manuka med

Manuka med: sladak, a opet zdrav

Manuka med je odličan eliksir za sve vrste zdravstvenih problema. Manuka med deluje protiv bakterija, virusa i gljivica. Manuka med takođe deluje antiseptično, antioksidativno i kao pomoć kod zarastanja rana. Odličan je u borbi protiv karijesa.

Manuka med za unutrašnju i spoljašnju upotrebu

Aromatični Manuka med dolazi iz cvetnog nektara novozelandskog grma manuka ( Leptospermum scoparium ), srodnika australijskog čajevca. Med se već koristio kao lek u mnogim visoko razvijenim kulturama. Hipokrat je znao da med pomaže kod zarastanja otvorenih rana i čireva. Maori, starosedelački narod Novog Zelanda, koristili su ga najčešće  za zarastanje rana kod prehlade i želudačnih problema.

Manuka med za probleme sa stomakom i crevima

U naučnim studijama novozelandskog univerziteta Vakaito  utrđeno je da je Manuka med izuzetno efikasan kod lečenja bakterija Escherichia coli i Helicobacter pilori koje izazivaju gastrointestinalne probleme.( čir na želucu i upale sluznice želuca)

 Lečenje čira na želucu Manuka medom je mnogo jeftinije i nema neželjenih nuspojava kao što je slučaj sa konvencionalnom terapijom.

Manuka med za upalu respiratornog trakta

Utvrđeno je da je Manuka med efikasan kod lečenja bakterije Staphilococcus aureus otporne na antibiotike. Staphilococcus aureus je bakterija koja, kada je imuni sistem oslabljen, može izazvati infekcije kože. Nakon operacija pacijenti se često inficiraju ovom bakterijom. Staphilococcus aureus izaziva i brojne druge bolesti: bronhitis, upala pluća, infekcije sinusa i otitis media.

Manuka med za prehladu

Manuka med sadrži antibiotska i antivirusna svojstva. Manuka med je ukusan i efikasan lek protiv prehlade, upale grla, kašlja i drugih respiratornih infekcija, Manuka med se tradicionalno koristi u toplom čaju.

Manuka med za gljivične bolesti

Manuka med je  antifungalan tj. može da inhibira rast gljivica. Preporučuje se za komplementarnu terapiju (spoljnu i unutrašnju) za sve vrste gljivičnih bolesti,  kao što su npr. lišajevi, Candida albicans, atletsko stopalo i drugi.

Manuka med za zdrave zube

U naučnoj studiji je utvrđeno da Manuka med štiti zube od zubnih naslaga isto kao i hemjski rastvor hlorheksdina , koji se često nalazi u sredstvima za ispiranje usne duplje.

Kako znati kvalitet Manuka meda

Na ambalažama Manuka medova koji se pakuju u Nemačkoj antibakterijska aktivnost meda pokazuje  se uz pomoć takozvanog sadržaja MGO. MGO označava metilglioksal i opisuje glavni aktivni sastojak Manuka meda. Vrednost MGO mora da analizira poznata i nezavisna laboratorija za med. Ako se vrednost MGO ne pojavi na tegli sa medom, potrošač može kontaktirati punioca i zatražiti ažurnu MGO analizu za dotični med koristeći kontrolni broj.  Na Novom Zelandu je kvalitet Manuka meda preciziran takozvanim UMF (Unikue Manuka Factor), vrednost UMF rezervisana je isključivo za Manuka med koji je flaširan na Novom Zelandu. Da bi mogli da označe UMF na svojim teglama za med, novozelandski pčelari i punioci meda moraju da plate naknadu za licencu.

Vrednosti UMF i MGO mogu se lako pretvoriti u druge – uz pomoć interneta. Evo nekoliko primera:

UMF 10 = MGO 263

UMF 15 = MGO 514

MGO od preko 400 već predstavlja vrhunski kvalitet.

Manuka med – aplikacija

Kod prehlade i infekcija sa kašljem i upalom grla, jedna kašičica meda Manuka treba da se rastvori  na jeziku najmanje 3 puta dnevno. Držite Manuka med u ustima što je duže moguće, a zatim ga vrlo polako progutajte. Najbolje je uzeti poslednju kašičicu neposredno pre spavanja. Antiinflamatorni i antikariogeni efekti meda odlični su za desni i usnu šupljinu.

U slučaju prehlade i infekcije sinusa, antibiotici se često nazivaju neefikasnim, jer im sistemski način delovanja (putem krvotoka) sprečava da dođu do bakterija na sluzokoži. Manuka med, s druge strane, lako se može namazati na unutrašnje zidove nosa pre spavanja, tako da med može preko noći delovati na sluzokožu na licu mesta.

Manuka med: ne bojte se super-patogena

Za razliku od sintetički proizvedenih antibiotika, Manuka med ne podstiče rast i širenje super-patogena otpornih na antibiotike. Ovo svojstvo čini Manuka med izuzetno efikasnim u lečenju rana, opekotina i drugih kožnih problema.

Napomena za dijabetičare

 Dijabetičari treba da budu oprezni sa unosom Manuka meda, jer zbog metaboličkog poremećaja u njihovoj krvi već postoje povišene vrednosti MGO, za koje se trenutno veruje da su uključene u razvoj dijabetičke neuropatije. Spoljna upotreba Manuka meda je dozvoljena.

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *