mononukleoza
mononukleoza

Mononukleoza i njeno lečenje

13 minutes, 7 seconds Read

Mononukleoza, takođe poznata kao “bolest poljupca”, je zarazna bolest koja se obično javlja kod adolescenata i mladih odraslih osoba. Uzrokuje je virus Epstein-Barr, koji je član porodice herpesvirusa.

Bolest se obično prenosi pljuvačkom, pa se zato i naziva “bolest poljupca”. Međutim, virus se takođe može prenositi i kapljično, na primer kašljanjem ili kijanjem, kao i deljenjem posuđa ili peškira.

Simptomi mononukleoze uključuju umor, glavobolju, bol u grlu, oticanje limfnih čvorova i povišenu temperaturu tela. U nekim slučajevima može se pojaviti i osip na koži, bol u stomaku i povećanje jetre i slezene.

U većini slučajeva mononukleoza prolazi sama od sebe i ne zahteva lečenje. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno uzimati analgetike za ublažavanje simptoma ili antibiotike za sprečavanje bakterijskih infekcija koje se mogu pojaviti uz mononukleozu.

Kako bi se sprečila infekcija virusom Epstein-Barr, preporučuje se izbegavanje deljenja posuđa i peškira sa drugim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje bliskog kontakta sa osobama koje su zaražene virusom.

Uz to, važno je naglasiti da mononukleoza može uzrokovati komplikacije u nekim slučajevima, na primer rupturu slezene ili razvoj neuroloških simptoma. Stoga, ako imate simptome mononukleoze ili sumnjate na infekciju virusom Epstein-Barr, obratite se svom lekaru kako biste dobili dijagnozu i preporuke za lečenje.

Lekovi za mononukleozu

Mononukleoza se obično ne leči specifičnim medicinskim tretmanima, već se terapija usmerava ka ublažavanju simptoma i sprečavanju komplikacija. Osnovni tretmani uključuju:

 1. Odmaranje: Osobe koje su obolele od mononukleoze treba da odmaraju što više. Takođe, treba izbegavati naporne aktivnosti i fizički napor kako bi se izbegle komplikacije kao što su ruptura slezene ili povećanje upale.
 2. Lekovi za ublažavanje simptoma: Paracetamol i ibuprofen se obično preporučuju za ublažavanje bola, groznice i drugih simptoma povezanih sa mononukleozom. Međutim, ne treba uzimati aspirin jer može povećati rizik od krvarenja.
 3. Antibiotici: Antibiotici se ne koriste za lečenje mononukleoze jer je uzrokovana virusom, a ne bakterijom. Međutim, u nekim slučajevima mogu biti potrebni ako se pojave bakterijske infekcije kao komplikacija mononukleoze.
 4. Intravenska tečnost: Ako se javi dehidratacija, može biti potrebno primeniti intravensku tečnost da bi se nadoknadio gubitak tečnosti i elektrolita.
 5. Ruptura slezene: U slučaju rupture slezene, koja se može javiti kao komplikacija mononukleoze, može biti potrebna hirurška intervencija.

U većini slučajeva mononukleoza se rešava spontano bez trajnih posledica. Međutim, u nekim slučajevima mogu se pojaviti komplikacije kao što su ruptura slezene, neurološki problemi ili pojačana upala, pa je važno redovno pratiti simptome i posavetovati se sa lekarom ako se simptomi pogoršaju.

Simptomi bolesti

Simptomi mononukleoze mogu varirati od blagih do teških i uobičajeno se javljaju 4-6 nedelja nakon infekcije virusom Epstein-Barr. Neki ljudi mogu imati blage simptome ili ih uopšte neće primetiti, dok drugi mogu imati teške simptome koji traju nekoliko nedelja ili čak meseci.

Najčešći simptomi mononukleoze su:

 1. Umor: Osećaj hroničnog umora je jedan od najčešćih simptoma mononukleoze i može trajati nekoliko nedelja nakon što ostali simptomi nestanu.
 2. Groznica: Groznica je uobičajen simptom mononukleoze i može trajati nekoliko dana.
 3. Bol u grlu: Bol u grlu je čest simptom mononukleoze i može biti teška i dugotrajna.
 4. Oticanje limfnih čvorova: Limfni čvorovi se obično otiču tokom mononukleoze, naročito u vratu i ispod pazuha.
 5. Bolovi u mišićima: Bolovi u mišićima su uobičajeni simptom mononukleoze i mogu biti posebno izraženi u leđima i nogama.
 6. Glavobolja: Glavobolja je uobičajeni simptom mononukleoze i može biti teška i dugotrajna.
 7. Mučnina i povraćanje: Mučnina i povraćanje su uobičajeni simptomi mononukleoze, naročito kod adolescenata i mladih odraslih osoba.
 8. Povećana jetra i slezina: Mononukleoza može izazvati povećanje jetre i slezine. Ovo može dovesti do bola u gornjem delu trbuha.

U nekim slučajevima može se pojaviti i osip na koži, gubitak apetita, kašalj i otežano disanje.

Važno je napomenuti da simptomi mononukleoze mogu se razlikovati od osobe do osobe i da ne moraju uvek biti prisutni. Ako sumnjate da imate mononukleozu ili ako imate neke od ovih simptoma, obratite se svom lekaru.

Ishrana kod obolelih od mononukleoze

Kod mononukleoze, ishrana igra važnu ulogu u procesu oporavka. Važno je konzumirati hranu koja je bogata hranljivim sastojcima kako bi se podržao imunološki sistem i pomoglo telu da se izbori sa virusnom infekcijom. Takođe, važno je izbegavati hranu koja može izazvati iritaciju grla ili dodatno otežati varenje.

Evo nekoliko saveta za ishranu kod mononukleoze:

 1. Povećajte unos tečnosti: Važno je piti dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija i nadoknadio gubitak tečnosti izazvan povišenom temperaturom. Preporučuju se voda, biljni čajevi i prirodni sokovi bez dodatog šećera.
 2. Konzumirajte hranu bogatu hranljivim sastojcima: Važno je unositi hranu koja je bogata hranljivim sastojcima kako bi se podržao imunološki sistem. To uključuje povrće, voće, integralne žitarice, nemasne proteine i zdrave masti.
 3. Izbegavajte hranu koja može iritirati grlo: Oštra hrana poput začinjene hrane, citrusa i slane hrane može iritirati grlo i pogoršati simptome mononukleoze. Preporučuje se izbegavanje ovakve hrane dok traje bolest.
 4. Izbegavajte teško svarljivu hranu: Hrana koja je teško svarljiva, poput pržene hrane i masne hrane, može pogoršati simptome mononukleoze. Preporučuje se konzumiranje hrane koja je lako svarljiva, poput supa, kuvanih povrća i nemasnog mesa.
 5. Konzumirajte hranu bogatu cinkom: Cink može pomoći u smanjenju simptoma prehlade i gripa, pa se može koristiti i kod mononukleoze. Cink se može naći u hrani kao što su orašasti plodovi, semenke, mahunarke i nemasno meso.
 6. Konzumirajte med i limun: Med i limun se tradicionalno koriste kao prirodni lekovi za prehladu i grip, a mogu pomoći i kod simptoma mononukleoze. Limun može pomoći u smanjenju upale grla i kašlja, dok med ima antibakterijska i antivirusna svojstva.

Važno je naglasiti da ishrana ne može zameniti medicinsku negu i da se pre promene ishrane uvek treba posavetovati sa svojim lekarom.

Sport i mononukleoza

Osobe koje pate od mononukleoze treba da budu oprezne kada je u pitanju bavljenje sportskim aktivnostima. Fizička aktivnost tokom mononukleoze može biti opasna jer može dovesti do rupture slezine, što može biti ozbiljna komplikacija ove bolesti.

Ruptura slezine može dovesti do teškog unutrašnjeg krvarenja i zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Zato se preporučuje potpuni odmor tokom prvih 3-4 nedelje nakon početka simptoma mononukleoze.

Nakon perioda odmora, postepeno se može početi sa fizičkom aktivnošću. Preporučuje se lagana fizička aktivnost koja ne izaziva preteran napor ili stres na telo, kao što su šetnje, plivanje ili laganje joge. Takođe je važno slušati svoje telo i postepeno povećavati intenzitet i trajanje fizičke aktivnosti.

Ukoliko se pojave simptomi poput bola u trbuhu, otežanog disanja ili osećaja slabosti, treba odmah prekinuti fizičku aktivnost i posavetovati se sa lekarom.

Mononukleoza u trudnoći

Mononukleoza u trudnoći može biti problematična jer postoji rizik da se virus prenese na bebu. Međutim, ako je trudnica već preležala mononukleozu pre trudnoće, onda ima imunitet na virus i rizik od prenošenja virusa na bebu je minimalan.

Ako trudnica tokom trudnoće oboli od mononukleoze, treba da se posavetuje sa svojim lekarom. Lekar će pratiti trudnicu i pratiti razvoj bebe tokom trudnoće.

U većini slučajeva, lečenje mononukleoze u trudnoći se fokusira na ublažavanje simptoma. Uzimaju se lekovi koji su bezbedni za trudnice i koji pomažu u ublažavanju simptoma, poput paracetamola za smanjenje groznice ili bola. Antibiotici se ne koriste za lečenje mononukleoze jer je virusna infekcija.

Trudnice koje pate od mononukleoze treba da se odmaraju i piju dovoljno tečnosti. Važno je da se trudnica pridržava uputstava lekara i redovno prati simptome i razvoj bebe tokom trudnoće.

Ukoliko se pojave komplikacije, kao što su ruptura slezine ili povećana upala, trudnica će biti hospitalizovana kako bi se primenili adekvatni tretmani i pratila beba.

Mononukleoza kod starijih osoba

Mononukleoza je češća kod adolescenata i mladih odraslih osoba, ali se može javiti i kod starijih osoba. Simptomi kod starijih osoba mogu biti slični kao kod mlađih osoba, ali mogu biti ozbiljniji i zahtevaju pažljiviju medicinsku negu.

Starije osobe su podložnije komplikacijama od mononukleoze, posebno ako imaju druge zdravstvene probleme. Mononukleoza može uticati na srce, pluća i druge vitalne organe, što može biti ozbiljno za starije osobe.

Ako se mononukleoza sumnja kod starije osobe, važno je da se posavetuje sa lekarom radi pravilne dijagnoze i terapije. Lečenje se fokusira na ublažavanje simptoma i sprečavanje komplikacija.

Starijim osobama se obično preporučuje mirovanje i uzimanje lekova koji su bezbedni za starije osobe, poput paracetamola za smanjenje groznice i bola. Takođe je važno da starije osobe piju dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija i da se pridržavaju uputstava lekara u vezi sa ishranom.

Ukoliko se pojave komplikacije, kao što su ruptura slezene ili povećana upala, starija osoba će biti hospitalizovana kako bi se primenili adekvatni tretmani i pratila njihova vitalna funkcija.

Prirodni lekovi za mononukleozu

Uz standardne medicinske tretmane za mononukleozu, postoje i neki prirodni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju opšteg zdravlja. Međutim, važno je napomenuti da ovi prirodni tretmani ne smeju zameniti medicinsku negu i da se pre njihove primene uvek treba posavetovati sa svojim lekarom.

 1. Ehinacea: Ehinacea je biljka koja se koristi za jačanje imunološkog sistema i može pomoći u borbi protiv virusnih infekcija, uključujući i mononukleozu. Međutim, njen efekat na mononukleozu nije potvrđen kroz klinička istraživanja.
 2. Cink: Cink je mineral koji može pomoći u smanjenju simptoma prehlade i gripa, pa se može koristiti i kod mononukleoze. Cink se može uzimati u obliku dodataka ishrani ili putem hrane bogate cinkom, kao što su orašasti plodovi i semenke, mahunarke i tamna čokolada.
 3. Med i limun: Med i limun se tradicionalno koriste kao prirodni lekovi za prehladu i grip, a mogu pomoći i kod simptoma mononukleoze. Limun može pomoći u smanjenju upale grla i kašlja, dok med ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Med i limun se mogu konzumirati zajedno u čaju ili toplom napitku.
 4. Kurkuma: Kurkuma je začin koji se često koristi u ajurvedskoj medicini za jačanje imunološkog sistema i smanjenje upale. Kurkuma se može konzumirati kao dodatak ishrani ili dodavati u topla jela i napitke.
 5. Hidratacija: Važno je piti dovoljno tečnosti tokom oporavka od mononukleoze kako bi se izbegla dehidratacija. Preporučuje se konzumiranje vode, biljnih čajeva, supa i voćnih sokova.

Čajevi za mononukleozu

Pored prirodnih tretmana, postoji i nekoliko čajeva koji se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma mononukleoze. Ovi čajevi mogu pomoći u smanjenju upale, bolova i poboljšanju opšteg zdravlja. Međutim, i ovde važi napomena da se čajevi ne mogu koristiti kao zamena za lekove, već samo kao dodatak lečenju.

 1. Čaj od kamilice: Čaj od kamilice može pomoći u smanjenju upale i umirenju tela tokom oporavka od mononukleoze. Ovaj čaj ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem i može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.
 2. Čaj od đumbira: Čaj od đumbira je poznat po svom protivupalnom dejstvu i može pomoći u smanjenju bolova i upale tokom mononukleoze. Takođe, đumbir može pomoći u ublažavanju mučnine i poboljšanju probave.
 3. Čaj od nane: Čaj od nane može pomoći u ublažavanju simptoma mononukleoze poput kašlja, bolova u grlu i glavobolje. Nana ima blagotvorno dejstvo na respiratorni sistem i može pomoći u olakšavanju disanja.
 4. Čaj od limuna: Čaj od limuna može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju simptoma mononukleoze poput kašlja i bolova u grlu. Limun je bogat vitaminom C koji jača imunološki sistem i pomaže u borbi protiv virusnih infekcija.
 5. Čaj od hibiskusa: Čaj od hibiskusa ima protivupalna svojstva i može pomoći u smanjenju upale tokom mononukleoze. Ovaj čaj takođe može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju cirkulacije.

Prevencija

Postoji nekoliko mera koje mogu pomoći u prevenciji mononukleoze. Evo nekih od njih:

 1. Izbegavajte deljenje hrane, pribora za jelo, čaša i flaša sa drugim ljudima. Mononukleoza se prenosi kapljicama iz vazduha, slinom i krvlju, pa je važno da ne delite predmete koji mogu biti kontaminirani.
 2. Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju mononukleozu. Mononukleoza se lako širi preko pljuvačke, pa je važno da se izbegava bliski kontakt sa osobama koje su zaražene.
 3. Redovno perite ruke sapunom i vodom. Ovo je važno kako bi se sprečilo širenje virusa između ljudi.
 4. Jačajte svoj imunitet zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i dovoljnim odmorom. Osobe sa slabim imunološkim sistemom su podložnije infekcijama, pa je važno jačati imunitet kako bi se sprečilo oboljenje.
 5. Koristite zaštitu tokom seksualnog odnosa. Mononukleoza se može preneti putem seksualnog kontakta, pa je važno koristiti kondom kako bi se smanjio rizik od infekcije.
 6. Budite oprezni kada putujete u zemlje gde mononukleoza ima veću učestalost. Mononukleoza se može lako širiti među mladim osobama u školama i na koledžima, pa je važno biti oprezan kada putujete u zemlje gde je učestalost mononukleoze veća.

Zaključak

Mononukleoza je virusna infekcija koja se javlja u adolescenata i mladih odraslih osoba. Uzrokuje je virus Epstein-Barr, koji se obično prenosi kapljicama iz vazduha, krvlju ili slinom. Simptomi mononukleoze uključuju umor, groznicu, bol u grlu, oticanje limfnih čvorova, bolove u mišićima, glavobolju, mučninu i povraćanje.

Postoji nekoliko prirodnih preparata, poput biljnih čajeva, meda, limuna i vitamina C, koji se mogu koristiti za ublažavanje simptoma mononukleoze. Ishrana takođe igra važnu ulogu u procesu oporavka, a preporučuje se unos hrane bogate hranljivim sastojcima i izbegavanje hrane koja može izazvati iritaciju grla ili dodatno otežati varenje.

Lekovi se obično koriste za ublažavanje simptoma i sprečavanje komplikacija mononukleoze. To mogu biti analgetici, steroidni lekovi, intravenska tečnost ili antibiotici, ako se pojave bakterijske infekcije kao komplikacija mononukleoze.

Važno je da osobe koje pate od mononukleoze budu oprezne kada je u pitanju bavljenje sportskim aktivnostima, jer fizička aktivnost može dovesti do rupture slezine, što može biti ozbiljna komplikacija ove bolesti. Osobe koje sumnjaju da imaju mononukleozu ili koje imaju neke od simptoma, treba da se posavetuju sa svojim lekarom radi pravilne dijagnoze i terapije.

Reference

 1. Mononucleosis. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mononucleosis/symptoms-causes/syc-20350328
 2. Infectious Mononucleosis. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/epstein-barr/about-mono.html
 3. Epstein-Barr virus and infectious mononucleosis. UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/epstein-barr-virus-and-infectious-mononucleosis
 4. Natural remedies for mono. Medical News Today.
 5. Mononucleosis. MedlinePlus.
 6. Infectious Mononucleosis. American Family Physician. https://www.aafp.org/afp/2015/0515/p708.html
 7. Management of infectious mononucleosis. American Academy of Pediatrics. https://pediatrics.aappublications.org/content/131/5/e1675.long

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *