kandida

Prirodni lekovi protiv kandide

Na tržištu postoji mnogo prirodnih lekova koji su predloženi za lečenje kandide. Neki uključuju esencijalana ulja, probiotike i druge suplemente. Pre upotrebe bilo kakve primene terapije za kandidu treba znati šta dovodi do prekomernog razmnožavanja kandide koja inače u malim količinama normalno živi u telu i na telu. Rast kndide povezan je sa bolestima kao što su Sindrom razdražljivog creva, alergije i problemi sa raspoloženjem, ali ipak ova pretpostavka nije u potpunosti klinički dokazana. Kada je prisutna mala količina kandide ona ne izaziva nikakve probleme u vašem telu.

Način porasta kandide u organizmu je kontraverzan, ipak infekcije kandidom mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i zato je potrebno svako povećanje kandide u organizmu dobro proučiti. I veoma dobro razmisliti da li tretiranje ovog problema alternativnim pristupima adekvatno.

Kandida infekcije

Kandida infekcije

Infekcije kandidom nisu definisane kao porast kandide u organizmu. Infekcije kandidom uključuju oštećenje tkiva i mogu rezultirati upalnim imunološkim odgovorom, jer se telo bori protiv gljivica.

Infekcije kandidom mogu biti:

  • kandidijaza u ustima i grlu
  • vaginalne infekcije
  • infekcije mokraćnih kanala
  • vaginitis
  • ezofagitis
  • infekcije dojke
  • diseminarana kandidijaza, koja inficira krvotok i utiče na unutrašnje organe, kao što je srce

Infekcije kandidom se najčešće razvijaju zbog smanjenog imuniteta ili upotrebe antibiotika i uzrokuju simptome kao što su bol i otoci. Kandida infekcije mogu i trebaju biti lečene efikasnim antigljivičnim lekovima. Infekcije kandidom se ne mogu lečiti isključivo prirodnom terapijom i zahtevaju lekove koje vam je prepisao vaš doktor.

Proizvodi koji utiču na prekomerni rast kandide u organizmu

rast kandide u organizmu

Izraz prekomerni rast kandide nema službenu definiciju, a neki alternativni lekari ga ponekad koriste da objasne niz nepovezanih a često i nejasnih simptoma.

Sledeći proizvodi se mogu predložiti kao tretmani u tretiranju kandide. Postoje isrraživanja za koristi alternativnog lečenja kandide. Iako postoje istraživanja nekih vrsta tretmana kod kandide ni jedan nije testiran u rigoroznim kliničkim ispitivanjima za ovu posebnu svrhu. Većina prirodnih proizvoda koji su u upotrebi zbog prekomernog rasta kandide nije regulisano od strane Američke uprave za hranu i lekove (FDA).

Koršćenje prirodnih lekova za kandidu uz izbegavanje ili odlaganje standardnih lekova koje propisuje lekar može biti štetno za vaše zdravlje. Uvek se preporučuje pre početka primene alternativnog tretmana konsultacija sa lekarom.

Probiotici Lactobacillus je vrsta bakterija koje su prisutne u telu, najčešće u ustima, crevima i ženskom reproduktivnom sistemu. Smatra se da ova bakterija koristi zdravlju na više načina od kojih je jedna potencijalna prevencija rasta kandide.

Pijenje jogurta i drugih fermentisanih proizvoda i hrane ili uzimanje probiotskih dodataka popularni su načini održavanja Lactobacillus acidophilus u vašem probavnom sistemu. U stvari probiotici sadrže nekoliko vrsta bakterija za koje se veruje da deluju korisno za zdravlje creva.

Upotreba dodataka ili probiotika ili konzumiranje hrane obogaćene probioticima često se smatra korisnom strategijom za uravnoteženje bakterija i kvasaca u vašem probavnom sistemu. Ovi mikroorganizmi igraju veliku ulogu u održavanju imunološkog sistema i pomažu da probavite hranu.

