Masnoća u dijeti protiv raka

Proteini i ugljikohidrati samo su dva od tri makronutrijenta koja su svima potrebna za dobro zdravlje. Masnoća je treća. Masnoća pruža puno energij, a kalorije iz masti u nekim situacijama mogu doslovno spasiti život.
Moraju li se pacijenti s rakom brinuti zbog smanjenja unosa masti i gubitka kilograma? Općenito govoreći, ako tijekom vremena patite od gubitka apetita, mučnine ili povraćanja prilikom liječenja karcinoma , stvarno ne trebate brinuti o masnoći u prehrani ili kontroli tjelesne težine.
To ne znači da je svaka vrsta masnoće za vas zdrava. Sve trans-masti su loše, ali neke trans-masti su i gore. Ako ne možete izbjeći svu hranu s trans-mastima, razmislite o izbjegavanju najgoreg.

Što čini trans-masnoću lošom masnoćom

Krvotok “baca” masnoće na stanice jednako kao što bi strijelac mogao ispucati strijelu. Duga, ravna strelica s lakoćom ulazi u ćeliju. To uzrokuje minimalni poremećaj u protoku električnih naboja po površini stanice. Kvrgava, kratka strelica, ili, još gore, kvrgava duga strelica, zabija se u zaštitni omotač stanice i prekida protok informacija preko njene površine.
Neke su prehrambene masti duge i ravne, druge su kratke i kvrgave, a opet su neke kombinacija između njih. “Kvrgavost” masne kiseline ovisi o načinu rasporeda njezinih atoma ugljika, to jest je li ugljikova “osovina” strelice cis- i. Na atomskoj su razini masne kiseline građene od paralelnih lanaca ugljika. Cis-masne kiseline imaju paralelno poredane linije ugljika.
C – C – C – C – C – C
C – C – C – C – C – C
Razmjerno zdrave cis-masne kiseline uredno ulaze u stanicu bez ometanja stanične membrane. Staniceih teško apsorbiraju. Ali oni ne narušavaju zdravlje stanice.
S druge strane, trans-masne kiseline sadrže atome ugljika u različitim točkama svojih lanaca koji drugim molekulama uklanjaju lance u sluznici stanice.
C
/ \
C – C – C – C – C
C – C – C – C – C
\ /
C
Kratka, savijena strelica može nanijeti minimalnu štetu na stanici, ali duga, savijena strelica je poražavajuća. Trans-masne kiseline nastaju tijekom proizvodnje margarina, što omogućuje skladištenje i upotrebu u krutom obliku, tijekom procesa prženja biljnih ulja i bakterijskim djelovanjem u želucima krava, ovaca i koza. Govedina, janjetina i chevron (kozje meso) sadrže mnogo manje količine transmasnih kiselina od margarina ili pržene hrane.

Najgora od loših masti

Loše masti
Općenito govoreći, sve trans- (“savijene” ili “kvrgave”) masne kiseline su loše, ali neke trans-masne kiseline su i gore. Transmasne kiseline sa 16 ugljika ili manje imaju tendenciju klizanja u stanicu bez oštećenja membrane. Najmanje jedno istraživanje pokazalo je da vjerojatnije da žrtve iznenadne smrti neće imati naslage tih takozvanih 16: 1 masnih kiselina (1 se odnosi na broj dvostrukih veza između atoma ugljika) od zdravih osoba. Navodno “dobra” cis-masna kiselina sa 16 ugljika, palmitinska kiselina, masna kiselina koja se nalazi u palminom ulju, zapravo je vjerojatnije povezana s iznenadnom smrću nego bilo koja “loša” trans-masna kiselina!

Masne kiseline 18: 1

Masne kiseline 18: 1, 18-ugljična masna kiselina s jednim “pregibom” u ugljikovom lancu, također se nalaze u izobilju u srcima žrtava iznenadne smrti. Hrana koja opskrbljuje tim opasnim masnim kiselinama uključuje:
▪ Čokoladni kolačići izrađeni od pamučnih sjemenki i / ili sojinog ulja
▪ Čokoladni kolačići s krem nadjevima
▪ Komercijalne ljuske taco
▪ Glazirane krafne
▪ Margarin
▪ Kolačići presvučeni mliječnom čokoladom napravljeni od karamele
▪ Kokice napravljene od sojinog ulja (iako sorte s malo masnoće sadrže 80 posto manje 18: masnih kiselina)
▪ Čips od krumpira pržen u mješavini ulja (ali ne i čips pržen u samo jednoj vrsti ulja)
▪ Skraćivanje, posebno ako je napravljeno od sojinog ulja (28 puta veće od sadržaja masne kiseline u svinjskoj masti 18: 1)
▪ Krekeri za grickalice izrađeni od ulja sjemenki pamuka, rafiniranog kokosovog ulja ili sojinog ulja
Za usporedbu, svinjska mast, čisti maslac, svinjske kore, hrenovke, tortilja čips, puding i bijeli kruh, od kojih niti jedna nije zdrava hrana (a niti jedna se ne preporučuje za vašu svakodnevnu prehranu), bolji su za vaše srce.

Margarin je posebno štetan za zdravlje srca

put do zdravlja vašeg srca
Margarin napravljen od sojinog ulja sadrži 22 puta veću količinu čiste svinjske masti od 18: 1. Margarin napravljen od kukuruznog ulja ima 23 puta veći udio od ove opasne masne kiseline. Margarin od pamučnog ulja još je gori, jer sadrži 24 puta veću masnu kiselinu od 18: 1 u svinjskoj masti. Istraživanje žena s rakom dojke Medicinski fakultet Sveučilišta Massachusetts otkrili su da žene koje jedu najviše margarina i slične hrane imaju vjerojatnost da će umrijeti od 17 do 129 posto u svakoj fazi bolesti.
Postoje masti koje su još gore za opće zdravlje. Masna kiselina s 18 ugljika također može imati dvije dvostruke veze. Te 18: 2 masne kiseline još su štetnije za zdravlje srca, kao masne kiseline koje imaju 18 ugljika i jednu dvostruku vezu, jer imaju dvije “kinkove” koje se mogu “uhvatiti” u staničnoj membrani. Trans- 18: 2 masne kiseline nalaze se u pizzi, prženoj piletini i kolačićima.
Te su masne kiseline najštetnije za zdravlje srca – a barem je jedna epidemiološka studija uspjela predvidjeti rizik od iznenadne smrti konzumiranjem pizze, pržene piletine i komercijalno pripremljenih kolačića. Ovih masnih kiselina ima također u margarinu sjemenki pamuka i sojinog ulja te u skraćivanju te u čipsu prženom u sjemenu pamuka ili sojinom ulju.

Postoje i neke transmasne kiseline koje nisu baš toliko loše za vas

Masne kiseline trans-16: 1 gotovo su podjednako loše kao i 18-masne masne kiseline duljeg lanca, iako ih je manje od 1/10 posto koliko ih ima u hrani. Masne kiseline trans-16: 1 nalaze se u vrlo malim količinama u hamburgerima, kobasicama i puretini koje se koriste u mesu za ručak. Budući da nisu duge kao masne kiseline 18: 1, manja je vjerojatnost da će “zapeti” u sluznici stanice i vjerojatnije će se “odbiti”.
Navodno zdrave cis-16: 1 masne kiseline, s ravnim lancem, međutim, mnogo je vjerojatnije da doprinose aritmiji nego njihovi duži rođaci koji “klize” kroz membranu. Zapravo su lošije za zdravlje srca od masnih kiselina koje se nalaze u krafnama, čokoladnim kolačićima i komercijalnim kokicama. Masne kiseline Cis 16: 1 javljaju se u najvišim koncentracijama u kokošjoj koži i vidljive masnoće u puretini, iako ta hrana sadrži manje od 1/5 koncentracije masnih kiselina štetnih za srce kao margarin, a u mnogo nižim koncentracijama u svinjskoj masti i goveđoj bolonji.

Sažetak

Ukratko, zabranjeni prehrambeni proizvodi za osobe koje boluju od raka su margarin, krekeri, komercijalno pripremljeni kolačići, čips pržen na sojinom ulju, krafne i, u mnogo manjoj mjeri, pileća koža, pizza, naresci i bilo koja vrsta mljevena perad, osim ako je nemasna. (To jest, nemojte jesti mljevenu puretinu koja sadrži mljevenu pureću kožu.) Primijetite što nije na ovom popisu: Maslac, većina pržene hrane, većina mesa, mliječnih proizvoda i slastica, koji se povremeno jedu umjereno. Mnogi ljudi imaju i drugih zdravstvenih razloga da izbjegavaju ovu hranu, ali preboljevanje raka nije jedan od njih.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X