mačija leukemija

Mačija leukemija – simptomi, lečenje i zaraza

6 minutes, 44 seconds Read

Feline leukemia je posebno ozbiljan i česta infektivna bolest uzrokovana FLVe (Virus mačije leukemije) koji generiše u životinji inhibiciju jednog ili nekoliko delova njenog imunog sistema , teške anemije i čak razvoj malignih tumora. Sve ovo uzrokuje pad odbrambenog sistema mačke i veći je rizik od zaraze svim vrstama infekcija.

U Eistria želimo detaljno da razgovaramo o leukemiji kod mačaka , jer je to jedna od najrasprostranjenijih patologija koja takođe ima rezervisanu prognozu. U nastavku ćemo objasniti šta je zapravo mačija leukemija, kako se širi i koji su njeni najčešći simptomi . Slično tome, razgovaraćemo sa vama o dijagnozi, veterinarskom lečenju i merama prevencije koje možemo koristiti za zaštitu zdravih osoba.

Virus mačije leukemije

Šta je mačija leukemija? Bolest obično poznatu kao „ mačija leukemija“ uzrokuje virus mačije leukemije (FLVe), retrovirus koji pripada porodici Oncovirinae . Onkovirusi izazivaju različita imunološka, degenerativna, pa čak i proliferativna stanja. Mogu biti endogeni ili egzogeni. U ovom drugom slučaju sposobni su za replikaciju kada se prenosi FLVe, kao što je slučaj sa virusom mačijeg sarkoma (FeSV), vrstom malignog tumora koji se javlja u mekim tkivima.

Unutar FLVe nalazimo četiri podgrupe, međutim, praktično sve zaražene mačke su zaražene FLVe-A . Ukratko, karakterišu ih:

FLVe-A: izvorni je oblik virusa, mada se mogu razviti mutirani oblici.

FeLV-B: predisponira mačku na promene koje su vidne okom (abnormalni rast tkiva).

FeLV-C: povezan sa razvojem hipoplazije eritroida i teške anemije.

FeLV-T: predisponira za infekciju i uništavanje T limfocita.

Podgrupe se mogu otkriti različitim dijagnostičkim testovima, koje ćemo pomenuti kasnije u drugom određenom odeljku. Dalje ćemo razgovarati o zaraznosti.

Kako se širi mačija leukemija?

Virus mačije leukemije se širi uglavnom tokom trudnoće mačke, unutar materice i tokom perioda laktacije, ali i telesnim tečnostima , poput pljuvačke, urina, krvi ili nazalnih sekreta. Upotreba iste kutije za smeće ili činija za hranu, tuče koje izazivaju krvareće spoljne rane, izlažu zdrave mačke pojavi virusa.

Sve mačke su podložne zarazi virusom mačije leukemije, međutim mačići i mlade mačke su najosetljivije, posebno kada govorimo o domaćim mačkama koje imaju spoljni pristup, uglavnom ne kastriranim mužjacima ili mačke koje pate od drugih stanja (kao što su respiratorne, oralne i apscesne bolesti) ili beskućnice, napuštene mačke i divlje mačke .

Kada virus dođe u kontakt sa imunološkim sistemom životinje, mogu se dogoditi tri situacije:

Mačka je imuna i stvorila je antitela za borbu protiv virusa. Nekoliko nedelja može pokazivati karakteristične simptome bolesti, koji će zatim popustiti.

Virus ulazi u krv i pljuvačku, oštećujući imuni sistem i izazivajući leukemiju. U ovom slučaju, mačka je podložna raznim bolestima. Njihov životni vek se smanjuje.

Virus se prečisti kroz krv i pljuvačku, ali opstaje u koštanoj srži. Iako se može ponovo aktivirati, najčešće ne utiče na mačke.

Dakle, leukemija kod mačaka je zarazna i posebno ozbiljna, pa je veoma važno sprečiti je i preduzeti odgovarajuće mere da sprečimo zarazu naših mačaka.

Da li se mačija leukemija proširila na ljude?

Jedna od najvećih briga staratelja je da li je leukemija mačaka zarazna za ljude. Studije su koristile razne sojeve FLVe da bi ih uzgajali u ljudskim tkivima i pokazali da li postoji ili ne postoji potencijalni rizik od prenosa na ljude. Za sada studije pokazuju da ne postoje rizici za ljude i da nije poznat slučaj koji može pokazati da se radi o zoonotskoj bolesti .

Mačija leukemija: simptomi

Leukemija kod mačaka i njeni simptomi su posebno raznovrsni i u velikoj meri će zavisiti od zdravstvenog stanja pojedinca. Uobičajeno je uočiti da istovremeno bolesna mačka pati od različitih zdravstvenih problema , da ima određene poteškoće da ih prevaziđe i da se, progresivno, opšte zdravstveno stanje mačke pogoršava.

U Najčešće simptomi leukemije kod mačaka su:

Groznica

Umor

Anemija

Nedostatak apetita

Letargija

Neaktivnost

Pospanost

Gubitak težine

Napadi

Poteškoće u oporavku

Bubrežni problemi

Respiratorni problemi

Gastrointestinalni poremećaji

Umor

Slabost

Mršavljenje

Proliv

Oticanje limfnih čvorova

Stomatitis

Gingivitis

Bakterijske infekcije

Virusne infekcije

Žutica

Loša dlaka

Nedostatak čistoće

Prestaje da obavlja nuzdu u pesku

Hipotermija

Bol

Gubitak zuba

Anoreksija

Dehidratacija

Bolesti mačaka sa mačijom leukemijom

Kao što smo vam objasnili, mačke koje pate od virusa mačije leukemije podložne su raznim bolestima, a neke od najčešćih su:

Anemija

Medijanistički limfom

Multicentrični limfom

Spinalni limfom

Fibrosarkom

Višestruke hrskavične egzostoze

Ulcerozni proliferativni gingivostomatitis

Limfoidna leukemija

Progresivne infekcije

Imunosupresija

Imunodeficijencija

Onkogenost

Sistemski vaskulitis

Glomerulonefritis

Poliartritis

Reapsorpcija

Fetalna smrt

Placentalna involucija

Pobačaj

Bakterijski endometritis

Sindrom izbledelih mačića

Enteritis

Periferna neuropatija

Urinarna inkontinencija

Anisocoria

Midrijaza

Hornerov sindrom

Nervna disfunkcija

Slepilo

Stomatitis

Mačiji kalcivirus

Dijagnoza leukemije kod mačaka

Ako ste primetili jedan ili više gore pomenutih simptoma, trebalo bi da kontaktirate svog veterinara da biste potvrdili bolest testom krvne slike. Jednostavnim testom krvi možemo utvrditi prisustvo virusa mačije leukemije u vašoj mački.

Neki od testova su:

ELISA (enzimski imunološki test): tipičan u veterinarskim klinikama. Uzima se uzorak krvi mačke i otkriva se ako postoji prisustvo antigena ili početne faze infekcije. Posle nekoliko nedelja biće potvrđeno da li je mačka pozitivna, jer nije poznato da li je infekcija privremena ili trajna.

PCR (lančana reakcija polimeraze): otkriva DNK virusa u pogođenim ćelijama bilo u uzorcima krvi ili u drugim tkivima. Iako može da otkrije latentne infekcije, nije sigurna kao ELISA.

IFA (direktna imunofluorescencija): nije korisna za otkrivanje ranih stadija, ali je korisna za potvrđivanje pozitivnih rezultata ELISA. Otkriva prisustvo antigena u zaraženim ćelijama.

Moguće je da će veterinar nakon sprovođenja testa predložiti da se ponovi nakon 30 dana ako je negativan, ali je rizik od infekcije visok. Pored toga, ako naša mačka ima slobodu kretanja izvan kuće, preporučljivo je da se test sprovodi svake godine . U slučaju pozitivnog testiranja, verovatno će biti zatraženi dodatni testovi.

Lečenje mačije leukemije

Veoma je važno napomenuti da mačija leukemija nema leka , međutim, pojedine mačke mogu voditi kvalitetan način života ako dobiju redovnu veterinarsku negu koja uključuje primenu antivirusnih sredstava i imunoregulatora koji pomažu mačkama da steknu određenu zaštitu od sekundarnih infekcija.

U slučaju da želimo da dopunimo veterinarski tretman prirodnim lečenjem mačije leukemije, kao što su vitamini za mačke, uvek ćemo se konsultovati sa specijalistom.

S druge strane, moramo preduzeti određene mere predostrožnosti kako bismo sprečili da naša mačka zarazi druge mačke. Veterinar će predložiti da mačku držimo u zatvorenom kako bismo smanjili rizik od širenja, pored toga, predložiće kastraciju kako bi izbegao eskapizam proizašao iz seksualnog ponašanja.

Vakcina protiv mačje leukemije

Pitate se kako da sprečite mačiju leukemiju? Glavna mera biće poštovanje rasporeda vakcinacije mačaka radi imunizacije mačaka. Takođe, vredi napomenuti da vakcinacija obično nema efekat na već zaražene životinje. Zbog toga je važno da se pre usvajanja mačeta uverimo se da ono nema bolest. Ovo je jedini način za sprečavanje mačije leukemije .

Očekivani životni vek mačke sa mačijom leukemijom

Koliko živi mačka sa mačijom leukemijom? Generalno je visok mortalitet, međutim, možemo ponuditi dobar kvalitet života mačkama koje pate od ove bolesti, a koje će imati životni vek između 2 i 4 godine . U nekim slučajevima primetićemo da se mačke izgledaju zdravim nekoliko godina. Nasuprot odraslim mačkama, mačići brzo uginu.

Share

author

Jovan Subotin

Nutricionista sa 8 godina iskustva u pravljenju programa dijetetski suplemenata. dijeta i nutrcionističkih programa za čišćenje organizma, programa ishrane.

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X