pelin

Pelin – Super biljka koja ubija parazite i bori se protiv kancera

2
15 minutes, 12 seconds Read

Šta Edgar Dega, Vinsent van Gog i Pablo Pikaso imaju zajedničko pored svojih neverovatnih slikarskih sposobnosti? Ova tri umetnika delila su ljubav prema apsintu, alkoholnom piću napravljenom od pelina, anisa i komorača. Apsint je trenutno zabranjen u SAD i mnogim drugim zemljama, ali je i dalje dostupan u Evropi. Možda ste čuli za pelin zbog njegovog uključivanja u ovaj poznati evropski napitak, ali da li ste znali da takođe ima mogućnost da pomogne u mnogim opštim i ozbiljnim zdravstvenim problemima?

Istina je. Pelin se zapravo koristi za eliminaciju crevnih crva, naročito valjkastih crva i enterobioze. Upravo zbog toga se preporučuje kao terapija za čišćenje parazita. Koliko je moćan pelin? On svoju blagotvornost duguje činjenici da je izvor ključnog sastojka biljnog leka artemisinina, koji je najmoćniji lek protiv malarije na tržištu.

I to nije sve. Naučna istraživanja takođe pokazuju da pelin može ubiti ćelije raka. Može se koristiti i za lečenje anoreksije, nesanice, anemije, nedostatka apetita, nadutosti, bolova u stomaku, žutice i problema sa probavom.

Pelin kao biljka se koristi u alkoholnim pićima, a sa druge strane pelin se pominje čak i u Bibliji. Najmanje što možemo reći je da je u pitanju stvarno intrigantna biljka, ali da li ova biljka stvarno ubija parazite i rak? Istraživanja kažu da, a pozitivni i lekoviti efekti pelina se svakodnevno pojavljuju.

Naravno, postoji dobar razlog za oprez kada je reč o proizvodima od pelina (kao i apsinta), ali kada jednom saznate o tujonu, videćete zašto se svi proizvodi od pelina ne proizvode jednako. Na šta treba da pazite i šta treba da znate – kako biste dobili punu dozu informacija o pelinu.

Šest prednosti pelina

1. Lečenje malarije

Malarija je ozbiljna bolest koju uzrokuje parazit koji se prenosi ugrizom zaraženih komaraca i napada crvena krvna zrnca. Artemisinin je ekstrakt izolovan iz biljke Artemisia annua, ili slatkog pelina. Artemisinin je biljni lek koji važi za najmoćniji lek protiv malarije na tržištu. Poznato je da brzo smanjuje broj parazita u krvi pacijenata zaraženog malarijom. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje kombinovanu terapiju zasnovanu na artemisininu za nekomplikovanu P. falciparum malariju.

Nedavni eksperimenti pokazali su da artemisinin deluje protiv parazita malarije jer reaguje sa visokim nivoima gvožđa u parazitu da bi proizveo slobodne radikale. Slobodni radikali zatim uništavaju ćelijske zidove parazita malarije.

2. Ubija ćelije raka

slatki pelin artemisia annua

Prema najnovijim istraživanjima, artemisinin može da ubije gvožđem bogate ćelije raka dojke slično načinu na koji ubija parazite koji izazivaju malariju, što ga čini potencijalnim prirodnim lekom za lečenje karcinoma kod žena sa rakom dojke. Ćelije raka takođe mogu biti bogate gvožđem, jer ga obično upijaju da bi olakšale deljenje ćelija. Istraživači su u istraživanju iz 2012. godine testirali uzorke ćelija zaražene kancerom dojke i normalne ćelije dojke koje su se prvo tretirale kako bi maksimizovale svoj sadržaj gvožđa. Ćelije su zatim tretirane vodom sa rastvorenom formom artemisinina, ekstraktom pelina.

Rezultati su bili prilično impresivni. Normalne ćelije pokazale su malu promenu, ali u roku od 16 sati gotovo sve ćelije raka bile su mrtve i samo nekoliko normalnih ćelija je ubijeno. Bioinženjer Henry Lay veruje da je razlog zbog toga što ćelija raka dojke sadrži 5 do 15 puta više receptora nego normalno, apsorbuju gvožđe lakše i stoga su više podložne napadu artemisinina.

