odliv

Obilno krvarenje prilikom menstrualnog ciklusa – biljni tretman

Menstruacija se pojavljuje kod žena, onda kada su one spremne za reprodukciju. Postoje mnogi mitovi o menstruaciji. Za ovo stanje žene vezane su mnoge bapske priče. Mi vamo donosimo nekoliko mitova i istina o menstruaciji. 

Ne smijete plivati za vrijeme menstruacije

Ko kaže da je plivanje nezdravo za žene koje imaju menstruaciju? Postoje mnoge priče i o tome kako je za vrijeme menstruacije nezdravo hodati ili trčati. Možda je kupanje prije mnogo godina za vrijeme menstruacije bilo nepoželjno zbog straha od širenja krvi u vodi. Tamponi prije nisu bili na tržištu. Plivanje je također bilo izbjegavano zbog smanjenja menstrualnih grčeva. Međutim, plivanje od 10-15 minuta tokom menstruacije je dobro za zdravlje. Ono zapravo smanjuje menstrualne grčeve.

Ne možete ostati u drugom stanju za vrijeme menstruacije

Ovulacija se može dogoditi u bilo koje vrijeme. Bez obzira na vrijeme, možete naprimjer ovulirati zbog uzbuđenja. Nemojte biti baš previše slobodni u uživanju sa vašim partnerom. Uvijek radije koristite zaštitu kako bi izbjegli neželjenu trudnoću.

Ne smijete prati kosu za vrijeme menstruacije

U nekim kulturama žene za vrijeme menstruacije ne rade kućanske poslove. U tim kulturama se vjeruje da žene nisu čiste u tih 5 – 6 dana. Pa zbog toga, postoji i ovaj mit koji kaže da trebate oprati kosu poslije menstruacije, a ne za vrijeme nje. Međutim, taj mit naravno nije tačan. Možete prati kosu svaki dan. Topla voda smanjuje menstrualne grčeve. 

Samo majke imaju velika krvarenja

Postoje mnoge djevojke koje pretjerano krvare  prije braka. Samo je mit da žene koje su rodile krvare više. Hormonska neravnoteža uzrokuje povećanje protoka krvi. Također nepravilne menstruacije i nedostatak progesterona uzrokuje teška krvarenja.

Izbjegavajte vježbanje za vrijeme menstruacije

Ukoliko patite od teških grčeva, možete vježbati nekoliko minuta, čak i dok imate menstruaciju. Prema mnogim istraživanjima, aerobne vježbe poput trčanja, plivanja, hodanja, trčanja i sl., idealni su za to vrijeme.

dim

Menstrualni odliv

Neke žene doživljavaju teške menstualne odlive tokom svog menstrualnog ciklusa. U proseku žena sa normalnim krvarenjem bi trebala izbaciti između 30 i 44 mililitra krvi tokom menstruacije. Svaka žena je jedinstvena i njen menstrualni ciklus bi trebao da bude redovan,ali kod nekih žena dolazi do obilnih krvarenja.Iz tog razloga ćemo vam objasniti šta se smatra normalnim opsegom menstrualnog ciklusa i iz kojih razloga dolazi do poremećaja i promena.

Teško menstrualno krvarenje se naziva menoragija.Ovaj poremećaj se definiše činjenicom da žena gubi 81 mililitar ili više krvi tokom menstrualnog ciklusa.

Simptomi:

obilno krvarenje odliv

Menstrualni ciklus koji traje preko 7 dana do 10 dana se još uveka smatra normanim ako žena ima normalno krvarenje.

Menjanje sanitarne podloge,tampona svakih sat vremena

Potreba da se udvostruči zaštita

Krvarenje kroz debelu zaštitu za vreme sna

Veliki krvni ugrušci

Osećaj umora i kratak dah

Uzroci manoragije

manoragija

Neke žene doživljavaju obilna krvarenja tokom njihovog menstrualnog ciklusa. Većina žena koje doživljavaju prekomerno krvarenje tokom njihovog menstrualnog ciklusa imaju ovulatornu disfunkciju, drugim rečima one nemaju pravilnu ovulaciju. To nastaje najčešće zbog hormonske neravnoteže.

Žene sa normalni menstrualnim ciklusom imaju balans estrogena i progesterona.Folikul stimulirajući hormon se oslopađa u hipofizi koja signalizira folikulu da oslobodi estrogen. Ovo je signal za endometrijum (oblaganje materice) da počne da raste u pripremi za ovulaciju, kontracepciju i implementaciju oplođene jajne ćelije.

Nastavlja se oslobađanje adekvatnih količina estrogena od jajne ćelije sve dok ne dostigne vrhunac sazrevanja,tad dolazi do oslobađanja luteinizirajućeg hormona. Ovo je signal da počne da se oslobađa progesteron i endometrijum se formira, priprema se za implementaciju. Oslobađanje LH signalizira da jajna ćelija bude odpuštena, to je ovulacija.

Obilno krvarenje i hormoni

Kod žena koje imaju menoragiju postoji poremećaj u oslobađanju hormona. Ovaj hormonski disbalans u telu se može manifestovati u vidu prekomernog krvarenja jer jedna funkcija u ovulatornog ciklusu nije izazvana i endometrijum može da poraste previše. Ako nije pušteno dovoljno esrtogena da pokrene LH, ne dolazi do ovulacije.

U tom slučaju se ne oslobađa dovoljno progesterona.Adekvatne količine estrogena i progesterona su potrebne da regulišu količinu krvi koja izgrađuje oblogu materice. Nedovoljni nivo progesterona je povezan sa teškim menstrualnim krvarenjima.

Menoragija takođe može da bude povezana i sa nekim drugim promenama u organizmu.Važno je da se se isključe drugi uzroci prekomernog menstrualnog krvarenja. Jedino tako se može dobiti prava dijagnoza. Važno je ako imate preterano menstualno krvarenje da odete kod doktora koj vam može pomoći da pronađete koji su uzroci ovog poremećaja da bi ste odredili koje će metode za lečenje biti najefikasnije. Važno je da kod preteranog menstrualnog krvarenja doktor uzme u obzir i neke druge faktore a to su:

Fibroidi materice i polipi

Endrometiroza

Poremećaj krvi uzrokovan problemom koagulacije,ovo može biti genetski pormećaj.

Antiinflamatorni i antikoagulansni lekovi ili biljke,enzimi koji se koriste u prekomernim dozama. Njih ne treba da koriste žene sa teškim menstrualnim krvarenjima.

Adenoimiosis je stanje koje se najčešće pojavljuje kod starijih žena koje se porode.

Problemi štitne žlezde.

Upala karlice

Bolesti jetre ili bubrega

Preventivno čišćenje jetre i lečenje je moguće biljnim prparatima. Više o čišćenju jetre možete pronaći u članku Recepti za sokove koji čiste jetru

Jetra takođe može da se očisti nekim biljkama i ekstraktima tih biljaka koje utiču čak i na neka teža oboljenja. Više o tome možete pročitati u članku Voće ove biljke štiti od raka,obnavlja krv i čuva jetru

Rak materice, grlića materice ili jajnika. 

Više informacija o miomu materice i prirodnom načinu lečenja možete pročitati u članku Biljna metoda lečenja mioma materice

Pobačaj, ako je ovo prvi put da imate teške menstrualne probleme i krvarenja postoji šansa da je to spontani pobačaj

Kad vaš lekar isključi ozbiljnije moguće faktore obilnog krvarenja kao što su navedeni, treba se pristupiti utvrđivanju dali je estrogen i progesteron unutar normalnog opsega.

Prirodni lekovi koji pomažu kod teškog menstrualnog krvarenja

Viteks :on utiče na hormonski balansu organizmu.Viteks normalizuje ovulaciju i nivo progesterona.U jednoj studiji koja je trajala 2 godine viteks je korišćen za lečenje 51 žene,kod 64% žena prijavljeno je poboljšanje u roku od 2 do 3 meseca.Viteks nema neželjenih efekata.

Maca:je hrana za endokrini sistem,pomaže kod hipofize i utiče na nadbubrežnu i štitnu žlezdu (utiče na hormonsku ravnotežu).Maca stimuliše i hrani hipofizu,deluje kao balans za hormonalni sistem.Kad je funkcija hipofize optimalna ceo endokrini sistem postaje balansiran.Maca pruža hormonski balans i kontroliše proizvodnju hormona.

DIM: reguliše nivo estrogena više o ovom jedninjenju ovde DIM

Progetseron krema: povećava prirodnim putem utrljavanjem u kožu nivo progesterona,dopunjava nivoe ovog hormona i dovodi do prirodne ravnoteže

Vitex Agnus cactus facebook

Biljna podrška za vreme teškog menstrualnog krvarenja

Slow Flow: ovo je mešavina biljnog porekla koja normalizuje krvarenje i koristi se prilikom obilnog krvarenja. Slow flow sadrži koren đumbira, zimzelen biljku, cvet hajdučke trave i još nekoliko biljaka koje zaustavljaju obimno krvarenje.

Biljna podrška za teško menstrualno krvarenje i anemiju:

Kod žena sa teškim menstrualnim krvarenjem dolazi do nedostatka gvožđa poremećaja poznatog kao anemija. Ako ovaj poremćaj nije kontrolisan posle obilnog krvarenja usled nedostatka gvoždja odliv krvi može da se nastavi. Važno je da se ovakvim osobama dopuni ishrana namirnicama koje sadže više gvožđa.

Meso bogato gvožđem:

Crveno meso

Jaja

Piletina

Losos

Biljke bogate gvožđem:

Kopriva

Pasulj

Blitva

Semnke suncokreta i bundeve

Ovo je recept za čaj koji može da se pije zbog obilnog krvarenja i već posle 4 nedelje daje odlične rezultate:

Ujutru pre doručka na prazan stomak popiti mešavinu čaja od biljaka 25 grama žalfije, 25 grama hajdučke trave, 25 grama matičnjaka, 25 grama islandske mahovine, 50 grama korena odoljena, 25 grama cveta arnike. jednu čajnu kašiku skuvati u 250 ml vode. čaj treba ostaviti da odstoji 5 minuta.

Ovaj čaj treba piti i kad se krvarenje normalizuje.

Za probleme infektivne prirode uzrokvane prisustvom bakterija i virusa pogledajte ovaj preparat koji rešava sve promene nastale usled prisustva stranih tela i smanjuje njihovu koncentraciju za samo 30 dana.

Imate problema sa krvarenjem, hormonima kontaktirajte profesionalnog nutricionistu radi konsultacija

Imate mogućnost da dobijete sve informacije vezane za problem sa hormonima i punu podršku vašem metabolizmu u vidu pravilne ishrane, suplemenata. Hormonski poremećaj kod žena može da aktivira neke druge mnogo neprijatnije i opasnije bolesti. Zakažite Vaš termin putem kontakt forme.
Naš tim nutricionista i fitoterapeuta će napraviti najbolje rešenje za vas uz konsultacije sa vašim lekarom.
Rešite se Vaših problema uz naše savjete i pomoć.

  Popunite polja ispod radi kontakta.

  Upotreba lekovitog bilja u terapiji oboljenja ženskih polnih organa

  U terapiji oboljenja reproduktivnih organa koristi se različito bilje: kamilica, odljen, hajdučka trava, virak, matičnjak, kantarion, nana, anis, list kupine i šumske jagode, petrovac i neke druge biljke.

  Kod neredovnih menstruacija najčešće se upotrebljavaju čajevi spremljeni od aromatičnog bilja blagog dejstva (kamilica, nana, odoljen, kantarion, anis….), a za ublažavanje i smanjivanje bolova i odliva koristi se bilje oporog ukusa (list kupine, šumske jagode, petrovac, hrastova kora).

  Za ispiranje ženskih polnih organa koristi se bilje bogato taninima, sluzi i etarskim uljem, kao što su kamilica, žuta i bela hajdučka trava, orahov list i dr. Protiv belog pranja (leukoreja) koriste se čajevi od biljaka: žalfije, petrovca, hajdučke trave, vranilove trave i dr

   Za regulisanje menstrualnog ciklusa

  Pomešati po1 supenu kašiku sitno iseckanog bilja: hajdučke trave, kantariona, korena šumske jagode, ruzmarina i rusomače. Dobijenu mešavinu bilja preliti sa 1L ključale vode. Poklopiti, ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i dobijeni čaj piti u toku dana umesto vode.

  Čaj protiv belog pranja – za piće i ispiranje genitalija

  Pomešati 2 supene kašike žalfije, i po jednu (1) cveta belog sleza, lista koprive, lista kupine, cveta zove i hajdučke trave, kantariona i kore vrbe. Dobijenu smešu bilja preliti sa 1600 ml ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 90 minuta. Procediti i piti 3 puta dnevno po 150 ml čaja, a ostatak (1000 ml) koristi za ispiranje genitalnih organa i to dva puta po 500 ml. Čaj za ispiranje mora biti mlak i treba da ostane u vagini 5 minuta. Terapiju ponavljati svaki drugi dan, a ukupno vreme trajanja terapije je 10 dana.

  Napomena: Svakodnevna masaža trbuha i leđa tokom nedelje pred menstruaciju sprečava pojavu grčeva jer opušta mišiće. Trbuh masirajte sami suncokretovim ili bademovim uljem.

  Share

  author

  Miko Lamberto

  Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

  Similar Posts