., Bergman, B., Bishop, M.C., Bjerklund-Johansen, T.E., Botto, H., Lobel, B., Jinenez Cruz, F., Selvaggi, F.P., and Urinary Tract Infection (UTI) Working Group of the Health Care Office (HCO) of the European Association of Urology (EAU). (2001). EAU guidelines for the management of urinary and male genital tract infections. Urinary Tract Infection (UTI) Working Group of the Health Care Office (HCO) of the European Association of Urology (EAU). Eur Urol 40, 576-588.
 4. Nicolle, L.E. (2008). Uncomplicated urinary tract infection in adults including uncomplicated pyelonephritis. Urol Clin North Am 35, 1-12.
 5. Raz, R., and Colgan, R. (2011). Approach to urinary tract infections. Prim Care 38, 283-293.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *