pankreatin

Šta je to pankreatin?

3 minutes, 58 seconds Read

Pankreatin je kombinacija digestivnih enzima (proteina). Ove enzime normalno proizvode pankreas i važni su za varenje masti, proteina i šećera.

Pankreatin se koristi da zameni digestivne enzime kada telo nema dovoljno sopstvenih. Određeni medicinski uslovi mogu uzrokovati ovaj nedostatak enzima, kao što su cistična fibroza, pankreatitis, kancer pankreasa ili operacija pankreasa.

Pankreatin se takođe može koristiti za lečenje stanja koje se zove statorarija (retke, masne stolice).

Pankreatin se takođe može koristiti za svrhe koje nisu navedene u ovom vodiču za lekove.

Ne biste trebali uzimati pankreatin ako ste alergični na svinjske proteine ili ako imate iznenadnu pojavu pankreatitisa ili pogoršanje dugotrajnog problema sa radom pankreasa.

Da biste bili sigurni da je pankreatin bezbedan za vas, obavestite svog doktora ako imate:

Kada je reč o trudnicama, nije poznato da li pankreatin šteti nerođenoj bebi. Nemojte koristiti ovaj lek bez lekarskog saveta ako ste trudni.

Nije poznato da li pankreatin prolazi u majčino mleko niti da li može naneti štetu bebi koja doji.

Nemojte koristiti ovaj lek bez lekarskog saveta ako dojite bebu.

Neželjeni efekti pankreatina

Zatražite hitnu medicinsku pomoć ako imate bilo koji od ovih znakova alergijske reakcije: osip, otežano disanje, oticanje lica, usana, jezika ili grla.

Odmah pozovite svog doktora ako imate:

  • jake mučnine, povraćate ili imate dijareju,
  • jake stomačne bolove
  • natečene ili bolne zglobove
  • bilo kakve izmene koje primetite.

Među uobičajenim neželjenim efektima su:

  • mučnina, blagi stomačni bol,
  • dijareja ili
  • blagi kožni osip.

Ovo nije potpuna lista neželjenih efekata, već se mogu pojaviti i neki drugi. Pozovite svog lekara za lekarski savet o neželjenim efektima.

Pankreatin i njegove interakcije

Nemojte uzimati bilo koji drugi digestivni enzim, osim ako vaš  lekar tako ne kaže.

Izbegavajte uzimanje antacida 1 sat pre ili posle uzimanja pankreatina.

Ostali lekovi mogu da ostvare interakciju sa pankreatinom, uključujući lekove koji se dobijaju na recept i lekove bez recepta, vitamine i biljne proizvode. Obavestite svakog od vaših lekara o svim lekovima koje trenutno koristite i o svakom leku koji počinjete ili prestajete da uzimate.

Doziranje pankreatina

Koristite ga tačno onako kako je navedeno na pakovanju ili kako vam je propisao vaš lekar. Vaš lekar može povremeno da promeni dozu koju uzimate kako bi se postigao najbolji rezultat. Ne koristite ga u većim ili manjim količinama ili duže od preporučenog.

Pankreatin treba uzimati sa obrokom ili užinom.

Uzimajte pankreatin sa punom čašom vode.

Nemojte držati tabletu u ustima. Lek može dovesti do iritacije unutrašnjosti usta.

Nemojte mrviti, žvakati ili deliti tablete pankreatina. Progutajte je celu.

Da biste bili sigurni da ovaj lek pomaže vašem stanju, možda će vam biti potrebni česti testovi krvi. Ne možete primetiti nikakvu promenu u vašim simptomima, ali vaš test krvi će pomoći doktoru da odredi koliko dugo će vas lečiti pankreatinom.

Pozovite svog doktora ako se vaši simptomi ne poboljšaju ili ako se pogoršaju dok koristite pankreatin.

Pankreatin može biti samo deo kompletnog programa lečenja koji takođe podrazumeva i poseban način ishrane. Pratite plan ishrane koji vam je odredio vaš lekar ili savetnik za ishranu. Upoznajte se sa listom hrane koju morate jesti ili izbegavati da biste pomogli kontroli vašeg stanja.

Redovno koristite pankreatin da biste dobili najviše koristi, a možda ćete morati da koristite ovaj lek do kraja života.

Čuvati na sobnoj temperaturi daleko od vlage i toplote.

Ako vaš lekar promeni proizvođača leka, jačinu ili vrstu pankreatina, vaše doze se mogu promeniti. Pitajte svog farmaceuta ako imate bilo kakvih pitanja o novoj vrsti pankreatina koji dobijete u apoteci.

Uzmite propuštenu dozu čim se setite da ste preskočili uzimanje pankreatina. Preskočite propuštenu dozu ako je skoro vreme za narednu planiranu dozu. Nemojte uzimati dodatnu dozu leka da nadoknadite propuštene doze.

Uvek uzimajte pankreatin sa hranom.

Prodaja pankreatin

Pankreatin je kombinacija nekoliko digestivnih enzima koje proizvodi pankreas (pankreas). Pomaže u nadoknađivanju niskog nivoa ovih enzima, tako da može doći do normalnog razlaganja hranljivih sastojaka u želucu. Takođe pomaže kod alergija na hranu, poremećaja tankog creva, autoimunih bolesti i gubitka težine. Pankreatin se sastoji od enzima tripsina, amilaze i lipaze. Tripsin pomaže u razgradnji proteina na oligopeptide, amilaza razgrađuje skrob na oligosaharide i disaharid maltozu, a lipaza razgrađuje trigliceride na masne kiseline i glicerole. Pankreatin je dodatak ishrani koji se koristi za nadoknađivanje nedostajućih enzima u hrani koji se koriste u brojnim vitalnim procesima u telu.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *