menopauza prirodni tretman

Menopauza – Lekovite biljke za ublažavanje simptoma menopauze

Alternativni tretmani u menopauzi: najefikasnije lekovite biljke

Žene su više nego navikle na stalne promene, kako fizičke tako i emocionalne, jer to za njih uobičajen trend tokom celog života. Međutim, promene izazvane nestankom menstruacije i dalje izazivaju zabrinutost, čak i strah, kod većine žena. Ovaj strah je vođen, pre svega, neznanjem, budući da je menopauza relativno nova stvarnost za ženski rod.

Tako je, ne tako pre mnogo godina očekivani životni vek žena bio je mnogo manji nego danas. Na takav način je bio smanjen broj godina u kojima se morao suočiti sa menopauzom. Zbog poboljšanja kvaliteta života i zdravstvenih usluga, za samo nekoliko godina menopauza je postala jedna od najvažnijih i trajnih faza.

Međutim, ova varijacija ima svoju pozitivnu stranu, jer je takođe navela istraživače i specijaliste da od nje naprave glavni predmet proučavanja. Tako da danas imamo dovoljno informacija za savjetovanje žena kako bi se mogle nositi sa menopauzom na najbolji mogući način.

Da bi to bilo izvodljivo, neophodne su redovne posete ginekologu . On će biti zadužen da proceni koji je odgovarajući tretman u svakom slučaju na osnovu simptoma koji se pojave.

Menopauza: preferencijalni tretman

Ako su simptomi izraziti – intenzivni naleti vrućine, nesanica, gubitak seksualne želje, suvoća vagine, osteoporoza, depresivne sklonosti … -, idealan tretman je hormonska nadomjesna terapija .

Ono što se dešava je da se ova hormonska terapija ne može koristiti u slučaju porodične istorije raka dojke, tromboze, čvorova na dojci ili druge vrste tumora zavisnih od hormona. U ovim slučajevima postoje i druge alternative, poput lekovitih biljaka . Njihova efikasnost u ublažavanju ili uklanjanju određenih simptoma naširoko je podržana brojnim naučnim studijama.

Ostale preporuke

U bilo kom od ova dva tretmana takođe treba preporučiti:

 • redovno vežbajte aerobne vežbe,
 • hranite se zdravo,
 • izbegavajte pušenje,
 • voditi aktivan seksualni život,
 • zaštitite dno karlice
 • i povećati intelektualne aktivnosti.

Tretmani u menopauzi: prirodni anksiolitici za poboljšanje raspoloženja i borbu protiv nesanice

Kamilica – Chamaemelum nobile, sin. Anthemis nobilis

Aromatična biljka sa blago gorkim ukusom. Ima digestivno, karminativno, vazodilatacijsko, antispazmodično i sedativno dejstvo. Preporučuje se da popijete infuziju kamilice jedan sat pre spavanja.

Valerijana –  Valeriana officinalis

Valerijana je jedan od najpoznatijih lekova. Njena antispazmodična, antikonvulzivna, anksiolitička i sedativna svojstva su izvanredna. Na isti način kao i kamilicu, treba je uneti kao infuziju sat vremena pre noćnog odmora.

Hmelj – Humulus lupulus

Ne preporučuje se zloupotreba ove lekovite biljke. Ali povremeno ispijanje dve ili tri šolje tokom dana omogućava vam da iskoristite prednosti sedativa, opuštanja i antidepresiva.

Kalifornijski mak – Eschscholzia californica

Ova biljka je prirodni hipnotik i smiruje živce. Iznad svega, pomaže vam da zaspite zahvaljujući svom snažnom sedativnom dejstvu. Okus mu je jako gorak, pa se preporučuje konzumiranje u obliku tableta oko 30 minuta pre spavanja.

Cvet strasti – Passiflora incarnata

Iako je manje poznat od prethodnih biljaka, strastveni cvet ima velike prednosti. U ovom slučaju, njegova opuštajuća moć u borbi protiv anksioznosti i nesanice je je od velike pomoći. Može se kombinovati sa kalifornijskim makom kako bi se izbegla pospanost.

Lečenje menopauze: prirodni antidepresivi

Ginseng – Panak ginseng

Ginseng je sastavni deo tradicionalne kineske medicine. Njegovi antidepresivni, a ne euforični efekti, poznati su vekovima, kao i njegova sposobnost da smanji strah, anksioznost i poboljša koncentraciju. Može se uzimati u tabletama tokom tri do četiri nedelje. Nakon ovog perioda trebalo bi da usledi nedelja odmora. Zatim se može redovno uključivati u ishranu – kupiti koren bez mekih ili obojenih delova.

Kantarion – Hipericum perforatum

Postoji nekoliko različitih svojstava zbog kojih je kantarion postao jedan od najpopularnijih lekova. Međutim, najveće interesovanje izazvalo je njegovo korišćenje protiv depresije. Preporučuje se konzumiranje najviše 300 ml dnevno ako se odlučite za tablete i 30 g ako su cvetovi natopljeni u neku tečnost.

Tretmani u menopauzi: pojačivači seksualne želje

Maca – Lepidium meienii

Zeljasta biljka poreklom iz Perua. Osim što pojačava seksualnu želju, smanjuje valunge i povećava vitalnost. Postoje različite sorte, od kojih se crvena preporučuje za ublažavanje simptoma menopauze. Preporučuje se da se konzumira u prahu, počevši od doze od 3 g dnevno i postepeno povećavajući na 9 prema potrebama.

Tretmani menopauze: preventivno starenje kože

Noćni jaglac –  Oenothera

U ovom slučaju zanima nas eterično ulje koje se pravi od semenki ove lekovite biljke. Na tržištu postoje kozmetički proizvodi koji sadrže ovaj sastojak. Takođe se može primeniti direktno na kožu lica i tela kako bi se sprečilo starenje.

Lečenje menopauze: preparati od soje

Preparati n abazi soje su veoma zanimljiva opcija za razmatranje. Njegovo blago estrogeno delovanje generalno poboljšava sve simptome menopauze, bez nuspojava i rizika od hormonalnih preparata.

Menopauza i ishrana: rešavamo neka od najčešćih pitanja o ishrani tokom menopauze.

Koje telesne promene mogu nastati u ovoj fazi?

Menopauzu karakteriše smanjenje i prestanak ženskih polnih hormona (estrogena i progesterona) iznenada ili postepeno. Stoga, u većoj ili manjoj meri, možemo patiti od simptoma kao što su:

Valunzi,

emocionalna nelagodnost,

manjak energije,

poremećaji spavanja

ili povećanje telesne težine.

Kako se proizvodnja estrogena smanjuje, smanjuje se i potrošnja energije u mirovanju a samim tim I naše kalorijske potrebe. Osim toga, dolazi do smanjenja mišićne mase u poređenju sa masnom masom , posebno na nivou abdomena.

Menopauza i ishrana: zašto je ishrana važna pre i tokom ove faze?

Zgodno je znati da pravilnom ishranom sprečavamo ili zaustavljamo:

 • povećanje telesne težine, što može dovesti do prekomerne težine ili gojaznosti,
 • dijabetes tipa II,
 • pojava osteoporoze,
 • holesterola, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti ili visokog krvnog pritiska.
 • Takođe, putem hranljivih materija kao što su fitoestrogeni, se smanjuju simptomi kao što su naleti vrućine I sprečava se opstipacija.

Koji su najvažniji nutrijenti u mojoj ishrani?

Unos kalorija koji odgovara mojim potrebama . Neophodno je promovisati dugoročnu promenu navika. Za to se mora prilagoditi ne samo kalorijama i hranljivim materijama, već i našem načinu života, ukusu i ličnim resursima.

Kalcijum i vitamin D , koji će vam pomoći da održite nivo kalcijum u kostima. Za ovo je važno smanjiti potrošnju duvana i alkohola i potrošnju kafe. Osim toga, preporučljivo je konzumirati polumasno ili obrano mleko obogaćeno vitaminima A i D. Takođe se preporučuju mlečni derivati ili kombinacije odgovarajućih napitaka od povrća (obogaćeni vitaminima A i D).

Smanjenje potrošnje zasićenih masti i holesterola u poređenju sa pravilnom potrošnjom zdravih masti. Gde ih pronaći? Plava riba, orasi, maslinovo ulje ili ulje avokada i biljna hrana bogata vlaknima.

Povećana potrošnja fitoestrogena. To su komponente slične estrogenu. Oni mogu pomoći u smanjenju simptoma menopauze i nalaze se u biljnoj hrani.

 Hrana koja se preporučuje: Mahunarke (posebno fermentisana soja), integralne žitarice, semenke, orasi i nešto voća i povrća.

Konzumiranje probiotičke hrane. Koja? Jogurt, kefir, kiseli kupus, kimči, miso, tempeh …

Da li morate da organizujete obroke i da znate kako da integrišete ovu laskavu hranu? Da li ste pokušali da promenite svoje navike, ali ne možete da ih učvrstite? Savetujemo vam da se obratite našoj Jedinici za ishranu i dijetetiku , specijalizovanoj za potrebe žena u svakoj životnoj fazi.

Često postavljana pitanja o menopauzi i klimakteriju

Šta je menopauza?

Menopauza je prestanak funkcije jajnika kod žena kao posledica fiziološkog starenja samog jajnika.

Da li je menopauza početak starosti? Da li je to bolest?

Ne . Menopauza je prirodna faza u životu žene, koja pokazuje kraj reproduktivne i hormonske funkcije jajnika.

Kada možemo reći da se radi o menopauzi?

Možemo reći da je žena ušla u menopauzu kada nije imala menstruaciju najmanje 1 godinu.

U kojoj dobi se javlja?

Prosečna starost pojave menopauze u našoj zemlji je 50 godina , iako će prikaz ove situacije kod svake žene biti promenljiv, a zavisiće i od faktora sredine i od genetike.
Pričaćemo o ranoj menopauzi ako se javi pre 45. godine i o kasnoj menopauzi kada nastupi posle 55. godine.

Da li se menopauza javlja preko noći?

Prelazak u menopauzu je obično postepen proces koji može trajati nekoliko godina . Ova prethodna faza poznata je kao perimenopauza. U njoj će doći do niza promena kod žena, među kojima se ističu menstrualne nepravilnosti i početak klimakterijskih simptoma.

Koji su najčešći simptomi menopauze i klimakterika?

Najraniji početak će biti glavobolja, valunzi, nesanica, vaginalna suvoća, smanjeni libido, nervoze, anksioznosti …
Za druge će biti potrebno duže vreme da se pojave , poput urinarnih, koštanih, kožnih i kardiovaskularnih poremećaja.

Da li sve žene imaju simptome?

Izražavanje ovih simptoma biće veoma promenljivo , a u stvari će se između 15-20% žena suočiti sa ovom fazom bez ikakvih simptoma.

Da li je uvek potrebno sprovesti tretman u menopauzi i klimakteriji?

Ne . Većina žena možda neće zahtevati nikakav tretman u ovoj fazi. Međutim, periodični ginekološki pregledi igraju ključnu ulogu tokom ovih godina, jer će nam omogućiti da identifikujemo one žene koje će imati koristi od upotrebe neke vrste lečenja.

Da li se tretmani sastoje od hormona? Da li su svi tretmani hormonski? Da li su ovi hormoni loši za vaše zdravlje?

Hormonska nadomjesna terapija ( HRT ) važan je dio tretmana koji su nam dostupni. Njena upotreba će se u potpunosti preporučiti onim pacijentima kojima je to medicinski potrebno, pa će stoga biti od koristi za njihovo zdravlje.
Postoje i nehormonski tretmani , kao što su specifični vitaminski dodaci ili lekovi za zaštitu kostiju.

Koliko su zdrave životne navike važne u menopauzi i klimakteriju?

Tokom ove životne faze, od suštinske je važnosti da se hranite zdravo i uravnoteženo, redovno vežbate i izbegavate neke štetne faktore, poput duvana, kako biste poboljšali ravnotežu kostiju i sprečili kardiovaskularni rizik.

Šta bi trebalo biti praćenje kod žena u menopauzi?

Izvođenje periodičnih ginekoloških pregleda, najmanje jednom godišnje, omogućava dijagnostikovanje patologija i poremećaja koji su često povezani sa menopauzom, kao što su osteoporoza, suvoća vagine, smanjeni libido ili nesanica, kao i njihovo lečenje. Simptomatski, pomažući poboljšanju kvaliteta života ovih pacijenata.
Menopauza je faza u životu žene puna promena, koje ponekad mogu uticati na kvalitet života. Poznavanje, razumevanje i raspolaganje potrebnim informacijama omogućiće svim ženama da žive ovo razdoblje punim plućima.

Share

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X