matične ćelije

Matične ćelije uspešne u lečenju oko 100 bolesti

Matične ćelije spašavaju na miliona života trenutno širom sveta. Čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika postaje sve češća pojava u svetu, a stručnjaci iz oblasti regenerativne medicineukazuju da se njima uspešno leči oko stotinak oboljenja, od manjih povreda do najtežih bolesti, poput leukemije. 

Matične ćelije u Italiji

U najstarijoj bolnici u Milanu Ospedale mađore polikliniko danas se obavljaju najsavremenija klinička ispitivanja matičnih ćelija. Dnevno se u nju dopremi 20 uzoraka iz 21 ginekološkog centra u Italiji jer u okviru nje postoji javna banka u kojoj se čuvaju te ćelije.

Direktorka fondacije za istraživanja dr Lorenca Lazari koja je jedan od najpriznatijih stručnjaka iz oblasti regenerativne medicine, rekla je prilikom posete novinara iz Srbije toj bolnici da se zahvaljujući matičnim ćelijama sačuvanim iz pupčanika uspešno mogu lečiti, odnosno reparirati i oštećena tkiva.

Prema njenim rečima, matičnim ćelijama uspešno se mogu lečiti i osobe sa teškim oboljenjima srca pa se na taj način u Italiji rasterećuju liste čekanja za takve intervencije.  Zahvaljujući tome što su se matične ćelije pokazale korisne u lečenju dr Lazari je osmislila njihovo umnožavanje kako bi postotak uspešnosti lečenja bio još bolji.

Ona je kazala da je trend ostavljanja matičnih ćelija u javnim bankama u Italiji sve učestaliji i da je njihova primena široka pa tako svaka regija u toj zemlji ima bar jednu banku takvih ćelija.

“Trenutno u okviru javne banke u bolnici u Milanu ima oko 9.000 uzoraka ćelija iz pupčanika koje su korisne za tretiranje mnogih bolesti”, kazala je ona dodajući da se one mogu uzimati i iz koštane srži, sala, jetre, zuba…

Prema njenim rečima, najkorisnije su matične ćelije iz pupčanika , takozvane “mezenhimalne ćelije” jer je praksa pokazala da je stopa preživljavanja zahvaljujući njima 70 odsto, a kod onih koje su se koristile iz koštane srži 30 odsto.

Lazari je dodala da je zahvaljujući primeni tih ćelija moguće preživljavanje prevremeno rođene dece kojima su pluća nedovoljno razvijena, kao i dece obolele od dijabetesa. Oštećeno tkivo jetre, takođe, se može vratiti u početnu fazu, navela je ona

Matične ćelije u regionu

Kada je u pitanju oblast regenerativne medicine u Srbiji i zemljama u njenom okruženju, za sada samo u Srbiji i Albaniji još uvek ne postoji javna banka, ali zainteresovani građani mogu matične ćelije čuvati i u nekoj od privatnih inostranih banaka.

Najčešće to čine u belgijskoj banci „Krio sejv“ čiji predstavnici navode da se sve veći broj građana interesuje za tu metodu i odlučuje da sačuva te ćelije.

Procedura košta oko 1. 700 evra, a neke od banaka omogućile su građanima i kredite za to, dok je za one koje već imaju obolele članove u porodici omogućeno besplatno čuvanje ćelija u belgijskoj banci.

Naučni saradnik „Krio sejva“ dr Mima Fazlagić objasnila je novinarima da se već godinu dana čeka na zakonsku regulativu kojom bi bilo odobreno da se prilikom uzimanja krvi, uzme i pet santimetara tkiva pupčanika kako bi se dobio još veći broj ćelija.

Ona je navela da mnoga porodilišta u Srbiji, naročito u većim gradovima imaju odobrenje Ministarstva zdravlja da se prilikom porođaja mogu uzimati ćelije i dodala da je veoma značajno da se osnuje javna banka i naučno- istraživački centar.

Prema njenim rečima, matične ćelije čuvaju se u specijalnim bunkerima na tečnom azotu pri temperaturi od minus 196 stepeni celzijusa i njihovo čuvanje je neograničeno.

Upotreba matičnih ćelija

Matične ćelije koje se dobiju iz pupčane vrpce novorođenčeta su matične ćelije tog deteta, odnosno njemu su imunološki potpuno podudarne.

Najveća verovatnoća da ce matične ćelije biti odgovarajuće i za drugu osobu je kod najbližih srodnika, odnosno rođene braće ili sestara, zatim kod roditelja, a pre bilo kakve upotrebe kod neke druge osobe, mora se obaviti provera podudarnosti, takozvana HLA tipizacija, da bi se utvrdilo da li je primalac imunološki podudaran sa davaocem.

Bolnica u Milanu koju su obišli novinari iz Srbije najstarija je bolnica u Italiji i sagrađena je u 15. veku, a široj javnosti je poznata po tome što je u njoj Leonardo da Vinči osmislio vežbe iz anatomije.

U dalekoj prošlosti bila je Centar za lečenje infektivnih bolesti u koji su oboleli dopremani čamcima. Pacijenti koji su u međuvremenu preminuli tada su polagani u dvorište bolnice, a danas se u podrumu te medicinske ustanove čuvaju njihove kosti.

U okviru bolnice Ospedale mađore polikliniko 1992. godine osnovana je javna banka matičnih ćelija, a prva transplantacija je obavljena sedam godina kasnije.

Matične ćelije: Biće leka za sve

Više od dve hiljade građana u Srbiji odlučilo je da posle porođaja sačuva matične ćelije u nekoj od evropskih privatnih banaka, čija se predstavništva nalaze kod nas.

Time su dali šansu sebi, ali i svojim srodnicima, za izlečenjem u slučaju da obole od leukemije, dobiju neki krvni i imunološki poremećaj, pa čak i da im se obnovi srčani mišić, jetra ili neki drugi organ.

I dok se u našoj zemlji povećava broj privatnih banaka, gde matične ćelije ”deponuju” građani samo za sopstvene potrebe, u planu je otvaranje prve javne banke u Srbiji, gde davaocima neće biti važno ko koristi njihove matične ćelije, već je bitna svest o tome da se nekome time spasava život!

– Kod nas je 2009. godine formirana porodična banka krvi pupčanika, jer su roditelji dece obolele od hematoloških i onkoloških bolesti, gde je transplantacija gotovo jedini oblik lečenja, zainteresovani da pri rođenju drugog deteta budu ostavljene ćelije iz krvi pupčanika – objašnjava dr Dragana Vujić, načelnik Službe za transplantaciju koštane srži i laboratorije za kriobiologiju Instituta za majku i dete ”Dr Vukan Čupić”.

Matične ćelije nalaze se u mnogim tkivima kod odraslih ljudi, ali ih najviše ima u krvi i koštanoj srži.

Kako kaže naša sagovornica, kada se bude otvorila prva javna banka matičnih ćelija u Srbiji planirano je da u njoj bude pohranjeno i do 10.000 uzoraka, s obzirom na broj porođaja, potreba za transplantacijom i broj stanovnika.

Prema zvaničnim podacima, u svetu ima više od 450.000 uzoraka krvi pupčanika u javnim bankama, a u poslednjih dvadesetak godina urađeno je više od 20.000 transplantacija.

– Jedino su javne i porodične banke medicinski opravdane. Verovatnoća da sam donator iskoristi matične ćelije date u privatnu banku jesu 0,04 odsto. Tako je u Italiji i Francuskoj zabranjeno formiranje privatnih banaka, a u Rusiji je zbog podmlađivanja matičnim ćelijama došlo do povećanja broja obolelih od tumora koji je karakterističan kod dece.

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X