Možete li jesti meso na dijeti protiv raka?

6 minutes, 42 seconds Read

Možete li stvarno jesti meso i oporaviti se od toga Rak ? Pod pretpostavkom da se radi o mesu koje je pripremljeno bez pretjerane soli i nije kuhano na roštilju na ugljen, općeniti je odgovor da. Ono što je zaista važno nije izbjegavanje mesa ili jedenje mesa, već postizanje kiselo-alkalne ravnoteže.
Lužine, kao što vjerojatno znate, suprotne su kiselinama i neutraliziraju ih. I ako postoji bilo kakav valjani truizam u prehrani za borbu protiv raka, to je sljedeće: Kiselina je loša .

Kiselost i lužnatost

Kiselost i lužnatost
Kiselost i lužnatost mjere se u smislu pH. Lužine imaju visok pH. Kiseline imaju nizak pH. PH ispod 7 je kiseo, dok je pH iznad 7 alkalni. Održavanje ispravnog pH presudno je važno u svakom kemijskom procesu u svakoj pojedinoj stanici u tijelu. Različite stanice djeluju na malo drugačijim razinama pH, ali bubrezi vrlo čvrsto reguliraju ukupnu kiselinsko-alkalnu ravnotežu tijela.
Suvremena industrijalizirana prehrana gotovo nas sve ima u stalnom stanju acidoze. Nemamo ekstremne simptome koje bi liječnici liječili, ali gotovo svi koji jedu standardnu prehranu imaju ukupni pH tijela koji je malo nizak. Čak i kod zdravih ljudi, kronična acidoza može dovesti do:
▪ Veća razina hormona stresa, posebno kada postoji dijeta s visokim udjelom soli,
▪ Blagi hipotireoza i popratni umor i debljanje, i
▪ Otpornost na hormon rasta i inzulinu sličan faktor rasta 1, koji pomažu u održavanju mišićnog tkiva.
Za ljude koji se bore s rakom, učinci acidoze su još podmukliji. Bubrezi neutraliziraju kiseline s dvije hranjive tvari, kalcij i glutamin. Kiselina u stvari “ispire” kalcij iz kostiju, tako da se on može poslati u bubrege kako bi stvorio lužine. Slabije kosti su osjetljivije na metastaze.
Bubrezi aminokiselinom glutaminom neutraliziraju kiseline nastale razgradnjom bjelančevina. Koštani mišići najveća su zaliha tijela glutamin . Njihovi se proteini razgrađuju kada se u zakiseljujućoj prehrani unosi previše proteina – poništavajući blagodati proteina u obroku!

Kako postajemo kiseli?

kiselo ljudsko tijelo
Probava razlaže velik dio hrane koju jedemo na njene kemijske komponente. Svaka od tih kemikalija na kraju putuje do bubrega, gdje potiče proizvodnju kiselina (niski pH) ili lužine (visok pH). Na kraju obroka (ako postoji samo jedan obrok dnevno) ili na kraju dana, sve kemikalije zajedno imaju neto učinak koji je kiseli ili alkalni. Učinak na pH uključuje kako intenzivnost spoja hrane koji stvara kiselinu ili lužinu, tako i koliko se spoja troši.
Kiselinsko-alkalna ravnoteža uglavnom je rezultat načina na koji tijelo obrađuje sadržaj minerala u hrani:
▪ Ako prehrambena kemikalija sadrži kloride, sulfate, fosforne ili organske kiseline, potiče stvaranje kiselina.
▪ Ako prehrambena kemikalija sadrži kalcij, magnezij, kalij ili natrij, potiče stvaranje lužina.
Hrana koja potiče proizvodnju najviše kiselina su ostarjeli sirevi (posebno sirevi s niskim udjelom masti), žumanjak, mesni konzervirani proizvodi, meso za ručak i, iznenađujuće, smeđa riža i zob. Hrana koja potiče najosnovniju proizvodnju lužine je suho voće (posebno grožđice), lisnato zelje, voće i povrće.
Savjet je nekad bio da ga jedete ako stvara lužinu, a ako stvara kiselinu, nemojte ga jesti. Problem ovog opsežnog savjeta je da sve cjelovite žitarice i većina proteinske hrane tvore kiseline. Proteini su apsolutno neophodni za prevladavanje raka. Srećom, moguće je jesti hranu koja stvara kiseline, a pritom imati neto alkalnu prehranu. Jednostavno morate znati snagu stvaranja kiseline i lužinu u hrani da bi je pojeli u pravoj ravnoteži.

110 uobičajenih namirnica

Na kraju ovog članka priložio sam tablicu od 110 uobičajenih namirnica prilagođenih radu dvaju njemačkih znanstvenika po imenu Manz i Remer. Za svaku hranu vidjet ćete ocjenu + ili -. Ocjena + znači da dodaje kiselost. Rezultat znači da se hrana alkalizira, da oduzima kiselost.
Kao što možete vidjeti na grafikonu, neke namirnice puno više stvaraju kiseline ili lužine od drugih. To znači da će, na primjer, porcija špinata od jedne unce više nego ukiniti potencijal stvaranja kiseline u obroku govedine, piletine, smeđe riže ili čak salame (ne da biste trebali uzeti ovu činjenicu u obzir) kao preporuka da se jede salama). Možete sigurno jesti hranu bogatu bjelančevinama i kiselinama, čak i neke poslastice, sve dok održavate negativnu ukupnu ravnotežu kiselina i baza.
Ovu tablicu možete koristiti za izračun kiselinsko-alkalnih izračuna, ali ne morate brinuti hoćete li raditi matematiku s ovom tablicom. Jednostavno uravnotežite stavke koje su više na popisu sa stavkama koje su niže na popisu, a zatim dodajte još povrća kako biste bili sigurni da imate neto alkalizirajući obrok.

ŠTO UČINITI AKO NE MOŽETE JESTI POVRĆE I VOĆE (ili ako to jednostavno ne želite).

Ako znate da ćete jesti obrok s puno mesa ili sira i ne možete jesti dovoljno povrća da uravnotežite stvaranje kiselina, uzmite dodatni glutamin. (Ili ako si jednostavno ne možete priuštiti dodatak, pokušajte jesti kuhani kupus i repu koji su bogati aminokiselinom.) Ova aminokiselina djeluje protiv acidoze.
Isprva uzmite samo 1.000-2.000 mg kako biste bili sigurni da nemate problema s probavom. Zatim postupno povećavajte dozu dok ne uzmete ukupno najmanje 25 000 mg. U ovom trenutku vaše tijelo ima dovoljno glutamina do 3 dana. Zatim ponovite postupak.
Redovito je nekoliko mjera opreza oko uzimanja dodataka glutamina. Ako ste osjetljivi na MSG, nemojte uzimati glutamin jer se oni mogu međusobno pretvoriti. Ako uzimate lijekove za bipolarni poremećaj ili napadaje, nemojte uzimati MSG, jer on može potaknuti proizvodnju glutamata u mozgu. A ako imate dijabetes, ne uzimajte više od 5.000 mg dodatnog glutamina dnevno, jer ga tijelo možda neće u potpunosti metabolizirati.

PRAL ocjena za hranu ili skupinu namirnica

Sir od parmezana 34.2
Velveeta i ostali prerađeni sirevi 28.7
Čedarski sir s niskim udjelom masti 26.4
Prosjek za tvrde i visokoproteinske sireve 23.6
Žumanjci 23.4
Tvrdi sir 19.2
Sir Gouda 18.6
Kuhano meso (konzervirano) 13.2
Smeđa riža 12.5
Liverwurst 11.6
Salami 11.6
Pastrva 10.8
Zobene pahuljice 10.7
Meso za ručak 10.2
Teletina 9.9
Prosjek za sve vrste mesa 9,5
Turska 9,0
Rump odrezak 8.8
Piletina 8.7
Svježi sir 8.7
Kikiriki 8.3
Cijela jaja 8.2
Prosjek za mekane sireve s niskim udjelom proteina 8,0
Posna svinjetina 7.9
Prosjek za sve ribe 7.9
Nemasna govedina 7.8
Špageti od cjelovitih žitarica 7.3
Bakalar 7.1
Haringa 7.0
Haddock 6,8
Orasi 6.8
Hot dogovi (bez lepinje) 6.7
Prosjek za sve rezance 6.7
Bijeli špageti 6,5
Rezanci s jajima 6.4
Kukuruzne pahuljice 6.0
Prosjek za sve slastice 4.3
Mješoviti žitni raženi kruh 4.1
Raženi kruh 4.0
Torta 3.7
Mješoviti pšenični kruh od žitarica 3.7
Bijeli kruh 3.7
Prosjek za sve kruhove 3.5
Leća 3.5
Krekeri od raži 3.3
Mliječna čokolada 2.4
Pšenični kruh 1.8
Punomasni mliječni jogurt s voćem 1.7
Bijela riža 1.7
Jogurt od punomasnog mlijeka, obični 1.5
Kiselo vrhnje 1.2
Prosjek za grah i mahunarke 1.2
Grašak 1.2
Bjelanjak 1.1
Sirovo punomasno mlijeko 1.1
Prosjek za sve mliječne proizvode, osim sira 1.0
Blijedo pivo 0,9
Pasterizirano punomasno mlijeko 0,7
Sladoled 0.6
Maslac 0,6
Mlaćenica 0,5
Coca Cola 0,4
Prosjek za sve masti i ulja 0
Maslinovo ulje 0
Suncokretovo ulje 0
Bijeli šećer -0,1
Stamen pivo -0,1
Točeno pivo -0,2
Med -0,3
Čaj -0,3
Šparoge -0,4
Vrući kakao -0,4
Margarin -0,5
Krastavac -0,8
Sok od grožđa -1,0
Brokula -1,2
Bijelo vino -1,2
Gljive -1,4
Paprika -1,4
Kava -1,4
Marmelada -1,5
Luk -1,5
Prosjek za sva pića -1,7
Poriluk -1,8
Mineralna voda -1,8
Lubenica -1,9
Endive i Radicchio -2,0
Sok od jabuke -2,2
Jabuke -2,2
Jagode -2,2
Crveno vino -2,4
Zelena salata -2,5
Sok od limuna -2,5
Tikvice -2,6
Ananas -2,7
Prosjek za sve povrće -2,8
Sok od rajčice -2,8
Lješnjaci -2,8
Sok od naranče -2,9
Kruške -2,9
Rajčica -3,1
Prosjek za sve voće i orašaste plodove -3,1
Zeleni grah -3,1
Patlidžan -3,4
Trešnje -3,6
Rotkvice -3,7
Karfiol -4,0
Krumpir -4,0
Kivi -4,1
Marelice -4,8
Mrkva -4,9
Celer -5,2
Banane -5,5
Crni ribiz -6,5
Špinat, kelj, ovratnici i ostalo lisnato zelje -14,0
Grožđice -21,0

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X