3. Otarasite se parazita

Pelin se koristi za eliminaciju crevnih crva, naročito valjkastih crva i enterobioze. Enterobioza je najčešća infekcija crvima u SAD pri čemu se jajašca crva direktno šire od osobe do osobe. Okrugli ili valjkasti crvi su paraziti koji takođe mogu da zaraze ljudska creva. Enterobioza može izazvati ekstremni svrab u analnom regionu, dok okrugli crvi mogu izazvati kašalj, nedostatak daha, bol u stomaku, mučninu i dijareju, krv u stolici, gubitak težine odnosno prisustvo crva pri povraćanju ili u stolici.

Paraziti nikada nisu dobra stvar, ali na sreću se mogu tretirati prirodnim lekovima. Pelin (Artemisia absinthium), crni orah (Juglans nigra) i karanfilić (Syzygium aromaticum) se obično koriste zajedno kako bi ubili parazitsku infekciju. Smatra se da kada se ove tri biljke uzimaju istovremeno, zajedno mogu da prekinu životni ciklus parazita.

4. Lečenje Kronove bolesti

U Nemačkoj, nasumično sprovedeno istraživanje ispitivalo je efikasnost biljne mešavine koja sadrži pelin u dozi od 500 miligrama tri puta dnevno u odnosu na placebo tokom 10 nedelja kod 40 pacijenata koji su bolovali od Kronove bolesti i koji su već bili na stalnoj dnevnoj dozi lekova. Ova početna stabilna doza lekova održavana je do 2. nedelje, nakon čega je započet definisani raspored zamene, tako da su početkom desete nedelje pacijenti bili bez lekova.

Istraživači su otkrili da je postojalo značajno poboljšanje simptoma kronove bolesti kod 18 pacijenata (90 procenata) koji su primili pelin uprkos smanjenju lekova. Posle osam nedelja tretmana pelinom, u ovoj grupi kod 13 pacijenata (65 odsto) nastala je gotovo potpuna remisija simptoma u poređenju sa nijednim u placebo grupi. Ova remisija trajala je do kraja perioda posmatranja, koji je bio 20 nedelja (12 nedelja kasnije), a dodatak lekova nije bio potreban.

Rezultati su bili zaista impresivni i ukazuju na to da pelin može smanjiti ili eliminisati potrebu za lekovima kod pacijenata sa kronovom bolesti. Pored toga, rezultati pokazuju da pelin ima pozitivne efekte na raspoloženje i kvalitet života, što nije postignuto drugim standardnim lekovima kronove bolesti.

5. Pelin sadrži antimikrobna i antifungalna svojstva

In vitro studije su pokazale da esencijalna ulja pelina imaju antimikrobnu aktivnost. Istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je da ulje pelina pokazuje širok spektar antimikrobnih aktivnosti protiv nekoliko bakterijskih vrsta, uključujući E. coli i salmonelu. Procenjuje se da salmonela svake godine uzrokuje 1 milion slučajeva trovanja hranom samo u Sjedinjenim Državama, sa 19.000 hospitalizacija i 380 smrtnih slučajeva. E. coli je još jedna vrsta bakterije koja može izazvati niz problema, od dijareje i infekcije urinarnog trakta do upale pluća i drugih bolesti.

Pelin ne samo da ubija bakterije, već se pokazalo da ubija i gljivice. Esencijalno ulje destilirano iz vazdušnih delova Artemisia absinthium inhibiralo je rast veoma širokog spektra testiranih gljiva (11 da budemo precizni tačno). Esencijalno ulje pelina takođe je pokazalo antioksidativna svojstva tokom testiranja.

Druga studija objavljena u Planta Medica pokazala je da je A. absinthium ulje inhibiralo rast Candida albicans. Ovo je najčešća vrsta infekcije koja se može naći u ustima, crevima ili vagini, a može uticati na kožu i sluznice. Candida albicans može izazvati sve vrste uobičajenih ali i izuzetno neželjenih simptoma kandide.

6. Tretira SIBO (porast broja bakterija u stomaku)

Mnogi ljudi se okreću prirodnim i alternativnim tretmanima kada su u pitanju problemi sa gastrotestinalnim zdravljem i to sa dobrim razlogom. Istraživanja pokazuju da su biljni lekovi, kao što je pelin, veoma dobri u borbi protiv štetnih bakterija koje napadaju creva ili simptoma SIBO.

Tipičan tretman SIBO je ograničen na oralne antibiotike sa različitim stepenima efikasnosti. Istraživanje sprovedeno 2014. godine je obuhvatilo 104 nova SIBO pacijenta koji su testirani tako što su uzimali visoku dozu rifaksimina ili biljnu terapiju dnevno tokom četiri nedelje. Biljni proizvodi su bili posebno odabrani jer su sadržavali antimikrobna biljna sredstva poput pelina, origano ulja, ekstrakta majčine dušice i berberina, za koje se pokazalo da pružaju širok spektar dejstva protiv različitih tipova bakterija koje su najčešće uključene u SIBO.

Od pacijenata koji su primili biljnu terapiju, 46 odsto nije pokazalo nikakve dokaze o SIBO na narednim testovima u poređenju sa 34 odsto korisnika rifaksimina. Neželjeni efekti prijavljeni među onima koji uzimaju rifaksimin uključuju anafilaksiju, koprivnjaču, dijareju i pseudomembrazivni kolitis, dok je u grupi koja je primala biljnu terapiju prijavljen samo jedan slučaj dijareje i nikakvi drugi neželjeni efekti.

Studija je zaključila da su biljne terapije barem jednako efikasne kao rifaksimin za lečenje SIBO. Pored toga, biljna terapija pelinom čini se jednako efikasnom kao trostruka antibiotska terapija za pojedince koji ne reaguju na rifaksimin.

Poreklo biljke pelin i hemijski sastav

apsint piće

Šta je tačno pelin? Artemisia absinthium je mirisna, višegodišnja biljka koja pripada porodici Asteraceae ili Compositae, poznatija kao porodica krasuljuka. Ova biljka oslobađa aromatični miris i ima snažan gorak ukus. Mnoge vrste porodice artemisia imaju tendenciju da imaju lekovita svojstva. Tu mislimo na Artemisia vulgaris, ili divlji pelin, drugu lekovitu biljku.

Pelin poreklo vodi iz Evrope, delove Afrike i Azije. Danas je prisutan i u SAD, najčešće uz puteve ili staze. Takođe nazvan žbunasti pelin, Artemisia absinthium je biljka koja obično raste do visine od 30 cm do jednog metra. Ima sivo-zelene ili bele stabljike pokrivene finim dlakama i žućkasto-zelenim listovima koji su dlakavi i meki. Listovi biljke imaju žlezde koje sadrže čestice smole u kojima se čuva prirodni insekticid.

Slatki pelin (Artemisia annua) je česta vrsta pelina koji se može pronaći u nekim delovima Azije sa umerenom klimom ali ga ima i u delovima Severne Amerike.

Slatki pelin se može koristiti u svežem stanju ili sušen. Svi vazdušasti delovi biljke (stabljika, lišće i cvet) imaju medicinsku upotrebu. Esencijalno ulje se izdvaja iz listova i cvetnih vrhova parnom destilacijom. Jedno istraživanje eteričnog ulja Artemisia absinthium biljke pokazalo je da ono sadrži najmanje 28 komponenti koje predstavljaju 93.3 odsto ulja. Glavne komponente su β-pinen (23.8 odsto) i β-tujon (18.6 procenata).

Tujon je potencijalno otrovna hemikalija koja se nalazi u pelinu. Destilat ove biljke u alkoholu povećava koncentraciju tujona, a to je upravo ono što apsint čini pićem koje izaziva kontroverze.

Među biološki aktivnim komponentama pelina su:

acetileni (estri trans-dehidromatrikarije, C13 i C14 trans-spiroketalenol etar i drugi)

askorbinska kiselina (vitamin C)

azuleni (hamazulene, dihidrohamazuleni, bisabolen, kamfen, katinen, sabinen, trans-sabinilacetat, felandren, pinen i drugi)

karotenoidi
flavonoidi (kvercitin 3-glukozid, kvercitin 3-ramnoglukozid, spinacetin 3-glukozid, spinacetin 3-ramnoglukozid i drugi)

lignine (diayangambin i epiyangambin)

fenolne kiseline (p-hidroksifenilacetična, p-kumarinska, hlorogena, protokatehuinska, vanilinska, siringinska kiselina i druge)

tanini
tujoni i izotujoni

seskviterpenski laktoni (absintin, artabsin, anabsintin, artemetin, artemisinin, arabsin, artabin, artabsinolidi, artemolin, matricin, izoabsintin i drugi).

Istorija pelina i zanimljive činjenice

Vinsent van Gog

Ime pelina proizilazi iz drevne upotrebe biljke i njegovih ekstrakata kao anthelmintika, antiparazitnog leka koji proteruje parazitske crve i druge unutrašnje parazite iz tela.

U drevnim egipatskim vremenima, to je bila često korišćena lekovita biljka, posebno za bolove u  analnom regionu ali i kao dodatak vinu. Kasnije je korišćena u evropskoj narodnoj medicini za izazivanje porođaja. Biljka, kao deo jakog čaja, tradicionalno se koristi u Evropi, ali i kao gorki napitak za stabilizovanje stanja u stomaku i kako bi se sprečio zatvor.

Za Apsint, omiljeno alkoholno piće u Francuskoj u 19. veku, navodi se da dovodi do zavisnosti kao i da je povezan sa velikim brojem ozbiljnih neželjenih efekata poznatih kao apsintizam ili nepovratno oštećenje centralnog nervnog sistema.

Apsint je postao popularan zahvaljujući nekim od najpoznatijih pisaca i umetnika, među kojima su Ernest Hemingvej, Anri d’ Tuluz-Lotrek, Eduard Mane, Edgar Dega, Vinsent van Gog, Pablo Pikaso i Oskar Vajld. Manični depresivni slikar Vinsent van Gog je bio je zavisnik od apsinta, a neki kažu da je njegovo stalno opijanje ovim pićem dovelo do nastanka velikog broja slika na kojima preovladavaju zelene ili žućkaste nijanse (zahvaljujući halucinacijskim efektima tujona) – te da je pelin zapravo povećao njegovu epilepsiju.

Apsint je alkoholno piće sa ukusom anisa a među njegovim sastojcima su cvetovi i listovi pelina, anisa i komorača. Ovo piće je zabranjeno u Sjedinjenim Državama, kao i u mnogim drugim zemljama. Međutim, u nekim zemljama Evropske unije ovo piće nije zabranjeno sve dok je sadržaj tujona manji od 35 miligrama po kilogramu.

Tujon je potencijalno otrovna hemikalija koja se nalazi u pelinu. Alkoholna destilacija pelina povećava koncentraciju tujona. Ekstrakt pelina bez tujona se koristi kao aroma u alkoholnim pićima poput vermuta.

Pelin ili hemijske komponente potekle od njega opisane su u mnogim romanima, igranim i drugim umetničkim oblicima, od Drakule do Romea i Julije.

Postoji i nekoliko biblijskih referenci o ovoj biljci. Reč „pelin“ se pojavljuje nekoliko puta u Starom zavetu, prevedeno iz hebrejskog pojma la’anah (što znači „prokletstvo“ na arapskom i hebrejskom). Takođe se pominje i u Novom zavetu u Knjizi Otkrivenja: „Treći anđeo zasvira svojom trubljom: i, iz neba, jedna ogromna zvijezda pade, paleći sve kao jednu zublju. Ona pade na trećinu rijeka i na izvore voda. Njeno je ime: Pelin. Trećina voda postade voda pelinova, i mnogi ljudi umriješe zbog voda koje bijahu postale gorke.“ (Knjiga otkrivenja 8: 10-11).

Recepti za korišćenje Pelina

Pelin je komercijalno dostupan u prodavnicama zdrave hrane i on-line prodavnicama u vidu esencijalnog ulja, kao i u obliku kapsula, tableta, tinktura i tečnih ekstrakata. Takođe se može koristiti u svežem ili suvom obliku za različite napitke ili čaj.

Najbolje je da se koristi u suvom obliku, koji sadrži malo, gotovo nimalo, tujona. Da biste napravili napitak ili čaj od pelina, uzmite od pola do jedne kafene kašičice osušenog ili svežeg pelina i stavite u čašu vrele vode u trajanju od 5 do 15 minuta. Važno je da ne koristite više od jedne kašičice listova budući da je ukus jak i gorak. Duže vreme držanja u vodi će čaj učiniti jačim ali i gorčim. Pelin treba uzimati nezaslađen da bi imao bolji efekat, a gorčinu možete ublažiti dodavanjem osušenog peperminta ili anisa.

Čaj od pelina može naročito biti od pomoći za probavu, posebno pre teških obroka koji mogu prouzrokovati nadutost stomaka. Preparati su obično dostupni u tečnom stanju a jak gorki ukus je važna komponenta njegovog terapeutskog efekta na stomačne bolesti. Takođe se može povremeno uzimati i kao energetski napitak.

Za crevne probleme kao što su crvi ili paraziti, najbolje je uzimati prah pelina u obliku pilule.

Takođe možete koristiti pelin i druge botaničke proizvode u okviru domaćih gorkih napitaka koji imaju odličnu probavu pomoć.

Pelin bi trebalo uzeti samo pod nadzorom stručne osobe. Uvek ga treba uzimati u malim dozama, prema uputstvima i ne duže od četiri nedelje uzastopno.

Potencijalni neželjeni efekti pelina, alergije i interakcije

Pelin nije biljka za dugotrajnu upotrebu. Nije dozvoljeno prelaziti preporučene doze jer prekomerni unos pelina može biti vrlo toksičan. Preporuka je da se uzima u suvom obliku, koji sadrži malo, gotovo nimalo, isparljivog ulja tujona.

Uprava za hranu i lekove SAD navodi da pelin nije bezbedan za korišćenje zbog toksičnosti tujonskog ulja. Međutim, smatra se da je siguran kada se uzima preko usta u količinama koje se najčešće nalaze u hrani i pićima, uključujući gorka pića i vermut, sve dok su ti proizvodi bez tujona. Korišćenje Pelina duže od četiri nedelje ili u višim od preporučenih doza može dovesti do mučnine, povraćanja, nemira, nesanice, vrtoglavice, drhtavice i napada.

Proizvodi od pelina koji sadrže tujone, poput apsinta, mogu biti nebezbedni kada se uzimaju preko usta. Efekti apsinta/tujona mogu uključivati nemir, teškoće pri spavanju, noćne more, napad, vrtoglavicu, drhtavicu, poremećaj mišića, otkazivanje bubrega, povraćanje, stomačne grčeve, zadržavanje urina, žeđ, utrnjenost ruku i nogu, paralizu i smrt.

Nemojte uzimati ovu biljku u bilo kom obliku ako ste trudni ili dojite. Postoje dokumentovani  dokazi o tome da ova biljka izaziva pobačaj i izaziva obimnije menstrualno krvarenje.

Ako ste alergični na ambroziju i druge biljke iz familije Asteraceae/Compositae, onda pelin može izazvati alergijsku reakciju.

Ako imate porfiriju (grupu poremećaja koja je posledica nastanka prirodnih hemikalija koje proizvode porfirin u telu), onda morate znati da je tujon prisutan u pelinskom ulju i da može povećati proizvodnju hemikalija u telu zvanim porfirini, što može pogoršati stanje pacijenta.

Ako imate epilepsiju ili bilo koji drugi poremećaj napada, razgovarajte sa svojim lekarom pre korišćenja ove biljke. Tujon u pelinu uzrokuje napade, naročito kod ljudi koji imaju tendenciju ka tome.

Pelin se ne preporučuje osobama sa poremećajem rada bubrega. Ulje može dovesti do otkaza bubrega. Ako imate problema sa bubrezima, nemojte uzimati ovu biljku pre razgovora sa odabranim doktorom.

Ne savetuje se korišćenje esencijalnog ulja u aromaterapiji, jer sadrži izuzetno visoku količinu tujona, koji je konvulzant i neurotoksin.

Budite oprezni i razgovarajte sa lekarom pre nego što pomešate pelin sa bilo kojim antikonvulzantom, lekom koji se koristi za sprečavanje napada. Pošto ovi lekovi i pelin mogu da utiču na hemikalije mozga, ova biljka može smanjiti efikasnost antikonvulzanata.

Finalne informacije o pelinu

Apsint je biljni napitak izrađen od pelina, anisa i komorača, ali to nije sve za šta je pelin dobar. Koristi se za uklanjanje različitih parazita u crevima i izvor je ključnog sastojka za biljni artemisinin koji je najmoćniji lek za malariju koji je dostupan na tržištu.

Takođe je dokazano da ubija ćelije raka i leči anoreksiju, nesanicu, anemiju, nedostatak apetita, nadimanje, bolove u stomaku, žuticu i probavu.

Konkretno, dokazano je da ova biljka leči od malarije, ubija ćelije raka dojke, oslobađa parazita, leči Kronovu bolest, ima antimikrobne i antifungalne odlike i uspešna je u smanjenju rasta bakterija.

Pelin je komercijalno dostupan u prodavnicama zdrave hrane i on-line prodavnicama u vidu esencijalnog ulja, kao i u obliku kapsula, tableta, tinktura i tečnih ekstrakata. Takođe se može koristiti u svežoj ili sušenoj formi za napitak ili čaj.

Pelin bi trebalo uzimati samo pod nadzorom stručne osobe. Uvek se mora uzimati u malim dozama prema uputstvima i ne duže od četiri nedelje uzastopno.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X