prirodni lekovi za prosatu

Prirodni lekovi za probleme sa prostatom

4 minutes, 26 seconds Read

Prirodni lekovi ne mogu izlečiti probleme sa prostatom, ali mogu pomoći u poboljšanju zdravlja ovog organa. Da li vas zanima više o tome? Otkrijte neke opcije.

Problemi sa prostatom su češći nakon 50. godine života; međutim, i mladići ih mogu dobiti. U mnogim slučajevima lekar može da pronađe abnormalnosti u ovom organu tokom rutinskog pregleda ili rektalnog testa.

Srećom, postoji niz domaćih lekova koji mogu da posluže kao prevencija ili pomoćno sredstvo protiv bolesti prostate, posebno kada su povezani sa zdravim načinom života.

Međutim, treba napomenuti da prirodni lekovi za prostatu nisu prva linija lečenja bolesti i nemaju čudotvorna svojstva. Jednostavno njihovo redovno konzumiranje može doprineti zdravlju ovog organa.

Prostata i njeni poremećaji

Prostata je žlezda koja pomaže u stvaranju sperme. Stoga je deo muškog reproduktivnog sistema . Ova žlezda okružuje cev koja je odgovorna za uklanjanje urina, koji ide iz bešike ka spolja.

Iako je veličine oraha, s godinama se povećava. To može dovesti do značajnih zdravstvenih problema. Paralelno sa publikacijom u Nacionalnom institutu za starenje , neki od najčešćih problema ove žlezde su:

Prostatitis: upala prostate. Uzrok je obično bakterija.

Benigna hiperplazija prostate: to je prekomerno povećanje prostate, često kod muškaraca od 50 godina. Uzrokuje poremećaje mokrenja ili potrebu za mokrenjem, naročito noću.

Rak prostate: uzrokuje bol i otežano mokrenje.

Prirodni lekovi za probleme sa prostatom

Sve znake bolesti prostate treba da pregleda lekar ili urolog. Iako mnogo puta ne predstavljaju nikakav rizik, bolje je dobiti odgovarajuće dijagnostičke testove. Dalje, u slučaju bolesti, ovi stručnjaci su jedini koji imaju ovlašćenja da predlože lečenje.

Jasno govoreći, otkrivamo one kućne lekove koji mogu pomoći u promociji zdravlja prostate. Generalno, mogu se uključiti kao deo redovne dijete , sve dok nema kontraindikacija.

Seme bundeve

Jedan od popularnih lekova za probleme žlezda su seme bundeve. To je pre svega zbog njegovog sadržaja u cinku, mineral koristan za prostatu. U stvari, mala studija objavljena u časopisu Urologia Internationalis utvrdila je da bi bundeva mogla biti korisna kod benigne hiperplazije prostate.

S druge strane, kako ističe istraživanje objavljeno u Current Opinion , ovo seme koncentriše supstancu zvanu beta-sitosterol koja može poboljšati protok urina i smanjiti količinu urina koja ostaje u bešici nakon mokrenja. Konzumirajte ih kao međuobrok ili ih dodajte u supe, sokove i smoothije.

Čaj od semena lubenice

U popularnoj kulturi kaže se da čaj od semena lubenice pomaže u uklanjanju otpada iz organizma i poboljšava probleme sa bešikom i bubrezima. S tim u vezi, mala studija objavljena u European Journal of Medicinal Plants , rađena na pacovima, otkrila je da ovaj sastojak poboljšava nivo specifičnog antigena za prostatu (PSA) i simptome povećane prostate.

Iako su dokazi ograničeni, veruje se da bi mogli da izazovu sličan efekat kod muškaraca. Dakle, ako želite da probate, sameljite sveže seme lubenice (jednu kašiku) i dodajte ih u šolju vrele vode. Kada je hladno, konzumirajte ga do 2 puta dnevno.

Kopriva

U popularnoj prirodnjačkoj literaturi kopriva je jedna od lekovitih biljaka koja se koristi kod problema sa prostatom. Naročito se veruje da pomaže u slučaju proširenja ovog organa. Iako je potrebno više studija, istraživanje sprovedeno 2015. godine pokazalo je da ima blagotvorne efekte protiv benigne hiperplazije prostate.

Može se uzimati kao dodatak, infuzija ili pripremiti u drugim receptima. Morate biti oprezni kada rukujete koprivom zbog toga što možete da se ožarite. Pored toga, treba imati na umu da je kontraindikovana u slučaju dijabetesa, niskog krvnog pritiska ili problema sa bubrezima.

Paradajz da se brine o prostati

Ne postoji hrana koja sama može sprečiti ili lečiti hronične bolesti poput raka. Međutim, postoje studije koje sugerišu da su neke od komponenti ovih biljaka mogu pomoći.

Na primer, istraživanje objavljeno u časopisu Nacionalnog instituta za rak objašnjava da je likopen, glavni antioksidans u paradajzu, povezan sa manjim rizikom od raka prostate. U ovom slučaju možete iskoristiti njegove osobine konzumiranjem soka od paradajza ili dodavanjem u salate i supe.

Drugi prirodni lekovi za prostatu

Pao d´´arco; prokuvajte ½ vode, dodajte 1 kašiku kore pao-a, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite, sipajte kap limuna i pijte 3 čaše dnevno nedelju dana.

Čičak ili pomorski eringijum ; prokuvati ½ vode, dodati 20g korena eringijuma, uzimati 3 puta dnevno.

Đavolja kandža; Skuvajte ½ vode sa 40 g krtole, 30 g bele vrbe, 10 g preslice, 5 g mente, možete dodati med, limun, steviju i piti 3 čaše dnevno.

Infuzije; (kajenski biber, soja, polen ražene trave, afrička šljiva, java čaj, peigeum, beli luk, đumbir, preslica, maslačak, orah i mačja kandža).

Glavne preventivne mere ili tretmani za prostatitis: (pijte 4 litre vode, dijetetska higijena, seksualna higijena, tople kupke, često mokrenje, baktericidni antibiotici, analgetici, antiinflamatorni preparati, termoterapija, biljni lekovi i posetite urologa).

Lekovi za prostatu

Konzumacija ovih prirodnih lekova može doprineti sprečavanju i smanjenju progresije nekih problema sa prostatom. Međutim, oni su samo dodatak i nikako nisu zamena za lečenje. Kad god se sumnja na bolest , treba se obratiti stručnjaku.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X