Prednosti za zdravlje Lactobacillus Acidophilos

Prebiotici

Prebiotici su hrana koja sadrži vlakna a promovisan je kao metoda smanjenja količine kvasca u organizmu. Na primer, prebiotska hrana ima kombinaciju vlakana i antioksidanata. Istarživanja sugerišu da ovakava hrana može umanjiti supstance u organizmu koje podstiču infekcije uključujući i infekcije prouzrokovane kandidom.

Istraživanja takođe sugerišu da prebiotička vlakana u bananama mogu unaprediti zdrave bakterije u crevima i uravnotežiti količinu prisutne kandide.

Ostali dodaci

Primeri dodataka koji su promovisani za usporavnje rasta kvasca uključuju kaprilnu kiselinu iz kokosa, oleinsku kiselinu iz maslinovog ulja. Lekari alternativne medicine preporučuju upotrebu ovih suplementa svakodnevno ili dok se simptomi ne reše. Neki predlažu da koristite za sprečavnja zarastanja kandide.

Kapsule eteričnog ulja obložene, sadrže ulja origana, ulje paprene metvice i druga ulja takođe su preporučena kao dobra strategija za sprečavanje prekomernog rasta kandide. Prema istraživanju iz 2017.god. uključujući ulja koja sadrže origano i tamjan utvrđeno je da mogu pomoći da se umanji rast kandide. Čista isparljiva ulja mogu biti toksična u velikim količinama. Ova ulja u tečnom stanju ne mogu se gutati, a kapsule ne bi smelo razbijati.

Beli luk

beli luk i kandida

Postoje istraživanja koja sugerišu da beli luk može sprečiti rast kandide i bakterija. Neki lekari alternativne medicine preporučuju da se koristi sam ili u kombinaciji sa uljem peperminta ili origana za sprečavanje rasta kandide.

Promene u životnim navikama utiču na lečenje kandide

Određene životne navike takođe se moraju korigovati da bi se sprečilo i upravljalo rastom kandide. Upozorenje je to da ni jedan taj način nije dokazano efikasan i ako se odlučite za neki možete odložiti lečenje koje trebate da bi se osećali bolje.

Dijeta

Većina lekara alternativne medicine smatraju da je ishrana važan deo upravljanja rastom kandide. Naturopatski praktičari uglavnom upozoravaju da ćete se morati pridržavati dijeta najmanje dve nedelje kako biste uvideli poboljšanje. Mada dužina vremena zavisi od vaših simptoma i opšteg zdravlja. Kada počnete da primećujete poboljšanja, hrana sa ograničene liste može postepeno ponovo da se uključuje u ishranu. Šećer je primer namirnice koja treba da se smanji ili čak potpuno izbaci iz ishrane. Zanimljivost je da su pojedini istraživači sugerisali da zaslađivači poput saharina mogu suzbiti rast kandide.

Da li deluje kandida dijeta? Konzumiranje alkohola može biti povezano sa rastom kandide i takođe je preporučljivo izbaciti konzumiranje tokom anti kandida dijete. Istraživačka studija otkrila je da su crevne gljivice povezane sa alkoholnim oboljenjima jetre. Nije jasno da li je kandida izazvana konzumiranjem alkohola ili da li je mogao da igra ulogu u razvoju alkoholne bolesti jetre.

Duvanski proizvodi

Studija istraživača iz Španije otkrila je da osim konzumiranja alkohola pušenje može da podstakne rast kandide. Korisnici duvana imali su povišen nivo kandide u telu naročito u ustima.

Zaključak

Postoji mnogo efikasnih prirodnih lekova bilo kao alternativna medicina ili komplementarni tretman. Ako imate bilo koji od simptoma koji su povezani sa prekomernim rastom kandide u orgnizmu obavezno se obratite svom lekaru. Ako odlučite da se sami lečite imajte na umu da alternativne metode nisu u potpunosti proverene. Možda ste već u stanju koje zahteva brzo i pravilno lečenje i zbog toga je potrebno na vreme se obratiti svom lekaru.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *