natokinaza

Natokinaza – Enzim koji snižava pritisak i razbija krvne ugruške

Ako niste upoznati sa natokinazom, niste jedini. Ona se može opisati kao enzim koji je prečišćen i izvučen iz bakterije Bacillus subtilis (tj. natto), tradicionalne japanske hrane napravljene od fermentisane soje koja se koristi već milenijumima. Kako je natokinaza značajna za zdravlje? Odgovor je višestruko, jer je utvrđeno da je značajna i u lečenju i prevenciji bolesti.

Prednosti uključuju dramatičan efekat na krvne ugruške; takođe nedavno istraživanje utvrdilo je kako enzim utiče na ponavljajuće probleme sa sinusima. Posebno tokom hladnijeg vremena u godini, uobičajena bolest su problemi sa prehladama, koji se mogu pretvoriti u brojne varijante, uključujući upalu sinusa. Simptomi nisu prijatni (postoji nekoliko različitih problema) i mogu dovesti do hronične upale sinusa (CRS) i / ili nazalnih polipa.

Natokinaza studija

Dr. Michael Murray stavlja digestivne enzime na testiranje

Nedavna studija ukazuje na to da je natokinaza efikasan način za borbu sa ovim i srodnim simptomima. Podržavaoc prirodnog zdravlja Dr. Michael Murray navodi da natokinaza ima sposobnost da proizvodi snažne efekte za poboljšanje CRS, daleko bolje od konvencionalnih lekova. On objašnjava kako se proizvodi natokinaza:

Enzim natokinaza se stvara dodavanjem bakterije Bacillus natto u kuvanu soju. Bakterije u reakciji sa sojom sekretuju natokinazu. Najpopularnija i naučno proučavana primena natokinaze fokusirala se na njenu moćnu fibrinolitičku aktivnost.

Ovo znači da ona razbija fibrinogen, komponentu krvnih ugrušaka i aterosklerotičkih nagomilavanja. Povećani nivoi fibrinogena su još jedan jasan faktor rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Jedan od najčešćih načina na koji se manifestuje visoka vrednost fibrinolitičkih nivoa u telu jeste putem razvijanja nazalnih polipa, pošto se naslanja na nazalnu mukozu. To je takođe jedan od razloga zašto su istraživači odlučili da odrede kako natokinaza može biti korisna za ovo stanje.

Šta je mukotični agent?

natokinaza i sluz
Natkoinaza smanjuje sekret

Mukolitik je sredstvo koje čini sluz – gustu supstancu koja čini ispljuvavanje teškim iz grla kada imate kašalj, a često doprinosi i „neproduktivnom“ kašlju – slabijom i tanjom, što olakšava njeno izbacivanje. Većina mukolitika se izdaje na recept, jer su hemijska jedinjenja, a ne prirodne supstance. Dalje, uočićete da kompanije koje proizvode ovu vrstu lekova, jasno pokazuju da je potrebno redovno uzimanje lekova da pravilno funkcionišu.

Dr. Michael Murra napominje da je za zdravlje nazalnih prolaza, sinusa i disajnih puteva važno da sekreti održavaju elastičnost i fluidnost u vašem respiratornom traktu. Ako je vaša sluz previše gusta, teško je da je se oslobodite, što potpomaže zapaljenju, blokira disajne puteve, otežava disanje i, kao rezultat ima formiranje polipa. Tu na scenu stupa natokinaza, poboljšavajući sekretaciju i delujući na upale i druge probleme. Pored toga:

„Ovaj efekat je sličan drugim enzimima kao što su bromelin i serapepdaza. I, ukazuje na to da natokinazu treba razmotriti za tretiranje stanja CRS, kao što su hronična opstruktivna plućna bolest (COPD), bronhitis i sinuzitis“.

Pozadina natokinaze: Šta je ona i šta čini?

Godine 1980. Hiroyuki Sumi iz Medicinske škole Univerziteta u Čikagu istraživao je aspekte konvencionalnih lekova na probleme sa zgrušavanjem krvi i pokušao je time što je nato smestio u petrijevu posudu sa krvnim ugruškom. Za 18 sati, krvni ugrušak se rastvorio – što je daleko manje vremena nego što se isti efekat ostvario sa lekovima propisanim za istu svrhu. Kasnije kliničke studije utvrdile su da natokinaza između ostalog radi i sledeće:

Rastvara višak fibrina u krvnim sudovima, čime poboljšava cirkulaciju, rastvara krvne ugruške i smanjuje rizik od ozbiljnih koagulacija, odnosno deluje aterotrombično preventivno.

Povećava HDL (dobar holesterol), optimizuje nivo holesterola i nema neželjenih efekata.

Smanjuje viskozitet krvi, čime zauzvrat poboljšava protok krvi i kasnije, smanjuje krvni pritisak.

Izaziva „značajno jaču trombolitičku aktivnost“ uporedivu sa onom drugog dobro poznatog razređivača krvi: aspirina, leka za koji se zna da izaziva krvarenje i čireve želuca

Može se apsorbovati vašim crevnim traktom kada se uzima oralno.

Natokinaza i smanjenje krvnog pritiska

Tokom 2016. godine istraživači su proučavali vezu između korišćenja natokinaze i sniženog krvnog pritiska i von Willebrand faktora, koji pomaže u stimulaciji zgrušavanja krvi i krvarenja nakon povrede. Von Willebrandova bolest je nasledno stanje koje otežava ovaj faktor (koji se odnosi na drugi poremećaj zgrušavanja poznat kao hemofilija). Prema studiji, korišćenje natokinaze bilo je povezano sa smanjenjem sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska.

Smanjenje sistolnog krvnog pritiska je zabeleženo kod oba pola, ali je bilo jače kod muškaraca koji konzumiraju natokinazu. Istraživači ističu da, iako je za ove uslove dostupan veliki broj farmaceutskih opcija, naročito „diuretici tiazidnog tipa, inhibitori angiotenzin-konvertujućih enzima / blokatori receptora angiotenzina II, blokatori kalcijumskih kanala i beta blokatori“, neželjena dejstva mogu uključivati:

Kontraindikacije, odnosno neželjene efekte.

Sinergijske efekti, koji mogu pogoršati efekte protokola, čineći sve kombinovane većim od pojedinačnih efekata.

Povećan rizik za pojedine osobe, kao što su oni sa dijabetičnom nefropatijom, odnosno oštećenjem bubrega uzrokovano dijabetesom, uključujući mogućnost oštećenja bubrežne funkcije, abnormalno nizak krvni pritisak (hipotenzija) i hiperkalemiju, odnosno situaciju kada je kalijum u krvi viši od normalnog.

Zapravo, u studiji se navodi:

Postoji rastuće interesovanje za ne-farmaceutske izvore inhibitora angiotenzin-konvertujućih enzima, kao i strategije zasnovane na korišćenju hrane za podršku kardiovaskularnim funkcijama i posebno za smanjenje hipertenzije.

Prirodne metode za smanjenje takvih inflamatornih stanja su veoma interesantne, a dijetetske komponente funkcionalne koristi za pacijenta sa hipertenzijom uključuju esencijalne masne kiseline u kojima postoje kardioprotektivne masne kiseline koje se nalaze u uljima ribe, lana, oraha, semena i algi i imaju poznate antiupalne aktivnosti.

Istraživanje o natokinazi

Studije na životinjama i ljudima su pokazale kako efektivno natokinaza (NK) pruža podršku cirkulatornom sistemu tako što se krv razređuje i rastvaraju ugrušci.

U jednoj studiji, psu sa hemijski indukovanim trombom u venu noge dat je sadržaj kapsule natokinaze, a ugrušci su rastvoreni u roku od pet sati.

Slična studija kod pacova sa indukovanom trombozom u karotidnoj arteriji pokazala je „znatno jaču trombolitičku aktivnost“ i povećan protok krvi od 62 procenta, u poređenju sa drugim enzima koji su ostvarili 15 procenata poboljšanja i nulti procenat cirkulacije krvi.

Prema Life Extension, još jedna studija na pacovima uključila je suplementaciju natokinazom tri nedelje pre i nakon endotelne povrede stomačnih arterija životinja. Rezultat je bio efikasnije zadebljanje i rastvaranje krvnih ugrušaka u blizini povrede, u poređenju sa kontrolnim životinjama koje nisu primile suplement.

Obzirom da viša krvna viskoznost i koagulacija mogu povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja, jedna studija uključivala je unos natokinaze kod zdravih osoba, kao i onih sa povišenim faktorima koji ukazuju na rizik od kardiovaskularnih oboljenja, uz značajno smanjenje nivoa fibrinogena u roku od dva meseca.

Pri dugim letovima (i vožnji vozila), postoji rizik je razvoja duboke venske tromboze ili krvnih ugrušaka, posebno kada osoba ne može da ustane i kreće se. Studija upoređuje efekte kombinacije natokinaze i piknogenola (izvedenih iz kora bora) i kontrolne grupe učesnika koji su primili plasibo, pri čemu je kod učesnika kontrolne grupe kod pet subjekata utvrđena tromboza odnosno nijedan slučaj u grupi koja je primala NK / piknogenol.

Pored toga, studije pokazuju da je dugovečnost japanaca koji konzumiraju nato (zanimljivo je da je jedan od derivata nato je vitamin K2) hiljadama godina značajno povećana. U daleko nižim životnim oblicima, životni vek nematoda (Caenorhabditis elegans) takođe je značajno produžen natokinazom.

Natokinaza: konvencionalni lekovi

Prethodno istraživanje natokinaze, koje uključuje saradnju između Univerziteta Kingdao u Kini i državnog univerziteta Oklahoma nazvalo je nato „čudesnom hranom” i utvrdilo jednu od njenih najznačajnijih prednosti: prevenciju srčanih bolesti.

U medicinskom svetu je dobro poznato da kada pacijenti pokazuju glavne rizike za primarni uzrok smrti u SAD – kardiovaskularne bolesti (CVD) – kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i dijabetes tipa 2, prvi korak je prepisati im lekove, predložiti bajpas operaciju ili angioplastiku kako bi izbacili višak naslaga od arterija ili preporučili razređivače krvi. Ovo poslednje može doneti ozbiljne neželjene efekte, uključujući:

  • Krvarenje (unutrašnje krvarenje)
  • Bol u stomaku i grčeve
  • Dijareju
  • Umor
  • Osećaj hladnoće
  • Oštećenje jetre
  • Gubitak kose
  • Mučninu

Međutim, naučnici shvataju da su krvni ugrušci još jedan faktor rizika za zdravlje srca. Rizik se povećava usled nekoliko faktora, a starost je jedna od njih.

“Iako naše telo proizvodi nekoliko enzima koji mogu da dovedu do stvaranja krvnih ugrušaka, ono proizvodi samo jedan enzim – plazmin – za njihovo rastvaranje. Problem je, što obzirom na starenje smanjuje se proizvodnja plazmina, čineći krv više podložnom koagulaciji i zgrušavanju.

Što je još gore, nivoi fibrinogena (protein zgrušavanja krvi) se povećavaju kako starimo. Visoki nivoi fibrinogena obično dovode do povećane agregacije trombocita, krvnih pločica i eventualnog srčanog ili moždanog udara … Sprečavanje krvnih ugrušaka, naročito kod starijih osoba, predstavlja presudan korak u sprečavanju srčanog i moždanog udara“.

Ključ je u prirodi, što je ono što natokinaza nudi. Prema Life Extension, natokinaza je dostupna za kupovinu od 1998. Imajte na umu da nato za hranu može biti napravljen od genetski modifikovane soje, pa se obavezno raspitajte da to nije slučaj.

Završne napomene o Natokinazi

Trenutno, naučnici kažu da je preporučena količina natokinaze u prahu dve kapsula od 100 miligrama dnevno. Ako se pitate o soji koja je sadrži, zapamtite da je natto fermentisana soja, a fermentacija uklanja nedostatke povezane sa jedenjem sirove ili kuvane soje. Možete čak i da napravite sopstveni natto kod kuće, a ako više volite formu suplementa, natokinaza je zapravo enzim koji proizilazi iz hrane.

„Može se postaviti pitanje korišćenja proizvoda od soje za zdravlje. Imajte na umu da kada je soja fermentirana, ona neutrališe štetne efekte na vaše hormone. Ali što je još važnije, ono što dobijate u suplementu nije natto, hrana dobijena od fermentacije soje, već natokinaza, prečišćeni enzim ekstrahovan od natta. Drugim rečima, u natokinazi praktično nema ostataka soje. Samo obavezno potražite brend koji koristi Natokinazu od soje koja nije genetski modifikovana jer je većina soje genetski modifikovana“.

Studija sprovedena u Egiptu tvrdi da natokinaza može biti korisna za ljude sa Alchajmerovom bolešću, kao što je to bio slučaj u istraživanju kod pacova, što su naučnici odredili nakon oralne primene i naknadne studije o njihovom moždanom tkivu. Dodatne studije su u toku.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *