Loša strana antibiotika o kojoj se malo zna

„Moj doktor želi da popijem još jednu turu antibiotika pošto me prehlada još uvek ne pušta, ali sam pročitao da antibiotici oštećuju creva, čak šta više zbog njih sam nabacio nekoliko kilograma. Pročitao sam komentare u kojima ljudi ne govore baš najbolje o antibioticima. Koliko su oni zaista loši?“ – ovo je komentar i pitanje jednog pacijenta koji je uzimao antibiotike a verovatno se i mnogi od vas pitaju isto. Pa da razmotrimo koliko negativnih reakcija može da vam donese uzimanje antibiotika i koji su benefiti njihovog uzimanja.
Na početku, ne treba da potpuno odbacimo ulogu antibiotika u lečenju. Oni u nekim situacijama spašavaju živote i u određenim slučajevima su zaista neophodni. Antibiotici su spasili milione života. Život bi bio dosta komplikovaniji bez upotrebe antibiotika.
Mnogi će se reći, antibiotici se previše upotrebljavaju i u mnogim slučajevima su nepotrebni. Upotrebom antibiotika i vakcina značajno se smanjila smrtnost od infektivnih bolesti, ali sve im svoju cenu.
Prevelika briga oko higijene i sterilizacija upotrebom raznih sredstava za dezinfekciju, vakcina i antibiotika dramatično narušava ekosistem naših creva, povećavajući auto imune i alergijske bolesti, dovodeći neminovno do poremećaja poput dijabetesa, bolesti srca, depresije i autizma.
Dok napredujemo u lečenju akutnih bolesti, uspeh u lečenju hroničnih bolesti drastično opada.
Luis Paster je otkrio da paraziti i mikrobi izazivaju infekcije a, Aleksandar Fleming je otkrio antibiotike koji će ih lečiti.  Ova jednosmerna upotreba antibiotika za lečenje bolesti i upotreba jednog leka za jednu bolest mogu delovati na infekciju i deluju ali neće pomoći kod hronične bolesti.
Od pamtiveka, mi tražimo lekove za hronične bolesti poput kancera i ne možemo nikako da ih pronađemo. Istorija medicine se pretvara u potragu za Svetim Gralom ili pilulom za svaku bolest. Ovaj propali pristup problemu će nastavljati sa lošim rezultatima iz razloga što uzroci nastanka hroničnih bolesti zapravo leže u kompleksnoj interakciji gena, načina života i uticaja okruženja. Magična pilula ili magični lek za kojim svi mi neprestano trgamo zapravo nas neće izlečiti. Potreban nam je sveobuhvatan pristup kompleksnom problemu.
Hajde da se vratimo početnom pitanju: Antibiotici su štetni jer narušavaju ekosistem naših creva, oni su kao napalm bomba uništavaju sve što im se nađe na putu pa čak i dobre bakterije.
Problem je zapravo činjenica da vaša creva imaju trilione bakterija i one imaju 100 puta više gena od vašeg organizma. Takođe DNK bakterija u crevima premašuje vaš DNK u veoma velikom broju.
Ovo je značajno, iz razloga što bakterijski DNK kontroliše imuni sistem, reguliše probavu i druge unutrašnje funkcije, štit nas od infekcija pa čak reguliše proizvodnju vitamina i drugih hranljivih materija.
Antibiotici uništavaju dobre bakterije, koje stvaraju prostor za razmnožavanje loših bakterija, buđi i kandide, što dovodi do problema poput psihičkih poremećaja, alergija na hranu, problema sa kožom i problema prilikom varenja.
Nastankom loših podstanara povećava se potražnja organizma za šećerom i lošom hranom a automatski se povećava telesna težina. Dakle tačno je da vas antibiotici mogu udebljati.
Kod male dece ako se organizam tretira antibioticima, veoma je verovatno da će se u starijem uzrastu formirati neko od auto imunih oboljenja ili neka vrsta alergije. Sve je uslovljeno kako će doktor u određenim situacijama odreagovati i kako će tretirati crevnu floru, jer odatle sve počinje.
U mnogo slučajeva maloj deci se antibioticima tretiraju razne prehlade, infekcije respiratornog sistema sa čim bi se imuni sistem sam po sebi uz neke prirodne stimulatore mogao izboriti. Od ranog detinjstva se na ovaj način narušava crevna flora i stvaraju mnogo ozbiljniji problemi.
Kod velikog broja dece je zabeležena upala creva samo 12 nedelja posle tretiranja antibioticima infekcije pluća, nosa i uha.
U jednoj studiji je otkriveno da samo jednonedeljnom upotrebom antibiotika možemo narušiti našu crevnu floru i negativno uticati na nju da se ona ne može obnoviti za čak godinu dana.
Pošto su antibiotici neophodni, potrebno je konsultovati lekara funkcionalne medicine prilikom upotrebe alternativnih preparata i ništa ne treba raditi na svoju ruku. Procena stručnjaka je neprikosnovena.
Ako morate uzimati antibiotike preporučujem nekoliko stvari pre i posle uzimanja istih:
Uzimajte niskoglikemijsku hranu i kvalitetne prebiotike i probiotike. Visokokvalitetni više sojni probiotici pomažu obnavljanje kulture bakterija u stomaku. Prebiotici su forma vlakana koja hrane dobre bakterije i ima ih u crnom luku, belom luku, skrobu, krompiru, maslačku i raznom zelenišu.
Ako flora creva nije dovoljno razvijena u tom slučaju može se desiti da se neke materije nedovoljno apsorbuju i u tom slučaju može doći do problema sa šećerom u krvi i proizvodnjom insulina.
Za poboljšanje ovog problema se može koristiti prirodni sok od paradajza.
Treba se fokusirati na „opravku“ creva, posebno nakon upotrebe antibiotika. Za lečenje creva i stomaka se koriste L glutamin, omega 3 masti, vitamin A i cink. Upotrebom digestivnih enzima ćete poboljšati varenje hrane.
Sve ovo vam se čini jednostavno ali daje zaista odlične rezultate. :)

Share

author

Miko Lamberto

Ja sam nutricionista sa 10 godina iskustva, neke od svojih zapažanja sam preneo u naš blog. Za najnovije vesti i informacije o prirodi i pridonom lečenju nas pratite.

Similar Posts

X