Neke žene doživljavaju teške menstualne odlive tokom svog menstrualnog ciklusa. U proseku žena sa normalnim krvarenjem bi trebala izbaciti između 30 i 44 mililitra krvi tokom menstruacije. Svaka žena je jedinstvena i njen menstrualni ciklus bi trebao da bude redovan,ali kod nekih žena dolazi do obilnih krvarenja.Iz tog razloga ćemo vam objasniti šta se smatra normalnim opsegom menstrualnog ciklusa i iz kojih razloga dolazi do poremećaja i promena.

Teško menstrualno krvarenje se naziva menoragija.Ovaj poremećaj se definiše činjenicom da žena gubi 81 mililitar ili više krvi tokom menstrualnog ciklusa.

Simptomi:

obilno krvarenje odliv

Menstrualni ciklus koji traje preko 7 dana do 10 dana se još uveka smatra normanim ako žena ima normalno krvarenje.

Menjanje sanitarne podloge,tampona svakih sat vremena

Potreba da se udvostruči zaštita

Krvarenje kroz debelu zaštitu za vreme sna

Veliki krvni ugrušci

Osećaj umora i kratak dah

Uzroci manoragije

manoragija

Neke žene doživljavaju obilna krvarenja tokom njihovog menstrualnog ciklusa. Većina žena koje doživljavaju prekomerno krvarenje tokom njihovog menstrualnog ciklusa imaju ovulatornu disfunkciju, drugim rečima one nemaju pravilnu ovulaciju. To nastaje najčešće zbog hormonske neravnoteže.

Žene sa normalni menstrualnim ciklusom imaju balans estrogena i progesterona.Folikul stimulirajući hormon se oslopađa u hipofizi koja signalizira folikulu da oslobodi estrogen. Ovo je signal za endometrijum (oblaganje materice) da počne da raste u pripremi za ovulaciju, kontracepciju i implementaciju oplođene jajne ćelije.

Nastavlja se oslobađanje adekvatnih količina estrogena od jajne ćelije sve dok ne dostigne vrhunac sazrevanja,tad dolazi do oslobađanja luteinizirajućeg hormona. Ovo je signal da počne da se oslobađa progesteron i endometrijum se formira, priprema se za implementaciju. Oslobađanje LH signalizira da jajna ćelija bude odpuštena, to je ovulacija.

Obilno krvarenje i hormoni

Kod žena koje imaju menoragiju postoji poremećaj u oslobađanju hormona. Ovaj hormonski disbalans u telu se može manifestovati u vidu prekomernog krvarenja jer jedna funkcija u ovulatornog ciklusu nije izazvana i endometrijum može da poraste previše. Ako nije pušteno dovoljno esrtogena da pokrene LH, ne dolazi do ovulacije.

U tom slučaju se ne oslobađa dovoljno progesterona.Adekvatne količine estrogena i progesterona su potrebne da regulišu količinu krvi koja izgrađuje oblogu materice. Nedovoljni nivo progesterona je povezan sa teškim menstrualnim krvarenjima.

Menoragija takođe može da bude povezana i sa nekim drugim promenama u organizmu.Važno je da se se isključe drugi uzroci prekomernog menstrualnog krvarenja. Jedino tako se može dobiti prava dijagnoza. Važno je ako imate preterano menstualno krvarenje da odete kod doktora koj vam može pomoći da pronađete koji su uzroci ovog poremećaja da bi ste odredili koje će metode za lečenje biti najefikasnije. Važno je da kod preteranog menstrualnog krvarenja doktor uzme u obzir i neke druge faktore a to su:

Fibroidi materice i polipi

Endrometiroza

Poremećaj krvi uzrokovan problemom koagulacije,ovo može biti genetski pormećaj.

Antiinflamatorni i antikoagulansni lekovi ili biljke,enzimi koji se koriste u prekomernim dozama. Njih ne treba da koriste žene sa teškim menstrualnim krvarenjima.

Adenoimiosis je stanje koje se najčešće pojavljuje kod starijih žena koje se porode.

Problemi štitne žlezde.

Upala karlice

Bolesti jetre ili bubrega

Preventivno čišćenje jetre i lečenje je moguće biljnim prparatima. Više o čišćenju jetre možete pronaći u članku Recepti za sokove koji čiste jetru

Jetra takođe može da se očisti nekim biljkama i ekstraktima tih biljaka koje utiču čak i na neka teža oboljenja. Više o tome možete pročitati u članku Voće ove biljke štiti od raka,obnavlja krv i čuva jetru

Rak materice, grlića materice ili jajnika. 

Više informacija o miomu materice i prirodnom načinu lečenja možete pročitati u članku Biljna metoda lečenja mioma materice

Pobačaj, ako je ovo prvi put da imate teške menstrualne probleme i krvarenja postoji šansa da je to spontani pobačaj

Kad vaš lekar isključi ozbiljnije moguće faktore obilnog krvarenja kao što su navedeni, treba se pristupiti utvrđivanju dali je estrogen i progesteron unutar normalnog opsega.

Prirodni lekovi koji pomažu kod teškog menstrualnog krvarenja

Hormonalni poremećaji

vitexViteks :on utiče na hormonski balansu organizmu.Viteks normalizuje ovulaciju i nivo progesterona.U jednoj studiji koja je trajala 2 godine viteks je korišćen za lečenje 51 žene,kod 64% žena prijavljeno je poboljšanje u roku od 2 do 3 meseca.Viteks nema neželjenih efekata.
makaMaca:je hrana za endokrini sistem,pomaže kod hipofize i utiče na nadbubrežnu i štitnu žlezdu (utiče na hormonsku ravnotežu).Maca stimuliše i hrani hipofizu,deluje kao balans za hormonalni sistem.Kad je funkcija hipofize optimalna ceo endokrini sistem postaje balansiran.Maca pruža hormonski balans i kontroliše proizvodnju hormona.
dim
DIM
:reguliše nivo estrogena
progesteron kremaProgetseron krema:povećava prirodnim putem utrljavanjem u kožu nivo progesterona,dopunjava nivoe ovog hormona i dovodi do prirodne ravnoteže.

Za regulaciju hormonskih poremećaja koji mogu da poremete cikluse i utiču na promene poput nastanka nekih hormonski zavisnih tipova kancera usled pojačanog delovanja estrogena na estrogen receptore najbolji preparat je indol 3 karbionol o kome možete više pročitati u članku Efekti I3C na estrogen metabolizam

Biljna podrška za vreme teškog menstrualnog krvarenja

Slow Flow: ovo je mešavina biljnog porekla koja normalizuje krvarenje i koristi se prilikom obilnog krvarenja. Slow flow sadrži koren đumbira, zimzelen biljku, cvet hajdučke trave i još nekoliko biljaka koje zaustavljaju obimno krvarenje.

Biljna podrška za teško menstrualno krvarenje i anemiju:

Kod žena sa teškim menstrualnim krvarenjem dolazi do nedostatka gvožđa poremećaja poznatog kao anemija. Ako ovaj poremćaj nije kontrolisan posle obilnog krvarenja usled nedostatka gvoždja odliv krvi može da se nastavi. Važno je da se ovakvim osobama dopuni ishrana namirnicama koje sadže više gvožđa.

Meso bogato gvožđem:

Crveno meso

Jaja

Piletina

Losos

Biljke bogate gvožđem:

Kopriva

Pasulj

Blitva

Semnke suncokreta i bundeve

Ovo je recept za čaj koji može da se pije zbog obilnog krvarenja i već posle 4 nedelje daje odlične rezultate:

Ujutru pre doručka na prazan stomak popiti mešavinu čaja od biljaka 25 grama žalfije, 25 grama hajdučke trave, 25 grama matičnjaka, 25 grama islandske mahovine, 50 grama korena odoljena, 25 grama cveta arnike. jednu čajnu kašiku skuvati u 250 ml vode. čaj treba ostaviti da odstoji 5 minuta.

Ovaj čaj treba piti i kad se krvarenje normalizuje.

Za probleme infektivne prirode uzrokvane prisustvom bakterija i virusa pogledajte ovaj preparat koji rešava sve promene nastale usled prisustva stranih tela i smanjuje njihovu koncentraciju za samo 30 dana.