Moringa oleifera čudesno drvo

Moringa oleifera je drvo doneseno iz uma Prirode u ruke Čoveka. Ona je priznata od strane Nacionalnog Instituta za Zdravlje Amerike kao Biljka Godine 2007, a ponovo je hvaljena u 2011. i 2012. Cenjena je širom sveta zbog svoje sposobnosti da leči preko 300 oboljenja. Ima sposobnost da zadrži visoke koncentracije elektrolitnih minerala, koji joj omogućavaju da ostane interno hidrisana čak i u najsuvljim uslovima.
Afrikanci joj odaju počast imenima koje se prevode sa: „Nikad Ne Umire“, „Jedina Stvar Koja Raste u Suvoj Sezoni“ i „Majčino Mleko“. Mislim da slobodno može da se kaže da je ova biljka spasila više života u zemljama trećeg sveta, nego bilo koja druga. Zašto ovo kažem? Ovo neverovatno drvo sposobno je da pruži telu ono što mu treba, i ove enzimski aktivne sekvence aminokiselina moguće ne postoje nigde drugde u lancu ishrane, a to je samo vrh nutritivnog ledenog brega kada je u pitanju Moringa Oleifera.
Na našu nesreću, činjenica je da nas naš „civilizovani“ lanac prehrane ne hrani dobro u smislu nutricijenata. Naša hrana zadovoljava i ima dobar ukus, ali kada su naše ćelije u pitanju, previše onoga što jedemo je prekomerno obrađeno, denaturisano i acidično i troši naše telo – krade od nas umesto da nas hrani. Savremena zapadnjačka ishrana ima duplo više kalorija po unosu u odnosu na konzumenta iz 1965, ali se dobija 75% manje nutritivne vrednosti na količinu kalorija koja se sada unosi. Svakodnevno neophodna, kvalitetna suplementacija nutricijenata više nije opcija već neophodnost za zdravlje. Svi mi moramo da suplementiramo svoju ishranu na najefikasniji i najekonomičniji mogući način.
Kada uzmemo u obzir incidencu bolesti koje pogađaju 317,000,000 ljudi u Americi (215 miliona gojazno ili ekstremno gojazno, 50 miliona ima bolest srca, 45 miliona sa hroničnim glavoboljama, 44 miliona ima osteoporozu, 37 miliona sa artritisom, 30 miliona ima probleme sa sinusima, 26 miliona sa dijabetesom, 79 miliona sa pred-dijabetesnim stanjem, 12 miliona ima rak, a 6 miliona Alchajmer) i razumemo povezanost između ishrane i bolesti, postaje očigledno, ali moramo da se zapitamo kako se ovo dogodilo. Hipokrat je bio u pravu: hrana je itekako naš lek i odgovor na bolest.
Moringa oleifera pruža retku kombinaciju zeatina (potentan antioksidans), kvercetina (flavonoid poznat po svojoj sposobnosti da neutrališe slobodne radikale i smanji inflamaciju), beta-sitosterol (nutricijent superstar koji blokira formiranje ili nagomilavanje holesterola i koji je anti-inflamatorni agent za telo), kafeoilhinska kiselina (još jedno moćno anti-inflamatorno jedinjenje) i kaempferol (ključni nutricijent koji propagira ćelijske funkcije zdravog tela). Sve u svemu enzimatski aktivna i bioraspoloživa Moringa oleifera pruža 36 prirodnih anti-inflamatornih agenata. Slobodno radikalska šteta izazvana visoko realtivnim, elektron-tražećim, oksidativnim molekulima je identifikovana kao izvor mnogih oboljenja kroz mehanizme kao što su inhibicija telomeraze, promene ćelijske propustljivosti i DNK oštećenja. Utvrđeno je da Moringa oleifera sadrži 46 različitih antioksidanasa.
Prema vebsajtu Memorijalnog Sloun-Ketering Centra za Rak „in vitro i ispitivanja an životinjama ukazuju da ekstrakti lista, semena i korena Moringe oleifere imaju antikancerska, hepatoprotektivna, hipoglikemijska, anti-inflamatorna, antibakterijska, antifungalna, antiviralna i antianemijska svojstva. Oni takođe mogu da đtite od Alchajmerove bolesti, stomačnih čireva, pomažu u snižavanju holesterola i pojačavaju zaceljivanje rana.“ Sve što ja mogu da kažem je „VAU“. Ako jedna mejnstrim klinika počne da promoviše benefite jednog prirodnog biljnog preparata, onda znamo da u tome definitivno ima nečega! Ali to je samo vrh ledenog brega kada je u pitanju Moringa Oleifera!
Ovo „čudesno drvo“ je sposobno da obezbedi sve aminokiseline koje organizam zahteva. Proteini nisu potrebni samo za strukturne komponente kao što su mišići i tkiva, već i za neurotransmitere, hormone, enzime i imunoglobuline. Postoje razni nutricijenti koji mogu da imaju pozitivan efekat na pojačanje funkcija imunog sistema i Moringa oleifera se definitivno kvalifikovala u ovu kategoriju zbog svoje sposobnosti da obezbedi nekoliko od ovih fitonutricijenata.
Kada je u pitanju imuni sistem, jedna od njegovih funkcija je da spreči patogene da rastu, proliferišu i oštećuju tkiva. Moringa oleifera se pokazala kao antibakterijska, antifungalna, antiviralna i antibiotička, što definitivno rasterećuje imun sistem. U prilog tome, Moringa oleifera pokazuje sposobnost da bude vrlo potentan agent detoksikacije.
Zapanjujuće, listovi ovog neverovatnog drveta sadrže 7 puta više vitamina C nego što ima u narandži, četri puta više kalcijuma nego u mleku, četri puta više vitamina A nego u šargarepama, dvaput više proteina nego u jogurtu, 25 puta više gvožđa nego u španaću i tri puta više kalijuma nego u bananama.
Prava misterija je kako je ova 4,000 godina stara panacea nestala sa nutritivnog horizonta. Srećom, ponovo se pojavila. Čak štaviše, Betesda, Internacionalna Očna Fundacija usredištena u Merilendu, sada koristi Moringu sa svojom visokom koncentracijom beta-karotena, koji se u organizmu pretvori u vitamin A, kako bi se borili protiv dečijeg slepila. Doktori koriste Moringu oleiferu da leče dijabetes u Zapadnoj Africi i protiv visokog krvnog pritiska u Indiji.
Pročitajte još Loša strana antibiotika o kojoj se malo zna

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

X