Morska trava sadrži anti kancer jedinjenja

U nekoliko internacionalnih studija je objavljeno da neke vrste morkse trave i njihovi ekstrakti imaju sposobnost da utiču na kancerogena oboljenja.
Najpoznatija studija iz Brazila Federalni univerzitet Rio Grande do Norte i njegovi naučnici su pronašli polisaharide iz morske trave Sargassum vulgare koji su inhibirali proces nekih od tumora angiogeneze, tačnije razvoj tumora koji je prouzrokovan rastom novih krvnih sudova.
Pronađeno je takođe da ova jedinjenja inhibiraju linuju ćelija HeLa. HeLa ćelije su vrsta koja je pronađena u telu Henrite Laks 1951 godine.
Ovi rezultati su takođe potvrđeni u studiji istraživača iz Malezijskog Univerziteta Putra. Ova studija je pokazala da crvena morksa trava Eucheuma cottonii I ekstrakt ove morkse trave uspešno zaustavljaju širenje kancera dojke čak I bolje od leka tamoxifena. Studija je rađena na miševima.Studija je takođe dokazala da nema nikakvih nus pojava I negativnog uticaja na bubrege I jetru samo jednog od negativnih uticaja leka koji se koristi u hemioterapiji tamoxifena.
Anti kancerogeni efekti morske trave su se pokazali tačnim I u studijama na ljudima. U februaru istraživači Japanskog Crvenog Krsta Kyoto Daiichi su izvestili da zeaxanthin zajedno sa drugim karotenoidima iz morkske trave smanjuje mogućnost nastanka raka kod odraslih Japanaca.
Istraživači sa Japanskog Kyushu univerziteta su potvrdili da kada su tretirali ćelije ljudskog kancera dojke MDA-MB-231 sa fukoidima koji su dobili iz braon morske trave – rast kancerogenih ćelija je zaustavljen.
Drugi efekat fukoida je pronađen isto u ovoj studiji a to je sposobnost istih da promene membranu ćelije raka I mitohondrije, takođe da promene protok jona kroz membranu.
Ovo ide u prilog uz oslobađanje citohroma C I BD-2 ka uništenju ćelije raka.
Istraživači sa Južno Koreanskog Koledža za veterinu su pronašli da fukoidi inhibituju metastazu A549 kancera debelog creva. A549 ćelije su jedne od najagresivnijih formi ćelija raka debelog creva. Mehanizam viđen u ovoj studiji je da fukoid smanjuje MMP-2 aktivnost kancerogenih ćelija.
Istraživači su utvrdili da fukoidi mogu da se smatraju potencijalnim terapeutskim jedinjenjem protiv metastaze I invazije ljudskog raka debelog creva.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

X