maslačak, čaj od maslačka

Maslačak čaj od maslačka lišće maslačka – Dokazana lekovita svojstva kroz primere

12 minutes, 36 seconds Read

Maslačak Taraxacum officinale je lekovita biljka koja se koristi za razna oboljenja. Svaki deo malslačka ima neka lekovita svojstva. Koren maslačka, listovi maslačka i cvetovi maslačka mogu da se koriste za pravljenje veoma lekovitog čaja od maslačka. Možete koristiti koren maslačka da snizite visoki krvni pritisak, tretirate dijabetes, da proširite mokraćne puteve, poboljšate funkciju jetre i očistite krv.

Postoji nekoliko tipova pića od maslačka koja imaju lekovita svojstva. Od pečenog korena maslačka se dobija veoma ukusna alternativa za kafu bez kofeina, a takođe može da se pravi čaj od maslačka. Možete koristiti lišće maslačka da napravite čaj od maslačka, za poboljšanje vašeg digestivnog sistema, smanjenje holesterola i smanjenje telesne težine.

Možete koristiti lišće maslačka za pravljenje slate.

U ovom članku, naučićete mnogo razloga i načina zašto da koristite i kako da upotrebljavate koren maslačka, lišće ili cvetove. Takože ćete dobiti neke odlične recepte da napravite čaj od maslačka.

Šta je koren maslačka?

maslačak lekovita svojstva

Maslačak Taraxacum officinale je višegodišnja biljka koja raste gotovo u svim delovima sveta. Maslačak ima dugačak vlaknasti koren, stabljiku, cveće i lišće. Maslačak i njegovi delovi imaju zdravstvene beneficije.

Iz razgranatog korena maslačka, izbija rozeta od lišća koja poleže po zemlji. Nema stabljike, ima cvetnu šuplju dršku, visoku 15-30cm, i na vrhu drške glavičasti cvet zlatno žute boje, sagrađen od jezičastih cvetova. Razmnožava se semenom, nošenim vetrom. Maslačak spada u neotrovne biljke, i pun je beličastog soka, gorkog ukusa. Postoji 25 vrsta maslačka.

Naučnici istražuju mnoge tradicionalna meicinska svojstva korena maslačka. Naprimer, koren maslačka u sebi sadži velike količine inulina koji utiče na zdravlje digestivnog sistema.

Koren maslačka je takođe dobar ako imate osteoporozu a takođ ima neka anti-kancerogena svojstva.

Pečeni koren maslačka se melje u prah i na taj način se dobija kafa od maslačka – odlična alternativa za kafu.

Naučnici su dokazali da mnogi lekoviti efekti korena maslačka proizilaze iz velike koncentracije antioksidanasa u njemu. Ekstraktovani iz korena maslačka i lišča oni pomažu prilikom popravljanja oštećenih DNK nizova.

Lekovita svojstva korena maslačka

U mleku maslačka se nalaze heterozidi: taraksacin i taraksacerin, a u korenu ima puno enzima, etarskog ulja, masnih kiselina, inulina i šećera. Sadrži i fitosterole: taraksasterol i beta-amirin. List je najlekovitiji u proleće. Maslačak je bogat vitaminima A, B2, C, D i G, kao i mineralima K, Ca, P i Fe.

• Čisti krv i popravlja opšte stanje organizma,
• Poboljšava rad jetre i smanjuje žučne tegobe,
• Snižava nivo lošeg holesterola,
• Pomaže kod stomačnih tegoba,
• Ublažava svrab kod alergija,
• Reguliše neuredan menstrualni ciklus.

Za pripremu lekovitih preparata koristi se cela biljka: koren, list i cvet.

• Prva prolećna vitaminska salata posle duge zime
• Koren maslačka se koristi kao dodatak kafi
• Za čišćenje krvi
• Čaj od maslačka upotrebljava se za izbacivanju viška tečnosti iz organizma jer deluje kao diuretik.

Pogledajmo koja su sve lekovita svojstva korena maslačka.

Upotreba korena maslačka i njegove antioksidativne sposobnosti

Koren maslačka sadži veliki broj jedinjenja sa antioksidativnom aktivnošću. Na osnovu naučnih istraživanja, antioksidansi iz korena maslačka mogu da pospeše rad vaše jetre, smanje rizik od srčanih oboljenja, snize holesterol i smanje mogućnost od srčanog udara. Istraživači su dokazali da anioksidansi iz koren maslačka smanjuju rizike povezane sa srčanim oboljenima.

Koren maslačka je prirodni diruetik

Jedan od tradicionalnih načina za upotrebu maslačka Taraxacum officinale je njegova sposobnost da vam omogući da više piškite.

U jednoj studiji je dokazano da ako uzimate 8 ml ekstrakta lišća maslačka 3 puta dnevno, povećavase frekvencija oslobađanja urina.

Dok se lišće maslačka koristi kao diruetik, koren maslačka takođe mođe da poveća oslobađanje urina. Istaživači su dokazali da i koren i lišče imaju veoma sličnu koncentraciju kalijuma. Visoke doze kalijuma stimulišu piškenje.

Koren maslčaka može da snizi visok krvni pritisak

Jedan od načina kako koren maslačka može da poboljša vaše zdravlje je da reguliše hipertenziju.

Diruetici se ponekad koriste kao tretman za visok krvni pritisak. Mayo Klinika tvrdi da druteici pomažu kod smanjenja natrijuma i oslobađanja viška vode iz organizma.

U drugim studijama je otkriveno da koren maslačka može da smanji nivo holesterola, što može da ima pozitivne efekte na visok krvni pritisak.

Koren maslačka štiti vašu kožu od oštećenja

Iako su istraživanja ograničena. koren maslačka može da zaštiti vašu kožu od oštećenja nastalih usled izloženosti UV zračenjima.

Godine 2015 u istraživanju je otkriveno da ektsrakt korena maslačka može da zaštiti ljudski kožni fibroblast. U istraživanjusu bolji nivo zaštite pkazali listovi i cvetovi u odnosu na koren maslačka.

Laboratorisjka istraživanja su pokazala da ekstrakt iz korena maslačka može da pokaže obećavajuće rezulate u tretiranju kancera kože.
Pre bilo kakvog korišćenja maslačka na vašoj koži potrebno je uraditi mali test, pošto malsačak izaziva alergijske reakcije kod nekih ljudi.

Ekstrakt korena maslačka poboljšava zdravlje jetre

koren maslačka slika

Čaj od korena maslačka je dobro terapeutsko piće pošto održava jetru zdravom.

Razlog zbog kojeg koren maslačka čuva vašu jetru leži u činjenici da sadrži jedinjenja koja utiču na funkciju jetre. U jednoj studiji na miševima je otkriveno da polisaharidi iz korena maslačka pomažu u čišćenju i zaštiti jetre. koren maslačka ima potencijal kao funkcionalna hrana da smanji mogućnost od oštećenja jetre.

U drugim laboratorijskim eksperimentima, dokazano je da koren maslačka pomaže kod regeneracije jetre.

Koren maslačka poboljšava krvnu sliku

Maslačak je tradicionalno korišćen kao tonik za krv da bi poboljšao krvnu sliku.

U istraživanjima je dokazano da ekstrakt maslačka poboljšava krvne markere. Istraživači su primeteil dase povećao broj crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca i hemoglobin.

Koren maslačka za bolje varenje

Masačak ima dosta zdravih delova jedan od njih je koren.

Upotrebom korena maslačka, može da se poboljša zdravlje digestivnog sistema jer on deluje kao probiotik u crevima.

Koren maslačka poboljšava varenje jer stimuliše raszvoj probiotika. Prirodno prisutni šećeri u korenu maslačka deluju kao hrana za bakterije koje su neophodne zdravom digestivnom sistemu.

Koren maslačka i njegove anti kancer sposobnosti

Jedna od obećavajućih osobina korena maslačka je njegova sposobnost da tretira kancerogena oboljenja.

Istraživači su probnašli neka anti kancerogena jedinjenja u korenu maslačka. U jednoj studiji je dokazano da koren maslačka sprečava širenje i razvoj ćelija kancera jetre.

U drugoj studiji 2016 godine je otkriveno da koren maslačka takože poseduje jedinjenja koja sprečavaju razvoj ćelija kancera debelog creva.

U drugim studijama je otkriveno da koren maslačka ima anti inflamatorne efekte na pojedine vrste kancerogenih ćelija.

Šta je čaj od maslačka ili čaj od korena maslačka?

Maslačak može da se konzumira u obliku čaja i raznih drugih napitaka.

Čaj od maslačka je topli napitak u kome se koriste koren maslačka, listovi ili cvetovi kao glavni sastojak. Možete napravidi čaj od maslačka tako što potopite sveže listove u ključajuću vodu.

Takođe možete da pravite čaj tako što potopite korenje u vodu i ostavite ga da odstoji 20 minuta.

Još jedan napitak je kafa od maslačka. Ovaj zdravi napitak se dobija tako što se osuši, isprži i samelje koren maslačka u prah. Ovaj tip čaja od maslačka ima sličan ukus kao kafa, ali kafa bez kafeina.

Čaj protiv tegoba izazvanim kamenom u žuči

Sastav:
40g korena maslačka, 40g korena vodopije i 20g nane.

Priprema:
Tri supene kašike mešavine potrebnog bilja preliti sa 500ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2h.procediti, a dobijeni čaj piti na sat vremena po jednu supenu kašiku

Lekovita svojstva čaja od lišća maslačka i čaja od korena maslačka

Za šta je dobar čaj od maslačka? Hajde da pogledamo koje koristi može da ima vaš organizam konzumirajući čaj od maslačkovog korena i lišća.

1. Pomaže kod smanjivanja holesterola. Čaj od maslačka je dobar za smanjivanje nivoa holesterola. Oba čaj od lišća i čaj od korena maslačka pomažu kod snižavanja nivoa holesterola i povećavanja nivo antioksidanasa i organizmu.

2. Štite zdravlje vaše jetre. Kao što sam već napomenuo koren maslačka se koristi vekovima kao tonik za zaštitu i čišćenje jetre. Koren maslačka takođe smanjuje oštećenja na jetri usled konzumacije alkohola.

3 Smanjuje upale. Maslačak ima anti-inflamatorna svojstva i preventivno pomaže protiv nekih hroničnih inflamatornih bolesti

4 Može da pomogne kod gubitka težine. Konzumiranjem čaja od maslačka možete da izgubite višak kilograma brže nego da koristite isključivo dijetu. U laboratorijskim studijama pronađeno je da sastojci maslačka imaju veoma sličan efekat kao popularni preparati za gubitak težine. Upotrebom maslačka možete da sagorite višak masti.

5. Pomaže kod varenja. Jedna šolja čaja od maslačka dnevno pojačava vaše varenje i poboljšava razvoj dobrih bakterija u vašim crevima. Druge studije su pokazale da maslačak pozitivno utiče na velik broj procesa za varenje.

6. Pojačava imuni sistem. Regularna uputreba maslačka može da pomogne prilikom pojačavanja vaše imunog odgovora iz razloga što maslačak sadrži vitamine A, C, D, E i B. U nekoliko studija su prikazani rezultati, da maslačak ima anti-virusna svojstva i da pomaže organizmu da se izbori protiv virusnih infekcija.

7. Održava zdravim vaš kardiovaskularni sistem. Čaj od maslačka može da bude dobar za vaš karido vaskularni sistem i srce je sadrži antioksidanse, pomaže kod snižavanja holesterola i smanjuje gojaznost.

8. Štiti vašu kožu. Koristeći čaj od maslačka kao tonik za kožu možete se zaštiti od UV zračenja.

9. Čaj od korena maslačka za diabetes tip 2. U jednoj medicnskoj studiji je otkriveno da konzumiranjem 5 grama lišća i korena u kontinuitetu 9 dana smanjujemo nivo šečera u krvi.

10. Čaj od korena maslačka je odlična zamena za kafu. jedan od razloga zašto treba da pijete čaj od korena maslačka je taj što je ovo odlična zamena za kafu ali bez kofeina. Mnogo ljudi tvrdi da je ukus isti kao kod prave kafe.

Kako napraviti čaj od maslačka

čaj od maslačka

Veoma je lako napraviti čaj od maslačka od sušenih ili svežih listova i cveća.
Evo nekoliko ideja kako da napravite vaš čaj od maslačka:

Čaj od maslačka od svežeg lišća. Isecite 6 svežih listova maslačka u male komadiće, stavite ih u šolju, napunite je ključajućom vodom, pokrijte je poklopcem i ostavite da odstoji 10 minuta.

Čaj od korena maslačka. Stavite jednu kašiku sušenog korena maslačka u šolju sa ključajućom vodom, ostavite da odstoji oko 20 minuta, prekrijte je poklopcem. Uživajte u vašem zdravom čaju od korena maslačka.

Čaj od maslačka od osušenog lišća. Možete staviti dve čajne kašike od osušenog lišća maslačka i 2 šolje vode. Kuvajte do vrenja, sipajte u posudu i prekrijte je. Ostavite da odstoji 10 minuta.

Doziranje maslačka

Koliko čega možete da konzumirate svaki dan ako koristite maslačak u medicinske svrhe?

Po Brtanskoj herbalnoj Pharmacopoeia terapeutske količine za upotrebu su sledeće:

2-8 grama svežeg korenja dnevno
4-10 g svežeg ili osušenog lišća dnevno
250 – 1000 mg osušenog maslačka u pilulama
2- 5 ml 3 puta dnevno tnkture maslačka
tečni ekstrakt maslačka 1-2 kašike dnevno

Lišće maslačka, zeleniš

lišće maslačka

Ubacivanjem zeleniša u ishranu je odličan put da poboljšate važe zdravstveno stanje upotrebljavajući maslačak, Taraxacum officinale.

Lišće maslačka je veoma zdravo jer je prepuno vitamina, minerala i drugih hranjljivih sastojaka i vlakana.

55 grama seckanog lišća maslačka sadrži oko 2 grama vlakana što predstavlja oko 8% preporučenog denvnog unosa. kao što ranije napomenuh lišće maslačka pomaže našem digestivnom sistemu. U ovom slučaju pomaže mu na taj način što je bogato vlaknima.

Upotreba lišća maslačka takođe jača vaše kosti i održava vašu krvnu sliku optimalnom. 55 grama lišća sadrži u sebi 428 mcg vitamina K što predstavlja 535% vašeg potrebnog dnevnog unosa.

Visoke doze vitamina A koje sadrži, predstavljaju dobru indiciju da je maslačak odličan takože i za Vaš vid. pored toga liđće maslačka sadrži i određenu dozu beta karotena.

Antioksidansi kao lutein i zaeksatin koji mogu da ze pronađu u lišću maslačka takođe poboljšavaju i štite vid.

Zeleniš maslačka je takođe dobar za jačanje vašeg imunog sistema jer sadrži vitamine C, E i grupu vitamina B. Lišće maslačka takože sadrži gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum i mangan.

Med od maslačka

Sastav:
300g cvežih cvetova maslačka, 800ml vode, 300g šećera i pola limuna.

Priprema:
Sveže nabrane cvetove preliti sa 800ml hladne vode. Zagrejati do ključanja. Poklopiti i ostaviti da odstoji pre noći. Ujutru procediti, u dobijenu tečnost dodati pola limuna isečenog na kolutove i šećer. Zagrejati dobijenu tečnost da bi se šećer rastvorio i kuvati na blagoj temperaturi do gustine sirupa. Umesto šećera mogu se koristiti i med ili drugi veštački zaslađivači (za dijabetičare).

Najboli čajevi od maslačka

“Ugasite “upalu bešike

Sastojci:
Osušeni listovi maslačka,
2 dl vode .

Kašičicu usitnjenih listova prelijte vrelom vodom, poklopite posle 10 do 15 minuta procedite. Pijte po šolju čaja tri puta dnevno, tri meseca. Potom, pauzirajte 30 dana, pa nastavite.

Napomena: da bi čaj pomogao potrebno je da ga pijete dva puta po tri meseca.

Olakšajte mokrenje

Sastojci:
30 g maslačka ,
30 g rastavića,
30 g sitnice,
10 g kukuruzne svile

Sa pola litre ključale vode preliti tri kašike mešavine i poklopite. Posle dva sata procedite i svaki drugi sat uzimajte po kašiku čaja .

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *