med hrana bogova

Med – hrana bogova

U drevnom Egiptu med je bio elitistička hrana koja se zvala hrana bogova. Lekovita svojstva meda se i danas uspešno koriste  kod mnogih zdravstvenih problema. Sprovedena su brojna klinička ispitivanja kojima se dokazuju lekovita svojstva meda.

Med – popularna hrana

Med služi ljudima kao hrana najmanje 10 000 godina.  Na primer, tokom prvih Olimpijskih igara sportisti su postizali vrhunske rezultate  pijući samo medenu vodu.

Med obezbeđuje telu i mozgu veliki broj lako upotrebljivih ugljenih hidrata koji se brzo pretvaraju u energiju.

80%  meda čini šećer

Iako je u visokokvalitetnim sortama meda pronađeno do 245 prirodnih sastojaka, med je i dalje 80 % čisti šećer.

Prosečan sastav meda izgleda ovako:

38 % fruktoze

31 % glukoze

10 % polisaharida

17 % vode

U zavisnosti od sorte med sadrži od 2 do 4 % aminokiselina, vitamine, minerale, enzime, organske kiseline i sekundarne biljne  supstance.

Odnos fruktoze i glukoze određuje konzistenciju meda. Budući da glukoza brže kristališe u medu od fruktoze, med sa velikim udelom glukoze je kremast do čvrst, dok med sa manje glukoze i većim sadržajem fruktoze teži da bude tečan.

Od nektara do meda

Medonosne pčele svoj med uglavnom proizvode iz slatkog soka cvetnih biljaka, nektara. Pčele koriste mali deo svog prinosa za stvaranje energije za svoj iscrpljujući let nazad do košnice. Vredni sakupljač ostatak svog „plena“ prepušta svojim košnicama.

Pored nektara, pčele sakupljaju i medljiku koja potiče od lišćara ili četinara.

Parovi u košnici žetvu dobijaju od stočne hrane. Prenose ih sa pčele na pčelu, dok svaka od ovih pčela preko sline meša nektar ili rosu sa sopstvenim enzimima u telu. Kao rezultat ovog prenosa, sadržaj enzima u nezrelom medu se enormno povećava. Neki od ovih enzima razgrađuju ugljene hidrate, što takođe menja sastav šećera.

Konstantno kretanje u toplom vazduhu  isparava višak vode, tako da se još nezreo med polako zgušnjava. Pčele ga pažljivo raspoređuju po saću i pčelar može početi sa branjem meda tek na kraju izuzetno složenog procesa zrenja.

Med – Hrana za pčele

Pčele zavise od dovoljnih zaliha meda jer je med osnovna hrana za njih i njihovo leglo.

Za razliku od osa i bumbara, od kojih zimu prežive samo matice, pčele pokušavaju da održavaju čitavu svoju koloniju u životu čak i u hladnoj sezoni. A da bi to postigli, moraju da proizvedu toliko toplote da potrebna minimalna temperatura od 30 ° C ostane u košnici čak i na spoljnim temperaturama od minus 20 ° C. To pčele košta ogromne količine energije, ali zahvaljujući odgovarajućim zalihama meda mogu taj gubitak energije nadoknaditi.

Za zimovanje u centralnoj Evropi koloniji pčela treba oko 25 kg meda. Ako su pčele u toplim mesecima uspele da sakupe dovoljno nektara ili medne rose, rodiće znatno više od 100 kg meda.

 Pčelari odlučuju hoće li pčelama ostaviti određenu količinu meda ili će ishranu pčela dopuniti šećerom.

U industrijskoj proizvodnji meda uglavnom se teži maksimalnom profitu, zbog čega je ovde upotreba šećerne vode uobičajena. Konvencionalni pčelari često koriste obe varijante, dok se organski sertifikovani pčelari u velikoj meri odriču dopunskog hranjenja šećerom.

Konvencionalni ili organski pristup proizvodnji meda?

U konvencionalnom pčelarstvu je iz  profitnih razloga dozvoljeno veštačko osemenjavanje matica i sečenje krila. Preduzeća za proizvodnju meda uglavnom imaju samo nekoliko zakonskih propisa i vrlo retko se kontrolišu.

Takve metode su strogo zabranjene u organskom pčelarstvu. Ako su pčele stvarno zaražene u organskom pčelarstvu za lečenje se koriste samo organske kiseline. Pravni zahtevi za organske farme su opsežni i podležu redovnim, strogim kontrolama.

Med protiv bakterija, gljivica i slobodnih radikala

Med je uvek bio cenjen kao lek protiv mnogih bolesti i za zarastanje rana. Med je veoma lekovit. Svoju lekovitost duguje  antibakterijskim, antigljivičnim i antioksidativnim svojstvima. Med svoje lekovito svojstvo duguje brojnim sekundarnim biljnim supstancama, ali pre svega antioksidantima, polifenolima i flavonoidima.

Med kao lek

Bakterije, gljivice i višak slobodnih radikala u telu glavni su uzročnici brojnih zapaljenskih bolesti. Med sa svojim antibakterijskim, antigljivičnim i antioksidativnim dejstvom ublažava  upalne procese. Upotreba meda daje pozitivne rezultate kod manjih  rana, problema sa grlom ili kožom, gastrointestinalnih i gljivičnih oboljenja.

U slučaju dubokih ili slabo zarastajućih rana, kao i ozbiljnih bolesti, treba biti oprezan. Koristi se aseptičan med po savetu sertifikovanog terapeuta za tu oblast.

Med za kašalj i grlobolju

Najpoznatija upotreba meda odnosi se na kašalj kao rezultat prehlade. Iako je efekat meda protiv kašlja vekovima poznat u mnogim kulturama, sproveden je veliki broj kliničkih studija kako bi se potvrdio ovaj efekat.

Na primer, u Nigeriji je 2014. objavljena studija u kojoj se kašalj dece između 2 i 18 godina između ostalog lečio medom. Med ima jednako dobro delovanje kao neki farmceutski proizvodi za suzbijanje kašlja sa tom razlikom što je med prirodna hrana bez neželjenih efekata.

Kašičica meda, uzeta direktno pre spavanja ili umešana u čašu vode ili toplog čaja značajno ublažava kašalj.

Med za bolesnu kožu

Lekar Al-Vaili iz Dubaija lečio je sirovim medom pacijente koji su patili od perutanja kože, jakog svraba, herpesa i, kao rezultat toga, gubitka kose. Pacijenti su  med pomešan sa malo tople vode svakodnevno nanositi na obolele delove kože i nakon 3h pažljivo ispirali sa vodom. Posle nedelju dana, simptomi su nestali i lezije su počele da zarastaju.

Da bi utvrdio da li je zaista došlo do zarastanja, Al-Vaili je podelio svoje pacijente u dve grupe. Iako se jedna grupa smatrala izlečenom i nije bila dalje lečena, drugoj grupi je naloženo da nastavi da koristi med jednom nedeljno tokom perioda od 6 meseci. U prvoj grupi, prvi simptomi su se ponovo pojavili nakon dva meseca, dok je druga grupa ostala bez simptoma nakon šestog meseca.

Iako upotreba meda ublažava dosadno perutanje kože i neprijatan svrab i, u najboljem slučaju, može čak i da ga eliminiše, uglavnom se mora uzeti u obzir da svaka vrsta kožne bolesti uvek sugeriše na poremećenu crevnu floru. Savetuje se temeljno čišćenje creva.

Med za gastrointestinalne upale

Gastrointestinalna upala, vrlo je neprijatna bolest koja je povezana sa stalnom dijarejom i mučninom. Najčešći uzroci ovoga su virusi i bakterije, što je podstaklo istraživački tim iz Egipta da ispita uticaj meda na gastrointestinalne infekcije.

U studiji je učestvovalo 100 bolesne dece koja su podeljena u 2 grupe od po 50 dece. Da bi se suprotstavili velikom gubitku vode i minerala koji se javlja kod hronične dijareje i mučnine, pacijentima je data posebna tečnost koja je uglavnom sadržala šećer i sol i pila se tokom celog dana. Dok je jedna grupa konzumirala samo ovu tečnost, u drugu grupu je dodat i med.

Brzo je primećeno da su se akutna dijareja i mučnina kod dece koja su primila rastvor meda značajno smanjili. U drugoj grupi, međutim, teško da je bilo promena.

Dodavanje meda ne samo da bi moglo znatno da skrati tok bolesti, već i da doprinese bržoj fizičkoj regeneraciji i normalizaciji telesne težine dece.

Med za gljivične infekcije

Uprkos visokom sadržaju šećera u medu, on čak napada gljivične infekcije roda Candida albicans . Naučnici sa Iranskog univerziteta uspeli su da demonstriraju antifungalni efekat meda na grupu od 70 žena pogođenih vaginalnom infekcijom.

Polovina žena lečila je infekciju kvascem primenom mešavine jogurta i meda, dok je druga polovina koristila antifungalnu kremu.

Posle samo nedelju dana utvrđeno je da su mešavina jogurta i meda i farmaceutska krema postigli uporedne rezultate. Upotreba meda može biti vrlo moćna, prirodna alternativa u lečenju gljivičnih infekcija.

In vitro med se već nekoliko puta primenjivao na Candida albicans i rezultat je uvek bio isti: Čisti med značajno inhibira rast gljivica.

Med kao prebiotik

Rafinisani šećer se dugo smatrao jednim od glavnih uzročnika poremećene crevne flore, jer pospešuje širenje crevnih gljivica i negativno deluje na bakterijsku ravnotežu. Egipatska studija  bavila se pitanjem da li se ovaj efekat odnosi i na med, koji je takođe veoma bogat šećerom.

Naučnici su primetili kako određeni plesni i njihovi toksini, takozvani aflatoksini utiču na miševe. Ispostavilo se da je visoka koncentracija meda kao dijetetskog suplementa efikasno učinila aflatoksine bezopasnim. A neke gljivične kulture takođe su zaostale u svom rastu posle tretiranja medom.

Istraživači su već znali iz prethodnih studija da su ovi efekti delimično zasnovani na prebiotičkom dejstvu meda, jer on služi kao dragocena hrana mnogim korisnim crevnim bakterijama.

Za razliku od običnog šećera, med sadrži minerale,  vitamine i aminokiseline. Konzumiranjem meda bakterije u crevima  dobijaju  dobru hranljivu osnovu kako bi se mogle brže razmnožavati. Što je veći broj dobrih crevnih bakterija jači je imuni sistem.

Med – nije za bebe

Uprkos mnogim zdravstvenim blagodatima koje konzumacija meda dobrog kvaliteta može doneti med  se ne preporučuje bebama do 12 meseci starosti zbog bakterije Clostridium botulinum koja se može pojaviti u medu  ili spore ove bakterije .

Opasna stvar kod ovih spora je što kada klijaju, proizvode toksin koji parališe mišiće. Oni ne predstavljaju problem odraslima, jer čak i relativno stabilna crevna flora može sprečiti klijanje spora. Situacija je drugačija kod novorođenčadi do 12 meseci, jer njihova crevna flora još uvek nije dovoljno razvijena. Neprepoznat i nelečen, kod bolesnog deteta može prouzrokovati paralizu mišića disanja i gutanja i, u najgorem slučaju dovesti do smrti.

Svesna upotreba meda

Iako se čini da je med savršen slatkiš zbog svojih lekovitih efekata, nije namirnica koju treba koristiti konstantno i u velikim količinama. Preporučuje se umerena konzumacija meda jer prevelike količine kao i šećer mogu dovesti do opterećenjaa pankreasa , gojaznosti i poremećene crevne flore.

Med se ne preporučuje za kuvanje i pečenje,  jer temperature od 40 ° C ili više poništavaju  sve korisne karakteristike  meda. Čaj ili mleko takođe treba prohladiti pre nego što dodate med.

U ajurvedskoj medicini zagrejani med se čak smatra toksičnim, jer se kaže da doprinosi kontaminaciji telesnog tkiva i tako pokreće zapaljenske procese koji potom dovode do različitih bolesti.

Saveti za kupovinu meda

Nije bitno da li med uzimate interno ili ga koristite spolja, med uvek treba da bude najbolje moguće čistoće i kvaliteta.

Ne preporučuje se med u plastičnoj ambalaži. Zatim jeftin med jer kvalitet uvek ima svoju cenu.

Uvozni med, jer je obično pasterizovan (zagrejan na najmanje 75 ° C) i često sadrži genetski modifikovani polen. Manuka med sa Novog Zelanda je izuzetak.

U Nemačkoj i Švajcarskoj odgovarajuće pčelarsko udruženje dodeljuje pečat koji se sme primeniti samo na tegle sa medom sa domaćim i neobrađenim medom. Med sa ovim pečatom se jasno razlikuje od meda iz uvoza i ukazuje na određene standarde kvaliteta. Posle žetve ovaj med nije ni zagrevan.

Organski med

Organski pčelari moraju da ispoštuju stroge propise prilikom proizvodnje meda i redovno se kontrolišu. Sa organskim medom možete biti sigurni da su visoki standardi kvaliteta zaista ispunjeni.

Neki od propisa prilikom proizvodnje organskog meda:

Zabranjeno je podrezivanje krila kraljici.

Zabranjena je upotreba hemijskih lekova i pesticida.

U suštini, u radijusu od tri kilometra dozvoljene su samo organske i / ili samonikle biljke. Izbegavati blizinu autoputeva, postrojenja za spaljivanje otpada ili druga postrojenja koja emituju zagađivače.

Mesto mora imati dovoljno prirodnih izvora za nektar i medljiku

Imati polen i imati pristup vodi.

Pčele se drže isključivo u košnicama od prirodnih sirovina. Za spoljni premaz moraju se koristiti boje bez zagađivača.

Svako potrebno dodatno hranjenje zimi odvija se sopstvenim medom ili polenom. Organski šećerni sirup sme se koristiti samo u izuzetnim slučajevima.

Za vađenje meda koriste se samo neovisne saće bez ostataka.

Med se nikada ne zagreva iznad 40 ° C.

Med od cvetova ili med od medljike

Cvetovi medova uključuju na primer:  repicu, detelinu, maslačak, cvet lipe i prolećni med. Cvetni medovi čiji je nektar sakupljen u proleće obično su vrlo svetle boje, dok sakupljanje nektara do leta rezultira medom koji postaje sve tamniji. Što je med svetliji, njegov ukus je blaži. Cvetni medovi odlikuju se finom voćnom ili cvetnom aromom.

Šumski med je jedan od najpoznatijih medonosnih medova. Sastoji se od rose raznih listopadnih ili četinarskih stabala i obično je vrlo tamne boje. Budući da šumski med sadrži manje glukoze od cveta, on duže ostaje tečan. Za razliku od cvetnog meda, njegova aroma je jaka.

Jelov med se smatra kraljem šumskih medova, jer je to prilično retkost zbog prilično malih zaliha jele.

Manuka – izuzetan med

Manuka med dolazi iz cvetnog nektara novozelandskog grma manuka, srodnika australijskog čajevca. Ovo je vrlo poseban med, jer njegova isceliteljska snaga višestruko premašuje moć svih ostalih medova.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X